Bro Park 190821 Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp
Bro Park 190821 Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

dela artikeln

Silent Night – svenskuppfödd galopp-propaganda

Dubbel klassisk vinnare – aldrig utanför prisramen

I dagarna kommer hon hem från sitt andra gästspel i Dubai. Sammanlagt har Silent Night gjort sex starter i hård konkurrens på Meydan-banan. Dessa har bland annat gett en andraplats i Meydan Classic och senast en femteplats i Grupp 2-löpningen Balanchine Stakes. Ingen gång i karriären har det bruna stoet slutat utanför prisramen.

Därutöver har dottern till Night Of Thunder och Raihaana gjort 13 starter i Skandinavien, Hon har hittills sprungit in 2 472 341 kronor. Det ger ett genomsnitt för hennes 18 starter på 137 352 kronor.

– Jag har aldrig tränat en bättre häst, säger Bro Parks flerfaldige tränarchampion Patrick Wahl. Visserligen var Erroll e King Charlemagne (bland annat vinnare av Jockeyklubbens Jubileumslöpning) något extra – en maskin – men Silent Night är snäppet bättre.

– Hon har alltid varit lätt att träna och var tidigt utvecklad. Hon verkar aldrig bli trött.

– Hon var också tidig och startade redan den 13 juni som tvååring. Hon var då tvåa efter Claes Björlings import Hypochondriac (e Pastoral Pursuits), vilket gjorde oss lite besvikna. Vi trodde hon skulle vinna hur lätt som helst, men det var innan vi upptäckt att dirt track inte är hennes underlag.

Redan i sin andra start tog hon revansch på Hypochondriac i Futurity Stakes på Bro Parks gräsbana. Närmast sig hade hon en så pass bra som häst som Nocentsinkentucky.

Sedan följde två nya vinster på Bro Park, den 21 augusti i Juvenile Trial, före danske Speedman, och den 4 september i SM före tvååringar före Ascot Brass, som hon skulle möta flera gånger.


Silent Night efter seger i Juvenile Trial 2019. Förutom Patrick Wahl vid tygeln ses bl a ägarna Jan Ohlsson och Georg Möller på bilden liksom uppfödarna Ivan och Berit Sjöberg samt Carlos Lopez i sadeln. Foto Elina Björklund Svensk Galopp.

På Stockholm Cup-dagen fick hon nöja sig med en andraplats efter engelska gästen Old News (e Dutch Art).

–  Det har visat sig att det var ett ganska bra sto hon förlorade emot, konstaterar Patrick.

Old News har vunnit tre av de sexton starter hon gjort i England.

I starten därefter blev det en tredjeplats i nya storloppet Jockeyklubbens Magic Million, efter Niels Petersens svenskfödda duo Ascot Brass (Juniper Tree) och Careless Whisper.

I Svenskt Kriterum på Jägersro visade hon åter att dirt track inte är hennes forte. Trots favoritskap slutade hon bara femma bakom Lennart Reuterskiölds par Serenity Bloom och Marieappel.

Därefter flögs det ännu blott 2-åriga stoet till Dubai där hon i januari och februari för ett år sedan gjorde fyra starter, varav den bästa prestationen skedde den 27 februari i Meydan Classic, ett listed race, där hon tog en andraplats och var knappt slagen.

Därmed hade hon gjort tio starter, vilket inte hindrade henne från att vara fit for fight again redan den 27 maj i fjol, då hon testade Övrevolls gräsbana i Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer och tog sin fjärde seger, före Ascot Brass,

Tillbaka till Sverige blev klassiska 1 000 Guineas hennes nästa uppgift och den slutade med en ny triumf, före Ascot Brass och Coleur Cafe och tolv andra konkurrenter.

Efter segern i Svenskt 1000 Guineas den 14 juni. Foto Elina Björklund Svensk Galopp.

Sedan siktade Silent Nights omgivning ännu högre, genom att starta i Dansk Derby.

– Vi visste att det var en viss chansning. Hon hade inte startat på längre distans än 1900 meter säger Patrick, men vi tyckte att hon förtjänade denna chans.

Men 2 400 meter var för långt. Hon gjorde åter sitt bästa men 2 400 meter var inte hennes distans. En fjärdeplats blev resultatet, bakom Chess Racings Ready Teddy.

Sedan mötte hon äldre ston i Lanwades Stud Stakes den 20 september på Bro Park och slutade trea bakom engelska Hateya (e Footstepsinthesand) och norska Eesha My Flower.

Så styrdes kosan åter till Dubai, där det blev två starter, i gott sällskap. Den sista som sagts ovan i Grupp 2-sällskap.

Silent Night ses som andre till vänster bli femma i Grupp 2-löpningen Balanchine i Dubai den 18 februari efter en tuff löpning. Vinner gör Godolphins Magic Lily (e New Approach).

Således hittills sex segrar, tre andraplatser och två tredjeplatser och en sammanlagd prissumma inklusive hästägarbonus på 2 472 341 kronor.

Modern köptes från Godolphin

Silent Night är en moderlivsimport som Ivan Sjöberg på Rävdansens Stuteri köpte i England hösten 2016 Varför?

– Modern Raihaana har ett bra möderne med Dynaformer som morfar. Vilket ger ett bra amerikansk tillskott i härstamningen. Fadern Night Of Thunder, ganska ny i aveln, har gett tidiga avkommor och många vinnare. Dessutom är han nära släkt med vår champion Eishin Dunkirk. Han ser nästan ut som en kopia en ung Eishin.

– Det är ofta en god idé att försöka köpa hästar från Godolphins storstall, där man inte har tid att vänta så länge på resultat. Att Raihaana skulle föla först i maj underlättade köpet. Med engelska mått är det för sent.

– Silent Night var stor som föl men blev mer proportionerlig när hon växte. En del har senare beskrivit henne som liten, men så är det inte.

–  Vi ropade tillbaka henne på auktionen. Reserven var 300 000 kr. Vi satte henne i träning hos Patrick Wahl med uppdrag att hitta köpare och det gjorde han rätt snabbt.

Ägarkvartett med erfarenhet

Köpare blev fyra herrar med blandad galopperfarenhet, Jan Ohlson, Leif Eriksson, Kjell Andersson och Georg Möller. Stallnamnet är Dömle.

– Det är namnet på en gård i Värmland, där jag och Georg driver Dömle Herrård Spa- och Resort, säger Jan Ohlsson, också känd som styrelseledamot i Svensk Galopp.

– Jag har varit med rätt länge i galoppsporten som ägare, hos Tommy Gustafsson, och haft en del bra hästar, bl a Oaksvinnaren Queen Of Hearts (e Heart of Oak) och på senare år Jamaica (e Barocci), vinnare av Jockeyklubbens Magic Million). Men ingen lika bra som Silent Night, som det är ett privilegium att äga.

En ny säsong väntar. Vad händer?

– Ägarna och jag ska ha ett planeringsmöte så snart vi kan träffas, säger Patrick Wahl

– Det finns tankar på att gå utomlands. I så fall förordar jag Frankrike, men det är goda prispengar också i Sverige, så Bloomers’ Vase och Lanwades Stud Stakes är tänkbara men varför inte också Polar Cup (Listed) i Norge. Distansen 1400 meter bör passa henne.

Silent Nights framgångar har inte passerat oförmärkt förbi. Ägarna har fått frestande bud.

– Men de har tackat nej. De vill fortsätta tävla med henne. Det är jag förstås glad för, säger Silent Night tränare.
Björn Eklund 7 mars 2021

PS Det finns en annan nu mycket framgångsrik svensk uppfödning som vunnit ännu fler segrar och prispengar, nu 7-årige I Kirk (e Eishin Dunkirk), uppfödd av Löberöds Hästklinik AB. I Kirk är för övrigt född den 29 maj. Valacken har på 22 starter blivit 15 segrar och en prissumma på 4 083 999 kr. 2o gånger har det blivit prisplaceringar – men till skillnad från Silent Night har det två gånger blivit nollor i protokollet

Bro Park 200614rrFoto: Elina Björklund / Svensk Galopp
bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Angelika toppbild

Ny jockey: Angelika Berg!

På onsdagen blev Angelika Berg jockey.Segrarna 69 och 70 togs med hästarna Alfaares och Dawnish på Bro Park. Angelika Berg, 26, tog de sista segrarna ...
Admiralen o Mozart

Admiral de Vega hann fram i Lelles Open Mile

Han blev målfotoslagen i Stockholms Stora Pris.Men i Lelles Open Mile på Bro Park tog Admiral de Vega revansch för det. Sin löpningsstil trogen, så ...
Twirling Ghost 51215 (1)

Neuroth och Kvisla vinstrikast under derbydagen

Den nyblivne tränaren Jan-Erik Neuroth blev vinstrikast under den svenska derbydagen. Prispengarna grundades förstås på Schamyls derbyseger, men Mystery Nights seger i Margareta Wettermarks Minneslöpning ...
Bokan 2656

Skandinavisk Derbyhistoria: 22 segrar hittills för familjen Neuroth

Under drygt 50 år som galopptränare kunde Wido Neuroth leda in 21 vinnare i de skandinaviska derbylöpningarna. Det innebär en segerprocent på 14. Att vinna Derbyt, oavsett om ...
Schamyl TOPPBILD (2)

Jockeyklubbens Svenskt Derby: det blev Schamyl till slut 

Det blev en derbydag att minnas, av flera anledningar. Allt började dessvärre med en startbox-olycka och ett uppskjutet Jockeyklubbens Svensk Derby.Men det derbylopp som reds ...
Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen