BENNY CARLSSON
Benny Carlsson: – Den nuvarande ordföranden i Svensk Galopp är mycket omstridd. Foto: Lars Jakobsson / TR Media/Kanal 75

dela artikeln

SG:s valberedning föreslår ny styrelseordförande

Valberedningen för Svensk Galopp har lämnat sitt förslag till Svensk Galopps fullmäktige, inför årsstämman den 12 juni. Noterbart är att valberedningen valt att inte nominera den nuvarande ordföranden för omval. I stället föreslås ett nytt namn: Daniel Ekberg.

Daniel Ekberg är alltså förslaget från en enig valberedning, som ny ordförande för Svensk Galopp.

Detta innebär att Svensk Galopps valberedning valt att inte nominera den nuvarande styrelseordföranden Anders Lilius för omval.

— Vi måste jobba för att ena Svensk Galopp i första hand nu. Svensk Galopp är för närvarande en läckande skuta med väldigt mycket hål i, säger Benny Carlsson som sitter i valberedningen.

77-årige veteranen Benny Carlsson, med 40 års engagemang i den svenska galoppen bakom sig, förklarar varför inte den nuvarande ordföranden är föreslagen för omval.

— Jag kan inte göra mig till talesman för hela valberedningen, men jag vill nämna att detta är ett enigt beslut som valberedningen har tagit. Den nuvarande ordföranden i SG är mycket omstridd. Enligt min uppfattning så är det viktigaste just nu att ena leden, och jag tror inte att det går att ena den svenska galoppen med den nuvarande ordföranden kvar i den rollen.

Svensk Galopps valberedning består (förutom Benny Carlsson) av Louis De Geer (ordförande), Lars Gradin och Caroline Muller Roussel (suppleant).

Mrs Tovelo 4089
Daniel Ekberg (trea från höger, här med delägda Mrs Tovelo för några år sedan): – Jag har aldrig varit rädd för att anta utmaningar. Och jag har noterat att det finns en förtroendeklyfta just nu inom galoppen, som är enorm. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Nye ordförandekandidaten: företagsledare och tidigare officer

I övrigt så ser valberedningens förslag ut så här inför årsmötet:
Anders Jonsson, Urban Jonsson och Isabella Sexton har tid kvar på sina mandat – och sitter kvar.
Åsa Edvardsson föreslås för omval.

Nya förslag:

Peter Engström är civilingenjör i botten och har i åtta år som vd i Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag med återvinning som huvudverksamhet och som ägs av 14 skånska kommuner. Sysav tar emot och behandlar avfall från hushåll, företag och verksamheter i södra Skåne. Peter har tidigare varit delägare i travhästar och kom in i galoppen som delägare, via Riksgaloppen. Vilket gav blodad tand för mer delägarskap.

Före detta jockeyn och amatörtränaren Anja Rhodin är numera Service Delivery Manager på Tieto/Evry. Hon har en bakgrund som ekonom. 

Vidare har Jacqueline Henriksson i protest lämnat styrelsen nyligen.

— Jag ville inte sitta i en styrelse, där vi arbetat som man gjort där. Det är för toppstyrt. Det råder bristande kommunikation och information. Jag står heller inte bakom flera beslut som tagits på senare tid och de sätt som besluten har fattats på, säger Jacqueline.

Jan Ohlsson har meddelat ledande personer inom Svensk Galopp, att han inte vill ställa upp för omval, men sitter än så länge kvar i styrelsen.

Den av valberedningen nye föreslagna ordföranden, Daniel Ekberg, är boende i Stockholm och i dag Managing Partner på rekryteringsföretaget Creative Search.

Han har en gedigen erfarenhet av att leda företag både i Sverige och utomlands, och har bland annat varit Regional Vice President för Flextronics Networks Services i Sydamerika.

Daniel Ekberg är en före detta officer som utbildats på Swedish National Defence University.

Han har delägt galopphästar under ett antal år, en hobbyverksamhet. Han har även under senare år följt verksamheten i Svensk Galopp.

— Jag har aldrig varit rädd för att anta utmaningar. Och jag har noterat att det finns en förtroendeklyfta just nu inom galoppen, som är enorm. Någon måste göra någonting åt det. Och jag tror att jag har de egenskaperna som krävs, säger Daniel Ekberg.

Han tillägger:

— Tveka gjorde jag. Det nuvarande läget inom galoppsporten är en hård nöt att knäcka. Jag hade tänkt kandidera till styrelseledamot till att börja med. Men nu har jag antagit den här utmaningen. Jag är övertygad om att jag har de egenskaperna som behövs, för att ta tag i den här svåra situationen med utmaningar som en rådande förtroendekris inom svensk galopp, “budget i balans”, “ny bana i Skåne” och så vidare. 

Din egen koppling till hästar?

— Det senaste fullblodet vi hade heter Mrs Tovelo, hon stod hos Ellinor Rasmusson, men vi sålde henne i fjol. Vi letar efter en ny galoppör nu. Jag har varit intresserad av hästar hela livet. Skött om hästar som ung kille, ridit som militär och jag har alltid varit intresserad av hästar. Det har varit ett livslångt intresse, kan man säga.

“Rösta enligt egen övertygelse!”

Benny Carlsson:

— Jag vill betona att den svenska galoppsporten är en verksamhet som bygger på att många personer frivilligt engagerar sig, personer som vill vara med och att de vill tycka att det är kul. Och de flesta får ju betala för att få vara med. För detta krävs enighet, engagemang, entusiasm, framtidstro och samverkan, hos alla. Och i synnerhet hos alla som är i ledande roller. Så är det inte idag.

Benny fortsätter:

— Alla siffror i vår sport pekar nedåt. Hästägare, spelare, sponsorer och besökare/publik är ju de som skickar in pengar i sporten. Man kan inte nonchalera dessa personer, behandla dom nedlåtande eller som om de vore anställda. Om man inte lyssnar till dessa personer, och kan hålla dom intresserade och motiverade, så går galoppsporten väldigt säkert mot en undanskymd tillvaro.

Benny vill uppmana till stöd för valberedningens förslag:

— Jag är övertygad om att Daniel Ekberg, tillsammans med nya och kvarvarande ledamöter i SG:s styrelse, kan leda det arbete som krävs för att svensk galoppsport skall få en bra utveckling igen. 

Har du någon “slutkläm”?

— Min förhoppning står nu till att fullmäktigeledamöter står på egna ben och verkligen ställer upp på valberedningens eniga förslag. Och röstar enligt egen övertygelse, om det kommer till omröstning vid eventuella motförslag. Det här är en väldigt kritisk tidpunkt för vår sport.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Tin Win 5751

Tin Win mot derbyt – Gråberg vann “Hästarnas Mästare”

Jägersro anordnade en väldigt speciell tävlingsdag - och kväll - på fredagen. Dels tävlade flera högintressanta treåringar… extra intressanta inte minst, för att det bara ...
DSC 2869 copy

Duca Di Como vann som väntat

— Mojave Ghost står över derbyt?Skimmeln och startblixten Duca Di Como är fortfarande hästen att slå i de flesta lopp som han startar i - ...
Aarhus Galopp

Återblick: Danmark har flest galoppbanor i Skandinavien

På söndag är det galopptävlingar med V64 och V4 från Danmark, dock inte på Klampenborg utan på den största provinsbanan, Jydsk Vaeddelöbsbane, som ligger i ...
håkan birger 2

Förtydligande från Håkan Birger angående onsdagens artikel:

Då Håkan Birger har fått en del återkoppling på sin intervju med Jockeyklubben.se så vill han göra följande förtydligande:— Den åsikt jag har är att ...
Derbybanan J

Bara: nytt besked om en månad – kravlista ifrågasätts

En ny arbetsgrupp har skapats för att arbeta med projektet “Ny bana i Skåne”. Gruppen ska presentera sina slutsatser den 27 juli, alltså om en ...
DSC 4892 2

Elin rider för Sverige i Hamburg

Det är inte bara Deutsches Derby som avgörs i Hamburg i helgen. Även Fegentri-VM för kvinnliga amatörryttare har en deltävling på lördagen, dagen före mångmiljonloppet ...
P A förledvolt 1maj2019

Gråberg laddad inför Deutsches Derby

På söndag rids den 153e upplagan av Deutsches Derby, det tyska galoppderbyt. Den samlade prissumman i Grupp 1-loppet är 650 000 euro. Per-Anders Gråberg sitter ...
Caroline Malmborg Oliver Wilson gb220626 7

Timo Nurmos är tillbaka

Minns ni Timo Nurmos?Bro Park-hästen som segrade i Vinterfavoriternas Pris - och som så när även segrade i tuff konkurrens i Dubai samma vinter.I Göteborg ...
Quebello 0087

Listed-seger för Quebello i Oslo!

Med Reuterskiöld Junior-stallets Auenfürst struken, så kvarstod Quebello som det enda svenska hoppet i Oslo Cup på Övrevoll. Och Tobias Hellgrens femåring gjorde ingen anhängare ...
DSC 3764

Svenskar utmanar på Övrevoll!

Övrevolls lördagsprogram ser väldigt spännande ut.I Oslo Cup (Listed) startar Auenfürst och Quebello.Och i de norska Guineas-loppen finns också svenskt intresse. Dessutom: Mystery Night! Det ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Scroll to Top