dela artikeln
En makthavare utanför sökarljuset
-Jag har medvetet valt en låg profil inom galoppsporten, då jag anser att jag i min position i Galoppöverdomstolen inte ska anses vara jävig och kunna misstänkas för att ta ovidkommande hänsyn genom närmare kontakter med hästägare, tränare och ryttare.
Så säger Ronney Hagelberg, som är ordförande i Galoppöverdomstolen, den instans som avgör överklaganden från de lokala galoppdomstolarna. Som gäller tävlingsreglementet, överklagande av Svensk Galopps respektive Svensk Galopps Licenskommitté beslut som gäller licens- och tävlingsreglementet samt överklagande av Ansvarsnämndens beslut beträffande dopning. Utöver det prövar Galoppöverdomstolen vissa skadeståndskrav som riktas mot Svensk Galopp.
Oftast handlar det om ryttare som överklagar avstängningar eller böter som de dömts till lokalt. Det brukar röra sig om ett tiotal ärenden om året.
I överdomstolen för Svensk Galopp de lokala galoppdomstolarnas talan. Svensk Galopp har också rätt att överklaga beslut från de lokala domstolarna, som SG anser behöver ses över.
Ronney Hagelberg är jurist, universitetslektor, eftersom Svensk Galopps stadgar kräver en ”lagfaren” ordförande.
-Galoppintresset väcktes på allvar när jag gjorde militärtjänst på K1 i Stockholm. Det var en beriden tjänst. Då var vi ett gäng galoppintresserade som började gå på Täby Galopp. Jag lärde dessutom känna Albert Klimscha på grannplutonen, vilket ökade intresset, då Albert brukade rida på Täby Galopp.
-Fast allra tidigast väcktes intresset nog, när jag som barn tittade på TV-sändningarna från Grand National och Svenskt Derby. Jag tyckte att det var en fascinerande sport.
-När jag efter tingsmeritering tjänstgjorde i Svea Hovrätt lärde jag känna hovrättslagmannen Anders Hedström som var ordförande i den dåvarande överdomstolen som kallades SGC:s skiljedomstol. I hovrätten kom jag senare att arbeta tillsammans med Anders Andersson, som då tillhörde överdomstolen. Vi brukade ofta besöka Täby Galopp tillsammans.
När Anders senare avled, frågade Olof Köhl som var lagman i hovrätten och ordförande i överdomstolen om jag ville ersätta Anders i den. Om jag inte minns fel var det år 2000.
Med Olof kom Ronney Hagelberg att arbeta fram till år 2010, då Olof begärde att få sluta. Då erbjöds Ronney att efterträda Olof i ordförandestolen. Vid årets ordinarie föreningsstämma omvaldes Ronney för ytterligare en treårsperiod.
-Sedan får vi se. Jag har ingått i Galoppöverdomstolen i nitton år och det kan vara på tiden att satsa på yngre krafter. Jag anser att det är viktigt att ordföranden har en bakgrund i den domstolsvärlden. Där får man en bra träning i att döma i olika typer av mål, brottmål och tvistemål. men även att avgöra andra rättsliga frågor.
Anm. Paragraf 11 i Svensk Galopps stadgar behandlar Galoppöverdomstolen
”Svensk Galopps överdomstol ska bestå av minst tre ledamöter, varav en ordförande och en vice ordförande jämte minst tre suppleanter. Ordförande samt en ledamot samt suppleanter för dessa ska vara lagfarna.
Ledamot väljs för tre år. Mandattiden anpassas att årligen utgå för en tredjedel av hela antalet ledamöter och suppleanter.
Till ledamot får ej utses person, som är ledamot i Svensk Galopps styrelse, eller ledamot av lokal galoppdomstol eller suppleant för sådan ledamot.”
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till info@jockeyklubben.se.