Whipcord (1)
Whipcord tillsammans med tränare Alfred Dixon. Kopia på tidningsfoto.

dela artikeln

Whipcord visade klass senare – efter återrop

Byline1

Avsnitt XVI

Whipcord visade klass senare – efter återrop

Ulriksdal sextonde dagen den 25 september:
Dessa lördagstävlingar gav ”Racing” följande huvudrubrik i Dagens Nyheter, ”Ett upp – ett i minnet för den nya derbykullen.” 

Referatet löd så här:

”Galoppens blivande derbykull skiftar färg och form som en samling kameleonter. Lördagens Svealandlöpning, tvååringarnas hittills största UlrIksdalsuppgörelse för året, såg de förut dubbelsegrande Fairly Sure, Buonaventura och Fama som de färgstarkaste, men ingen av dem  kunde ens hota fuxhingsten Whipcord, fallen efter Light o’ Love-Morgongåva, ägd och uppfödd av konsul C F Hellmann, Norrköping, tränad av Alfred Dixon och förtjänstfullt riden av Gösta Pålsson – derbysegrande Heres ryttare. 

Det finns ingen hållfast linje på tvååringarna – ännu. Benämningen och segersötman att bli s. k. “Vinterfavorit” har ännu ingen fullmogen aspirant. Närmast lockar Whipcord, vilken ännu så länge är tränad med sådant förnuft att det inte bara är en tvåårings penningmöjligheter som gör en stor hästs karriär.

Whipcord gick fram redan vid upploppssvängen, och trots att Buonaventura där påpassligt slank igenom på innerbanan, kunde hon ej mer än attackera den ledigt vinnande segraren. Fairly Sure tycks vara beroende av sitt humör – fördel ibland. Nackdel oftare.

Fama VF pris
Fama – i mitten – vinner efter strid.

Bataclan vann St Eriks Pris

Whipcord fann inte köpare på åringsauktionen i fjol, utan återropades för 3.900 kronor!”

Under mellanrubriken ”Bataclan omöjlig” fortsatte referatet

”Bataclan drog hem S:t Eriks pris trots sedvanlig ettrig handicap. Men vad hjälper det, han kan inte lastas på för mycket. Han är högsta huvudet bland våra hinderhästar – skada bara att han är så överlägsen att han inte får visa sina hindertalanger mer än emellanåt. Med öppna hinderlöpningar skulle han gladeligen hoppa in 20.000 årligen.

Startfunktionären har inte varit så lyckad på sistone och dagens 1400-meterslöpning blev rent misslyckad. San Marco tredskades ånyo före starten och var ursprunget till krånglet. Han kom så småningom upp mot banden, stegrade och fick samtidigt med sig Doctor Nobel och i viss mån favoriten Lightning i villervallan. Går det starterns ära för när att flagga tillbaka en så misslyckad start – när det finns en  individ med vit ”parlamentärflagga’ sedan fältet kommit mer eller mindre bra i väg. Segern gick till Preferita, som fick säsongens första triumf.

Yrhättan häcksegrade igen med en rivande finish sedan de övriga tre konkurrenterna tidigare haft blandad segerkänning, och slutloppet blev i all sin ursprungliga enkelhet en av de mest rafflande slutstrider som förekommit på Ulriksdal. Orkan II cantrade till en början, avlöstes av Jupiter, gick fram på nytt, medan de övriga låg på behörigt avstånd. Men det hela visade sig vara en taktisk historia. På upploppet kom alla rusande på en gång och den gången var det inte nådigt att vara domare att skilja huvudena eller halsarna på mållinjen.

Dorothy Nortier
Dorothy Nortier – fotokopia ur svenska-amerikanska tidningen Vestkusten 1943.

Resultatet blev salomoniskt dött lopp mellan Jupiter och tävlingsdebuterande Kentucky, därefter halslängd till Panama och en halv längd till Herzogin – var det verkligen så mycket? Orkan blev sist men han var knappast mer än längden efter de ‘dött’ kämpande.  Totomässigt blev det dubbelknall: två segrare och ändå över 75 gånger i kombinerade spelet. Fram och tillbaka.”

Vinnare Ulriksdal  den 25 september

1000 m: Strand 2 år st e Feliciter-Kolomea; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul
Hcp 1400 m: Preferita 4 år st e Adept el Ausonius-Moll; Peder Thuesen/H Brown
1000 m: Lady Mac 2 år st e Shon Maclean-Lady Pat; George Killick/G Killick
Häck 2800 m: Yrhättan 3 år st e Light o’ Love-Kotic; Villy Mattsson/A Dixon
Svealandlöpning 1200 m: Whipcord 2 år h e Light o’ Love-Morgongåva; Gösta Pålsson/A Dixon
S:t Eriks Pris st-ch 4500 m: Bataclan 10 år v e Rural-Bataille; Lennart Larsson/G Wiedesheim-Paul
2400 m: Jupiter 3 år h e Jurist-Sunnan; Eric Unruh/G Wahlberg och Kentucky 3 år v e Turbotin-Dolly Grey; Dave Connor/G Wahlberg.

En god dag för konsul Carl Fredrik Hellmann, som länge varit engagerad i galoppsporten, både som hästägare och uppfödare.  Han är 48 år, verkställande direktör för Max Hellmans yllefabrik i Norrköping och konsul. 

Hellman tydlig antinazist

Både Whipcord och Yrhättan har han själv fött upp. Whipcords mor, Morgongåva, är en helsyster till en av 30-talets bästa galoppörer, Luck. Whipcord är även helbror till Panama som var trea till i dagens avslutande löpning, Även hon tävlade i Hellmanns röda dress med korslagda vita axelskärp och svart mössa..

I motsats till en del av tidens andra hästägare var Hellmann känd som antinazist. Detta belyses i en kommande bok, som heter ”Det bruna bandet”, varifrån följande citat är hämtat:

”Jag ska också be konsul Hellmann att hålla ett öga på dem. Han kommer upp i morgon.  Han har ju både Lillemor och Girl o’Love till start. Och han har ingenting till övers för vad som sker i dagens Tyskland, tvärtom. På anonyma klisterlappar på hans fabrik och på andra håll i Norrköping utmålas han som ’deutsch feindlich’ – ‘tyskfientlig’ – vilket han inte alls är utan övertygad antinazist. ”

image
En de många fiskebåtar som under stora faror fört judar till Skåne.

Pogrom i Köpenhamn

Tidens ondska drabbar nu Danmarks judar hårt. På fredagskvällen den 1 oktober gör Gestapo och danska fricorpsmän en razzia, framför allt i Köpenhamn men även i närområdet och fängslar 1 600 judar, män som kvinnor och barn och för dem till en båt i Köpenhamns hamn. DN:s huvudrubrik anger det som en pogrom.

Den svenske ministern i Berlin protesterar och uttalar en varning för att detta kan allvarligt skada de svensk-tyska förbindelserna. Han vidarebefordrar även ett erbjudande från den svenska regeringen att ta emot alla danska judar. 

Den tyska regeringen svarar inte utan förklarar att det är på grund av ”sitt stöd till terrorverksamhet som judarna skills från det offentliga livet”.

Dagens Nyheters söndagsledare handlar helt om det tyska övergreppet och avslutas enligt följande:

”Mellan det svenska och det tyska folkets herrar stiger allt tätare, allt mer kvävande och stickande, dunsterna från avgudaoffer. De kommer folk att se rött. Det vore skam annars. Och det är allvarliga återverkningar av den tyska politikens katastrof i Danmark”.

Följande dag rapporterats att mer än 1700 judar räddats till Sverige, där stora hjälpinsatser satts in längs Skånes västkust.

För att få stopp för flyktingvågen över sundet inför de tyska myndigheterna ett förbud för roddbåtar och lättare farkoster att lägga till vid kusten norr om Köpenhamn närmare än fyra kilometer.

image
Grand Prix-vinnaren Tetrax med tränare Thure Assarsson och jockey Peter Thuesen.

Ulriksdal sjuttonde dagen den 3 oktober

På huvudstadsbanan gick det mesta sin gilla gång. Mycket folk slöt upp på söndagen. Racing rapporterade:

Ulriksdals övergång till söndagsprogram gynnades i övrigt av ett strålande om än något blåsigt väder, och följden blev nära nog publikrekord för året. På totalisatorn omsattes inte mindre än 221.334 kr, vilket i sitt slag är nytt rekord. Förra bästa siffran för sju löpningar stannade vid 216.340 kr.”

Dagens storlopp, Grand Prix, med en prissumma på 10.000 kronor slutade med favoritseger för 3-årige Tetrax, tidigare bland annat tvåa i derbyt.

”Den här gången reds Tetrax med taktik ‘mitt emellan” utsvävningarna i S:t Leger och Kapplöpningssällskapets pris”, konstaterade Racing, ”då det i första fallet reds för överdrivet på väntan, motsatsen i det andra. Nu lades han efter tätkvartetten Juanito, Mirakel, Overstolz och Tristan, men hade ändå anslutning och det var det som gjorde skillnaden så stor. Pratet om att han skulle ligga på så hårt att det inte går att hålla honom visade sig för övrigt även i derbyt ha föga fog för sig. Liksom att han bara skulle ha kort speed. Det blev nämligen en enda segerraid från upploppets början. Framgången var särskilt unnad  för en av de slitstarkaste inom derbykullen, fast distanserna kring 1800 meter – eller något under – onekligen är de som passar honom bäst.”

För nye tränaren Thure Assarsson var det en ny framgång och hans fjortonde seger med ett stall som bara innehåller fem hästar: Tetrax, Juanito, Garantie, Lightning och Nemesia. 

”I sammanhanget är även unge Stig Fribergs jockeyinsatser meriterande. Efter söndagens dubbelseger med Preferita och Doctor Nobel delar han med Peder Thuesen andraplatsen i slätlöpningar bakom Kay Jensen”, konstaterar Racing.

Preferita vann lätt en löpning över 1400 meter före Dart, medan Doctor Nobel tog hem en handicap över 1600 meter före Knud. Därmed erövrade patron Jönssons fux sin sjunde årsseger i sin trettonde start.

En mer blygsam säsong har tränare Frank Waugh haft. När han tog emot sin adept Id i maidenlöpningen  var det blott femte årssegern. Id är uppfödd av Legats uppfödare, godsägare Kuylenstjerna. Han ägs av fru Marianne Claesson, maka till allt i allon på Åby, Douglas Claesson. 

Förutom Preferita fick tränare Brown ytterligare en vinnare i Stall Zadas Tirfing, som fick kämpa för att gå segrande ur Danderyd-häcklöpningen, i kamp med Maclean.

I steeplechasen var det ingen större kamp. Den rutinerade Västerstad tog lätt hem viktorian åt Jockeyklubbens sekreterare Carl-Erik von Platen före 4-årige Kåreholm.

Hårdare var det i amatörlöpningen, där Glans med hals tog hem förstapriset före Jolly Good. Glans var nu uppe samma segerantal som i förfjol, efter att ha dragit blankt under fjolåret.

Vinnare Ulriksdal den 3 oktober

1400 m: Preferita 4 år st e Adept el Ausonius-Moll; Stig Friberg/H Brown
1000 m: Id 2 år v e Doctor Dolittle-Impudent Alice; Eric Unruh-F Waugh
Häck 2400 m: Tirfing 4 år v e Svonarola-Lady Beth; Peder Thuesen/H Brown
Grand Prix 1800 M: Tetrax 3 år h e Tetrameter-Minimax; Peder Thuesen/Th Assarsson
St-ch 3500 m: Västerstad 8 år v e Escorial-Wavelets Birthday; Bertil Blomgren/G Wiedesheim-Paul
Am-löpning 1600 m: Glans 8 år v e Luck-Gaea; herr B Hellström/herr K Stenborg
Hcp 1600 m: Doctor Nobel 4 år h e Doctor Dolittle-Naval Encounter; Stig Friberg/patron S Jönsson

Naturligtvis är det inte bara i Danmark som kriget utspelar sig i början av oktober. I Oslo hotar alla universitetslärare att avgå sedan de tyska myndigheterna utfärdat ett reglemente om att det bara är den av Nasjonal Samling tillsatte rektorn som avgör vilka studenter som kan antas  till universitetet. Samhällstjänst och militärtjänst kan ha större betydelse än betyg vid antagningen.

Striden om makten över Italien fortsätter. Tyskarna befäster Rom.

Wien och München bombas av engelsmännen.

Men den 2 oktober har Dagens Nyheter en positiv nyhet på sin förstasida. Gunder Hägg har eklaterat sin förlovning med amerikanskan Dorothy Nortier, som han träffat under USA-turnén.

Enligt tidningen finna det förhoppningar om att Gunder Hägg ska göra ett uppvisningslopp på Stockholms stadion under hösten.

Björn F Eklund


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen