logo JKinformationsforum 700px

dela artikeln

FORUM NR 1 – 2018


Behovet av information inom galoppsporten har knappast varit större än för närvarande. Till detta finns två huvudskäl:

1) Marknaden för hästsporten ändras dramatiskt. Regeringens spelutredning, som riksdagen ställt sig bakom, kommer att förändra förutsättningarna för galoppsporten – och travsporten. Med all sannolikhet kommer separationen från ATG, även om den skjuts något på framtiden, att innebära kraftigt minskade intäkter. Det talas om en halvering. Samtidigt planeras för en rad nya kostsamma projekt som en ny galoppbana i Skåne, hinderbana på Bro Park, upprustning av Göteborg Galopp. Dessa ska till stor del finansieras genom försäljningen av Täby Galopp. De förväntade intäkterna från denna kan både förskjutas i tiden och minska till följd av omsvängningen på bostadsmarknaden.

2) Antalet informationsorgan har kraftigt minskat under senare år. Skandinavisk Galopp har upphört, GaloppMagasinet finns numera bara i en internationell upplaga, Trav-och Galoppronden heter sedan flera år tillbaka bara TravRonden, vilket speglar innehållet. Dessutom har bevakningen i dagspressen så gott som helt upphört, med visst undantag för dagstidningarna i Malmö. Svensk Galopps bevakning omfattar förutom den officiella informationen, som tidigare fanns i Svensk Galoppkalender, huvudsakligen bara löpningsreferat och kortare notiser.

Det finns därför starka behov av ett nytt informationsorgan, en digital kanal. Jockeyklubben är fortfarande efter snart 130 år galoppsportens starkaste och mest aktiva supporter. I dagens läge känns det motiverat för klubben att göra en informationsinsats. Därför presenterar vi nu Jockeyklubbens Informationsnummer. Detta är ett provnummer som ges ut inför en av årets största galopphändelser, Svenskt Derby, som rids den 15 juli.

Detta nummer fokuserar på Derbyt men i en eventuell fortsättning av Jockeyklubbens Informationsforum kan bland annat avelsfrågor – en huvuduppgift för Jockeyklubben – speglas liksom naturligtvis sportens nya framtid. Men det ska även finnas plats för krönikor, debatt, insändare och förståsinformation om Jockeyklubbens verksamhet.

Välkomna
Jan Kleerup
Ordförande

jan kleerup 300x300


 

STARTFÄLTET I SVENSKT DERBY 2018

Startfältet i det 101:a Svenska Derbyt är mycket jämnt. Åtminstone på papperet. Handicaptalen varierar bara mellan 85 och 78. I fjol var spridningen större, från 88 till 77.
Det genomsnittliga handicaptalet i år är 81,6. De fyra senaste åren har de varit 82,47 (2017), 83,58 (2016), 80,8 ((2015) och 83,31 (2014).1) Amici Racings Buddy Bob (IRE) e Big Bad Bob (W Neuroth) Tom Marquand 83

2) Bright Side of Life o Zuccinis Nordic Defense (FR) e Makfi (N Petersen) Carlos Lopez 83
3) Malm, Tengquist, Olofsson, Karlssons Arctic Waltz (SWE) e Wiener Waltzer (L Reuterskiöld Jr) P-A Gråberg 81
4) Mr Ascots Barade (FR) e Havana Gold (N Clement) Jacob Johansen 85
5) Kjeldsbjerggarrd ApS Miintaka (IRE) e Footstepsinthesand (B Olsen) Elione Chaves 80
6) Stall Perlens I And I (IRE) e Mastercraftsman (W Neuroth) Jan-Erik Neuroth 84
7) Green Team-Easys Showy Shaun (GB) e Showcasing (R A Kvisla) Fredrik Janetzky 79
8) Bo Jacobsson Förvaltn, Delemi, Kolgjinis Johnnybegood (GB) e Nathaniel (H Adielsson) James Doyle 80
9) Stald Seasides Sea Lieutenant (IRE) e Mastercraftsman (F Castro) Martin Rodriguez 82
10) Stall Power Girls Square De Luynes (FR) e Manduro (N Petersen) Rafael Schistl 81
11) Team Trotters Snake Lake (SWE) e Eishin Dunkirk (V Sandrup) Valdimir De Azevedo 80
12) Mac Racing, Fam Ragnarsson, N O Bernerups Couples (GB) e Helmet (F Castro) Maikel Narvaez Bravo 82
13) Mac Genco Racings Shake The Disease (IRE) e Power (F Castro) Manuel Martinez 82
14) Almrin Racing Stables La Belle Epoque (SWE) e Eishin Dunkirk (P Wahl) Shane Karlsson 78
15) Birgitte Bro Lindhardts Gemstone (DEN) e Mingun (M Stott) Oliver Wilson 84

Av de hästar som varit kvalificerade att starta saknas bland andra topprankade franske Epic Adventure – inte oväntat eftersom hans meriter ligger en bit tillbaka i tiden. Det hindrar inte att det kan bli fransk seger, genom Barade, som skulle kunna ge Mr Ascot en första efterlängtad derbyseger
Som vanligt är ”derbykungen” Wido Neuroth väl representerad. Han har hittills inte mindre än tolv derbytriumfer. I år möter han upp I And I, ägd av Stall Perlen som segrat fem gånger i loppet, och Buddy Bob.

En stark hand har också hemmatränaren Francisco Castro, som möter upp med trion Couples, vars halvbror Stricker var tvåa i loppet i fjol, Sea Lieutenant och Shake The Disease, alla med färsk toppform. På den senare gör Manuel Martinez svensk comeback efter att ha segrat i Derbyt både 2006 (Mad Dog Slew) och 2008 (Swing That Cat).
Tre av deltagarna är svenskfödda: Arctic Waltz, La Belle Epoque och Snake Lake. Gemstone är danskfödd medan övriga representerar Frankrike (3), England (3) och Irland (5).

Viktiga nyckellöpningar inför Derbyt

Bro Park Trial dt 2100 m 28/5
1) Gemstone
2) La Belle Epoque

Voterlöpning 1730 m dt 14/6
1) Shake The Disease
2) Couples
3) Nordic Defense
Buddy Bob sjua

Svenskt Derby Trial 2400 dt m 14/6
1)Sea Lieutenant
2) Arctic Waltz
3) Miintaka
4) Showy Shaun
Johnnybegood åtta

Jockeyklubbens Jubileumslöpning 1600 m gr 18/6
1) King David
2) Snake Lake
3) La Belle Epoque

Södra Skåningarnas Derbytest 2200 m dt
1) Master Bloom
2) Gemstone

Norsk 200 Guineas 1600 m 28/6
1) Duca di Como
2) Square de Luynes
3) Buddy Bob

Redaktionens rankning (u p a)
Barade 25 okt  Couples 0049 S  Gemstone 0146 S

A-hästar: Barade, Couples, Gemstone, I And I, Nordic Defense
B-hästar: Arctic Waltz, Sea Lieutenant, Shake The Disease, Snake Lake, Square de Luynes
C-hästar: Buddy Bob, Johnnybegood, La Belle Epoque, Miintaka, Showy Shaun.


 

ÖVERSYN AV NYA SPELSYSTEMET

Nästa år ändras den svenska spelmarknaden i grunden. Ett licenssystem ersätter nuvarande system, som har beskrivits som ett spelmonopol, vilket det var länge sedan det fungerade som. Miljarder spelas via utländska spelbolag som varken betalar skatt till staten eller finansierar de sporter de lever på.

Frederique Hedlund 1944 (1)

Vid spelluckan: M Frédérique (efternamn Hedlund).
Missade inga Derbyn eller andra storlopp. (Equos arkiv)

Det nya licenssystemet kommer att innebära stora konsekvenser för hästsporten. Därför har regeringen beslutat att tillsätta en utredning som ska analysera hästnäringens och idrottens förutsättningar efter omregleringen av spelmarknaden.
I ett pressmeddelande från regeringen heter det:

”Riksdagen har nu antagit regeringens förslag om en ny spelreglering. Reformen medför stora förändringar på spelmarknaden, inte minst för ATG som ägs av hästsporten och statliga Svenska Spel. Därför tillsätter regeringen nu en utredning som bland annat ska föreslå en finansieringsmodell för hästnäringen och följa Svenska Spels roll på marknaden efter omregleringen.

– Det är en genomgripande reform som genomförs och vissa frågor behöver utredas vidare. Svenska Spels anpassning till den nya marknadssituationen och hästnäringens långsiktiga finansiering är sådana frågor, säger civilminister Ardalan Shekarabi.”

Vidare heter det:

– Utredningen är ytterligare ett viktigt steg i vårt arbete för att återta kontrollen över spelmarknaden och säkerställa att det nya regelverket fungerar som det är tänkt. Jag vill särskilt tacka kulturutskottets ordförande Olof Lavesson för ett konstruktivt samarbete under hela processen, säger civilministern.

Att statsrådet Shekarabi nämner moderaten Olof Lavesson är intressant, eftersom denne nämns som kulturminister i en eventuell borgerlig regering. Därför kan man räkna med fortsatt stöd för den nu tillsatta översynen.


 

VAD ÄR TRIPLE CROWN?

’The Derby is the second leg of the Triple Crown’, som engelsmännen säger. Så är det också i Sverige, där Svenskt Derby utgör andra ”benet” i Sveriges Triple Crown.
Liksom i många andra länder ingår även 2000 Guineas och St Leger i Triple Crown. Den häst som vunnit trippelkronan anses vara en riktig champion som vunnit över 1600 meter på våren, 2400 meter på sommaren och 2800 meter (2900 i England) på hösten. 

Triple Crown USA

Elva vinnande Triple Crown-dresser (Internet-arkiv)

Begreppet går som så mycket annat i galoppsporten tillbaka till England, där det infördes 1853 som en hyllning till hingsten West Australian (e Melbourne), som vann alla tre loppen. Sedan dess har ytterligare 14 hästar vunnit Triple Crown. Senast det skedde var för så länge sedan som 1970, då Nijinsky (e Northern Dancer) tog hem alla loppen.

Att det är så länge sedan hänger samman med sportens utveckling mot snabbare och tidigare utvecklade hästar. Att vinna över 2900 meter är inte längre en så stor merit som tidigare. Tvärtom, det kan minska en hingsts avelsvärde.
Dock är det inte så länge sedan som det var nära i England. 2012 vann Camelot (e Montjeu), ägd av Coolmore-konsortiet och tränad av Aidan O’Brien både 2000 Guineas och The Derby – liksom det irländska Derbyt – när det meddelades att Camelot skulle göra ett försök att bli den första Triple Crown-vinnaren på 42 år. Det väckte stor uppmärksamhet och lockade 32 000 åskådare till York, som är hemvist för St Leger.
Camelot startade som stor favorit men fick inte grepp på outsidern Encke (e Kingmambo), som fick en förmånligare löpning.

Även i Sverige är det glest med Triple Crown-vinnarna. De är bara tre stycken. Det började med stoet Birgit (e Monsieur d’Ypres) som 1940 vann alla tre loppen. Därefter har bara följt Coast Guard (e Lighthouse II) 1952 och Homosassa (e Lane Court).

Sannolikheten att det ska bli en ny svensk triple crown-vinnare är liten, eftersom det är olika propositioner i loppen. Jockeyklubbens 2000 Guineas (tidigare Jockeyklubbens Jubileumslöpning) är bara öppen för skandinaviskfödda hästar, medan de andra två ”benen” är öppna.

Detta har man på Jägersro kompenserat med en egen treårsserie, som består av Voterlöpning (1600 meter), Derbyt och Hurricanelöpning (2650 meter). Här är propositionen desamma: för 3-åriga hästar, punkt slut. Löpningarna genomförs under en betydligt kortare tidrymd än Triple Crown-loppen, under tre månader, vilket gör det lättare att vara med hela vägen. Så är också flera hästar vunnit denna trippelserie som inleddes 2008: Moe Green (e Xaar) 2010, Bomar (e Sir Percy) och Hurricane Red (e Hurricane Run).

De få vinnarna av det traditionella Triple Crown har naturligtvis minskat intresset för detta championat. Desto mer lever trippelserien i USA, där de tre loppen Kentucky Derby, Preakness Stakes och Belmont Stakes ingår. Distanserna är 2000, 1900 respektive 2400 meter. De avgörs alla inom en femveckorsperiod, vilket lättare håller intresset uppe.

Första gången alla tre loppen vanns av samma häst var 1918, vilket var Sir Barton (e Star Shoot), men det var först nästa gång som uttrycket ’Triple Crown’ började användas i USA. Det var 1930, då Gallant Fox (e Sir Gallahad III) vann. Men sedan Affirmed (e Exclusive Native) tagit hem the Triple Crown 1978 blev det en lång frustrerande väntan och många near-misses tills nästa triumfator kunde krönas. Det var 2015, då American Pharaoh (e Pioneerof the Nile) blev en nationell hjälte. Och så dröjde det bara tre år till nästa gång – till i år, då Justify (e Scat Daddy) lyckades med bedriften. De båda senaste vinnarna har båda Bob Baffert som tränare.

I USA liksom i England är förutsättningarna desamma i alla tre triple crown-loppen. Samma treåringar kan delta i alla loppen och de rids över samma slags banunderlag. Sverige utgör här ett undantag, med både olika hästurval och skiftande underlag. Men det var många år sedan som kravet att bara hingstar och ston får delta släpptes.


 

NOTISER

I fädrens spår
Det irländska derbyt vanns av Latrobe, tränad av Joseph O’Brien och riden av Connacha O’Brien. De är söner till Aidan O’Brien, som kan beskrivas som världens framgångsrikaste galopptränare och manager av Coolmore-imperiet.

Joseph red framgångsrikt för Coolmore tills viktproblemen blev för stora. I stället har han sedan två år tillbaka framgångsrikt klivit i sin fars spår som tränare och vann bland annat Melbourne Cup i fjol.
En stolt far kommenterade sönernas derbyseger: ”I stopped giving them pocket money a while ago.”
Latrobe är en son till trefaldige klassiske vinnaren Camelot (e Montju), som var nära att erövra Triple Crown 2012.

LatrobeUK Ire Derby Web
Latrobe, årets irländska derbyvinnare (Racing Post)

Irländska derbysegrare
Det är inte bara den irländska derbysegraren Latrobe (e Camelot), som är född i Irland. Det gäller även den engelska, Godolphins Masar (e New Approch) och den franska, Flaxman Holdings Study Of Man (e Deep Impact). Dessa reds av William Buick respektive Stephane Pasquier och tränas av Charlie Appleby respektive Pascal Bary.

Det franska derbyt heter Prix du Jockey Club, vars distans ändrades till 2100 meter 2005 efter mycket diskussion. Därför betraktar en del det andra stora treårsloppet, Grand Prix de Paris, som det egentliga derbyt, eftersom det rids över 2400 meter. Det rids på den franska nationaldagen, den 14 juli.

Bro Parks premiär
Det är drygt två år sedan Bro Park invigdes. Den formella premiären den 19 juni föregicks av ett offentligt genrep den 1 juni, då både V4 och V5 ingick.

Proud Possibility 3449 S

Proud Possibility – första vinnaren på Bro Park.

De nio vinnarna var:
1. Upplandlöpning: Stall Bonne Nuits Proud Possibility, Elione Chaves/Niels Petersen odds 3,45
2. Kapten Moss Guld: Malm och Tengquists Spykes Bay, Elione Chaves/Vanja Sandrup, 3,53
3. Jockeyklubbens 2000 Guineas Trial: Malm, Tengquist, Jonsson och Holmbergs Amarillo Starlight, Kevin Stott/Hans Adielsson, 2,07
4. Börjes Champion ARK Cup: Easy KB:s Typhoon Season, Therrese Karlsson/Madeleine Smith, 7,77
5. Pamona Maidfen: Solis och Svennebring KB:s Forever Together, Carlos Lopez/Maria Sandh, 1,39
6. Diana Trial: Easy KB:s Cordelia, Jacob Johansen/Tommy Gustafsson, 1,33
7. Jockeyklubbens Stolöpning: Stall Arabda Racings Arabda, P-A Gråberg/Patrick Wahl, 1,73
8. Double Net Novis: Team Durias She’s A Rebel, Fredrik Janetzky/Cecilia Durchbach, 6,58
9. Stratos Silver: Team Speed HB:s Mors, Rebecka Colldin/Anne-Li Ädel, 6,97

Omsättningen uppgick till drygt 3,2 miljoner kronor. Att vinnaroddsen blev så låga som i lopp 5 och 6 berodde på att efter strykningar kom bara tre hästar till start i vardera loppet. Notera för övrigt att Jockeyklubben var med som sponsor redan på premiärdagen.


 

JKS ORDFÖRANDEN GENOM ÅREN

Prins Carl 001   Prins Carl var den längste ordföranden – i 35 år 
– men också rent fysiskt. 
På bilden tillsammans med greve Nils Wachtmeister, 
styrelseledamot i Jockeyklubben. 

(Equos arkiv)

Här följer en lista över samtliga ordföranden genom åren:

H K H Kronprins Gustaf (Gustav V) 1890-1907
H K H Prins Carl 1908-1942
H K H Prins Gustaf Adolf 1943-1947
Greve John Hamilton 1947-1954
Friherre Carl Eric von Platen 1955-1971
Envoyé Nils K Ståhle 1972-1976
Friherre Gustaf De Geer 1977-1978
Friherre Malte Ramel 1989-1993
Hovstallmästare Hodder Stjernswärd 1994-1997
Friherre Otto Silfverskiöld 1997-2004
Med dr Dag Näsmark 2004-2008
(major Lennart Jarvén ordförande del av 2008)
Biskop em Christina Odenberg 2009-2014
Advokat Björn Edgren 2014-2018
Skattejurist Jan Kleerup 2018-


 

JK-MEDLEMMAR SOM VUNNIT DERBYT

De bortåt 200 medlemmarna i Jockeyklubben innefattar många framgångsrika hästägare. Elva av dem har fått en inteckning i det pampiga vandringspriset (som delades ut första gången premiäråret 1918). De representerar 13 derbysegrar.

Flying Jazz 1984  
Stall Joker – pseudonym för Carl-Johann Radetzky (Staffan Ohlsson)

Följande medlemmar har en eller flera gånger vunnit Svenskt Derby:

Einar Nagell Erichen/Meridian Racing: Exaltation 1998, Final Care 2001, Organizer 2003, Duke Derby 2014
Bengt Thomasson (Mec-Com Klippan): Mad Dog Slew 2006, Swing That Cat 2008
Carl-Johann Radetzky (Stall Joker): Flying Jazz 1984
Roger Asp (Stall Åkerkullen): Hooter 1994
Kjell Sjöberg (Stall Triple Crown): Bloomerace 1995
Björn Edgren och Mats Gabrielsson (Stall Oxalis): Double Net 2000
Håkan Rosengren (Stall Genco Oil): Moe Green 2010
Marianne och Carl-Axel Andrén (Stall Zada); Hurricane Red 2013
Roland Johansson (Stall Q C): Dorcia 2017
Hurricane Reds ägare, Stall Zada, vann även Derbyt 1944, då stallet drevs av Marianne Andréns far, Knut Edstrand.

Det bör också tilläggas att flera ägare kan döljas i olika konsortier och delägarskap.
Dessutom kan listan kompletteras med medlemmar som vunnit Derbyt i egenskap av tränare. De är:
Fredrik Reuterskiöld: Zenato 2004, Mad Dog Slew 2006, Swing That Cat 2008.
Francisco Castro: Moe Green 2010.


Uppföljning av Derbyt

Efter förra årets regn på Derbydagen blev det i år sol. Mycket sol. Och mycket värme. Kanske lite för mycket, för åskådarsiffrorna gick ner med 1 300 och omsättningen med ca 2,5 miljoner kronor.

Sportsligt var det mycket lyckat. Imponerande storloppsvinnare överlag, inte minst derbyvinnaren Nordic Defense (e Makfi), som vann sitt livs första – och kanske största – seger. En andraplats i Dubai i ett listed race smäller naturligtvis högre än en maidenseger, så nog hade fuxen papperen i ordning. Inte minst med tanke på att den blivande engelske derbyvinnaren Masar befann sig i det slagna fältet.

För championtränare Niels Petersen var det blott andra svenska derbysegern. Detsamma gäller Nils Petter Gill i ägande Bright Side Of Life (melodin i Monty Pythons fim ”Life Of Brian”), medan det var den första för Vibeke Nagell-Erichsen i Stall Zuccini.

Dessvärre blev det inte den första derbytriumfen för Mr Ascot, men franskfödde Barade (e Havana Gold) gjorde en stark prestation som tvåa. Mr Ascot först genom Erik Söderberg och senare år genom Finn Blichfeldt har försökt många gånger utan att helt lyckas. Barade är den som kommit närmast – vid sidan av Amarant som redan 1954 slutade tvåa. Hästen, en halvbror till den store Stratos, startade dock inte i Mr Ascots namn och färger utan för Stall Amarant, som var Erik Söderbergs pseudonym och tränare Georg Wiedesheim-Paul.
Att det var tredje derbytriumfen i rad för Carlos Lopez tycks de flesta har uppmärksammat. För att inte tala om hans totalt sex triumfer under dagen, något som aldrig inträffat förut. Fast förr i världen – under förra millenniet – så reds det vanligen inte mer än åtta lopp på en derbydag och två av loppen på programmet var hinderlöpningar. Men det kan ju inte Carlos hjälpa. Han red in smått otroliga 3 030 000 kronor till sina ägare och tränare.

Svenskt Derby, Zawawi Cup och Malmö Stads Pris är inte de enda storloppen Carlos ridit hem denna sommar. Tidigare har han segrar i Bloomers’ Vase (Icecapada) och Norsk 2000 Guineas (Duca di Como) bakom sig.
Lopez notering var det ingen enskild tränare som nådde upp till. Mest drog derbyvinnande Niels Petersens stall in: 1 921 000 kr. Därnäst kom förstaårstränaren Susanne Berneklint, som knappast kan kallas någon ”rookie” – med 1 100 000 kr. Därefter Lennart Reuterskiöld Junior, 835 000, Francisco Castro 730 000 och Nic Clément 660 000 kr.
Generalhandicappern Nicholas Cordrey höjde efter loppet Nordic Defense’s handicaptal till 86 (från 83), samma som Barade, medan trean Couples höjdes från 82 till 85 och svenskfödde fyran Snake Lake (Pernilla Nilsson) från 80 till 84. Talen avtecknar att det var hårt om placeringarna i mål

Ytterligare en häst taxerades efter derbydagen till 86. Det var vinnaren i Malmö Stads Pris, likaledes svenskuppfödde (Rävdansesns Stuteri) Master Blaster (e Philomateia), en höjning med hela tio enheter.

Ytterligare en häst som fick en rejäl höjning av sitt tal var förstås suveräne vinnaren av Zawawi Cup (Grupp 3), I Kirk (e Eishin Dunkirk). 4-åringen ståtar nu med 95, en höjning med tre enheter. Att I Kirk är svenskuppfödd (Löberöds Hästklinik AB) och fadern stationerad i Sverige på Rävdansens Stuteri försämrar inte saken.

Derbyrankingen
I Forums derbyranking indelades derbyhästarna i tre grupper, A, B och C. Fem hästar bedömdes ha A-chans. Bland dessa var alla de tre första hästarna i mål, Nordic Defense, Barade och Couples.
För övriga två A-rankade hästar gick det sämre. I And I fick nöja sig med en åttondeplats, medan Gemstone gjorde sin andra släta insats på Jägersros dirt-track och bara hade två hästat bakom sig i mål.

nordic defense
Nordic Defense med tränare, ryttare och skötare

Derbyvinnande JK-medlemmar
Vi har uppmärksammats på att ytterligare en medlem i Jockeyklubben haft glädjen att ta emot en derbyvinnare på Jägersro. Det är Anders Klemedsson, delägare i Fourfold HB. Fourfold ägde tillsammans med Bengt Thomasson i Mec-Com Klippan AB 2008 års derbyvinnare Swing That Cat.

Nästa utgåva av Forum
Efter denna uppdatering av första numret av Forum beräknas nästa utgåva utkomma inför Svenskt Oaks den 6 augusti.


Jockeyklubbens Informationsforum
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
info@jockeyklubben.se

 

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman

Möt Fegentri-världsmästaren Elin på söndag 

Inför den sista avdelningen av Fegentri Ladies i Pisa på söndag, så har Sveriges Elin Hedman en ointaglig ledning.Hon har i år vunnit lopp i ...
TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen