Roger Asp
Roger Asp: - Osäkerheten kring ärendet “Ny bana i Skåne” gör att uppfödarna drar sig för att betäcka, helt enkelt. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

dela artikeln

Ny bana i Skåne: Bristen på besked skapar skadlig oro

Det återstår nu tre år och nio månader innan galoppen måste lämna Jägersro.

Ännu finns inget beslut om en ny bana i Skåne. Och osäkerheten skapar en skadlig oro:
— Vi delar oron som Skåne-tränarna och uppfödarna känner. Vi märker av det här. Tyvärr får vi nog se ytterligare en nedgång i antal födda föl framöver, säger Roger Asp som företräder den svenska åringsauktionen.

Söndagen den 2 april har Svensk Galopps fullmäktige extrastämma. På stämmans agenda finns ingen punkt om fattande av beslut, gällande en ny galoppanläggning i Skåne.

Den punkt som finns på agendan heter, “Ny bana i Skåne” med tillägget “Information om utvecklingen för en ny galoppanläggning i Skåne”.

Avsiktförklaringen för den mark som just nu projekteras, Bara i Svedala kommun, gjordes redan 2018. Men något definitivt beslut i ärendet har aldrig tagits.

Enligt Roger Asp, arrangör av den svenska årgingsauktionen tillsammans med Leif Wretman och Petra Amoudruz, håller bristen på beslut redan på att bli väldigt kostsam:

— Vi hade årsmöte i avelsföreningen förra helgen och då diskuterade vi den här biten. Osäkerheten kring ärendet “Ny bana i Skåne” gör att uppfödarna drar sig för att betäcka, helt enkelt.

För någon vecka sedan, sades galopptränarna på Jägersro upp av banan, med verkan från den 31 december. Men någonstans att flytta till finns inte i dagsläget.

Roger Asp, som är ordinarie ledamot i Svenska Fullblodsavelsföreningen, säger att de nuvarande omständigheterna och osäkerheten om det verkligen kommer att finnas en tävlingsbana i Skåne år 2027, skapar stor osäkerhet framför allt bland de sydsvenska uppfödarna: 

— Det här gäller ju all verksamhet. Finns det en osäkerhet, så vill man inte investera, rent generellt. Och det gäller givetvis även för avelsverksamheten. Det finns uppfödare som i år avstår att betäcka sina ston, av den här anledningen, det kan jag bekräfta. 

Foal
Det föddes 159 fullblodsföl i Sverige år 2022. Fem färre än föregående år, som också var lite av ett lågvattenmärke.

Leif Wretman arbetar också med den svenska åringsauktionen, tillsammans med Roger Asp. Han skriver under på att dagens osäkra läge i Skåne, enbart för med sig negativa konsekvenser:

— Det finns flera uppfödare som redan deklarerat att de inte betäcker alla sina ston i år. Den här osäkerheten sprider sig. Och det är en negativ spiral för hela sporten. Hade det varit andra tider, så hade jag sagt till folk som jag träffar, “Var med och ha kul med oss, kan du inte vara med på en häst?”. Det skulle jag inte drömma om att säga idag. Nu skäms man över läget och håller käften. Det är negativa vibbar, helt enkelt, resonerar Leif.

Leif sammanfattar:

— Det behövs inte bara ett beslut nu, utan ett positivt beslut. 

Ivan Sjoberg 2
Ivan Sjöberg:
— Vi ligger i skarven, rent tidsmässigt, med tanke på läget just nu. Kommer det att finnas en bana i Skåne 2027? Kommer det att finnas en efterfrågan på våra hästar? Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Ivan Sjöberg driver tillsammans med sin fru Berit, Sveriges största fullblods-stuteri, Rävdansens i Ärla utanför Eskilstuna.

Deras ston kommer att betäckas som vanligt i år, men Ivan säger att han känner stor oro:

— Jag känner att det är för sent att backa, helt enkelt.

Ivan fortsätter:

— Vi ligger först i näringskedjan. Vi ligger tre år före, kan man säga. De stona som vi betäcker nu, de avkommorna  är treåringar 2027. Så vi ligger i skarven, rent tidsmässigt, med tanke på läget just nu. Kommer det att finnas en bana i Skåne 2027? Kommer det att finnas en efterfrågan på våra hästar? Ska vi bromsa nu? Vi vet ju ingenting! Och vi får fortfarande inget besked, vi vet inte vart de lutar. Jag pratade precis med en uppfödar-kollega som har sin gård en bit söder om oss i landet, de betäcker bara “halva gänget” i år, på grund av läget. Det här är tufft, vi kan stå där 2026 på auktionen, och inte bli av med hästarna, säger Ivan som även är ordförande i Svenska Fullblodsavelsföreningen.

Vad behövs från Svensk Galopp?

— Ett definitivt besked och beslut om Skåne. Det borde ha hänt mer, under all tid som gått. Nu får vi en information, på extrastämman den 2 april. Det var ju snarare så att vi skulle fatta ett beslut, vid det här laget. Men där är man inte idag uppenbarligen, och då blir jag väldigt orolig för att det inte går som vi har hoppats. 

J Henriksson
Jacqueline Henriksson tror inte att det går att få till en ny bana i Skåne på mindre än fyra år, den tid som är kvar till flytten från Jägersro. Inte ens om det skulle fattas ett positivt beslut kring Bara snart. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

“Ärendet har stått still i fem år”

Jacqueline Henriksson driver sedan länge uppfödning på Kastanjegården utanför Höör i Skåne tillsammans med sin man Lennart. Paret tillhör Skånes mer framträdande uppfödare.

— Jag blev oerhört besviken över att Svensk Galopps styrelse nu valt att kalla till en extrastämma, där Bara-projektet enbart finns som en informationspunkt. Nu när det har gått så här lång tid och alla står och stampar och väntar, säger hon. 

Jacqueline fortsätter:

— Styrelsen har istället begärt ett beslut om att återigen få mandat att prata med travet, vilket är häpnadsväckande, då det är mindre än nio månader sedan fullmäktige sa nej till travspåret.

Jacqueline Henriksson har svårt att förstå att “Ny bana i Skåne”-ärendet mer eller mindre stått still i fem år, sedan avsiktsförklaringen kring Bara.

Hon tror inte att det går att få till en ny bana på mindre än fyra år, den tid som är kvar, även om det skulle fattas ett positivt beslut kring Bara.

— Det är förkastligt på det viset, att hästägare som till hösten faktiskt vill satsa, inte kommer att vara lika benägna att våga satsa på unga hästar. Så jag är faktiskt orolig, inte bara för dom föl som föds nu och nästa år, utan även för försäljningen av åringar nu till hösten.

“Går stick i stäv med SGIF:s intressen”

Jacqueline säger att uppfödarna har det svårt nog som det redan är.

— Tittar vi på antalet hästar som finns nu i Skåne och jämför med det som fanns för bara tre, fyra år sedan, så har vi tappat ganska många hästar. Och hästägare med det. Om den här nedgången fortsätter, utan att man från Svensk Galopps styrelse och ledning förstår allvaret, så kommer det här bara att fortsätta.

Är det bara styrelsen och ledningen som är ansvariga?

— Det ligger på deras ansvar. Det är ingen annan som har det yttersta ansvaret. Och naturligtvis i slutändan, fullmäktige. Men fullmäktige är oerhört beroende av hur ledningen och styrelsen arbetar. Och vilket material som läggs fram till fullmäktige.

Sättet på vilket delar av styrelsen förvaltar frågan, menar hon, har gått stick i stäv med föreningens intresse (SGIF, Svensk Galopp Ideel Förening).

Jacqueline Henriksson har tidigare själv suttit i Svensk Galopps styrelse. Hon säger att allt som skett kring Bara-ärendet i flera års tid är bortom hennes förstånd.

— Jag har varit med i, om inte fyra, i alla fall tre projektgrupper för samma område i Svedala kommun. Bara, alltså. Och det har stöpts och det har tjatats och det har ventilerats om denna markbit. Och genomförts markanalyser och andra analyser. Och Landskapsgruppen i Lund har varit inkopplade. Och det har varit hur mycket material som helst, som har tagits fram om just Bara. Och ändå slutar det med att varje sådan här grupp lämnar fram ett underlag, men att delar av styrelsen inte är tillräckligt nöjda för att ta ett beslut.

“Låt Fältrittklubben ta ärendet i mål”

Jacqueline säger att det vid varje tillfälle dyker upp nya invändningar. Samtidigt har det inte presenterats något godtagbart alternativ på arena-lösning, till tränarna i Skåne från Svensk Galopps sida.

— Man har inte varit nöjd med de finansieringsmöjligheter, som har lagts fram av de andra grupperna. Det slutade med att vi enbart ska vara en hyresgäst.

Fair enough, säger Jacqueline. Men:

— Vi är tydligen inte nöjda med att bara sätta oss på den bänken heller, om jag förstår det rätt, och bara vara hyresgäster. Vi måste samtidigt presentera en massa garantier.

Jacqueline Henriksson tror att det är omöjligt att göra några framsteg, om “alla detaljer” och “hundraprocentiga” garantier måste fram, innan arbetet ens inleds.

— Jag är inte alls säker på att en eventuell hyresvärd vill gå fram på det sättet redan nu, och namnge de enskilda finansiärerna. Och de kanske inte har alla namn klara heller. Det är en process, men om inte processen får påbörjas, så är det nog svårt att ta fram allt i sin helhet redan nu.

Finansieringen kring Bara ska skötas av det norska bolaget SPG Group (Scandinavian Property Group).

SPG Group har varit i kontinuerlig kontakt med den projekteringsgrupp för Bara, som Svensk Galopp tillsatt under projektledare Jan Carlsons ledning. Projektgruppen ska nu presentera ett underlag till beslut, för Svensk Galopps fullmäktige.

När detta eventuellt ska ske är inte bestämt. 

Jacqueline, hur kommer vi bäst vidare, tror du?

— Om Svensk Galopp inte kan fatta ett beslut om att sätta pennan till pappret nu, är det bättre att låta Skånska Fältrittklubben gå in som part, med ett upprättat avtal mellan SG och SFK. Och därmed låta SFK axla uppgiften som SG inte förmår slutföra. Och att Skånska Fältrittklubben tar ansvar för projektet. Man kan från fullmäktige, till exempel säga, “det här får kosta 22 miljoner per år”, det har man redan sagt. Detta är naturligtvis villkorat mot, att det står en bana där till slut, annars betalar man ju ingenting.

Varför ska alla andra aktörer gå med på det upplägget?

— Att hålla på att dra allting genom Svensk Galopp, med tre olika fullmäktigegrupper inblandade, det är “mission impossible”. Det kommer bara att fortsätta dra ut på tiden. 

“SFK:s medlemmar drabbas hårdast av det här”

Med nuvarande modus operandi kring Bara-projektet är allting dödsdömt, menar Jacqueline Henriksson:

— Jag tror inte det finns i svensk galopps historia någon annan fråga, som är mer genomarbetad än Bara-projektet. Det är Skånska Fältrittklubben och dess medlemmar som riskerar att drabbas hårdast av det här. Även sporten nationellt kommer att beröras. Tar Skånska Fältrittklubben över det här, så riskerar inte Svensk Galopps fullmäktige eller Svensk Galopp någonting. Det enda de riskerar, är att om de ändå säger nej till Bara till slut, ja då blir det ingen bana. Eller att Fältrittklubben misslyckas, men då har Fältrittklubben själva misslyckats och orsakat att banan inte blir av. Och ansvaret är då Fältrittklubbens.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Slava Ukraini toppbild

Saudi: Slava Ukraini jagar 3 miljoner kronor i förstapris!

Under lördagkvällen så rids Saudi Cup i Riyadh - med en total prispott på 20 miljoner dollar.I ett enda lopp!Dessutom så får vi kanske en ...
Stall Espen TOPPBILD

Espen Hill blev “Årets Häst”

“Årets Häst”-omröstningen i år blev en rysare. Svenskuppfödda Espen Hill blev Galoppgalans kung till slut.Att Lennart Reuterskiöld Junior och Per-Anders Gråberg är förra årets tränarchampion ...
Kajsa o jockeys TOPPBILD

Kajsa Lindsjö, Proffstränare 2024

Redan för fem år sedan så hade Kajsa Lindsjö ett färdigt stall med hästar att tillgå, om hon hade haft viljan att ta ut proffslicensen ...
JockeyKlubben

Jockeyklubben: En styrelseordförande måste ha alla ägares förtroende

Jockeyklubben har under förra veckan haft ett möte i Stockholm med sällskapens tre ordföranden Håkan Birger (Skånska Fältrittklubben), Susanne Sivrup Rosenqvist (Göteborgs Galopp) och Eva ...
Good Fortune TOPPBILD

Galoppgalan och Good Fortune i fokus

I helgen så är det givetvis dags för den svenska Galoppgalan. 2023 års två- och fyrbenta champions kommer att firas på lördag på Clarion Hotel ...
Jesko o Niklas L

Koenigsegg: en blodslinje med hästkrafter

Sett till erfarenhet, så är Jesko von Koenigsegg utan tvekan en av Jockeyklubbens främsta företrädare. Han blev invald i församlingen redan 1966. Som de flesta ...
Jazz Explosion Annika o PA TOPPBILD

Annika Delinder, Proffstränare 2024

Annika Delinder började arbeta med hästar när hon var 16 år. Utan någon uttalad målsättning att bli professionell tränare. Det bara blev så, till slut…— ...
Espen Hill TOPPBILD

Galoppgalan nästa…

Vi är på god väg in i 2024 och det har redan börjat hända lite saker. Men än är 2023 inte lagt till handlingarna. Inte ...
Steeple GN TOPPBILD

Inget  ATG-spel på hindersport

Det blir inget ATG-spel på kapplöpningar över häckar och hinder i Sverige och Skandinavien fortsättningsvis. ATG har sedan tidigare inget spel på internationella hinderlopp. Svensk ...
TOPPBILD Oscar o Trollfjord

Oscar Berneklint, Proffstränare 2024

Oscar Berneklint är född rakt in i galoppsporten. Han vet att tränaryrket innebär tidiga morgnar, långa arbetsdagar och jobb på helgerna.— Men det finns inget ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen