Täby Galopp 11 nov 2021
Täby Galopp den 11 november 2021. Foto: BFE

dela artikeln

Täby Galopp nu och då – och minnnen som bör bevaras

Det är nu drygt fem år sedan Täby Galopp upphörde som Stockholms galoppbana. Finaldagen reds onsdagen den 18 maj 2016, då hela 14 löpningar genomfördes med 141 startande hästar. Fem lopp reds på lunchen, medan resten avgjordes efter några timmars paus. Finalvinnare blev Peter Åbergs Little Warrior (e Arkadian Hero). I sadeln satt Jacob Johansen.

Little Warrior Jacob J
Den sista vinnaren på Täby Galopp, Peter Åbergs Little Warrior, med Jacob Johansen i sadeln. Foto: Stefan Uppström

Med tanke på alla ensamma nätter på traktorn som Peter Åberg kört runt ovalen för att hålla Täby Galopps vinterbana tävlingsbar var han mer än värd den segern.

2016 hade Täby Galopp varit i bruk i 56 år. Premiärdagen ägde rum söndagen den 28 augusti 1960 under stor pompa och ståt. Invigningen förrättades av kung Gustav VI Adolf, som sade att det var en ‘stor högtidsdag’ enligt Dagens Nyheters förstasidesartikel. I denna hävdades att 11 000 åskådare var på plats.

Täby Galopp 18 maj 2016
Publiken vid Täby Galopps finaldag den 18 maj 2016, då 14 löpningar avgjordes. Foto: Stefan Uppström 

Dagens Nyheter ägnade stort utrymme åt premiären. Förutom artikeln på förstasidan blev det ett nöjesreportage och naturligtvis ett stort referat på sportsidorna. Dessutom ägnade dagens kåsör ”Gustafsson med Muntascherna” sig åt Täby Galopp. Han hävdade att han fått en pratstund med den franska importen Fleur des Indes som startade i lopp 1 och skrev bland annat så här:

Doften är minnenas bärare

”Hon ser på mig och rynkar sin vackra bruna panna men säger ingenting. Så nalkas ryttaren, Beje Nilsson, i chokladbrun dress med ljusblå ruter. Han klappar hennes vackra svanhals och ser till att spänselbandet om magen sitter bra. Nu är det ju så att en vänlighet alltid gör kvinnan gott och jag ser på de bottenlösa ögonen att hon har något på hjärtat. Hon vänder huvudet åt Ulriksdal och de känsliga näsborrarna vidgas.

– Tävlingsdagarna var svåra…

– Det förstår jag, så ansträngande.

– Ah non, det var odeuren.

– Jaså, stallukten.

– Det var brännvinslukten från baren på sadelplats.

– Där fanns väl ingen bar.

– Vi kallade urinoaren så för att det var där de stärkte sig innan de gick till insatsluckorna.

Doften är minnenas bärare.”

Fleur des Indes, som tävlade i Stall Metronomes rutiga dress, slutade trea i premiärlöpningen, som överraskande vanns av generalkonsul Olof Lindgrens danskfödde Forward (e Forethought), riden av Jack Egan och tränad av Britta Strokirk.

Signaturen Bert utdelade följande betyg i nöjesartikeln till de nya banan:

”Beröm ska högtalaren ha, mjuk och bra, de 144 totoluckorna, den svängda tribunen, Gustaf Lettströms skapelse, och hästmoderniteten: det är bara att doppa nosen mot en platta, så fås det vatten, 25 liter om dagen.

Inte fullt så bra var: 1) Att det tog 58 minuter att bila in till stan – reklamens tio höll inte den här dan 2) Att det saknades soffor på den stora planen nedanför läktaren. Det kanske man kosta på sig med tiden. De fanns på Ulriksdal 3) Att det blev lite virrvarr vid en del av borden, där man eventuellt roat sig med att spela poker (eller kanske V5) med biljetterna. Exempel: Ett av borden var sålt åt två sällskap.

Annars allt trivsamt. Se framåt systrar och bröder, Täby Galopp blir nog toppen! Det enda man inte kan göra där ute torde vara att övernatta.”

Ganska snart uppstod större problem än avsaknad av soffor. De ekonomiska planerna sprack; man hade överskattat både publik- och totosiffror. Den nya banan låg för långt bort från stan, tyckte alltför många.

Läktarbyggnaden entrén
De flesta besökare från Täby Galopps tid kan nog fortfarande känna igen entrén. Foto: Täby Kommun

4000 bostäder ska bli 6000

Redan efter två år tvingades arrangören, Stockholms Kapplöpningssällskap, gå i konkurs. Men efter att en ny ägare, Täby Galopp AB, tillsatts och stöd från staten i form av lån var tävlingsverksamheten snabbt igång igen. Och med hjälp av okonventionella metoder, som exempelvis halmgalopp, levde verksamheten vidare.

Men banan ringades in mer och mer av den växande Täby kommun och så började Svensk Galopp AB som tagit över ansvaret, se sig om efter ny mark, vilket alltså 2016 alltså resulterade att den nya banan Bro Pak invigdes i juni det året.

Då hade marken sålts efter en stor upphandling till ett konsortium bestående av JM och Skanska under namnet Täby Park AB.

Från början var planerna att 4 000 bostäder skulle byggas på området. Det har nu stigit till minst 6 000 bostäder, vilket gynnar säljaren som får betalt för antalet uppförda byggrätter, det vill säga lägenheter. Dessutom ska området innefatta 100 000 kvadratmeter kontor.

Martingalgatan2
Ett av de tämligen få bostadskvarter som hittills byggts i Täby Park. Gatan kallas Martingalgatan. Foto: Täby kommun

Från början var avsikten att området skulle vara färdigbyggt till slutet av 2030-talet, men byggtakten har sänkts. Den första inflyttningen skedde först i fjol, vilket var ett år senare än planerat. Nu beräknas området var helt färdigbyggt först 2050.

Spår av galoppverksamheten ska bevaras

I dag har enbart ett par kvarter blivit inflyttade. En galoppbesökare kan ganska lätt orientera sig. Det stora läktarbygget från 1960 står kvar och är administrativt centrum för byggandet. Även själva galoppbanan är i stort sett intakt, liksom ledvolten. Det är bara området kring målet som något förändrats. Dock är stallområdet så gott som helt rivet.

Täby Galopp 28 aug 1960
Den provisoriska ledvolten vid premiärdagen 1960. I mitten kan kung Gustav VI Adolf som förrättade invigningen ses. Till vänster skymtar Kerstin Strömbom på Flamingo, som vann dagens amatörlöpning. Foto: Erik Andersson

Läktarbyggnaden kommer sannolikt att rivas i slutet av detta årtionde, medan galoppbanan kommer att bebyggas av en massa bostäder.

Jag hade anledning att besöka området häromdagen med anledning av att landskapsarkitekterna  Monica Rehn och Sandra Hellström har i uppdrag att kartlägga de spår galoppverksamheten satt. Som ett led i det berättade jag om min tid på banan, som omfattar i stort sett 60 år. Jag gjorde första tävlingsbesöket 1962, var sportchef i sju år och även övergångsvis VD vid två tillfällen.

Vi enades vid samtalet att försöka bevara så många galoppspår av galoppverksamheten som möjligt. En idé är att förse det torg som ska bära galopptränaren Bobbie Killicks namn med information och memorabilia kring hans verksamhet, bland annat med målade dresser för några av hästägarna i hans stall.

Torget fick Bobbies namn efter en överlägsen seger i en publikomröstning.

Bobbie Killick
Bobbie Killick, “back in the day”. Foto: Erik Andersson

Bobbie – egentligen Robert Killick, var tränare på Täby Galopp från starten 1960 fram till 1999. Hans sista vinnare blev 5-årige Springclear (e Starry Night) den 12 december 1999. Då var Bobbie 80 år.

Bobbie Killick är en synnerligen värdig  representant för galoppsportens historia på Täby Galopp.

Björn Eklund

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Anna Sundberg

SG: valberedningen förordar ny styrelseordförande

Den 11 juni är det ordförandeval till Svensk Galopps styrelse. För andra året i rad, har valberedningen valt att inte nominera sittande ordförande Anders Lilius ...
Jägersro 230423 Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Treåringarna: nu är det showtime!

De klassiska löpningarna i Skandinavien är redan igång.Danskt 2000 Guineas avgjordes i helgen och slutade med svensk tränarseger.Och på söndag “värmer” flera av årets förmodade ...
Stroxx Carlras 54017

Svenskuppfödd skräll i Scandinavian Open

Det blev en rejäl överraskning i årets upplaga av Scandinavian Open Championship.Det svenskuppfödda stoet Go On Carlras bröt Suspicious Minds fina svit på tre raka ...
Stig Friberg 1945 (1)

Veckan före Ulriksdals artonde tävlingsdag.

Avsnitt XVII Här fortsätter Björn F Eklunds skrivna betraktelse om sitt födelseår, 1943: Veckan före Ulriksdals artonde tävlingsdag dominerade fortfarande de judiska flyktingarnas flykt över ...
Mutadaffeq

Starka insatser i båda JK-löpningarna på Bro

Bro Park hade en fin tävlingsdag i onsdags. Och Jockeyklubbens två löpningar bidrog till att sätta en kvalitativ prägel på dagen.Takeko segrade efter hård kamp ...
Good Eye

Duca Di Como och Good Eye kan mötas på Ascot

Jessica Longs Good Eye gjorde en toppinsats i den tyske Listed-löpningen Silberne Peitsche på söndagen. Det räckte till en säker andraplats, i ett lopp som ...
Bob Baffert

Baffert tillbaka med seger i Preakness

Det blir ingen Triple Crown-vinnare i USA i år. Kentucky Derby-segraren Mage slutade “bara” trea i det andra benet, Preakness Stakes.Istället var det kontroversielle tränaren ...
Duca Di Como 1375

Duca Di Como i “splendid isolation” – Royal Ascot nästa!?

Det var Duca Di Comos tredje Pramms-seger. Och den mest imponerande - ren och skär uppvisning, helt enkelt. — Det enda som är lite synd, ...
Whipcord (1)

Whipcord visade klass senare – efter återrop

Avsnitt XVI Whipcord visade klass senare - efter återrop Ulriksdal sextonde dagen den 25 september:Dessa lördagstävlingar gav ”Racing” följande huvudrubrik i Dagens Nyheter, ”Ett upp ...
ChavesDucaDiComo2022 02

Duca Di Como blir Pramms-favorit igen

På söndag rids Jägersros största löpning för äldre hästar: Pramms Memorial.Nio hästar kommer till start - och allt talar för att titelförsvararen Duca Di Como ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen