dela artikeln
Tapia Dalbark blev “Sportens riddare”
2022 var ett toppår för jockeyn Andreas Tapia Dalbark.
Han vann sitt livs första derby – det danska.
Han blev även årets “mest schyssta” jockey och belönas av Jockeyklubben med priset “Sportens riddare”.
Segern i det danska derbyt tillsammans med Lars Kelp-tränade stoet Titannia (e. Appel Au Maitre) är naturligtvis höjdpunkten för 26-årige Andreas under förra säsongen. Tillsammans segrade de i fyra storlopp.
Men trots en väldigt framgångsrik säsong på alla sätt, så lyckades Andreas komma i mål med noll (!) förseelser…
Att rida “schysst”… är det någonting som du tänker lite extra på när du rider?
— Nja, jag tänker nog mer på att jag vill undvika avstängningar.
Finns det något motsatsförhållande mellan att rida “schysst” och att till varje pris rida för bästa möjliga placering?
— Jag hade faktiskt inte tänkt på något sådant, innan Jockeyklubbens ordförande Jan Kleerup ringde och informerade om att jag blivit “Sportens riddare”. Men jag tror inte att det påverkar resultaten, inte i mitt fall i alla fall. Tittar du på mina resultat, så har jag betydligt fler segrar än andra- och tredjeplatser.
På Svensk Galopps hemsida, som för jockeystatistik för svenska banor och utlandsstarter med svensktränade hästar, är Tapia Dalbark bokförd för 33 segrar under 2022. Med 15 andra- och 21 tredjeplatser.
“Lutningen” för samma statistik föregående år, 2021, är 33-25-22.
Så att Tapia Dalbark gör allt som han kan för att vara först i mål, behöver nog ingen betvivla…
Hur har det fungerat efter regeln som infördes om att ridspö inte längre får användas i drivningssyfte, tycker du?
— Jag är egentligen för användandet av ridspö, tillsammans med ett reglemente som fungerar. Men det viktigaste är att vi fortsatt får ha med oss ridspö i loppen, så att det går att styra hästen ifall det sker någon situation, ifall att det skulle hända något på banan. Inte som i Norge, där vi inte får ha med oss ridspöet. Men jag tycker att det nya regelverket fungerar bättre nu än det gjorde i början. Då fick man knappt röra på sig eller göra någon rörelse alls med ridspöet, det var ganska överdrivet.
Är 2022 din bästa säsong hittills som jockey tycker du?
— Ja, det tycker jag. Både sett till antal segrar, inridna pengar och sett till vilka lopp som jag vann. Att vinna ett derby är sådant som man drömmer om.
Svårt att jaga championat…
“Sportens riddare” belönas av Jockeyklubben med ett honorar på 10 000 kronor.
Vi har inte sett dig alls på banan i år?
— Nej, jag stod över vintergaloppen i januari och februari. Jag föredrar att ladda upp och få en liten återhämtning. Och komma tillbaka sugen inför huvudsäsongen!
Hur ser det ut inför den här säsongen?
— Jag är frilansare i största allmänhet. Jag får se vad som dyker upp! Men jag har vissa tränare som jag brukar rida för. Det gäller även att hitta någon vass häst, och få förtroendet på den, om säsongen ska sticka ut lite extra till slut…
Andreas Tapia Dalbark har 57 kilo som lägsta ridvikt. Därför tror han att det är tufft att ha som målsättning att utmana toppryttare som även kan rida lägre vikter, som Per-Anders Gråberg, om championat.
— Jag ska göra det bästa jag kan utifrån mina förutsättningar, för mina kunder. Att utmana toppjockeys som även kan rida lägre vikter om championat, är en tuff målsättning däremot. De rider fler lopp.
Vad ska du göra med pengarna som du får tillsammans med “Sportens riddare”-utmärkelsen?
— Jag behöver ett par nya sadlar inför säsongen, så slantarna är redan intecknade!
Robert Okpu