Blue Gem TOPPBILD
På senare år så har Blue Gem (här med jockey Andreas Tapia Dalbark) tjänstgjort som fanbärare för Roger Osbergs och Alexandra Granrots stall. Men nu är det avelsboxen som gäller. Foto: Stefan Uppström / Svensk Galopp

dela artikeln

Namn: Roger Osberg, Proffstränare 2024

Roger Osberg praktiserade i Lennart Reuterskiöld seniors galoppstall på 90-talet, och blev sedan jockeylärling. Men han hade sin längd emot sig. Och det tog ett tag, 2014, innan Roger tog ut sin licens som amatörtränare.
Nu blir han äntligen proffs!

Nya proffstränare
Den 16 januari 2023 var det kursstart för proffstränarkursen på riksanläggningen Wången – och galoppen hade med sex deltagare av totalt 27. Denna kurs genomfördes av Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp och Svensk Travsport. Nu, nästan ett år senare så har galoppen sex nya proffstränare från kursen 2023 – plus även Roger Osberg som nu kompletterade sin utbildning från ett tidigare år. Dessa sju tränare kommer ni nu att få träffa med ungefär en veckas mellanrum – här på jockeyklubben.se 

Roger Osberg är lite av “katten bland hermelinerna”, vad gäller de sju nya proffstränarna som förstärker galoppen från årsskiftet. Eftersom han är den enda som påbörjade sin kurs på Wången redan 2022.

Osberg HAWTHORN
Valacken Hawthorn (här med Jessica Wadst) har via åtta segrar och ett antal placeringar fått ihop en dryg halv miljon kronor i prispengar och premier. Han är en av tio hästar på Roger Osbergs träningslista. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Men tiden räckte inte till det året, han var dessutom den enda galopptränaren på Wången då. Han valde därför förra året att komplettera sin utbildning, tillsammans med de sex nya galopptränarna som gick kursen 2023 – och nu är han alltså klar.

Men 45-åringens utbildning inom galoppsporten har pågått betydligt längre än så. Redan på 90-talet hittade han alltså till Lennart Reuterskiöld seniors stall på Jägersro.

— Det började med en praktik när jag gick i sjuan, om jag minns rätt, säger han.

— Sedan fastnade jag där. Jag var i Lennart seniors stall all min lediga tid, på sommarlov och helger och så vidare.

Tankarna då, var att bli proffsjockey. Och att man helst ska vara kortare än 180 centimeter vid strumplästen, för att kunna ta sig in i yrket, såg den ambitiöse Roger Osberg inte som något hinder, på den tiden.

— Jag var helt inne i det. Det fanns så många duktiga människor runt omkring. Joakim Brandt red ju där då, Fredrik Johansson, Kajsa Möller. De var duktiga förebilder för mig. Redan som 14-åring var målet för mig att bli jockey.

Hat Parade RYTTARE OSBERG
En dag som Roger Osberg aldrig glömmer. Ombord på Johan Reuterskiöld-tränade Hat Parade segrade han som ryttare på derbydagen 2015 i “Amatörernas derby”. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Vad hände sedan?

— Jag sköt i höjden, blev alldeles för lång, haha. Och fick börja kämpa med vikten på grund av det. Och till slut fick jag ge upp den drömmen.

Roger började alltså rida löp för sisådär 30 år sedan…

— Jag minns att jag kom tvåa med min andra ritt, det var på derbydagen 1994 med Days Like These. Dryga tjugo år senare, alltså för nästan tio år sedan, fick jag revansch när jag red för Johan Reuterskiöld på derbydagen och lyckades vinna.

Det var Hat Parade som med Osberg ombord 2015 segrade på Jägersro i “Amatörernas derby”, vars riktiga namn är Kronprinsens Husarregementes Memorial.

Skaffade gård tillsammans med Alexandra

För att sammanfatta Roger Osbergs ryttarkarriär och upprinnelsen till den: han red fyra amatörlöpningar 1994 och blev sedan, året efter, lärling hos Lennart Reuterskiöld senior. Det blev cirka 50 ritter och sex segrar innan han runt 1997 fick erkänna, att han hade de fysiska förutsättningarna emot sig.

— Jag hade ett uppehåll från 1998 och cirka tio år framåt. Jag jobbade bland annat som inköpsansvarig på en mekanisk verkstad, berättar han.

Men så träffade han Alexandra Granrot igen, en god vän sedan tidigare.

— Hon hade återvänt hem, efter att ha arbetat med galopphästar i England i tio år. Vi började umgås igen och i den vevan annonserade Johan Reuterskiöld om, att han behövde hjälp i stallet. Och vips så var jag tillbaka i galoppsporten, där jag hör hemma.

Så Roger började rida ut för Johan Reuterskiöld. Och ställde samtidigt in siktet på att bli amatörtränare.

Mycket vatten har flutit under bron sedan dess… idag har han sedan lång tid tillbaka, ett stall på en gård i Blentarp i Skåne. Som han driver tillsammans med sin sambo, läkaren Alexandra Granrot.

Och att Roger Osberg inte blev någon stjärnjockey, är inget som han grubblar över i dag. 

— Nej. Jag tror att jag är bättre som arbetsryttare och tränare, än jag hade kunna bli som jockey, även med lite bättre fysiska förutsättningar.

Namn: Roger Osberg
Födelseår: 
1978
Familj: 
Sambo Alexandra Granrot och två barn, Nora tolv år och Elna tio år
Hemmaort: 
Blentarp
Nuvarande hemmabana: Jägersro Galopp
Första kontakten med hästar: 
Började på ridskola i tioårsåldern och var fast från dag ettFörsta segern som tränare: Första tränarsegern kom 2014 med Hi Pressure. Första ryttarsegern tog jag med Makarow redan 1995
Favorithäst genom åren:
Oj, jag har så många att jag kan omöjligt välj
Därför ska ni sätta er häst i träning hos mig:
Jag är väldigt noggrann med att hästarna lever ett bra liv. De går i hagen med kompisar hela dagarna och blir ompysslade varje dag. Jag har en klar målbild för varje häst och planerar noga med allt. Från foder till hur den ska tränas och matchas för att prestera på bästa sätt i ett hållbart perspektiv. Jag sätter stort värde i ett välmående fungerande team, och är väldigt mån om att våra hästägare är nöjda och får den upplevelse de betalar för. Hos oss är alla välkomna!
Kuriosa/övrigt: Envis som en åsna. Bör äta minst var tredje timme för att hålla humöret på topp, hehe!

Blue Gem blev reklampelare för stallet

Idag har Roger tio hästar på träningslistan.

— Jag är uppe i ett hästantal, som gjorde att jag mer eller mindre blivit “tvungen” att ta ut en proffslicens. Men det är jag bara glad över.

Mest känd av Osbergs adepter på senare år har Barocci-dottern Blue Gem varit. En 83-handicapare som nu gått till avelsboxen, men som bland annat stred väl i stoeliten vid ett flertal tillfällen.

Blue Gem gjorde sin sista start i november 2022, i Jockeyklubbens Avelslöpning. Då slutade hon tvåa bakom Susanne Berneklint-tränade Scarlett. Men Blue Gem hade bakom sig, med samma viktläge, toppston som TakekoGo On Carlras och Havana Red.

— Hon går omkring och betar i Normandie nu. Och ska betäckas med Romanized. Det blir första betäckningen för henne. 

Osbergs rörelse sysslar även med uppfödning av hästar, som kan leasas ut till ägare.

— Vi har tio hästar i påträningslistan, men även avelsmärrar, och två föl har vi nu. Och sedan så har vi två avelsston i Frankrike.

Hur får ni ihop hela den här ekvationen rent ekonomiskt!?

— Hårt arbete!

Roger utvecklar lite närmare:

— Jag tycker att vi har en bra affärsidé. Vi har ett aktiebolag där vi har både träningsverksamhet och avelsverksamhet. 

Och: bolaget har även en “räddningsplanka” som försäkring.

— Min sambo Alexandra är läkare, så hon har möjligheten att jobba extra som “hyrläkare” när det behövs.

Att utbilda sig till proffstränare har hela tiden funnits i baktankarna för Roger Osberg. Men tiden har helt enkelt inte räckt till. Han påbörjade 2022 års proffstränarkurs på Wången, men hann inte fullfölja det året. 

— Det blir lite fel, när hjulet snurrar och man är mitt i det. Det finns enormt mycket jobb här på gården varje dag, det har inte varit helt lätt att genomföra den här utbildningen. 2022 kunde jag inte fullfölja, då vi hade starthästar och det var mitt i träningssäsongen… då är det svårt att sticka iväg på kurs.

“Vi måste visa upp vår sport på bästa sättet”

Men Roger är nästan glad över att det blev som det blev.

— När jag gick första delen av kursen för min del, 2022, så var det bara jag från galoppen. Men 2023 var vi ett helt gäng och det var både mer givande och roligare.

Roger är medveten om att han blir proffs i en tid, då den svenska galoppen står inför många utmaningar.

— Men jag är optimist. Det är väldigt mycket upp till oss aktiva, att visa vilken fantastisk sport vi har och hur kul det här är. Och det måste vi allihop hjälpas åt med nu. Alla måste dra sitt strå till stacken.

Osberg är inne på att organisationen Svensk Galopp inte kan ordna allt.

— Vi kan inte skylla på en organisation hela tiden, även om den måste göra ett bra jobb. Det är ändå vi aktiva som syns utåt. Vi måste visa upp vår sport på bästa sättet. 

Hur tänker ni jobba med din rörelse?

— Förut har galoppen haft lite etikett av att vara en “rikemanssport”. Men vi försöker jobba väldigt mycket med andelshästar. Och att alla människor ska kunna ha en häst. Vi erbjuder andelar i alla prisklasser. Just för att folk lättare ska få upp ögonen för det här igen.

Roger Osberg och Alexandra Granrot satsar på framtiden. Både vad gäller träningsbiten och uppfödningen.

De har bland annat varit med och köpt in Lennart Junior Reuterskiölds stjärnsto Mrs Loreen (e. Needwood Blade), som fölmärr. Nu tolvåriga Mrs Loreen, uppfödd av Christer Schildt, segrade 17 gånger, nådde handicaptalet 92 och sprang in över 2,7 miljoner kronor som tävlingshäst. 

— Hon är också i Frankrike. Och ska när som helst få ett föl med superstayern Stradivarius som far. Det ska bli väldigt spännande!

Roger Osbergs huvudspår är att tillsammans med sambon Alexandra föda upp hästar – och sedan leasa ut dom i andelar.

— Men jag är givetvis beredd att lyssna på precis alla möjliga förslag på ägande-upplägg. Alla typer av hästägare är varmt välkomna till vårt stall. Det är bara att höra av sig!

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Morradi ASCOT toppbild

Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan

Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.Morradi, i ...
Derbyfältet Jägersro foto Stefan Olsson Svensk Galopp

2024: Derbyhästarnas formtal i nivå med de senaste åren

På söndag ska 14 treåriga hingstar och valacker mötas i Jockeyklubbens Svenskt Derby, där de konkurrerar om nästan tre miljoner kronor.Löpningen bedöms på förhand både ...
Schamyl TOPPBILD

14 hästar i Jockeyklubbens Svenskt Derby! 

Det blir 14 fullblod och deras "connections", som gör upp i årets Jockeyklubbens Svenskt Derby på söndag. Sex av derbyhästarna är svensktränade.— Jag tycker att ...
galoptraener evy

100 år med galopp på Jylland

Århus galoppbana firade hundraårsjubileum.Och Lea Olsen blev tränardrottning. Söndagen den 28 juni 1924 invigdes Jydsk Vaeddelöbsbane i Århus. Sju löpningar avgjordes med Jyllandslöb som huvudnummer. ...
Kjell o Blooomers Vase TOPPBILD

Kjell Sjöberg passerar 90-strecket 

Nu har han fyllt 90 år. Jockeyklubbens nestor, Kjell Sjöberg. Samme Kjell som i höstas “lovade” Jockeyklubben, att han skulle tacka för sig och lägga ...
SwingingOfVenice TOPPBILD

Fina fyrlingar för Ulrika och Alina

Att en jockey vinner ett par, tre segrar samma tävlingsdag, är inte alldeles ovanligt. Men under veckan som har gått så har både Ulrika Holmquist ...
ZidaneTOPPBILD

Inför Svenskt Derby: Dubbelt Junior i Bros derbytest 

Det blev dubbelseger i Bro Park Trial för stall Lennart Reuterskiöld Junior på tisdagen, via Zidane och Masters Call.   Läget börjar nu klarna en aning ...
Kleerup o Benny TOPPBILD

Kleerup: “Det har varit ett stort ansvar” 

Efter sex år vid rodret, så kliver skattejuristen Jan Kleerup av som ordförande för Jockeyklubben. Glad över vad han har åstadkommit, men samtidigt lite lättad.          ...
GNvinnareTOPPBILD

Svenskt Grand National: Lovén igen!

Det var Niklas Lovéns fjärde Grand National-seger.Och - den enklaste.Pretty King var kung på Strömsholm. Svenskt Grand National vanns helt överlägset av femårige Pretty King (e. Bathyrhon), ...
GN topham pokal toppbild

Dags för Grand National!

Det är dags igen för Grand National.Det blåser lite snåla vindar över hindersporten just nu, men som vanligt så har tävlingarna på Strömsholm fått ihop ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen