Sweet Boy P Björnstrdt
Edvin Adolphson tar stolt emot sin storloppsvinnare Sweet Boy. I sadeln sitter Pelle Björnstedt. Iförd ägarens vit-röd-blå rutiga dress. Foto Erik Andersson.

dela artikeln

Byline1

Avsnitt XV

En vinnande kombination

Patron Sven Jönsson som ägare och tränare och Stig Friberg som ryttare. En framgångsrik duo 1943 tillsammans med halvbröderna Doctor Nobel och Naval Boy.

Dr Nobel (1)
Patron Sven Jönsson som ägare och tränare och Stig Friberg som ryttare. En framgångsrik duo 1943 tillsammans med halvbröderna Doctor Nobel och Naval Boy. På bilden den senare i stallfärgerna guld och grönt. Ur Stig Fribergs bok ”Med känsla för gamet”.

Dagens högst doterade löpning var Cloudbank-löpningen för de tvååriga hästarna. Trots ett begränsat startfält på sju hästar sprang vinnaroddset upp i hela 43,23. Det var Claes Ekmans Fairly Sure som åstadkom det och tillsammans med Stall Zadas Malta, som besegrades efter strid, blev komboddset inte mindre än 250,84.

Malta är ännu maiden men Fairly Sure avlade sitt maidenship redan i våras. Hon tyglades av Fritz Andersson, medan stallets förstejockey Peder Thuesen satt i sadeln på Astarte som slutade sist.

Fem goda hästar ställde upp i Stockholms Hösthandicap. En av dem var fjolårets champion Gunga Din, som gjorde en efterlängtad comeback. Men fyraåringen togs lugnt av sin tränare Dave Connor och låg sist loppet igenom.

Desto bättre gick Edvin Adolphsons Sweet Boy som under 51 kilo och Eric Unruh tog hem sin fjärde årsseger knappt före allroundstoet April, som vann över häck för 14 dagar sedan.

En sannskyldig segermaskin är patron Sven Jönssons Doctor Nobel som erövrade sin sjätte årsseger. Vid de tre senaste har fuxen ridits av Stig Friberg.

Två timmar senare red Stig Friberg Doctor Nobels tvååriga halvbror Naval Boy, som trots att det var tävlingsdebut tog hem en maidenlöpning efter strid med konsulinnan Olga Edstrands Lady Mac. Trots den äldre broderns säkra seger var publiken inte imponerad av lillebrodern, som gav ett odds på 13,40.

Den kortare häcklöpningen bjöd på en hård slustrid mellan favoriten Friedricus-Rex och Fairfax, vars bättre slätlöpningsförmåga avgjorde. Här föll tränare Allan Hellman av sin Maclean.

Men ett värre fall inträffade i häcklöpningen över 3000 meter. Här föll både häst och ryttare så illa att hästen, Kåreholm, landade över ryttaren, Sam Wilcock, som fördes medvetslös i ambulans till Karolinska Sjukhuset. 

Vid åttatiden på kvällen hade han inte återfunnit medvetandet. Han hade ådragit sig hjärnskakning men om det fanns inre huvudskador kunde först avgöras genom röntgen.

En mycket säker seger tog den ”pånyttfödde” Tristan hem före Raket.

Slutligen resulterade amatörlöpningen i en dubbelseger för Ivan Andersens flitigt startande stall. Segrade gjorde Mirobella som tog första årssegern i sjuttonde starten.

Vinnare Ulriksdal den 11 september

1600 m: Doctor Nobel 4 år h e Doctor Dolittle-Naval Encounter; Stig Friberg/patron S Jönsson

Cloudbank-löpning 1000 m: Fairly Sure 2 år h e Fairey-Sureline; Fritz Andersson/H Brown

Stockholms Hösthandicap 1800 m: Sweet Boy 3 år h e Magnet-Sweet Temper; E Unruh/G Wahlberg

Häck 2800 m: Fairfax 4 år v e Fairey-Minimax; ljt H von Blixen-Finecke/G Wiedesheim-Paul

1000 m: Naval Boy 2 år h e Cloudbank-Naval Encounter; Stig Friberg/patron S Jönsson

Häck 3000 m: Tristan 7 år v e Hampelmann-Similde; rm A Ekman/D Connor

Am-löpning 1800 m: Mirobella 5 år st e Temible-Moll; hr S Dahlgren/Ivan Andersen

På måndagen rapporterade Dagens Nyheter att Sam Wilcock återfått medvetandet och att inga inre hjärnskador drabbat honom.  Fast några fler ritter blev det inte detta år.

För övrigt hade Stig Friberg namngett sin nu tre år gamle son efter Sam Wilcock.

Mot höstens största galoppdag

Vid sidan av Stockholms Stora Pris på våren, är Kapplöpningssällskapets Stora Pris på hösten galoppsportens största uppgörelse för 3-åriga och äldre hästar. I den senare löpningen är prissumman högre, hela 25 000 kronor. Vinnaren får 14 500 av dessa. Dessutom rids ytterligare sju löpningar, som enligt veckans förhandsrapporter i tidningarna ser ut att bli väl besatta.

Som vanligt finns det mycket annat att rapportera i pressen. 

Italien kapitulerar

Och precis som vanligt ges de största rubrikerna till krigsutvecklingen. Från östfronten handlar det mest om tyska bakslag. På tisdagen, den 14 september heter det bland annat att tyska storbastioner på Ukraina-fronten hotas av Röda Armén. Vidare heter det att den tyska Donets-armén är kringränd.

Men mest utrymme ägnas åt de dramatiska händelserna i Italien, där regeringen villkorslöst kapitulerat till följd av den allierade invasionen. 

Annonser censureras

I Berlin beskrivs kapitulationen som en dolkstöt i ryggen. 

Men Tyskland ger inte upp utan erövrar Genua i norra delen av landet efter hårda strider och intar även Rom. Dessutom fritas Mussolini ur det fängelse han satts. Det berättas att det var glidflygare som svarade för den spektakulära raiden.

I slutet av veckan rapporteras att tyskarna förbereder sig för en ny försvarsfront tvärs över Italien. Samtidigt ges en ”invasionskupp” av den brittiske generalen Montgomery stora rubriker, när han leder en allierad kil av tanks i tyskarnas front.

I Danmark är det tyska trycket fortfarande hårt. För första gången på 50 år avkunnas en dödsdom, som drabbar den danske medborgaren Poul Sörensen som avrättas för sabotage. Tyskarna försökte hemlighålla begravningen och slog en ring runt kyrkogården, men kunde inte hindra en stor dansk manifestation.

Staden Ålborg, där demonstrationer fortsatt, åläggs att betala ett stort skadestånd till de tyskvänliga affärsmän, vilkas fönsterrutor slagits sönder.

Tyskarna inför även ny censurlag för annonsering: Alla annonser skall censureras och stämplas ‘Censureret’ och förses med censorns initialer. Ingen annons får innehålla uttryck som kan missförstås och ordet ‘engelsk’ som kvalitetsbeteckning för varor som varande de bästa får icke förekomma. Exempel: Prima engelsk cykel’ bör heta ‘Prima Original cykel’.

Det framkommer andra lätt absurda detaljer under de arresteringar som tidigare ägde rum i Köpenhamn: ”Bland de anhållna var två äldre damer, som förklarade att det var omöjligt för dem att hinna hem till kl 21, eftersom sista spårvagnen redan gått. Mot dem kommer dock inget åtal att väckas. Polisen har utfärdat en särskild instruktion för cyklister som råkar ut för punktering och därigenom blir fördröjda utöver kl 21. De skall vända sig till närmaste polisstation, där de får vänta tills det blir ljust.”.

Mischa Kahns far i strålkastarljuset

I det fredliga Sverige är höstens nöjessäsong i full gång. Bland annat uppmärksammas två stora biopremiärer. På Rigoletto på Kungsgatan visas den amerikanska filmen ”Slumpens skördar” som bygger på en roman av den engelske författaren James Hilton. I huvudrollerna ses Greer Garson och Ronald Colman. Oskar Rydqvist tycker i Dagens Nyheter att det är en ”utomordentligt välspelad, underhållande, för att inte säga fängslande och spännande film”.

På Röda Kvarn på Biblioteksgatan är det också premiär. Filmen heter ”Det brinner en eld”.

I huvudrollerna ses Inga Tidblad, Lars Hanson och Victor Sjöström. Det är en ett nutida drama, där främmande trupper besätter landet. Likheten med vad som hänt i Norge är påtaglig.

På Birger Jarlsgatan öppnar Olympia portarna igen efter en omfattande ombyggnad, signerad arkitekt Björn Hedvall. Öppningsfilmen blir ”Kungsgatan”, en film byggd på Ivar Lo-Johanssons roman med samma namn. Den handlar om en flicka, spelad av Barbro Kollberg, som lämnar landsbygden och flyttar in till storstaden, där hon råkar illa ut. 

Sammanlagt finns det 110 biografer i Stockholm detta år.

Och på danspalatset National (senare Nalen) spelar Seymour orkester och Hasse Kahn. Den senare blev far till tränare Mischa Kahn och var gift med Yvonne Kahn som nyligen avled, 94 år gammal.

Den 14 september avled general Ernst Linder, en känd profil inom galoppsporten, bland annat som vice ordförande i Jockeyklubben fram till fjolåret. I yngre dagar var han chef för Ridskolan på Strömsholm. Linder var av finsk börd men uppväxt i Sverige och tjänstgjorde både i den finska och den svenska armén. Som tävlingsryttare tog han guld vid olympiaden i Paris 1924 i dressyr för Sverige.

Under finska vinterkriget tjänstgjorde han som chef för den svenska frivilligkåren.

220px General Sir Bernard Montgomery in England, 1943 TR1037 (cropped)
General Bernard Montgomery. Foto Wikipedia

Ulriksdal femtonde dagen den 19 september

Ulriksdal får en lyckad tävlingsdag. Spelomsättningen uppgår till 245.427 kronor, vilket är nytt rekord för huvudstadsbanan. På det sportsliga planet blir det inte sämre. Trots att en 11-oddsare vinner Kapplöpningssällskapets Stora Pris, blir det succé. Vinnaren Sweet Boy ägs ju av Sveriges populäraste filmskådespelare Edvin Adolphson, som möts av starka applåder när han leder in sin treåriga hingst till avsadlingen.

Ulriksdals bästa dag för året, ja kanske genom tiderna, gynnades av vädrets makter, och därmed var succésen given”, skriver Racing i Dagens Nyheter.

Det förra omsättningsrekordet sattes vid vårpremiären och uppgick till 216.346 kronor, men då reds sju löpningar mot åtta nu.

Sweet Boy var bra med från start. Fältet leddes till en början av två andra treåringar, Mirakel och Country Lad. Sweet Boy låg trea precis före favoriten Tetrax. Denne gick till spets efter 900 meter, men forceringen fick honom att tröttna i upploppskurvan. Björnstedt på Sweet Boy nyttjade momentet och drog undan till en lätt trelängdersseger, medan även fjolårsvinnaren Gunga Din tog sig förbi Tetrax.

Som ägare belönades Edvin Adolphson med 15.000 kronor, medan direktör Zet Andersson fick 3.5000 för Gunga Din och Stall W 2.500 för Tetrax. De sista placeringar gick till fru M Ahlsells Inspection och Stall Stall Zadas Mirakel.

Sweet Boy tog nu sin femte årsseger. Vid tre av dessa har stalljockeyn Per Björnstedt suttt i sadeln, även om det funnits visst tryck på att tränare Gösta Wahlberg skulle sätta upp någon mera rutinerad utländsk jockey i sadeln. 

Sweet Boy P Björnstrdt
Edvin Adolphson tar stolt emot sin storloppsvinnare Sweet Boy. I sadeln sitter Pelle Björnstedt. Iförd ägarens vit-röd-blå rutiga dress. Foto Erik Andersson.

Sweet Boy såldes efter åringsauktionen 1941 för 1.300 kr till Edvin Adolphson, vilket visat sig vara en god investering.

Hingsten är uppfödd av godsägare Einar Birger på Baldringe Gård i Högestad, som ligger i Fyledalen på Österlen. Senare kom Birger att överföra uppfödningsvärvet till sonen Bo, som i sin tur är far till Håkan Birger, som i dag är ordförande i Skånska Fältrittklubben – en ovanligt lång familjekedja inom den svenska galoppsporten.

Men det finns fler, till exempel Stig Friberg med ättlingar, Sven Jönsson/Jardby med barn och barnbarn och familjen Knut Edstrand/Andrén i Stall Zada.

I övriga löpningar blev det mer favoritbetonat. Mest nerspelad vinnare var Tristan som vann sin tredje raka hinderseger på fyra veckor, när han ”förhållen med många längder ”segrade i September-steeplechase före Piggvar. Oddset stannade vid 1,23.

1,51 betalade skeppsredare Erik Brodins Lucky Seven i dagens avslutande löpning. Trots flera goda prestationer var det stoets första årsseger, som togs lätt före ex-danske Knud.

Knuds tränare Herbert Brown hade dock tagit emot en vinnare redan i den inledande maidenlöpningen över 1000 meter. Det skedde med O’Hara, förmodligen uppkallad efter den kvinnliga huvudpersonen Scarlett O’Hara och hennes familj i ”Borta med vinden”.

En väntad seger tog Lightning i en handicap över miledistansen. Campus gjorde en ny bra insats men var inget hot mot vinnaren.

Glans tog sin tredje årsseger i amatörlöpningen, som vanligt ledsagad av sin ägare/tränare Kurt Stenborg.

Ytterligare en maidenlöpning reds, dock över 1100 meter. Här var vinnaren Escadron lite mer oväntad. Han betvingade åtta konkurrenter, av vilka Shandy slutade närmast. Escadron är en helbror till 4-årige Ecu och treårige Espoir. Han startar alltjämt för uppfödaren Inga Bonde från Gimmersta i västra Södermanland.

I häcklöpningen avgjorde den bästa slätlöpningsförmågan utgången, när 3-åriga Yrhättan besegrade Wallys och Jupiter och tog sin andra raka seger.

Vinnare Ulriksdal 19 september

1000 m: O’Hara 2 år e Milou-Sweet Hortense; Peder Thuesen/H Brown

Hcp 1600 m: Lightning 6 år v e Cloudbank-Caliqueen; Dave Connor/Th Assarsson

Am-löpning 1600 m: Glans 8 år e Luck-Gaea; fk Kurt Stenborg/K Stenborg

Kapplöpningssällskapets Stora Pris 2400 m: Sweet Boy 3 år h e Magnet-Sweet Temper; Per Björnstedt/G Wahlberg

st-ch 3500 m: Tristan 7 år v e Hampelmann-Similde; rm A Ekman/D Connor

1100 m: Escadron 2 år h e Turbotin-Esprit; Eric Unruh/F Waugh

Häck 3000 m: Yrhättan 3 år st e Light o’ Love-Kotic; Villy Mattsson/A Dixon

1800 m: Lucky Seven 3 år st e Magnet-Yellow-Gold; Alfons Chojnacki/G Wiedesheim-Paul

Björn F Eklund


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Ledvolten 7163

Extrastämman: SFK fick mandat att förhandla om att ta över Skåne-ansvar

På en extrastämma på onsdagen så fick Svensk Galopps styrelse och Skånska Fältrittklubben i uppdrag av fullmäktige att slutförhandla en överenskommelse om den fortsatta galoppverksamheten ...
nedladdning

Följ med Jockeyklubben till Preakness Stakes

Våren 2025 arrangerar Jockeyklubben och EquiTours sin kanske mest exklusiva resa någonsin. Resan går till Baltimore i Maryland och Preakness Stakes. Maryland är en mycket ...
travhäster

Samtliga Jägersrotränare försvinner om ”travspåret” blir av

Planen från Svensk Galopps styrelse på att samlokalisera galoppen i Skåne med travet på ”Nya Jägersro” har väckt mycket starka känslor i Skåne. Vid en ...
Banskiss Bara Hippodrom

Bara Hippodrom: “Så här blir det om SFK får ansvaret”

På onsdag har Svensk Galopp extrastämma. Beslut ska då fattas, om Skånska Fältrittklubben ska få ta över hela ansvaret för galoppverksamheten i Skåne. Om stämman ...
Publikbild från Svenskt Derbys barndom

Galoppen i Sverige för 100 år sedan

”Till flydda tider återgår min tanke än så gärna”.  Så börjar nationaleposet Fänrik Ståls Sägner av Johan Ludvig Runeberg. Det skrevs för snart 200 år sedan. ...
Ajas 8531

Utlandet: Svenska framgångar!

Skandinaviens sista tävlingsdag ägde rum på Bro Park i söndags. Under helgen har det även blivit stora svenska framgångar utomlands. Stall Hellgren-tränade Ajas slutade tvåa ...
Romantic Warrior

Romantic Warrior blev historisk

Han gjorde det med en gäspning.Med en furlong kvar, så var loppet över, den sista delen av upploppet blev aldrig spännande.Romantic Warrior vann sin tredje ...
Romantic3Warrior

Romantic Warrior kan vinna en tredje Hong Kong Cup

På söndag avgörs Hong Kong Cup på Sha Tin-banan. Hästarna i ett enda lopp delar på drygt fem miljoner US dollar i segercheck.Favorit är förra ...
Galopp Malmo 174 (1)

“Travspåret”: 1530 – 1560 meter troligt banmått på galoppovalen

ATG:s och Svensk Galopps styrelser, vill verka för en samlokalisering av travet och galoppen i Skåne. Och det har spekulerats om vad galoppens bana skulle ...
rollerdex

Meddelande till Jockeyklubbens medlemmar

Vi uppdaterar just nu klubbens medlemsregister med korrekt kontaktinformation, och vi saknar uppgifter för knappt tio medlemmar. Ett mail har skickats ut till samtliga medlemmar ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen