logo JKinformationsforum 700px

dela artikeln

FORUM NR 3 – 2018


I detta nummer speglar vi som i tidigare nummer nytt och gammalt – aktuell galoppsport liksom galopphistoria.
Vi öppnar också Forum för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står också öppna för kommentarer och debatter. Maila till info@jockeyklubben.se.

Innehåll i detta nummer:
• Master Blooms danska derbyseger senaste framgången för Bloomers-familjen
• Generös donation till Jockeyklubben – Julian McLaren förste mottagare
• Överlägsen seger för Annie i Ole Larsens Young Riders-turnering
• Norsk Derby rids den 26 augusti med starkt startfält
• SM-dagen (4 september) – en tradition sedan 1984
• Ny galoppbana i Skåne kan dröja upp mot 10 år
• Jockeyklubbens historia – utdrag
• Notiser


Bloomers fortsätter leverera

Den import som Kjell Sjöberg gjorde 1974 av Bloomers (e Floribunda-Duliket är en av de viktigaste som gjorts i svensk fullblodshistoria. Stoet var då tio är gammalt och kom att leverera två toppston i sitt nya hemland. De var dels Filibloom (e Relko) och dels Bloomigunda (e Mt Swanee).

Filibloom blev toppstoet i sin årgång (född 1979) och vann åtta gånger, bland annat i Jockeyklubbens Avelslöpning. Dessutom var hon tvåa i Kriteriet och trea i Danskt och Svenskt Oaks.

Bloomigunda segrade tre gånger och slutade i Dianalöpning. I aveln blev hon mor till toppstona Rosenobler och Gyllen, som tillsammans erövrade 24 segrar, varibland fem klassiska triumfer.
Filibloom fick ett ännu bättre sto i Yankee Bloom (e derbyvinnaren El Gran Senor). Hon segrade i Jockeyklubbens Avelslöpning,, Svealand och Amacita, var tvåa i Svenskt Oaks och Vinterfavoriternas Pris, trea i St Leger och fyra i Svenskt Derby.

I avelsboxen blev hon mor till den första framgångsrika hingsten i denna moderslinje (fast i en annan Bloomers-linje vann dotterdottersonen Bloomerace både Svenskt Derby och Breeders’ Trophy). Det var Tertio Bloom (e Tertulian), som vann 10 gånger i Sverige och en i Dubai. Bland annat vann han tre listed race: Jägersro Sprint två gånger och Zawawi Cup en gång).

Yankee Bloom lämnade även Horatio Bloom som segrade Breeders’ Trophy Juvenile och så blev hon mor 2008 till Milibloom (e Miesque’s Son), som bland sina tre segrar räknade vinst i Swedish Champion Classic men också var andre i Oaks och tredje i Derbyt.

Därmed är vi framme i nutid. För Milibloom ståtar i dag som mor till årets suveräna vinnare av Dansk Derby, Master Bloom. Hans far är tyske derbyvinnaren Pastorius, som dessutom vann ytterligare två Grupp 1-löpningar.

Men betäckningen med Pastorius har inte skett i Kjell Sjöbergs namn utan Milibloom ägs nu av familjen Reuterskiöld, vars kontakter med Sjöberg går långt tillbaka i tiden, och familjen Knutsson i IKC Racing.
-Milibloom ägde jag tillsammans med Johan Reuterskiöld, som fick köpa ut henne när tävlingskarriären var över, berättar Kjell Sjöberg. I dag är det Stall Reuterskiöld HB och Inge Knutsson i ICK Racing som äger stoet.

Hur hittade Kjell Sjöberg Bloomers?

-Jag var i Newmarket på jakt efter ett sto, i sällskap med Reuterskiöldarna och Dagge Näsmark och hade fått med en lista på fem punkter som ett bra sto skulle ha. Den hade jag fått av Allan Wettermark, gift med Margareta Wettermark. Jag visade den för Kirsten Rausing, som sa ’ett sånt sto har jag just sålt’. Men det visade sig att hon inte fått tag på köparen och då fick jag köpa det i stället. Men först var jag och tittade på Bloomers’ föl, som var mycket snyggt och sedan såldes för toppris på Doncaster Sales.

-Köpare till avkomman var tränare Ryan Price, vars närmaste man Andrew Meade, blev en bra kontaktman för Lennart och Madde och tipsade om rad goda hästar som Elwyns, Tribal Jester och Martinmas. Senare också om Hangover Square. Bra kontakter behövs.

Kjell Sjöbergs ingång till galoppsporten var fadern Knut, som var biokemist och professor vid Veterinärhögskolan i Stockholm.
-Pappa utförde det första dopingprovet på Ulriksdal, och jag följde med ut till banan, där derbyvinnaren Clubman Junior var bland de första jag fick se. Så småningom kom jag att rida ut hos tränare Gösta Wahlberg och köpte så småningom en häst från Herbert Sachs som hete Rayborn. På den vann jag amatörlopp.

Kjell Sjöberg blev också biokemi och professor som fadern, men har hela tiden behållit sitt galopp- och avelsengagemang. Han är sedan länge (1965) medlem i Jockeyklubben.
Fortfarande har han intresse i en rad Bloomers-ättlingar, som Romeo Bloom (u Bloomeretta), Sibling Bloom (u Senorita Bloom) och Quicksteps Bloom (u Senorita Bloom) och Yatsee Bloom (u Yankee Bloom).

Andra konsekvenser
Master Blooms danska derbyseger är intressant även på ett annat sätt. Den skapar nytt liv i uppfödarkampen mellan Danmark och Sverige.
Förr – ja förra århundradet – gav uppfödarkampen mellan Sverige och Danmark det svenska Derbyt en extra dimension. Men den försvann när derbyt öppnades 1993. Sedan dess är det mest hästar importerade från länder utanför Skandinavien, som vunnit det blå bandet.

I stället har det skandinaviska avelsintresset flyttats över till det danska derbyt, som enbart är öppet för skandinaviskfödda hästar. Länge var tvekampen en nullitet. Den danska överlägsenheten var så stor, att ofta startade över huvud taget ingen svenskfödd häst när derbyt gjordes upp på Klampenborg.
Under 1900-talet reds 89 derbylopp på Klampenborg. Bara 14 av dessa vanns av svenskfödda hästar, det vill säga knappt 16 procent.

Men sedan sekelskiftet har situationen ändrats. Fortfarande är de flesta vinnarna födda i Danmark – 11 stycken – men de svenskuppfödda är såpass många som 8. Förutom Master Bloom är de svenskuppfödda; Halfsong (2003), Sibelius (2004), Mission Possible (2005), Cassini (2007), Inchiline (2009), Quite A Mission (2013) och Davicii (2014).

millibloom

Milibloom vinner Swedish Champion Classic 2011 på Täby Galopp

masterbloom

Master Bloom vinner på Jägersro 2018


Anders Zackrés – en mecenat i det tysta

-Jag är mindre intressant än galoppsporten, säger Anders Zackrés, när Forum ringer upp honom med anledning av den donation han gjort till Jockeyklubben. Syftet är att stödja förträdesvis yngre personer som gör viktiga insatser inom galoppsporten.
Anders, som hör hemma i Kristianstad, har tidigare donerat medel till ett stipendium till Årets Komet, som utsetts av JTG (Jägersro Trav och Galopp).

-När JTG upphört tyckte jag att Jockeyklubben är den mest lämpliga organisationen att vända sig till.
– Apropå JTG hoppas att satsningen på en ny galoppbana i Malmöregionen visar sig vara riktig. Men jag är inte helt övertygad om det. Personligen hade jag nog haft större tilltro till en multiarena för hästsporten i Skåne/Malmö med utrymme för såväl trav- som galopp- som ridsporten. Där man kunde fått ett bredare utnyttjande av anläggningen- träningsbanor och tävlingsarenan – och publikplats, restauranger, veterinär mm. Något i linje med Hugo Åbergs idé – mannen som skapade det moderna Jägersro. Jag vet att Travsällskapet inte är lätt att göra med och de sitter ju på makten genom att de är ensamma ägare till dagens Jägersro och därmed till de pengar som frigörs vid en försäljning av det attraktiva Jägersroområdet. Tänk att galoppen en gång i tiden var ensamägare till Jägersro. Nu är det bara att hoppas att den nya galoppsportanläggningen utanför Malmö blir en succé i alla avseenden, tävlings- och publikmässigt.

Anders Zackrés hästintresse går långt bak i tiden och nedärvdes från fadern. Anders startade med att föda upp halvblod och upptäckte behovet av att förnya rasen med fullblod. Så småningom blev det bara fullblod efter kontakt med Thorwald Nordquist, som var tränare på Jägersro. Så småningom blev Anders hästägare inte bara hos Thorwald utan även hos Einar Jardby och Sam Friberg.
-En av mina bättre hästar hette Music Trip (e Music Streak-Tripaway), som i Einars träning tog sju segrar. Tyvärr stod han skadad inför när det var derbydags. En annan hygglig häst var danskfödde Sweet Joffi (e Sweet Galivant-Red Joffi), som gick bäst på Täby Galopp.

-Jag är inte med i Jockeyklubben och tar inte ställning till vem som bli stipendiat. Det överlåter jag till styrelse. Men helst ska det vara en yngre person som kan föra sporten vidare.
-Jag har också skänkt Jockeyklubben en häststatyett, som jag hoppas kan komma till användning
-Fortfarande följer jag sporten och besöker Jägersro så ofta jag kan och orkar, när hälsan tillåter.

anders zackre

Anders Zackrés (foto Sveriges Radio)


Den förste mottagaren

Den förste mottagaren av Anders Zackrés och Jockeyklubbens donation blev Julian McLaren, galopptränare och TV-kommentator. Han har fått det för att han ”är en bra röst utåt för sporten”.

Belöningen blev drygt 20 000 kronor.
-Det var en väldigt trevlig överraskning, säger Julian, som just har återkommit med ett par bra placeringar på Övrevoll. Det är ett tecken på att det jag gör i TV-rutan är bra. Annars får man inte så mycket respons.
Julian är född in i galoppsporten med en far, Alex som var ryttare och tränare, och mor, Eva, som varit både hästägare och uppfödare men även som administratör, både på SGC (Svenska Galoppsportens Centralförbund) och ATG. I dag är hon ordförande i Stockholms Galoppsällskap.

Julian började som valet (jockeyassist) åt Try Pengkerego och sedan Jacob Johansen. Jacob hjälpte han i 14 år.
-Och ännu är jag inte uppsagd. Men får väl säga att samarbetet gjort ett uppehåll.

Vidare har han arbetat sex månader som startboxpersonal i Dubai och 3-4 månader i Australien, bland annat som träningsryttare.
-Man kan väl säga att längden – jag är en 1.88 – inte direkt underlättar en ryttarkarriär, men jag red åtta gånger som amatörryttare och vann vid två tillfällen.
-Jag sedan SG:s proffstränarutbildning och hade bara sista steget kvar, när pappa plötsligt dog 2016, och jag fick ta över.
-Hos Kanal 75, ATG:s TV-bolag, började med att jag deltog i spelprogrammet Dubbelt Upp. Sedan testades jag för större uppgifter, som galoppexpert och kommentator. Nu har jag desutom fått vara programledare i Kanal 12.
-Det är mycket stimulerande och kul att arbeta med TV, men jag vill inte släppa tränarsysslan. Det är mer som en livsstil. Jag vill utvecklas mer som tränare.

julian mclaren  Julian McLaren


Överlägsen vinnare av Ole Larsen Young Riders Championship

För 16:e gången har den turning för jockeylärlingar som startades på Ole Larsens initiativ 2003 genomförts. Överlägsen vinnare blev 21-åriga Annie Nilsson Lindahl, som med 90 poäng tog nästan dubbelt så många poäng som tvåan Kajsa Lindsjö.

Det blev en värdig vinnare som tog två segrar och en tredjeplats under finaldagen.
-Hästar har funnits länge i mitt liv. Den som inspirerade mig först var min kusin, som var en förebild och duktig ryttare. Jag började rida ponnies när jag var 7-8 år, bland annat hos Tommy Benlow som också hade fullblod, och hos Charlotte Goss, där det också fanns arabhästar. De är verksamma i Kristianstadområdet, Annies hemtrakt.

-Samtidigt slukade jag en serie häften för ungdomar om fullblod. Många handlade om amerikanska hästar.
-När jag red ponnygalopp upptäckte Hans Adielsson mig och jag började hos honom som lärling.
Första loppet red Annie 2016. Det tog bara 14 dagar efter premiärritten innan första segern kom, den 29 juni det året. Det var på Last Interviewer, som fortfarande är i träning hos Hans Adielsson.

Sedan dess har det blivit 54 segrar i Sverige plus några i Danmark och Norge.
-Jag har också ridit ett par vintrar i USA hos tränare Todd Pletcher, vilket varit mycket lärorikt. Jag gillar den amerikanska galoppsporten. Den är tuff. Som ryttare måste man ha stenkoll.
-Jag hinner inte mycket mer än äta, sova och rida. Jag försöker få så mycket ritter som möjligt. Varje lopp måste förberedas genom att studera hästarnas form och härstamning, Har jag inte ridit dem förut måste jag kolla deras lopp på film.
-Man vet ju aldrig säkert hur ett lopp utvecklas. Därför måste man också ha en Plan B, ja kanske även C, D och E.
-Med galoppsporten vill jag fortsätta, slår Annie fast utan att tveka.

annie nilsson

I segersadeln på Moulin Magique på Göteborg Galopp

Slutställning i Ole Larsen Young Riders Championship 2018
1) Annie Nilsson Lindahl 90 poäng
2) Kajsa Lindsjö 49
3) Ulrika Holmquist 45
4) Kaia Sofie Ingolfsland 45
5) Alan Wallace 42
6) Cornelia Hartsmar 41
7) Andreas Tapia Dalbark 41
8) Ina Veronika Toverud 40
Ytterligare nio ryttare samlade poäng.


NYTT DERBYMÖTE I NORGE MELLAN TOPPTRION I SVENSKT DERBY

På söndag den 27 augusti rids Norsk Derby för 88:e gången. Sju av de femton deltagarna startade också i Svenskt Derby den 15 juli, däribland topptrion Nordic Defense, Barade och Couples.

Två nya spännande utmanare på Övrevoll blir norsktränade Duca di Como, som är obesegrad i tre starter, och dansktränade stoet Queen Estoril, som redan vunnit tre klassiska löpningar. De har handicap-talen 84 respektive 82, medan Nordic Defense ståtar med 85, Barade med 86 och Couples med 85. Både Duca di Como och Queen Estoril är oprövade på derbydistansen,

Sammanlagt spänner talen på deltagarna mellan 86 och 75. Snittet är 81,5. De lägsta talen har de tre norskfödda deltagarna.

Norsk Derby reds således för första gången 1930, men det var inte på dagens bana, Övrevoll, för den invigdes först 1932, utan de två första derbylöpningarna reds på Bjerke travbana. Distansen var inte heller den klassiska, 2400 meter utan 1400 meter. Först 1934 blev loppet ridet på 2400 meter.

Den första derbyvinnaren hette Solo-Nolo (e Werwolf). Tränare var Ole Svartshoel, som kom att verkade länge i yrket, ryttaren var löjtnant A Juel (som red med 62 kilo) och ägare herr R S Platou och ryttmästare Arthur Qvist, en man som senare kom att ägna sig mest åt hindersporten och blev känd för matadorer som Pirat, Zarina och Mädel.
De första åren startade mest norskfödda hästar i loppet, men 1936 skickade Axel Thorngren med framgång över Legend (e Tapin), ägd av friherre Nils Gyllenkrok och riden av Fritz Andersson, till Norge. Legend blev den första svenskfödda vinnaren av Norsk Derby.

I början var förstapriset i Norsk Derby några tusenlappar. I år är det 712 500 kronor. Men ännu mer är det i Marit Sveaas Minneslöp där vinnaren belönas med 800 000 kronor. Som vanligt är det ett starkt startfält. Handicappern har gett högsta talen till trion Big Country (e High Chaparral) från engelske topptränaren Michael Applebys stall, norske Our Last Summer och ende svenske deltagaren Hurricane Red, som alla tre står på 94.

Andra storlopp denna dag är Erik O Steens Memorial för de bästa stona. I startfältet återfinns Icecapada, Angel Love, High as a Kite och Speciale di Giorne. Vidare Polar Cup, ett Grupp 3-lopp där ingen av deltagarna har ett handicaptal som når upp till Grupp 3-status (dvs 92,5 kilo). Högst ståtar svenska Seaside Song och Vortex.

highasakite

Fjolårets norska derbyvinnare High as a Kite (e Maduro) startar på norska derbydagen i år i Erik O Steens Memorial. På bilden vinner hon Cinnamon Challenge på Bro Park, riden av Sergio Alonso.


Blågula uppgörelser på Bro Park

 
Den 4 september är det dags för den numera traditionella SM-dagen. På Bro Park rids då tre SM-löpningar: SM Classic, SM Sprinters och SM för 2-åriga hästar. Prissummorna är sammanlagt 1 miljon kronor. Dessutom rids Bro Park Classic för skandinaviskfödda hästar över 2400 meter. Prissumman är 500 000 kr.
 
Det var dåvarande VD:n på Täby Galopp, Bernt Tollebäck, som beslöt införa en stor löpning för enbart svenskuppfödda häst. Året var 1984 och då handlade det bara om 3-åringar och ett lopp. Och namnet var lite längre: Svenskt Mästerskap för 3-åriga. Distansen var 1950 meter gräs. Intresset var stort: 15 hästar kom till start. Dessutom startade 12 i en consolation.
 
Favorit var Stall KLM:s Titfield (e Jimmy Reppin), som varit trea i Derbyt en dryg månad tidigare. Men den Sten Bugge-tränade fuxen fick nöja sig med en fjärdeplats. Segern gick till Stall Starlights Bell Friend (e Colombian Friend), som reds av Ken Stott (pappa till Marc, Nicolaj och Kevin) och tränades av Sam Friberg. Uppfödare var Wide Nilsson i Småland.
Bell Friend startade hela 15 gånger detta år och noterade fem segrar. SM-segern var den mest värdefulla och belönades med 60 000 kronor.
 
Konceptet har ändrats flera gånger under åren. Det har också funnits SM för Milers, SM för Stayers och SM för 4-åriga och äldre hästar.
SM Classic rids numera över 2100 meter, medan de två övriga SM-loppen går över 1200 meter.
Det kan väl noteras att de svenskuppfödda tvååringarna numera fått ännu mer att springa om sedan Jockeyklubbens Magic Million infördes i fjol. Som namnet antyder är prissumman en miljon kronor. I år rids loppet den 18 oktober.

redhotchili

Red Hot Chili efter segern i SM Classic 2017. I sadeln Elione Chaves


Den nya skånska banan ”kan ligga upp till tio år fram i tiden”

I Forum 2 berättades om den planerade galoppanläggningen i Svedala i Skåne, med arbetsnamnet Bara Galopp. Avsikten är att den ska ersätta Jägersro, som Skånes Travsällskap har sålt för bostadsändamål.
Planerna analyserades nyligen i en stor artikel av journalisten Mats Amnell i Sydsvenskan. Han konstaterade att ”ett förverkligande kan ligga upp till tio år fram i tiden”.

Så här skriver han i artikeln:
”Landskapet söder om Bara anses så skyddsvärt att länsstyrelsen tidigare stoppat planerna på ett stort hotell, badanläggning och bostäder. Frågan är nu istället om det går att smyga in en galoppbana, läktare och parkeringsplatser i området i vägens förlängning.
Byggplaner för området söder om Bara tätort har funnits i ett tiotal år. Först handlade det om en golfbana i världsklass. Sedan tillkom planer på ett äventyrsbad-, hotell- och konferensanläggning med 450 hotellrum och 300 bostäder.
Hittills ha bara PGA-golfbanan, som invigdes 2009, blivit verklighet.

2014 hotade länsstyrelsen att sätta stopp om Svedala kommun fortsatte sin planering av projektet. Orsaken var att bygget ansågs utgöra ett allt för stort ingrepp i backlandskapet söder om Bara. Sedan dess har inte mycket hänt förrän planerna på en galoppanläggning avslöjades i mitten av juni i år.”

I Forum 2 beskrevs den avsiktsförklaring som fyra parter skrivit under, Svedala kommun, Peab, golfanläggningen PGA of Sweden och Svensk Galopp skrivit under. Enligt artikeln i Sydsvenskan ägs den mark Svensk Galopp vill använda av byggföretaget Peab genom dotterbolaget Värby Fastighets AB. Det är mark som länsstyrelsen ansett vara olämplig för bostadsbyggande.

Vidare heter det i artikeln att ”området, som kallas ’Galoppmarken’ och är 515 000 kvadratmeter stort, först ska köpas av kommunen för 28 miljoner kronor. Därefter ska marken köpas av Svensk Galopp för samma belopp. Men inte förrän Svensk Galopp sökt och fått alla nödvändiga myndighetstillstånd för att bygga sin anläggning.”

För att planerna ska bli verklighet måste en rad pusselbitar falla på plats, vilket kan ta upp emot tio år, konstateras i artikeln:
”Första steget är kommunens översiktsplan som ska godkännas av fullmäktige i höst. Planen anger hur kommunen ska utvecklas på en lång rad områden de kommande 20-25 åren. Exempelvis hur olika mark- och vattenområden ska användas för bostadsbyggande, företagsmark eller natur och rekreation.

Fullmäktiges beslut kan överklagas av personer eller andra aktörer som har invändningar och prövningen kan ta månader eller till och med år.

Nästa steg blir att göra detaljplaner som styr villkoren för byggandet på både Galopp- och Ersättningsmarken. Sådana planer uppskattas ta omkring 1,5 år att göra. Även de ska sedan godkännas av kommunfullmäktige vars beslut kan överklagas.
När det finns giltiga detaljplaner måste Svensk Galopp och Peab söka bygglov. Även byggloven kan bli föremål för tidskrävande överklaganden.”

Det största hindret kan emellertid bli Länsstyrelsen. Den ska se till att lokala intressen inte går ut över sådant som är viktigt för landet som helhet. Ett exempel är granskning hur mark används. I det aktuella området anses landskapet ”ha så stora kulturhistoriska värden att det måste skyddas mot exploateringar som innebär stora förändringar”.

Därför stoppade Länsstyrelsen 2014 Peabs planer på att bygga ett hotell, badanläggning och bostäder i det område som nu är aktuellt som hästsportsområde.

I artikeln kommenterar Skånska Fältrittklubbens tidigare ordförande Jacqueline Henriksson, som nu ingår i Svensk Galopps styrgrupp för banprojektet:
– Vi är väldigt lyhörda för länsstyrelsens synpunkter men ser samtidigt vår sport som en möjlighet att ta hänsyn till den miljö som finns.

Hon beskriver den tänkta anläggningen som betydligt grönare och mer småskalig än dagens Jägersro. Banorna ska få underlag av gräs, parkeringsytan betydligt mindre än de vid Jägersro och stallar och hagar utgöras av mindre enheter i utspridda i landskapet. Hon fortsätter:
– Läktaren blir mycket mindre än Jägersros och i storlek något liknande vår anläggning på Bro Park som nominerades som en av de fyra finaste byggnader det år den byggdes.

kapplopningsbana rydeback

Galoppsporten har gamla anor i Skåne. Redan på 1830-talet anlades en galoppbana i Rydebäck, söder om Helsingborg


Ur Jockeyklubbens historia

”Medlemmarna i Jockeyklubben härrörde huvudsakligen från Stockholmstrakten och Skåne. Men då och då smög sig även företrädare för andra orter in i klubben. År 1893 invaldes sålunda en representant för den kända familjen Dickson i Göteborg. Han hette Osborne i förnamn (sic!). Andra företrädare för familjen stod bakom anläggandet av Partilled-banan i Göteborg och de hade även bildat ett av landets första konsortier, Herr Jarrow, på 1870-talet. Familjen startade även stuteri på Tjolöholm söder om Göteborg.

En annan företrädare för familjen Dickson, Fredrik, föreslog 1896 att en slätlöpning skulle införas för tre- och fyraåringar med 5 000 kronor i prissumma. Han själv kunde bidra med 1 000 kronor om Jockeyklubben eller någon annan kunde bistå med resten. Förslaget avvisades, dels därför att ’summan svårligen kunde finnas, dels därför att ett sådant slätlopp inte stod i överensstämmelse med det system för hinderlöpningar och gentlemannaryttare som gällde’, med andra ord skulle hinderlöpningar prioriteras. Dickson verkar inte ha varit nöjd med beslutet, för två år senare lämnade han Jockeyklubben.”

Citat ur ”Jockeyklubben – 125 år i galoppsportens tjänst”

Anm. 1 Tjolöholm var ett tag på 1990-talet aktueltl som ny galoppbana i Göteborg. Ett par provlöpningar reds där.
Anm. 2 ”Jockeyklubben – 125 år i galoppsportens tjänst” kan beställas via jockeyklubben.se. Pris 200 kronor.

hinderlöp historia

Hinderlöpningar hade en gång i tiden högsta prioritet i galoppsporten (foto arkiv)


Notiser

Åringsauktion 22 september

Liksom de senaste åren äger åringsauktionen rum på Happy Tammsvik i Bro. Datum är lördagen den 22 september. Den ingår därmed i Festival of Swedish Racing, som startar på fredagen med Breeders’ Trophy-löpningarna och kulminerar på söndagen med Stockholm Cup International.

106 åringar är anmälda. Det är det högsta antalet under den senaste femårsperioden, då antalet varierat mellan 57 och 84 – frånsett strykningar. Men under vissa år har det också funnits en auktion i Skåne.

Stigande fölsiffror

222 föl har inregistrerats i på Svensk Galopp. Det lite fler än under senare år, då utvecklingen sett ut såhär:
2017 209 föl
2016 209 föl
2015 187 föl
2014 178 föl
2013 217 föl

Siffran för 2018 är den högsta sedan 2012, då det registrerades 231 föl.
Dessa siffror gäller resultatet av betäckningar som skett i Skandinavien. Till det kommer betäckningar med hingstar utanför de skandinaviska gränserna. Men de har varit ganska få i årets fölårgång, rapporterar Monika Wolf på Svensk Galopp.

Duke Of Burden död

2016 års vinnare Duke Of Burden rapporteras död på svenskgalopp.se. Det skedde efter hästens sista start, den 6 augusti, då han avstannades och senare fick avlivas.

Duke Of Burden ägdes av Stalll IORR, bakom vilken pseudonym står norrmannen Bjarne Minde, som också fött upp hästen – liksom dennes halvbror Bank Of Burden.
Duke Of Burden, som tränades av Lennart Reuterskiöld Jr, startade 15 gånger, vann tre och sprang in 1 462 130 kronor.

Winx – världens bästa häst

Hon är topprankad i världen, hon är obesegrad i sina senaste 26 starter och hon ska nu hyllas genom utgivningen av ett frimärke.
7-åriga Winx, efter Dubai World Cup-vinnaren Street Cry och nyzeeländska Vegas Showgirl, vann i förra veckan sin 26:e raka seger. Det skedde i Grupp 1-loppet Winx Stakes (tidigare Warwick Stakes), som reds på Randwick i Australien. Hon raderade därmed ut Black Caviars segerrekord.

Sammanlagt har stoet startat 36 gånger och vunnit 30. Prissumman uppgår till ca 120 miljoner kronor.
Winx tränas av Chris Waller. Hennes ständiga partner i sadeln är Hugh Bowman.

winx

Hugh Bowman visar upp en förstoring av frimärket med Winx


Annonser:

easy kb


Horsenature Annons 2018


Rävdansens Annons2018

 


Jockeyklubbens Informationsforum
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
info@jockeyklubben.se

 

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman

Möt Fegentri-världsmästaren Elin på söndag 

Inför den sista avdelningen av Fegentri Ladies i Pisa på söndag, så har Sveriges Elin Hedman en ointaglig ledning.Hon har i år vunnit lopp i ...
TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen