dela artikeln
Sveriges jockeychampion vänder blad
På fredag så sitter Elione Chaves, svensk championjockey 2021, upp på för sin första ritt på Oaklawn Park i Arkansas i USA.
Det är förhoppningsvis startskottet till ett nytt kapitel i karriären.
-Jag hoppas att kunna komma tillbaka till Skandinavien på storloppsdagar vid tillfälle, säger han.
Brasilianaren Elione Chaves kom till Sverige 2009 som 25-åring.
Tanken var att få fler ritter i Skandinavien än på hemmaplan.
-Det var stentufft i Brasilien. Det finns fler aktiva jockeys där än här och konkurrensen är verkligen stenhård, säger han.
Landsmannen, tidigare jockeyn Rafael Schistl, var behjälplig. Schistl hade etablerat sig i Sverige då men är numera tränare i Tampa Bay, Florida i USA.
Förra året så vann Elione Chaves flest lopp av alla jockeys i Sverige, 53 stycken. Han vann den svenska jockeychampionligan före Jacob Johansen, Per-Anders Gråberg, Ulrika Holmquist och Andreas Tapia Dalbark.
Men precis som för alla andra, så har det givetvis tagit tid för honom att “jobba sig in” i matchen. Han minns fortfarande med värme när han vann sitt första lopp i Sverige, på Jägersro med hästen Boss (e. Nicolotte) som tränades av Martin Persson. I april 2009.
Några andra segrar som sticker ut!?
-Naturligtvis Svenskt Derby 2013 med Hurricane Red för Lennart Reuterskiöld Jr. Och Pramms Memorial, som var ett Grupp 3-lopp på den tiden, med Luca Brasi, för Francisco Castro samma år.
Det kan tilläggas att derbysegern med Hurricane Red (e. Hurricane Run) var Lennart Reuterskiöld Juniors första. Pramms-segern var Luca Brasis (e. Singspiel) andra, ett minnesvärt lopp där han slog tyske Empire Storm, som reds av Eduardo Pedroza.
Arbetsvisum i tre år i USA
-Ja, det har varit många stora segrar. Jag har fått rida för duktiga tränare och har verkligen fina minnen från Skandinavien, till exempel lopp som Norskt Derby och Stockholms Stora Pris också. Men de senaste åren så har ju Cathrine Erichsens miler Duca Di Como (e. Clodovil) varit en speciell häst för mig.
Du var i Dubai nyligen, under den årliga karnevalen med Cathrine Erichsens hästar Duca Di Como och Master Bloom. Vad tyckte du?
-Jag tror att det var något virus som gick, tyvärr. Hästarna var sjuka… och när de var friska så presterade de inte på topp. Men jag hoppas att de kommer igen på hemmaplan. Det var fler sjukdomar och problem med virus i Dubai i år än tidigare år.
Förresten… något som är mindre bra i med galoppen i Skandinavien, tycker du?
-Jo… jag tycker att det införs fel regler kring användandet av ridspö nu. Att det tas bort som tillåtet att använda för drivningar. Jag förstår synpunkten om djurskydd, men det är vadderade ridspön som vi använder, för att kunna styra hästarna. Jag kan inte göra mitt jobb ordentligt utan ridspö. Det här har faktiskt förstärkt mina tankegångar, kring det här beslutet att flytta.
När började du titta på möjligheter att börja arbeta utanför Sverige och Skandinavien?
-För ett par år sedan. Men det var förra året som jag träffade en tränare från USA i Dubai, som kopplade ihop mig med en agent, Beth Chorpening. Det är tack vare detta som jag ska börja rida på Oaklawn Park nu. Jag har min första ritt på fredag, jag lämnar Sverige under torsdagen. Beth ska även hjälpa mig när säsongen på Oaklawn tar slut. Med att få ritter på andra banor under deras säsong.
Återupptar kontakten med Schistl…
Elione fortsätter:
-Min nya agent har hjälpt mig att få arbetsvisum i USA i tre år. Och jag pratade med min gamle kollega och vän Rafael Schistl i Florida på tisdagen. Jag är alltid välkommen att komma dit och jobba, säger han.
-Så peppar, peppar så kommer de här tre åren att fungera, till att börja med, säger Elione förhoppningsfullt.
Elione har alltid sagt att förra sambon Dina Danekilde på Jägersro, är den som hjälpt honom mest i Sverige och Skandinavien. Men han vill även tacka alla tränare och andra, som har hjälpt honom att känna sig hemma i Sverige.
-Den senaste tiden fick jag mycket hjälp av jockeycoachen Fredrik Johansson, honom vill jag också tacka.
Får vi se dig i Sverige igen?
-Det hoppas jag! Jag kommer jättegärna till Stockholm Cup… eller någon storloppsdag på Jägersro, om schemat passar i framtiden.
Oaklawn Park har anordnat tävlingar sedan 1905 och har under familjen Cellas ledning sedan slutet på 60-talet, växt fram som en av USA:s bättre galopparenor.
Delstaten Arkansas ligger sydväst om Kenutcky, så “gräddan” av amerikansk fullblodsport finns inom räckhåll.
Robert Okpu