dela artikeln
Timo Nurmos är tillbaka
Minns ni Timo Nurmos?
Bro Park-hästen som segrade i Vinterfavoriternas Pris – och som så när även segrade i tuff konkurrens i Dubai samma vinter.
I Göteborg på söndagen gjorde Timo Nurmos sitt första lopp sedan 2020… och vann!
Timo Nurmos (e. Le Havre u. Sky Colours / Galileo) är en häst som Bro Park-tränaren Caroline Malmborg alltid haft höga tankar om, sedan tvåårssäsongen.
Och efter segern i Vinterfavoriternas Pris som tvååring fanns förhoppningarna om att vara med i de stora årgångsloppen.
I februari 2000 startade Timo Nurmos i ett treåringslopp i Dubai och slutade tvåa bakom favoriten Ya Hayati (e. Dubawi), men före skandinaviska årgångstoppar som Grey Flash (e. Hard Spun, trea) och Silent Night (e. Night Of Thunder, femma).
Det som hände senare den säsongen var att Frankrike-uppfödde Timo Nurmos gjorde en blek figur i Svenskt Derby på Jägersro… och sedan försvann Caroline Malmborgs fina häst helt från tävlingsbanan.
Men på söndagen startade Timo Nurmos på Göteborg Galopp i en silverlöpning över 2200 meter – och fällde motståndarna med sin tunga, lunkande spurt. Som Oliver Wilson i sadeln valt att vänta med, tills en bit in på upploppet.
Tränaren Caroline Malmborg, som länge svävat mellan hopp och förtvivlan vad gäller den femårige valacken, var givetvis överlycklig.
— Det tog nästan ett år att få en korrekt diagnos på hans bekymmer. Jag skulle kunna säga att det har handlat om en besvärlig benhinneinflammation. Men det är heller inte hela sanningen, eftersom det har varit andra saker också. De första beskeden som vi fick var bara symptom till grundorsaken av det här. Han har haft en obalans i kroppen, som det har varit svårt att hitta rätt diagnos på, berättar Caroline Malmborg.
Det har inte varit någon brådska med att få Timo Nurmos tillbaka till tävlingsbanan, det viktiga har varit att hästen är helt frisk och redo.
Och på söndagen på i Göteborg visade Timo Nurmos, innan loppet med 85 i handicap, att han är “back in business”.
Vad tyckte du om loppet nu?
— Jag är väldigt nöjd med hur han avslutade loppet. Det är inte bara att han vann. Han är en riktig stayer och det såg segt ut en bit in på upploppet. Men det sättet som han joggade iväg från dom sista biten, det kändes extra roligt, på det sättet som han gjorde det. Och att han sedan kom tillbaka med spetsade öron… jag känner den här hästen och det märktes att han tycker att det är kul.
Timo Nurmos ägs av Stallet Stäng Inte Baren.
Ägarna har haft mycket tålamod?
— Det har de verkligen. De ska ha en eloge.
Nästa uppgift för Timo Nurmos är inte bestämd. Caroline hoppas och tror på större uppgifter senare i sommar, men en lugn matchning inledningsvis är trolig.
Hidden Pride segrade igen
En vinnare i söndags som inte hade varit borta från tävlingsbanan någon längre tid, är Mikaela Jahreskog-tränade Hidden Pride (e. Appel Au Maitre).
Hidden Pride och Gråberg hade segrat i Göteborg redan för två veckor sedan – och nu var det dags igen över samma distans, 1600 meter.
I ett lopp där Black Pepper reds i ledningen höll Per-Anders Gråberg Hidden Pride i bra slagläge hela tiden – och vann sedan med knapp marginal, före Khurshed och Elegant Queen.
Tränaren kunde konstatera att det är rätt inställning som gjorde att Hidden Pride klarade sin fyra kilos höjning, efter den förra segern. Och Mikaela Jahreskog trodde att det fortfarande finns lite utveckling kvar i fyraåringen…
Övriga vinnare:
Icy Lady (e. Norse Dancer), tränad av Pia Höiom (med Malin Holmberg) i en maidenlöpning över 1200 meter.
L’Opera (e. Mukhadram), tränad av Marie Lustig (med Jonna Larsson) i en amatörhandicap över 1200 meter.
Soldier Blue (e. Soldier Hollow), tränad av Annica Nordin (med Martin Rodriguez) i en järnlöpning över 1600 meter.
Nom de Plume (e. Shamardal), tränad av Francisco Castro (med Oliver Wilson) i en “Super Sprint” över 650 meter.
History Hill (e. Sinndar), tränad av Annette Stjernstrand (med Willa Synnöve M.Schou) i en järnhandicap över 2400 meter.
Och Pharitz Munla (e. Munjiz), tränad av Annelie Eriksson (med Per-Anders Gråberg) segrade i de arabiska fullblodens “Macallan Cup” över 1400 meter.
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se