Christer Schildt
Christer Schildt - en av galoppens eldsjälar.

dela artikeln

Christer Schildt tilldelas Jockeyklubbens Förtjänstmärke

Den tredje personen som fick Jockeyklubbens förtjänstmärke i år är Christer Schildt. Mångårig uppfödare, hingsthållare och ”galoppaktivist” som alltid har både idéer och åsikter.
Men Christers bakgrund är inte som alla andras…

– Jag växte upp i Hörby och började rida ponny i 12-årsåldern för att det var där alla tjejerna fanns, skrattar Christer.

Det stora intresset var fälttävlan. Efter en ponny och en arab kom det första fullblodet in. Samtidigt hade Christer först utbildat sig till konditor och sedan till storkökschef och köpt gården Gammelstorp. Då skedde det som kom att ändra allt.

– En läkare jag kände visste att jag hade gård och hästar och undrade om jag kunde ta emot en tjej som gått på heroin för avgiftning. Det gjorde jag och det blev starten på det jag arbetat med hela livet.

Vid 27 års ålder köpte 1972 Christer gården Ljungstorp utanför Hörby som kom att bli ett av landets verkliga centra för fullblodsavel i Sverige. Här arbetade Christer och hustrun Lena (som gick bort 1997) även med att bygga upp en missbrukarvård specialiserad på unga vuxna narkomaner.

– Vi arbetade nära socialstyrelsen och på deras uppdrag. Detta var ju före all privatisering. Vi reste runt hela världen och besökte fängelser och frivilligorganisationer. Jag minns framförallt ett besök på ett fängelse i New York. Det glömmer jag aldrig.

Verksamheten gick bra och resultaten blev bra. De två första som medverkade på behandling hos Christer och Lena blev båda två läkare!

Hästbeståndet växte och som mest hade man ett 60-tal hästar. Med många ston kommer idén om att det vore bra med en egen hingst. Vid en resa till USA köpte Christer hingsten Steves Friend, som följdes av National Zenith och 88 Keys . Alla individer som gjort stort avtryck i aveln.

Som stor uppfödare måste man också ha avsättning för sina avkommor. Christer som alltid älskat arrangemang och sociala events startade då helt sonika sin egen auktion på Ljungstorp.

– Vi bjöd på ärtsoppa och allsköns drycker så det blev bra stämning, skrattar han.
– Man måste jobba för att sälja. Galoppen har för många som tycker att ”någon annan” ska lösa problemen.

Auktionerna pågick ända till år 2000 då stafettpinnen togs över av Sten Thynell och Stall Lambada. Men Christer fortsatte att skapa och driva evenemang. Jana Wannius på Falsterbo Horse Show såg hans energi och drivkraft och snart hade Christer både dragit igång både fälttävlan och Team Chasing vid stranden, liksom tävlingar mellan bilar och fyrspann och snart var han ansvarig för hela VIP-satsningen.

Idag bor Christer i Löberöd och har ett 10-tal avelsston plus deras föl och åringar på Sextorp Slott. Totalt beräknar Christer att han fött upp över 500 fullblodsföl under åren. Ett år fick de 24 föl.
– Jag har varit med vid varenda födsel själv, berättar han. Jag och Jessica som jobbar här är så samspelta. Vi vet exakt vad vi ska göra hela tiden.

På frågan om vad han själv ser som sin största framgång inom galoppen menar Christer att det är just avtrycket i aveln och alla nya människor han fått in.

– Alla kan lyckas få fram en eller ett par fantomer. Men vi har fått fram hundratals hästar och våra hingstar har fått 1000-tals avkommor och de i sin tur har hjälpt till att hålla sporten i liv med nya intressenter.

– Men Mrs Loreen är ju en extra kul historia. Hon gick åter på auktion så vi skapade Stall Flimmer och sålde henne dit för 40.000 kronor. Efter alla omkostnader så hade hon gett ett netto på 1,2 miljoner. Kul för de 8 delägarna som gick in med vars 5000 och hem med 30 gånger mer …

Christer är mångårig medlem i Jockeyklubben och även dess styrelse, och står bakom nästan alla klubbens arrangemang i Skåne. Att få förtjänsttecknet var helt oväntat och ett beslut som togs i hemlighet av de övriga medlemmarna i styrelsen.

– Jag blev lite rörd, säger han.
– Jag är ju känd för att inte vara tyst när jag tycker saker är fel, så jag trodde kanske inte att just jag skulle komma ifråga. I alla fall inte medan jag var aktiv. Så det är en stor ära och jag lovar att jag inte kommer att vara tyst i framtiden heller.

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen