Michael
Michael Richardsson minns en mycket trevlig tävlingsdag för 20 år sedan. Foto: Stall Malmborg

dela artikeln

Täby Galopp för 20 år sedan – en andra nostalgitripp

Vi tittar 20 år tillbaka i backspegeln ännu en gång – innan vi släpper temat med vintergaloppen från den tidsepoken.

Denna gång minns vi en stor dag för Michael Richardsson.

Som inte är verksam som jockey längre, men fortfarande en populär profil på Bro Park.

Sedan tävlingarna den 13 januari 2002 delvis inställts (se nedan), reds både Lördagskomben och ett niolöpningsprogram helgen den 19 och 20 januari. Det rådde enligt Årsboken mulet väder och några plusgrader.

En som har stor anledning att komma ihåg söndagstävlingarna det året  är jockey Michael Richardson, som vann tre av de nio löpningarna. 

– Yes, I remember that day. The winter races were good to me. But to win three races the same day was something special.

20 år är en rätt lång tid. Men när jag med hjälp av Årsboken från 2002 påminner Michael om vinnarna, så har han inte svårt att berätta om dem. Mest minns han Magic Light (e Dilum) som så sent som i november året innan hade köpts av Charlotte Muggeridge (nu med efternamnet Dillner) efter att tidigare har ägts av en ung flicka, Caroline Bolmström. Som även red  hästen flera gånger själv, dock utan att vinna.

Detta var i Söndagskomben där förstapriset var 29 000 kronor, men ännu mer var det i Vinterserien för Milers avdelning 1, där det uppgick till 50 000 kr. Här vann Michael lätt på norsktränade (Rune Haugen) Ki Yase (e Chief’s Crown).

Det kunde ha blivit seger även i Vinterserien Milers avdelning 1, men där fick han nöja sig med en andraplats på The Big Bang efter Hide and Seek (e Island Reef) – Gunnar Nordling – som kom att utvecklas till en toppsprinter i en remarkabel karriär, tränad av Hans Lundell. Debuten gjordes först som fyraåring, men när hingsten gjorde sin sista start som 12-åring 2008 hade han segrat 14 gånger på 79 starter.

Hide and seek
En blivande black type-vinnare segrade i Vinterserien för Sprinters den 20 januari för 20 år sedan: Hide and Seek.  Här tillsammans med ägare och uppfödare Hans Lundell (till höger). Foto: Stefan Uppström

Segrarna inkluderade Jägersro Sprint 2003 och 2005, andraplatser i Zawawi Cup 2004 och 2005 och i Täby Vårsprint 2005. Samt tredjeplatser i Jägersro Sprint 2002 och Täby Open Sprint Championship 2006 (som 10-åring).  Det året hade han ett formtal på 94.

Majestic Sacc M Richardson SM Stayers vc 1997 kopia
Michael Richardsson i sina glansdagar… här på Alex McLarens Majesticc Sacc som bland annat vann SM för Stayers 1997. Foto: Stefan Uppström

Michaels tredje vinnare denna dag var treåriga Golden Bloomer (e derbyvinnaren Bloomerace) som lätt vann en novislöpning.

Den häst som Michael mest minns från vintergalopens tid är Chief’s Pontiac (e Diaghlyphard) men denne hade avslutat sin karriär några år tidigare efter att ha startat 103 gånger och segrat  vid 12 tillfällen. Som treåring segrade han sex gånger. Hälften av dem med Michael i sadeln. En av dem togs i Vinterserien Milers 1. Året var 1993.

Det var året efter att Michael Richardson började rida i Sverige. Han kom hit samtidigt som den engelske tränaren Bill Stubbs slog sig ner på Täby Galopp. En av de hästar Bill Stubbs hade med sig hette Caroline Connors (e Fairy King), som ofta reds av Michael som fick arbeta ordentligt med hennes startboxproblem. Som treåring såldes stoet till Mischa Kahn, som fick ordentlig fart på henne. Hon vann inte mindre än nio gånger på sprinterdistanser Nästan alla med Susanne Berneklint på ryggen.

– 2004 slutade jag rida i Sverige och åkte tillbaka till England, där jag fick ett bra jobb hos en stor hindertränare, vars drygt 40 tvååringar jag fick hand om.

– Men 2011 återvände jag till Sverige och ville känna hur det var att rida lopp igen. Jag fick en amatörryttarlicens och tog två segrar, bland annat i Prix de l’ARK på Stockholm Cup-dagen 2012 på Painters Easel (e Modigliani), som jag tror var Maria Sandhs första tränarseger. Hon hade köpt hästen för 1 krona…

– Nu är jag arbetsryttare hos Caroline Malmborg men har också hjälpt Lilian Vestvall att träna Flying Barrel (e Zaahid) och Malakai (e Famous Name), som båda vunnit en hel del. Flying Barrel noterade i fjol som nioåring ett formtal på 85.

Flying Barrel
En framgångsrik skyddsling för Michael Richardson de senaste åren, Flying Barrel (e Zaahid). Här efter vinst på Bro Park den 21 november i fjol tillsammans med ägare/tränare Lilian Vestvall och uppfödare Daniel Wirenstål. Michael Richardson vid tygeln och Cornelia Hartsmar i sadeln. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp.

Andra vinnare denna helg för 20 år sedan var:

Lördagskomben: Camlachie e Grant’s – Kim Andersen/Jan-Erik Pettersson

Amatörhandicap: Double Cream e Bal du Seigneur – Madeleine Boström/Pia Brandt

Hägernäshandicp: Champagne Charlie e Brewery Boy – Luis Santos/Katharina Stenefeldt

Silverhandicap: Big Oz (GB) e Kyllan – Louise Auer/Bo Neuman

Treårshandica: Marzoni (DEN) e Mujadil – Kim Andersen/Bo Neuman

Treårsbronslöpning: Power Of Steel (IRE) e Alzao – Jacob Johansen/Mischa Kahn

Michael Richardson har inte bara anledning att komma ihåg trippeln för 20 år sedan. Hela det årets vintersäsong, som bestod av 92 löpningar, var lyckosam för engelsmannen som var den jockey som segrade flest gånger. De fem segerrikaste ryttarna var:

Michael Richardson11 segrar
Kim Andersen10
Jenny Hedlund9
Nicholas Cordrey6
Manuel Santos6

Segerrikaste tränare var:

Tommy Gustafsson13 segrar
Bo Neuman7
Pia Brandt5
Francisco Castro4
Th Bremer Pedersen3
Hubert Doria3
Jacqueline Henriksson3
Mischa Kahn3
Alex McLaren3
Fredrik Reuterskiöld3
Patrick Wahl3
Peter Åberg3

Delvis inställt söndagen innan

Det svenska väderklimatet är som bekant inte alltför pålitligt. Inte för 20 år sedan heller. Det drabbade vintergaloppen den 13 januari det året. Det var dock enda vinterdagen som fick ställa in löpningar. Dock inte alla. Löpning 1 reds och vanns av Falang (e Caerwent), riden av John McLaughlin och tränad av Peter Lundberg. Även det sjätte loppet genomfördes. Det var Söndagskomben, som hemfördes av Oh Voila (e Funambule. I sadeln satt Jenny Hedlund och det var Bosse Neuman som ledde in sin adept i vinnarcirkeln.

Oh Voila J Hedlund
Funambuledottern Oh Voila tog hem Lördagskomben, som drabbades av fem strykningar, riden av lärlingen Jenny Hedlund och tränad av Bosse Neuman, som också ägde det 6-åriga stoet. Foto: Stefan Uppström.

Om övriga löpningar skrev Årsboken: ”Löpningarna 2-5 inställda p g a förhandlingar med jockeys som inte ville rida p g a banförhållandena”. Samma gällde löpningarna 7-8.

Michael Richardson, som red i lopp 1 minns: 

”Det var besvärligt väder. Banan hade börjat släppa på bortre långsidan, där den var utsatt för solen. Upploppet låg i skuggan och det hade inte börjat smälta ännu. Det var mycket ojämnt.

Vi var några ‘senior jockeys’ som meddelade att det för farligt att rida. Förutom mig minns jag Kim Andersen, Nicholas Cordrey och Jacob Johansen. 

Men Söndagskomben ville man genomföra och det gick, dock med fem strykningar på grund av banförhållandena. De som red var huvudsakligen lärlingar, som inte hade råd att avstå.

-Vi som sade nej fick böta 5 000 kronor, vilket var surt och orättvist.

Men resten av vintersäsongen kunde genomföras och som sagt med gott resultat för Michael Richardson.

Björn Eklund

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen