dela artikeln
Hong Kong Cup – en framgångssaga
Hong Kong Cup har successivt utvecklats till världsklass. Det gäller galoppsporten i den forna kronkolonin generellt och inte minst dess administration. Där har Hong Kong en topposition.
Symptomatiskt leds nu det internationella galoppförbundet IFHA av en representant för Hong Kong, Winfried Egelbrech-Bresges, även om han som namnet antyder ursprungligen kommer från Tyskland, där han en gång i tiden var sportchef på det tyska förbundet Direktorium. Han efterträder den mångårige franske ordföranden Louis Romanet.
Den tid då galoppsporten i Hong Kong hade ett tveksamt rykte är sedan länge borta. Den korruption som fanns fram till 80-talet och som fick Janos Tandari att lämna sin position som gästryttare, har ersatts av ett avancerat säkerhets- och övervakningssystem.
Som ett led i utvecklingen av sporten tillkom Hong Kong Cup 1988, som rids på största banan Sha Tin. Distansen var då 1800 meter och deltagarna kom enbart från Hong Kong och grannländerna. Men undan för undan öppnades löpningen och tillät startande såväl från som Europa, Nordamerika och Japan. Distansen på 1800 meter ändrades till 2000 meter 1999, då det blev en Grupp 1-löpning.
Fler och fler japanska vinnare
Bland mer kända vinnare kan nämnas franske Jim and Tonic (e Double Bed) 1999, Fantastic Light (e Rahy) 2000, Alexander Goldrun (e Gold Away) 2004 och naturligtvis svenskägda Pride (e Peintre Celebre) 2006. Det var en av stoets nio segrar på 26 starter.
Alexander Goldrun är för övrigt mor till Juniper Tree, för närvarande en av de mest framgångsrika avelshingstarna i Skandinavien.
Tvåfaldig vinnare i löpningen är California Memory (e Highest Honor) som segrade både 2011 och 2012.
Notabelt är att fyra av de sex senaste vinnarna representerar Japan, till exempel 7-åriga stoet Normcore (e Harbinger) som segrade i fjol.
Dubailbaserade Godolphin har vunnit Hong Kong Cup två gånger, dels med Fantastic Light 2000 och dels med Ramonti (e Martino Alonso) 2007. Däremot har Coolmore-imperiet inte registrerat någon vinnare i löpningen. I fjol var dock Magical trea.
Årets prissumma motsvarar 35 miljoner kronor.
Ytterligare tre Grupp 1-löpningar ingår i Hong Kongs internationella meeting: Både Hong Kong Mile (1600 meter) och Hong Kong Sprint (1200 meter) tillfördes programmet 1991. Och Hong Kong Vase (2400 meter) kompletterade det 1998. I segertabellen för Hong Kong Vase stoltserar en vinnare av Stockholm Cup International: den 8-årige Collier Hill (e Dr Devious) , som vann storloppet på Täby Galopp för andra gången 2006, några månader innan han hemförde storloppet i Hong Kong.
Den oro som drabbat Hong Kong sedan de kinesiska myndigheterna skärpt de politiska restriktionerna har än så länge inte påverkat galoppsporten. Hong Kong Jockey Clubs ställning är mycket stark, inte minst ekonomiskt. Jockeyklubben tillhör Hong Kongs viktigaste supportrar genom att bland annat finansiera universitet och sjukhus.
När jag för tio år sedan var inbjuden att besöka Hong Kong Cup-meetinget var det en mycket välmående arrangör, vars inbjudningsprogram var väl i nivå med det som gäster brukar ges i Dubai.
Däremot minns jag från mitt första besök i Hong Kong, vilket var 1992, den oro som fanns inför överlämnandet till Kina några år senare. Den kinesiske guiden som visade runt på Sha Tin uttryckte stark skepsis mot de kinesiska löftena om fortsatt frihet.
Han är nog i dag mycket glad att han emigrerade till Kanada innan Kina tog över.
BFE
Fotnot: Årets upplaga av Hong Kong Cup avgörs söndagen den 12 december