dela artikeln
Inför Svensk Galopps årsmöte
Till Svensk Galopps årsmöte – eller ordinarie föreningsstämma som det egentligen heter – blir det mest omval. Om valberedningen får bestämma.
Valberedningen förordar omval av ordförande Per Larsson, av Anders Östberg, av Roland Johansson och av Åsa Edvardsson. Enda nyvalet som föreslås är Anders Lilius. Det beror på att ledamoten Maria Sandell hoppar av styrelsen efter blott ett år.
Återbruk kan ju vara bra och det gäller inte bara valberedningens förslag utan även dess motiveringar. Det åttasidiga dokument som valberedningen framlägger är nämligen nästan exakt det samma som i fjol. Samma inledning, samma rubriker och så gott som ordagrant samma brödtext.
Förutom att extrastämman inte behöver behandlas i årets dokument är det egentligen bara en mening som fanns med i fjolårets skrivning som inte är med i år. Där hette det att tidigare styrelse ”inte helt lyckats skapa ett gott samarbetsklimat, inte helt följt Galopputredningen samt inte gått i takt med fullmäktiges viljeyttringar och beslut.” Den kritiken är nu borta, så en nöjd valberedning vill välja om merparten av styrelsen.
Dock reserverar sig Leif Wretman i valberedningen mot omval av Per Larsson och Anders Östberg. Så han är inte lika nöjd som övriga: Maria Westman, Susanne Sivrup Rosenqvist och suppleanten Lars Gradin.
Presentationen av den nya styrelsekandidaten Anders Lilius är förstås ny. Här är ett utdrag:
Anders är född i Helsingfors. Han är 65 år och bosatt i Sverige sedan 1990. Anders startade sitt yrkesliv inom restaurangbranschen som utbildad krögare. Anders har gått i lära hos Tore Wretman på Riche och Operakällaren. Efter en stor operation lämnade Anders restauranglivet och började inom hotellbranschen. 1982-1990 var han verksam inom Sokos Hotels, Finlands största hotellkedja, som försäljningschef, marknadsdirektör och ansvarig för kedjans utlandsmarknadsföring.
1992 blev Anders Lilius ansvarig för Scandic Sverige. 1994 utsågs han till vice koncernchef och resultatansvarig chef i Scandic för Sverige, Norge, Danmark och Finland samt ansvarig för alla förvärv som gjordes under denna period. 1998-2002 var han ansvarig för etableringar i Baltikum. Börsvärdet för Scandic Hotels steg under denna period från cirka 4 miljarder till cirka 8 miljarder.
Efter att Hilton förvärvade Scandic Hotels slutade hela koncernledningen och Anders startade eget som rådgivare inom hotell-, turism- och hotellfastighetsbranschen. Anders har även 2004-2007 varit VD för Infront, ett schweiziskt företag som arbetar med rättigheter inom idrott.
Anders arbetar fortfarande med sitt rådgivningsbolag samt sitter och har suttit i ett antal styrelser både inom hotell- och restaurangbranschen.
Anders är genuint idrottsintresserad. Anders har kappseglat hela sitt liv och deltagit i EM och VM.
Att han en gång i tiden satt i AIK:s ishockeystyrelse har valberedningen dock inte nämnt. Inte heller att vägen till galoppen har gått genom Patrick Wahls galoppstall.
Om valberedningens förslag kommer att väcka mothugg är när dessa rader skrivs obekant. Det kommer dock inte att saknas kontroversiella punkter på dagordningen
En sådan kan vara behandlingen av årsredovisningen och revisionsberättelse. Revisorn föreslår att bolagsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen och tillstyrker ansvarsfrihet, men lämnar även följande revisorsanmärkning:
”Som framgår av not nr 9 i årsredovisningen har styrelsen under det granskade räkenskapsåret beslutat om tillkommande arvode för utökade arbetsinsatser som enligt vår bedömning till viss del avser ersättning för styrelsearbete. Styrelsearvode skall enligt 8 kap 23 a § aktiebolagslagen beslutas av bolagsstämma, varför beslutet om tillkommande arvode såvitt avser den del som omfattar ersättning för styrelsearbete inte är fattat i den ordning som följer av nyssnämnda bestämmelse. Beträffande styrelseledamöterna som deltog i beslutet gäller också att beslutet står i strid med reglerna om jäv för styrelseledamöter i 8 kap 23 § aktiebolagslagen.”
Denna skrivning tillkommer som en följd av att fyra av styrelsens ledamöter beviljade sig själva ett extra arvode på 80 000 kronor var. Det motiverades med det merarbete som uppstod till följd av att styrelsen under en period bara bestod av fyra ledamöter. Majoriteten i fullmäktige godkände vid årsstämman i fjol utbetalningarna.
Däremot ha revisorerna inte kommenterat att styrelsen tilldelade tre av valberedningsledamöterna (en ledamot avstod) ett extra arvode på 6 000 kronor.
Ett annat laddat ämne lär bli styrelsens förslag när det gäller vintergaloppen. Två alternativ presenteras. Enligt det ena blir det ingen vintergalopp alls på Bro Park. Enligt det andra kan det bli vintertävlingar till en kostnad av drygt 9 miljoner kronor, pengar som tas från prisbudgeten och genom förhöjda banavgifter på Bro Park. Ett val som för somliga nog blir som ett val mellan pest och kolera.
Den ordinarie föreningsstämman äger rum lördagen den 13 april på Aronsbergs konferenshotell i Bålsta. Den startar kl 10.
Anders Lilius föreslås bli invald i Svensk Galopps styrelse | Per Larsson föreslås av valberedningens majoritet bli omvald som ordförande |
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till info@jockeyklubben.se.