dela artikeln
Jockeyklubben stöttar ponnygaloppens frammarsch
Jockeyklubben fortsätter att satsa på ponnygaloppen, som är på stark frammarsch.
-Ponnygaloppen har nu blivit den främsta inkörsporten för unga ryttare, berättar Cecilia Gråberg som är ungdomsansvarig på Svensk Galopp.
Jockeyklubben Cup och liknande tävlingar är startskottet för många unga.
Ponnygaloppens påverkan på den svenska galoppsporten som helhet är ganska tydlig att se, för de som regelbundet följer galoppen.
Malva Blademo och Alina Öhgren är två bra exempel på ryttare som börjat med ponnygaloppen och som nu har tagit steget från amatörer till lärlingar.
Och Sofia Presits vann lopp på Chantilly i Frankrike i somras!
Därför fortsätter Jockeykluben att sponsra framför allt ponnygaloppens utbildningsresor.
Dessvärre så har Covid-19 situationen haft en inverkan även ponnygaloppens verksamhet de senaste två åren.
Utlandsresor lagda på is
-2020 blev ju inte alls som planerat, men vi fick rida 15 utav 20 planerade tävlingsdagar med ett lite annorlunda tävlingsschema, berättar Cecilia Gråberg.
”Cicci” fortsätter:
-Alla aktiva i ponnygaloppen är dock oerhört tacksamma, när vi summerar förra året, för att vi kunnat anordna Jockeyklubben Cup och andra tävlingar.
Tanken var att 2019 års vinnare skulle skickas på en utbildningsresa till British Racing School.
Men på grund av Covid-19 läget så har resepengar för både 2019 och 2020 års vinnare, nu lagts undan för att användas senare i samma syfte.
-De yngre vinnarna fick däremot nyttja sin vinst och hade två fantastiska dagar på Stall Lilla Rörby på Angarn, berättar Cecilia Gråberg.
Förhoppningen är fortfarande att skicka 2019 och 2020 års vinnare på resa till British Racing School framöver.
Ridskolorna i Sverige är också en oerhört viktig kugge i utbildningen.
-Lilla Rörby Ryttarklubb har cirka 20 kategori A- ponnyer (shetlandponnys), vilket är bra för de yngsta att börja på. Men de har även ponnyer upp till kategori D. Ridskoleponnyerna är bra utbildningshästar, eftersom de är lite tröga av sig och tvingar ryttaren att lära sig rida taktiskt för att uppnå bästa möjliga placering och på köpet får de lära sig att rida finish ordentligt.
Även ryttarnas familjer blir engagerade
Tack vare sponsorer som Jockeyklubben finns det fortsatt resurser för framtida utbildningsresor.
-Eftersom resor och tävlingsschemat varit lite begränsat på grund av Covid-19 problemet, så nyttjade vi inte hela bidraget från Jockeyklubben 2020. Så 27 000 kronor är överförda till 2021, berättar ”Cicci”.
Har du någon hjälp med verksamheten på Jägersro och i Göteborg?
-På Jägersro är Mimmi Jarl tävlingsansvarig för ponnygaloppen. Och i Göteborg är det Susanne Sivrup-Rosenqvist. Det fungerar bra och det finns givetvis ridskolor i dessa regioner också.
Cecilia Gråberg berättar att ponnygaloppen fick ett bakslag när filantropen Stefan Friborg gick bort för ett antal år sedan.
-Men tack vare sponsorer som Jockeyklubben, Tapwell och Triton så kan vi fortsätta med ett bra program, så vi hoppas givetvis att det fortsätter.
Dessutom är det inte bara de unga ryttarna själva som engageras av ponnygalopp.
-Det som jag tycker är mest positivt, är att se hur många som fortsätter. Även föräldrar tar licens. Det är jättemånga som fortsätter. Titta på Sofia Presits, en av de duktigaste unga ryttarna. Hela familjen håller på med fullblod nu!
Detsamma gäller familjen Öhgren, deras resa inleddes på familjen Hedmans ridskola, både Alina och boder Elliot började med ponnygalopp på deras ridskoleponnyer.
Jockeyklubbens ordförande Jan Kleerup säger:
-Vi tycker givetvis att ponnygaloppen är fortsatt viktig för sporten och självklart så kommer vår sponsring av ponnygaloppen att fortsätta under 2022 och framåt.
Intresserad av ponnygalopp? Spana in dessa länkar: