dela artikeln
Rausing: “Jag förstår att ordet fars används”
Det nya skandinaviska reglementet, som förbjuder användandet av spö i drivningssyfte på upploppet, har diskuterats flitigt. I England till exempel, har kritiken mot utvecklingen i Skandinavien varit stor.
— Jag förstår att kolumnisten Chris Cook i Racing Post kallade den skandinaviska situationen för en fars nyligen, säger en av Englands främsta uppfödare: Kirsten Rausing.
Kirsten Rausing är utan tvekan världens mest kända fullblodsuppfödare, av svensk börd.
Sedan 1999 så har Rausings stuteri Lanwades i Newmarket i England fött upp 156 vinnare av Grupp- eller Listed-löpningar. Kirsten är också en regelbunden sponsor av svensk galopp, inklusive vissa av våra stora Listed-löpningar. Hon har alltid varit intresserad av utvecklingen inom den svenska och den skandinaviska galoppen.
När årets säsong i Skandinavien inleddes och reaktionerna i engelsk media mestadels blev negativa, var det särskilt en artikel som Kirsten fastnade för. En krönika i Racing Post i slutet av april, skriven av den kända galoppjournalisten Chris Cook.
Krönikan hade rubriken: “Scandinavian farce shows why the whip is essential”. Alltså:”Skandinavisk fars visar varför spö är nödvändigt”.
Den inom engelsk galopp välkända skribenten Chris Cook skrev krönikan ur ett spelarperspektiv. Och menade mellan raderna, att de som spelat på den nedflyttade Francisco Castro-hästen Bolivar Roads på Klampenborg i april måste ha upplevt situationen just som en fars.
Kirsten Rausing har sedan dess mailat runt den här artikeln till några av sina galoppkontakter i Sverige, för att belysa hur den rådande situationen uppfattas i Storbritannien.
“Rider finish som att det vore ett varv kvar”
Och detta är bara e-t-t exempel på den här typen av reaktion i engelsk media.
— Jag förstår att han kallar den skandinaviska situationen för “en fars”. Det verkar för en utomstående som att det svenska och danska reglementet hastigt hade ändrats, utan någon konsultation med de aktiva inom sporten. Men jag känner själv inte till turerna kring detta, säger Kirsten till jockeyklubben.se
Även Dave Yates, Chief Racing Correspondent på tidningen Daily Mirror, använde ordet “farsical (farsartat), i Racing TV:s populära YouTube-podcast “Luck On Sunday”, förra söndagen (den 1 maj).
Yates, en av Englands mest ansedda galoppjournalister, pratade om jockeys som “slår på hästarna med tyglarna” och som rider finish “som att det vore ett varv kvar”.
Kirsten Rausing fortsätter:
— Vad som ej nämns i sammanhanget är att det är praktiskt taget omöjligt att att skada en häst med användandet av ett modernt spö. Dessa är ju konstruerade så att även ett hårt slag knappast känns av hästen. Och i synnerhet så resulterar det ej i någon bestående smärta eller skada.
“Finns alltid anledning till övervakning och revidering”
Kirsten tycker att det spö som används inom galoppsporten i dag är föredömligt.
— I jämförelse till exempel med det ridspö som används av hobbyryttare, showjumpers och så vidare. För att inte tala om det förfärliga dressyrspö som används i dressyr. I jämförelse så är det spö som används inom galoppen mildare, kortare och mjukare.
Även i England ses reglerna kring användandet av spö i drivningssyfte över just nu. Finns det anledning till detta, tycker du?
— Ja, det finns alltid anledning till övervakning och revidering av rådande regler. Dock kan ju i sammanhanget nämnas att brittiska och irländska regler är oändligt mycket starkare än regler i till exempel i USA, Sydamerika, Australien, Japan och Hong Kong. Alla dessa är stora galoppländer och regioner. Vad som ofta kan ses på banor i USA kan ju jämförelsevis verka vara helt oacceptabelt i andra “jurisdictions”.
Borde Sverige och Danmark återgå till de gamla reglerna?
— Jag kan inte kommentera din fråga utan att haft tillfället att studera det svenska och danska reglementet, förr och nu. Jag vågar dock påstå att den svenska galoppsporten är så pass fjärmad från den internationella sporten numera, att Chris Cooks synpunkter “Scandinavian farce” är förståelig.
Kirsten avslutar:
— Det gäller även etablerandet av Bro Park, som redan fått lägga om sina banor två gånger på grund av en felkonstruerad insats från början. Samt det märkliga fenomenet att ha flera hundra hästar uppstallade på Bro, såvitt jag förstår, utan någon nattpersonal. Helt otroligt! Och de många turerna kring “Ny bana i Skåne”…
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se
Fotnot: Både Helena Gärtner, som varit ansvarig för framtagandet av det nya reglementet, och ATG:s hållbarhetschef Maria Guggenberger har tidigare påpekat att det som ett spö g-ö-r är en parameter. Hur användandet faktiskt uppfattas av publik, TV-tittare och myndigheter är en annan viktig parameter.