dela artikeln
Karnevalen rullar vidare – och galahelg för Svensk Galopp
Dubai World Cup Carnival rullar vidare. Förvisso utan svensktränade hästar. El Guanche och Timo Nurmos var de enda som kom med – men connections tackade nej av olika skäl.
Svenskuppfödda hästar tävlar dock på Meydan.
Niels Petersen är har exempelvis med Ascot Brass (e. Juniper Tree u. Bythebook / Definite Article) som familjen Sigfridsson i Vartofta utanför Falköping fött upp. Och även Rävdansens Iron Butterfly (e. Swipe u. Flip Flopping Fly / Orientate) från samma stall har hunnit starta.
Ascot Brass är den som hittills visat framfötterna, med en fjärdeplats i ett tolvhästarsfält i stentuffa Grupp 2-uppgörelsen Cape Verdi. Årets upplaga var ännu tuffare än förra årets – där slutade Ascot Brass tvåa, nu blev det alltså en fjärdeplats över milen.
Och den här gången var uppfödarna Tor och Helena Sigfridsson på plats, för att kolla på sin stjärna.
— Vi var nere och såg henne springa, och fick uppleva atmosfären där. Det var helt fantastiskt. Hon gjorde en otroligt stark insats, bland alla dessa “Godolphin-djur”. Alla var väldigt, väldigt imponerade av henne, berättar Helena Sigfridsson.
Vad är sagt om fortsättningen?
— Det som är sagt är att hon ska vara med i Balanchine Stakes den 24e februari, men det förutsätter att Niels tycker att hon känns fortsatt fin. Jag har inte hört något mer om det. Men planen är att hon ska vara med i ett lopp till.
Balanchine Stakes kommande fredag är också en Grupp 2, både Silent Night och Ascot Brass deltog i den löpningen i fjol.
Helena Sigfridsson berättar vidare:
— Det var lite roligt faktiskt, i samma lopp som Ascot Brass startade så hade Pia Brandt en fyraåring efter Almanzour med ett av våra ston som moder, Perfect Day. Hästen heter Katoucha och slutade på åttonde plats. Det är en jättefin häst som vunnit en Listed i Deauville i starten före, men enligt Pia behöver hon lite längre distans än det var nu för att göra sig själv rättvisa.
Det var lite lustigt att ha två hästar, som man har så nära anknytning till, i samma löpning. De stod dessutom i boxarna bredvid varandra inför loppet.
Stall Sigfridsson fortsätter att satsa hårt på sin uppfödning:
— Vi kommer att få elva egna föl i år. Och ett av inhysningsstona som vi har här, ska också föla. Men tack vare att vi inte hade några tidiga fölningar i år så kunde vi resa och titta på Ascot Brass tävla i Dubai.
Den främsta skandinaviska prestationen under årets Dubai World Cup Festival är givetvis fortfarande Sören Jensens tränarseger i en stor handicap med Good Fortune (e. Appel Au Maitre). Good Fortune startar på fredagen i en Grupp 3, med Mickael Barzalona ombord. Och det är lopp 6 på ATG:s racecard för Meydan. ATG Live fortsätter att visa loppen från Meydan, även Niels Petersen har hästar till start i Dubai under fredagen.
En av bonus-effekterna av att den tråkiga pandemitiden äntligen verkar vara över, är att det återigen går att anordna galor “på riktigt” igen. På lördagen anordnar Svensk Galopp årets upplaga av Galoppgalan, för prestationer under 2022. Den senaste galan som arrangerats var 2020 på Scandic Triangeln i Malmö. Nu är Malmö återigen värd för galan, i år är det Clarion Hotell & Congress Malmö Live som gäller. Cirka 180 gäster förväntas närvara.
De nominerade hästarna har tidigare redovisats på denna sajt, men ni som vill friska upp minnet kan titta här:
Vintergaloppen avslutades i söndags med seger i det femte och sista loppet för Catharina Vång-tränade Day Trader (e. Estidkhaar), en femårig valack som nu tog sin tredje raka seger. Kate Alvesparr red de sista två av dessa.
Nu vilar den svenska säsongen till onsdag den 12 april, då det tävlas igen – lunchtävlingar på Bro Park.
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se