dela artikeln
Jockeyfaktorn – att överträffa förväntningarna!
Christopher Roberts är född 1991 och är Jockeyklubbens hinderkrönikör. Han är flerfaldig championryttare på hinder – och vann exempelvis Svenskt Grand National på Truckers Glory 2018.”Cricke” har även vunnit hinderlopp utomlands – och hans erfarenheter ger honom möjligheten att titta på stora händelser, genom sitt eget lilla förstoringsglas. Den här månaden: Hur kunde Danny Mullins storskrälla i “King George” med Tornado Flyer på Annandagen?
Danny Mullins överträffade sannerligen förväntningarna den 26:e december, när han tillsammans med Tornado Flyer (e. Flemensfirth u. Mucho Macabi / Exceed And Excel) vann Ladbrokes King George VI Chase (Grade 1) för sin farbror, tränaren Willie Mullins till glada 29 gånger pengarna.
Inte ens Willie hade några större förhoppningar då han innan löpet sa att hästen med lite tur kan plocka en mindre slant. King George VI Chase är ett av huvudloppen under säsongen på de brittiska öarna, med mycket hård konkurrens. Att Dannys häst inte vunnit sedan 2019 och var fältets näst minst spelade, var inget som bekymrade honom. Ritten som han gav Tornado Flyer utstrålade självförtroende, både i sig själv och i hästen.
Efter en avvaktande inledning en bit bak i fältet, kunde Danny och nioårige valacken Tornado Flyer komma in i löpet när det var dags att skilja agnarna från vetet, ekipaget vann till slut i överlägsen stil. Danny berättade efter löpet att han trodde att de hade chans att vinna om hästen hade en bra dag!
Jockeyfaktorn tillskrivs ibland en jockey, som vinner mycket löp. Hästens segerchans anses förhöjda på grund av att det är en viss jockey som rider. Rent ridtekniskt och konditionsmässigt håller alla professionella jockeys en väldigt hög nivå. Och detta är för den enskilda jockeyn relativt konstant, från dess att lärlingstiden är passerad. Det jag tror händer när en jockey är i ett ”flow” och vinner mycket, är att han eller hon är i ett mentalt tillstånd där självförtroendet är på topp. Där hen går in i varje löp, med inställningen att hästen kan vinna.
Jockeyn är hästens ledare och tillsammans ska de göra sitt allra bästa för att vinna löpet. Hästar är flockdjur och blir trygga av att ha en tydlig ledare. Jag är övertygad om att hästen känner av jockeyns humör och inställning till deras chanser i löpet.
Då gäller det som ledare att vara positiv, uppmuntrande och boosta hästens självförtroende!
Det kan låta självklart att jockeyn ska gå in med inställningen att varje häst kan vinna. Men, det finns en risk att jockeyn påverkas negativt psykiskt av alla yttre bedömningar om ekipages chanser. Tipstern gör sin analys och spelarna prissätter chanserna ända fram tills starten går.
Oavsett hur andra ser på chanserna finns det en risk att deras bedömning påverkar jockeyn negativt. På en storfavorit kan jockeyn bli nervös och känna press från ägare, tränare, spelare et cetera. Samtidigt kanske jockeyn blir för kaxig och underskattar konkurrenterna. Allt detta kan leda till att jockeyn skickar nervösa signaler till hästen eller fattar fel taktiska beslut, vilket kan resultera i att vinsten uteblir. Å andra sidan, som högoddsare, när ingen tror på ekipaget, inte ens tränaren, hur ska jockeyn då tagga till och tro på hästen när ingen annan gör det?
Då finns det en risk att jockeyn rider lite avslaget och oengagerat för att hon ändå inte har någon tro på seger.
Det högsta oddset jag själv vunnit till var i italienska Merano, hästen stod i 67 gånger pengarna. Det var blott min första ritt på banan och jag hade ingen aning om vare sig odds eller tipsen, de yttre bedömningarna om ekipagets chanser nådde inte mig helt enkelt. Jag var glad för de ritter jag hade, gjorde mitt bästa och lyckades faktiskt att överträffa förväntningarna.
Undrar om jag hade vunnit, om jag vetat att hur högt oddset var?
Jockeys måste kunna stålsätta sig från att påverkas av yttre faktorer, som kan ha en negativ psykisk inverkan.
Se på Danny Mullins – som trodde på sin häst och som överträffade förväntningarna.
Där kan vi snacka jockeyfaktor!
Christopher Roberts
croberts@kth.se
Se loppet här: