Jagers genrebild 2
"Ett stort hån och svek mot JK och SFK, som har lagt fem miljoner på att hjälpa SG med att lösa frågan om en ny bana i Skåne, och att SG parallellt och i det dolda, drivit ett eget alternativ, alltså ej en reservplan för Bara (som uppdraget var)", skriver Jockeyklubbens ordförande Benny Carlsson. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

dela artikeln

Tillbaka till ruta ett! Nu får det vara nog!

Med hänvisning till pressrelease 2024-10-10 17:00 från Skånska Travsällskapet (STS) och Svensk Galopp (SG), vill Jockeyklubben (JK) gärna klargöra sin ståndpunkt angående ny galoppbana i Skåne och situationen inom Svensk Galopp.

I pressreleasen presenteras ett ”nygammalt” förslag som ingen, mer än travet och SG:s styrelse, vill ha. 

Att travet är intresserat är naturligt, med tanke på att få en hyresgäst på Nya Jägersro att dela kostnaderna med, men att en tondöv styrelse i galoppen inte har förstått att alternativet inte är förankrat hos alla de berörda, och att ingen i galoppen i södra Sverige kommer att acceptera, är otroligt.

Och transparensen är obefintlig. Allt är hemligt.

Varför arbetar inte SG:s styrelse utifrån det uppdrag man har?

Det är med stor förvåning, som vi sent i den långdragna processen (sex år?) angående en ny bana i Skåne, genom en pressrelease, får veta att det nu finns ett ”alternativ” till Bara projektet. Återigen förs det fram ett samarbete med travet på Husiefältet. som det vid otaliga tillfällen har framförts från alla inblandade i galoppen i södra Sverige, att ingen vill ha. Bara är i dagsläget det enda alternativet som är genomförbart, och som är förenligt med hur man tillgodoser galoppens behov och framtid på kort och lång sikt.

Först och främst, så har inte SG:s styrelse fått ett uppdrag att utreda ett ”alternativ” till Bara, utan endast en lösning som en ”reservplan”, om inte Bara kan bli av. Styrelsen borde i första hand arbeta för huvudalternativet och inte primärt lyfta fram ett eventuellt alternativ, då det är omvänd ordning mot ägarnas uttryckliga önskan och beslut.

Vi ifrågasätter starkt den ordning som styrelsen har valt här. 

Vad har SG:s styrelse gjort för att förverkliga Bara alternativet?

Under sex år har SG:s styrelse, vad jag har noterat, inte lagt två strån i kors för att gå till botten med Bara alternativet. Man har inte vid ett enda tillfälle, som jag känner till, sagt ett enda positivt ord om att försöka att förverkliga Bara som den nya banan. Man har bara letat efter och framhållit alla problem som kan uppstå.

Jag har varit med om redovisningar av Bara projektet för SG:s styrelse, där jag upplevt en stämning som är misstänksam och ifrågasättande av det mesta, trots att Bara Hippodrom har genomfört ett mycket professionellt och grundligt arbete med hela projekteringen av en ny bana i Bara. En anläggning med gemensam träning och tävling, som har stark förankring hos sportens aktiva, och som dessutom kan utvecklas stegvis i takt med den finansiella situationen för SG.

Det finns en plan för genomförande och finansiering, som jag bedömer som genomarbetad, möjlig och relevant, gjord av två duktiga och erfarna konsulter, som förtjänar att utvärderas och tas på allvar och seriöst, vilket jag menar inte har gjorts av SG:s styrelse. 

Kalkylen för en ny bana i Bara, innebär samma kostnad för SG som det innebär att vara vid Jägersro idag. Men ändå upplever jag ett märkligt och oförklarligt motstånd i styrelsen, som är negativt mot Bara projektet, utan att jag förstår anledningen.

Oprofessionellt och mycket märkligt i min värld! 

Samarbete med travet

Jag har egen erfarenhet både av att arbeta som sportchef vid Jägersro och som styrelsemedlem i dåvarande JTG styrelse i flera år. Alltså, i den samarbetsorganisation som man hade mellan trav och galopp tidigare. Självfallet finns det positiva effekter av det, men min erfarenhet säger mig att det aldrig kommer att finnas utrymme för galoppen som hyresgäst att få utveckla sin verksamhet.

Travet bedriver en verksamhet som är fin och förtjänar all respekt, och som behöver utvecklas efter sina behov och förutsättningar, och galoppen behöver få utveckla sin verksamhet.

Och de behoven är oftast inte desamma.

Vem har betalt projektarbetet med Bara Hippodrom?

För JK, som har varit med och finansierat projektarbetet i Bara Hippodrom med två miljoner, och Skånska Fältrittklubben med tre miljoner, allt för att avlasta SG:s klena ekonomi, så känns det som ett stort hån att man nu totalt nonchalerar vår insats, både i tid och pengar.

Man har mage att föra fram ett alternativ till samarbete med travet återigen, med kalkyler som måste vara framtagna i all hast, och med ett ej klargjort innehåll i pressreleasen.

Och nu ska det jämföras med Bara Hippodroms genomarbetade kalkyler. Ett hastverk skulle jag vilja kalla det, och sannolikt kommer de, tror jag, att vara ordentligt ”sockrade” kalkyler för att SG ska hugga på travets agnade krok.

Ett stort hån och svek mot JK och SFK, som har lagt fem miljoner på att hjälpa SG med att lösa frågan om en ny bana i Skåne, och att SG parallellt och i det dolda, drivit ett eget alternativ, alltså ej en reservplan för Bara (som uppdraget var), i uppdraget från fullmäktige. Skamligt mot JK och SFK och våra medlemmar.

Det är deras pengar! Så gör man inte!

Vem har ansvaret för att det ska vara en bana i Skåne?

Enligt SG stadgar är det tydligt att det är SG som är ansvarig för att det ska bedrivas tävlingar även i Skåne. Inte nog med det, utan det var SG:s styrelse som en gång pressade SFK:s styrelse att säga upp samarbetet vid dåvarande Jägersro Trav & Galopp, JTG, för att kunna renodla sin organisation i SGAB. Och då är det logiskt att det är SG, som också ansvarar för att det blir en ny bana i Skåne.

Och det har man inte lyckats särskilt bra med. 

Nu behövs ett förslag till hyresavtal för Bara, eller en avsiktsförklaring från SG för att komma vidare i arbetet.

SG:s ekonomi

Jag förstår mycket väl att SG har ett mycket tufft läge när det gäller ekonomin. Och det är SG:s styrelse, och i viss mån fullmäktige, som har försatt organisationen i den aktuella ansträngda situationen. 

Det är inte galoppen i Skåne eller Bara projektet på något sätt. Båda två är välskötta och har inte belastat SG i någon högre grad, eftersom SFK och JK har tagit de stora kostnaderna för projektarbete med ny bana i Bara. 

SG:s besvärliga situation har uppstått genom dåliga beslut, investeringar och undermålig ekonomisk kontroll i SG:s organisation, under många år, samt ett bygge av bana i Stockholm som har kostat, och kostar, alldeles för mycket. Kanske gjorde man det i tron, att räddningen skulle komma från försäljningen av Täby Galopp. Men så har inte skett.

Ska nu galoppen i södra Sverige betala priset för detta? Det måste också finnas ett mått av rättvisa, förtroende och god moral i vår sport, om vi vill attrahera människor att hålla på med galoppsport. SG styrelses agerande gagnar inte det syftet precis.

Så vad gör vi nu?

På kort sikt är den första punkten att SG måste få en ekonomi i balans, kosta vad det kosta vill. 

Oavsett vilka personer som har fattat olika beslut tidigare, så är det upp till SG:s nuvarande styrelse att få ordning på ekonomin. En tuff uppgift, men den måste göras nu, och fullmäktige måste inse att det är helt nödvändigt.

Vad jag förstår, krävs en stor sanering av kostnaderna och tuffa beslut kommer att krävas. Det kommer att gå ut över hela verksamheten. Och för de som inte accepterar det, måste man förklara att alternativet är att SG behöver pantsätta de tillgångar man har, för att inte gå i konkurs.

Galoppen kommer att överleva som sport, även om det blir några magra år. Och de som vill hålla på med galoppsport kommer sannolikt att respektera det. Alternativet, att försöka “äta kakan och ha den kvar”, är den värsta formen av konstgjord andning, som obönhörligen kommer att leda till en mycket smärtsam krasch, lite längre ner längs vägen.

Den andra punkten är att se till att arbetet med en bana i Bara kan fortsätta, genom att göra ett förslag om Hyresavtal, eller åtminstone en Avsiktsförklaring, annars avstannar projektarbetet med en ny bana i Bara. Det skulle ge en välbehövlig injektion till galoppsporten, inte bara i Skåne, utan i hela Sverige och Skandinavien. Även Stockholm och Göteborg skulle tjäna på det. Och det måste ske nu.

Den tredje punkten är att hjälpa Bro Park och Göteborg Galopp att utveckla sina anläggningar och skapa nya intäkter på dem. Det finns möjligheter.

Den fjärde punkten är att svensk galoppsport behöver göra en ny utredning och se över allt ifrån ansvarsfördelning mellan ideell förening och aktiebolaget, fullmäktiges konstruktion, styrning av organisationerna (AB och IF), decentralisering av den operativa organisationen, stadgar, spel på galopp, skandinaviskt och internationellt samarbete, och en del annat. Det är en fråga som ägarna måste ta tag i och arbeta med förändring så snart det går. Den gamla utredningen ”Galoppsportens framtid”, med sina förslag till demokratisering, utveckling och effektivisering av galoppsporten är helt överspelad, för att inte säga, missbrukad.

Slutsatser

JK, som är den största sponsorn till svensk galoppsport, cirka två miljoner per år, med ytterligare 300 000 kr 2025 i en satsning på tvååriga svenskuppfödda hästar, och hjälp att reparera trasiga startboxar från Derbydagen i år, ca 150 000 kr, känner en stor frustration över att SG styrelse utan förhandsinformation och transparens, kommer med ”nygamla” alternativ bakom vår rygg, som ingen vill ha. Dessutom i elfte timmen, oförberett, och som ur ett långsiktigt perspektiv, enligt vår uppfattning, är förödande för galoppens utveckling.

Om JK ska fortsatt ska stödja den svenska aveln och galoppsporten, så vill vi att SG ska vara en transparent, öppen och seriös samarbetspartner, som inte bakom vår rygg arbetar med lösningar som vi inte har något inflytande över, samtidigt som vi betalar med våra medlemmars pengar för uppdrag som fullmäktige har beslutat. I just det här fallet, hjälper vi SG med att utreda galoppsportens framtid i Baraprojektet i Skåne med stora belopp, medan SG styrelse samtidigt arbetar med eget alternativ. SG styrelses hantering av denna fråga är för oss inte acceptabel. Många lägger ner sin tid, själ och pengar på att hjälpa till, och då förväntar man sig ärlighet, seriositet, transparens och ett förtroendeingivande samarbete tillbaka. Inte ett nackskott.

Vårt hopp står nu  till att SG:s fullmäktigerepresentanter inser att SG:s styrelses förslag med ett samarbete med travet, inte är acceptabelt för galoppen, oavsett var man är verksam i svensk galoppsport.

Samt att varje fullmäktigeledamot inser och accepterar de stora besparingar som SG styrelse, med nödvändighet, måste komma med förslag till. Det kommer att gå ut över det mesta och drabba alla.

Förslaget om samarbete med travet saknar förankring, relevans och värdering också av alla de mjuka värden och möjligheter som en etablering av galopp i Bara skulle innebära. Värden som inte kan värderas i kalla siffror i kalkylerna, men som är viktiga för att attrahera människor till att hålla på med galoppsport.

Vår förhoppning är alltså att fullmäktige arbetar i enlighet med tidigare beslut, att Bara är det alternativ som Svensk Galopp skall arbeta för. Allt annat är bara ett reservalternativ, om inte Bara är genomförbart.

Svensk Galopp kan inte dra frågan i långbänk längre. Fatta beslut om att fortsätta med projekteringsarbete för en bana i Bara, och hjälp till med att Svensk Galopps styrelse får bemyndigande och stöd för att lösa de svåra problem som nu måste hanteras!

JK är beredd att, på olika sätt, fortsatt stödja en lösning för en ny bana i Skåne i Bara, men accepterar inte ett samarbete med travet vid Nya Jägersro.

Bild BC juni Foto Privat

Benny Carlsson
ordförande i Svenska Jockeyklubben


Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Moms TOPPBILD genrebild

Fortsatt besvärligt momsläge för ägare med en eller två hästar  

Personer som äger en eller två tävlingshästar, kommer att ha en fortsatt besvärlig situation. Skatteverket väljer nämligen att inte följa Högsta Förvaltningsdomstolens prejudicerande dom angående ...
Jagersro genrebild

SFK: “Vi stödjer inte det som pågår mellan SG och STS”

Den 10 oktober så publicerade Svensk Galopp pressmeddelandet “Skånska Travsällskapet och Svensk Galopp återupptar diskussionen om gemensam anläggning på nya Jägersro”. Eftersom Jockeyklubben stödjer byggandet ...
Rausing TOPPBILD

Nästan 38 miljoner för Rausings Alpinista-syster

Kirsten Rausings Staffordstown Stud sålde på tisdagen en helsyster till Arc-vinnaren Alpinista för 2,5 miljoner Guineas.Det motsvarar cirka 37,8 miljoner svenska kronor.Köparen är hårdsatsande Amo ...
Bluestocking

Bluestocking: Efteranmälda stoet segrade i Arcen

Hon efteranmäldes till Prix de l’Arc d Triomphe för 120 000 euro, bara dagar före loppet.Och efter en perfekt ritt av sin jockey Rossa Ryan, ...
toppbild LOS ANGELES

Arcen: 16 stjärnor gör upp på Longchamp

16 hästar väntas göra upp i Prix de l’Arc de Triomphe på Longchamp i Paris på söndagen — Europas och kanske även världens främsta löpning. ...
Schamyl o TT

Späckad helg: Schamyl jagar ännu en segerkrans

Den treårige valacken Schamyl har gått som en slåttermaskin denna säsong.Segrar i både Svenskt och Norsk Derby, dessförinnan Voterlöpning på Jägersro… och därefter vann han ...
Backe Hans TOPPBILD

Backe: “Sporten måste enas, det måste alla förstå!” 

Hasse Backe fick upp ögonen för hästar som springer fort, när hans pappa tog honom till Solvalla för att se den franska travdrottningen Roquepine 1966.Hasse har haft ...
Brigadier JK

Auktion med fina toppnummer – men hälften ropades åter

Det finns, som vanligt, två sidor av myntet vad gäller utfallet av årets Scandinavian Open Yearling Sale.Det går att glädjas åt välbetalda toppnummer - och ...
Zidane JK l (1)

Dags för årets enda åringsauktion!

Under fredagen så äger årets enda skandinaviska åringsauktion rum, på York Stutteri i Danmark.133 åringar finns med i katalogen, drygt hälften är uppfödda i Sverige.Auktionen ...
CUPEN upplopp TOPPBILD

Tyske favoriten segrade i Stockholm Cup 

Stockholm Cup 2024 blev en tävlingsdag att minnas. Dessvärre av olika anledningar. Slutstriden mellan segraren Best Of Lips och Hard One To Please blev verkligen ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen