
dela artikeln
Hästägare: “Propositionerna måste finnas tidigare”
Propositionerna till tävlingarna i Sverige behöver bli klara tidigare. Det säger bland andra Flemming Winberg, mångårig hästägare men kanske mest känd som chefsveterinär.
— Som det är nu så är det väldigt svårt att planera någonting, säger han.
Flemming Winberg är kanske ingen storhästägare. Men han är en “ganska typisk hästägare av det gamla snittet”. Han äger ett fullblod helt själv – och deläger även en konsortiehäst hos en galopptränare.
Hans intresse för fullblod är inte särskilt svårt att förklara. I början av veterinärkarriären så arbetade Flemming under fyra avelssäsonger på det världskända Coolmore stuteriet på Irland, och han var galoppbiten redan då…
— På den tiden var Sadler’s Wells fortfarande tävlingshäst, minns han.
Flemming har varit flitig hästägare sedan slutet av 80-talet, både i Storbritannien och Skandinavien.
Vad gäller hästen som han själv äger just nu, vill han kunna anpassa sin egen kalender lite grann efter när hästen tävlar. Flemming har fyllt folkpensionär, men jobbar fortfarande som veterinär tre dagar i veckan.
För planering krävs framförhållning och det menar Flemming är väldigt svårt med nuvarande rutiner kring propositionerna. En månad före årets säsongstart den 20 april på Bro Park, så hade de definitiva propositionerna inte kommit.
— Jag har en treåring i träning i Norge hos Niels Petersen på Övrevoll, Miss Storey (e. Al Shemali). Som hästägare vill jag kunna planera säsongen, till exempel ta ledigt när hästen startar. Att äga en häst själv är en stor investering. Och då vill man också få ut så mycket behållning som möjligt av det.
Flemming, som är bosatt i Åkers Styckebruk utanför Strängnäs, fortsätter:
— Ett av säsongens huvudmål för henne är förmodligen Mowerina-löpet på Klampenborg. Men i starterna för det så vill jag givetvis vara med och även kunna vara borta från min verksamhet i ett par dagar. Och det måste jag kunna planera.
Flemming säger att han i det här ärendet bara uttalar sig som hästägare, och för hästägarnas räkning.
— Men jag har givetvis kontakt med tränare också. Och utan att nämna några namn, så vet jag att många av dem inte är nöjda. Jag antar att de har ännu större behov av planering än vad vi hästägare har.
”Upplägget behöver ändras”
Flemming Winberg är även med på en tvååring, Falconetti (e. Juniper Tree) , en valack i träning hos Francisco Castro på Jägersro.
— Men särskilt med hästen som jag äger själv, vill jag kunna ta ledigt för att vara med när hon startar. Att sitta och vänta på säsongens definitiva propositioner med en månad kvar till säsongsstart, ska inte behövas. Det är inte “rocket science” att räkna ut ungefär hur många lopp som behövs, för de olika kategorier av hästar som vi har i Sverige och Skandinavien.
Har du varit i kontakt med Svensk Galopp?
— Jag har varit i kontakt med sportchefen och jag vill absolut inte peka finger åt hans håll. Men han har förklarat, att med det upplägg som Svensk Galopp har nu kring propositionerna och med tanke på omständigheterna i övrigt, så tar det den här tiden. Men då menar jag att upplägget måste ändras, säger Flemming.
Flemming Winberg tillägger:
— Det finns ett och annat som känns lite jobbigt med den svenska galoppen just nu. Men i ett sådant här ärende, så kan faktiskt Svensk Galopp “steppa upp” och göra tillvaron lite trevligare för oss som håller på med det här, tycker Flemming.
Har du någon annan åsikt kring tävlingsdagarna 2025 eller de preliminära propositionerna?
— Det mest slående är att Stockholm Cup i år infaller på söndagen 21 september, när man samtidigt har skandinavisk åringsauktion i Danmark den fredagen. Och så auktionsloppet i Danmark på lördagen. Den här krocken överskrider min fattningsförmåga. Det kan inte vara rimligt! Det händer ingenting helgen innan, det är en vanligt löpdag på Bro Park. Det här hade varit enkelt att undvika.
Red anm: Den svenska galoppsäsongen 2025 har 56 tävlingsdagar. Med start 20 april på Bro Park och final den 7 december, även den på huvudstadsbanan.
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se