Saigon
Berit Sjöberg (grå hatt, längst till vänster) och Ivan Sjöberg (brun basker, i mitten) efter Saigons seger i Jockeyklubbens Auktionslöpning 2021. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

dela artikeln

Rävdansens bäst i Skandinavien – trappar ner ändå

Rävdansens stuteri i Ärla utanför Eskilstuna är Sveriges största sedan tidigare. Nu är man även bäst i Skandinavien:

-2021 är kanske vårt bästa år någonsin, konstaterar hingsthållaren Ivan Sjöberg.

Men en vikande marknad gör att stuteriet kommer att få färre föl i år.

Med en bit över åtta miljoner kronor insprunget totalt av avkommorna under 2021, är Rävdansens Skandinaviens största stuteri, med någon miljon kronor i marginal före Stutteri Hjortebo i danska Midtjylland.

-Vi blev största uppfödare i Sverige och Norge. I Danmark fick vi nöja oss med att vara etta och tvåa i derbyt, men det är klart att vi är nöjda med året, säger Ivan Sjöberg.

Trots succén har Berit och Ivan Sjöberg kommit fram till att sporten har svårt att hitta nya hästägare och att det inte är läge att utöka verksamheten. 

Tvärtom. Affärsidén har gått åt hållet att producera lite färre, lite bättre och därmed dyrare hästar. Men ekvationen har inte riktigt gått ihop.

-Förra året vid den här tiden, hade vi 29 dräktiga ston. I år har vi 19 dräktiga. Köper vi en ett nytt sto nu, så kanske vi släpper två, berättar Ivan.

Hos Rävdansens står hingstarna Swipe (e. Birdstone u. Avalanche Lily / Grand Slam), Barocci (e. Deep Impact u. Bastet / Giants Causeway) och Mustajeeb (e. Nayef u. Rifqah / Elusive Quality).

Men mest framgångsrik avelshingst i Skandinavien 2021, blev med klar marginal Hjortebos svenska derbyvinnare från 2007, Appel Au Maitre.

-Ja, det är svårt för oss att konkurrera med en hingst som betäcker 70 ston per år, säger Ivan Sjöberg.

Han konstaterar att suget i Danmark helt enkelt är större. Men sett till levererad kvalité så behöver Rävdansens “nye” reklamhingst Swipe absolut inte skämmas för sig. Segerprocenten imponerar verkligen.

-Han hade 58 procent vinnare i sin första kull på banan, det är faktiskt bäst i Europa bland hingstar med över tio startande hästar.

Ramone
Rävdansen-uppfödningen Ramone tillhörde stoeliten i den skandinaviska galoppen, tränad av Niels Petersen. Hon pensionerades i år. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Vad får vi se från Mustajeeb?

Den främsta fjädern i hatten för Swipe under 2021 var givetvis Dansk Derby som vanns av Niels Petersen-tränade dottern Iron Butterfly (u. Flip Flopping Fly / Orientate). Iron Butterfly såldes på auktion 2019 för 450 000 kronor – och det visade sig verkligen vara väl investerade pengar. Hon vann dessutom en upplaga av Dansk Derby, där Rävdansen dubbelsegrade, då de även fött upp tvåan i lopppet Go On Carlras (e. Harzand u. La Reine De Paerls / Dubawi).

Swipe hade även en vinnare i Auktionslöpningen på Bro Park med 400 000 kronor i förstapris, i Maria Sandh-tränade Saigon (u. Lorca / Eishin Dunkirk), där blev det en dubbelseger för Rävdansens och tränaren eftersom Mahalia (e. Barocci u. La Reine De Pearls / Dubawi) slutade tvåa.    

Swipe har således lyckats axla manteln efter Rävdansens tidigare succéhingst Eishin Dunkirk, som nu pensionerats. 

Han kanske även har gjort att boxgrannen Barocci hamnat lite i skymundan…

-Barocci är en gräshäst. Det är alla Deep Impact-hästarna. Dom lämnar gräshästar. Han borde egentligen stå i Danmark där det bara är gräslöp, konstaterar Ivan. Men:

-Han gör det bra, han har mycket vinnare även om han kanske inte fått till storloppsvinnarna. Men hans avkommor är inte tidiga som Swipes, det är inte så många färdiga tvååringar.

Mustajeeb hade sin första säsong i Sverige 2020. Det är en intressant Shadwell-hingst, som tränades av Dermot Weld som tävlingshäst och som exempelvis kom trea i irländska 2000 Guineas 2014 (Kingman vann).

-Han skulle egentligen blivit avelshingst i Sydafrika, men det blev problem med det.

Vilka förhoppningar har du på 2022 totalt sett?

-Nu tror jag att Swipe kommer att få mycket ston i år, när folk ser vilka bra hästar som han lägger. Så vi ser fram emot året, trots den svåra marknaden just nu.

Hur kommer ni att ligga prismässigt i år? 

-Swipe som betäckte 20 ston förra året, står kvar på 25 000 kronor. Och Mustajeeb står kvar på 20 000. Barocci har vi sänkt till 17 500.

Silent Nights lillasyster en vinnare?

Alla som känner till Ivan Sjöberg, vet att han tillhör den falangen inom sporten, som tycker att det är fel att hästar som inte är födda i Skandinavien får delta i Svenskt Derby. 

Så när man frågar Ivan om varför det föds upp färre fullblod och varför det sätts färre hästar i träning än för tio eller tjugo år sedan, så har han samma svar som han stått fast vid hela tiden: 

-Det var ett gigantiskt misstag att öppna upp derbyt. Jag tror att även många som tyckte att det var rätt då, har insett att det var fel. Men nu har det gått för mycket prestige i frågan…

Flytten av åringsauktionen till Göteborg 2022 har han inga egentliga synpunkter på rent geografiskt, men:

-Det är jättebra att vi får en ny kanonlokal att jobba i. Lokalen på Åby är riktigt bra. Vi kommer att vara där med våra hästar. 

Några tvååringar från er som kan dyka upp i vinnarcirkeln redan i år? 

Chantal (e. Barocci u. Raihaana / Dynaformer), en lillasyster till Silent Night. Den står hos Patrick Wahl, precis som Little Arabella (e. Karakontie u. Sensitized / Street Sense). Och så Southside Johnny (e. Barocci u Flipp Flopping Fly / Orientate) som är en helbror till Careless Whisper, en halvbror till Iron Butterfly. Fredrik Reuterskiöld har två som är riktigt intressanta, Carter (e. Swipe u. Fabergé / Philomatheia) och Speech (e. Swipe u. Day To Shine / Aldebaran). Och så har Maria Sandh en fin häst som heter Booker T (e. Swipe u. Word In Spanish / Funambule).

Ostartade treåringar från er som vi ska se upp för?

-Patrick Wahl har en trerårig halvsyster till Tante Tove som heter Champagne Eyes (e. Swipe u. Word In Spanish/Funambule). Och så Disraeli (e. Barocci u. Flip Flopping Fly / Orientate), en halvbror till Iron Butterfly. De har varit lite sena dom där två och han har givit dem lite tid. Men där tror jag att vi har ett par kanoner! 

Är den sistnämnde döpt efter den brittiske premiärministern?

-Nej, den är döpt efter en gammal Cream-låt, “Disraeli Gears”.

Fotnot: Även årets 2000 Guineas-vinnare Thunder Mack är uppväxt på Rävdansens. Men uppfödare och ägare är familjen Sjöbergs vän Lars Almrin.

Robert Okpu

redaktor@jockeyklubben.se

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...
Falkor

Ulriksdals Minneslöpning – en bakgrund

Stockholm har gamla anor i galoppsporten. Redan vid pingsthelgen 1831 tävlades det vid två dagar på Ladugårdsgärde – som Gärdet då kallades. Det är bäst ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen