jan kleerup 300x300

dela artikeln

FORUM NR 3 – 2019

Innehåll i detta nummer:

 

  1. Ordföranden har ordet
  2. Fredrik Johansson
  3. Redaktionsruta
  4. Per Larsson – intervju
  5. SG:s årsmöte
  6. Läget för Bara Galopp
  7. Internationella storlopp
  8. Pramms Memorial
  9. Kjell Olsson – ett porträtt
  10. Proffsträning
  11. Debatt – Leif Wretman
  12. Debatt – Redaktionens kommentar
  13. Debatt om tidtagning – Lars Kant
  14. Bezäta – Still going places
  15. Lennart Sachs in memoriam
  16. Sponsorer

Jockeyklubbvänner!

Så är vi då inne i den verkliga galopp-perioden med tävlingar på alla banor. Härlig galoppframtid och mycket att se fram emot!

Jockeyklubben fick förra året en donation av en gammal trogen galoppentusiast att delas ut med 1/10 per år till någon som gjort och gör värdefulla prestationer för svensk galopp. Det glädje mig mycket att nu kunna meddela att styrelsen beslutat att årets mottagare är Fredrik Johansson. Denna fantastiska jockey som får anses vara en levande legend är verkligen värd denna uppskattning. Det gäller både för hans framgångsrika karriär som jockey men även de fina insatser han gör idag då han aktivt delar med sig av sina erfarenheter till nya unga jockeys.

Vi hedrar Fredrik på middagen vid vårt årsmöte den 5 juni. Vi delar ut priset och Fredrik får berätta något från sin mångåriga karriär. Förhoppningen är att vi blir många både medlemmar och vänner som då kan hylla Fredrik på plats!

Innan dess hoppas jag vi ses på invigningen av Jockeyklubbens nya klubblokal högst upp på Bro Parks läktare före tävlingarna där den 5 maj, kl. 11.30

Väl mött framöver!

Jan Kleerup
ordförande


Fredrik Johansson

Född 1971. Första ritten 1988. Sista ritten 2014 (seger med Weald)
Vinnare av närmare 2000 löpningar i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, England, Grekland och Hong Kong, däribland 16 derbysegrar i Sverige (8), Danmark (2), Norge (4) och Tyskland (2). Även sexfaldig vinnare av Stockholm Cup International. Tre svenska jockeychampionat.
Nu instruktör och ungdomstränare på Svensk Galopp samt expertkommentator.

Proud Possibility 8475 X3

Fredrik Johansson i sadeln på Proud Possibility 

Tillbaka till toppen


logo jk forum

    

Redaktion:
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)

  • Länkar till enskilda artiklar hittar du här
  Forum ger även plats för annonser med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter. 
Maila till 
info@jockeyklubben.se.

Tillbaka till toppen


Ordföranden efter årsmötet: ”Behövs en enad Svensk Galopp”

Per Larsson blev omvald som ordförande vid den ordinarie föreningsstämman. Ordförandestolen uppnådde han första gången vid extrastämman i februari 2018. Som styrelseledamot valdes han in 2017.

Jockeyklubbens Forum har ställt några frågor till Per Larsson. Först hur han upplever stämningarna efter stämman:

-Det känns destruktivt av Stockholms Galoppsällskap att hota att likvidera den nuvarande organisationen i protest mot styrelsen men vi är bara en liten del av galoppsporten, där många har en roll och inflytande, som t ex sällskapen och Jockeyklubben. Vi behöver förbättra förståelsen för olika uppfattningar. Det behövs ett enat Svensk Galopp

– Från mitt hjärta kan jag säga att det är oerhört viktigt att vi koncentrerar oss på vad som gjorts och vad som ska göras.

På fråga om vad Susanne Hamiltons avsägelse som styrelseledamot innebär vill Per Larsson bara hänvisa till vad hon skrivit på Svensk Galopps hemsida (vilket också återges i detta nummer) och vad han själv sagt som kommentar. Men han understryker att hon är ”en fantastiskt bra och kompetent styrelseledamot och hoppas att hon kommer tillbaka till sporten”.

Forum: ”Du beskrev nyligen (i ett brev till SGS) den ekonomiska situationen som pressande. Det gällde bl a behoven att rusta upp Bro Park, bygga bana i Skåne och läktare i Göteborg. Vad görs för att förbättra ekonomin?”

-Som de flesta förstår är ATG vår viktigaste affärspartner. Vi ser en förändring i monopolsituation och ingen vet säkert vad som händer i framtiden. Det kan komma andra tankegångar utifrån. Galoppsporten behöver flera affärsidéer. Därför är vår verksamhetsplan och strategiplan så viktig. Arbetet börjar nu 2019 och planerna ska vara genomförda 2023. Jag tror vi hinner det. Men, jag upprepar det, ATG är vår viktigaste partner

”Vilket år invigs en ny galoppbana i Skåne?”
-Svedala kommun håller nu på med en detaljplan för området. Den beräknas bli klar i november i år. Sedan är det mycket annat som ska plats, som alla som är verksamma i byggbranschen vet. Ambitionen är att vara klara när travet lämnar Jägersro. Men det kommer att ske i omgångar. Vi vet att travet har som ambition att vi ska lämna stallområdet nästa år. Men till själva tävlingsbanan har vi besittningsrätt.
-Om allt går vägen hoppas vi kunna flytta till den nya anläggningen strax efter 2023,
”Vad är din personliga inställning till vintergaloppen?”

-Jag har inget emot vintergalopp, eller som man också säger åretruntgalopp. Man måste se det ur två aspekter, dels affärsmässigt, dels ur frågan om hästarnas välfärd. Vi måste synas till mer och oftare. Det får inte vara som i påskhelgen, då travet hade fyra V75-dagar och galoppen ingen.

Per Larsson avslutar:

-Jag hoppas vi kan koncentrera oss och enas om framtiden. Jag känner ingen prestige. Jag vill bara att galoppen kunna sätta tänderna i nya projekt, både när det gäller de aktiva och spelmässigt.

-Vi måste satsa på ungdomen. Inte bara i ord utan också konkret.

per larsson

Per Larsson

Tillbaka till toppen


Mest omval vid Svensk Galopps årsmöte

Valberedningens förslag gick igenom vid Svensk Galopps ordinarie föreningsstämma, i de flesta fall utan motkandidater. I det enda fallet som gick till votering ställdes valberedningens kandidat, Anders Östberg mot Stockholms Galoppsällskaps motförslag, Jan Ohlsson. Utfallet blev 18-17, vilket tyder på att uppdelningen mellan Stockholm och Sydsverige består.

Per Larson omvaldes som ordförande. Omvalda ledamöter i övrigt blev Roland Johansson och Åsa Edvardsson.

Enda nya namnet i styrelsen blev Anders Lillius, som presenterades i förra numret av Jockeyklubbens Forum.

Styrelsens förslag beträffande vintergaloppen antogs inte trots att det innehöll två alternativ. Fullmäktige ville ha en mer omfattande utredning som även innehöll en konsekvensanalys. Sammankallande för den arbetsgrupp som tillsattes blev Karl-Bertil Wirenstål. Varje sällskap tillsätter två ledamöter. Gruppen ska vara klar med sitt arbete till den 1 augusti.

Fullmäktige sa också ja till ett förslag från SFAF, Svenska Fullblodsavelsföreningen om att tillsätta en grupp som ska se över möjligheterna att få ökad tillväxt i sporten genom att få fram fler föl och hästar i träning. En tidigare tillsatt arbetsgrupp förstärktes enligt SFAF:s förslag. Sammankallande blev Ivan Sjöberg. Styrelsen hade yrkat avslag till SFAF:s motion.

En mer anmärkningsvärd motgång var att styrelsen inte beviljades ansvarsfrihet, trots att revisorn tillstyrkt.

Susanne Hamilton avgår

Strax efter stämman meddelade Per Larsson på Svensk Galopps hemsida att styrelseledamoten Susanne Hamilton avsagt sitt uppdrag, som gällde ännu ett år. Hon motiverade avgången så här:

”Det är med tungt hjärta jag avsäger mig min styrelsepost i Svensk Galopp AB. Styrelsen har tillsammans med aktiva ute i sällskapen, det senaste året strävat efter att formulera konkreta svar på de många och stora utmaningar galoppsporten står inför. Resultatet går att läsa i galoppens Strategiska verksamhetsplan 2019-2023.

En väsentlig del i det arbetet har varit, och är, att skapa en bättre organisationskultur med en vänligare, öppnare och mer generös atmosfär. Alltför mycket energi ödslas idag på att aktiva medlemmar motarbetar varandra. Tyvärr visade bl a den senaste stämman att sporten har en lång väg kvar att gå i det avseendet. Jag känner att jag under rådande omständigheter och arbetsvillkor inte har mer att bidra med. Jag önskar er alla lycka till och tackar för den tid som varit. ”

Tillbaka till toppen


Läget för Bara Galopp

Det är ett tag sedan Svensk Galopp rapporterade om planerna på att bygga en ny galoppbana i Skåne, men i senaste numret av den engelska facktidningen Trainer, som ges ut av europeiska tränarföreningen, berättar Bo Gillborg, ”project manager”, lite mer:

”Den nya lokaliseringen, 15 minuter från Malmö, valdes ut från flera alternativ. Den ligger mycket nära Malmö och är granne med PGA National Golf Club, och i framtiden ett spa- och konferenshotell med 170 bäddar. Den lokala myndigheten – staden Svedala – har varit mycket positiv. Det är inte bara attraktivt som kapplöpningsbana utan markområdet ät också stort nog att rymma 300 hästar med förstklassiga träningsmöjligheter.”

”Planeringen är nu inne i ett intensivt skede. För att planera och utforma banan har Svensk Galopp anlitat det världskända engelska företaget Turnberry att ta en aktiv del. Planerna måste slutföras under våren 2019.”
”Men projektet är ännu inte i hamn. Först måste problem kring en tidigare användning för deponi lösas, och stöd från Stockholm måste säkras. ”

”Förhoppningsvis ger myndigheterna positiva besked under sommaren, fortsätter Gillborg. Nuförtiden är planprocessen, med miljöförhållanden med mera, mycket noggrann och detaljerad. Hittills verkar det positivt. Under hösten måste Svensk Galopp ta slutgiltig ställning för att kunna gå vidare.”

Anm. Det måste vara första gången Svedala tillerkänns stadsrättigheter.

galoppbygge karta

Tillbaka till toppen


Internationella storlopp i helgen 4-5 maj

På lördag och söndag är det klassiska uppgörelser både i England och USA.

I England handlar det på lördag om 2000 Guineas. Löpningen rids som vanligt på Newmarket. Slutlig startlista är ännu inte klar. Förhandstipsen handlar om två Coolmore-hästar, båda tränade av Aidan O’Brien – ingen ovanlig situation.

Lägst odds ger bookmakers för närvarande till Magna Grecia, en son till Invisible Spirit, som på tre starter tagit två segrar och en andraplats. Han står för närvarande i 3-1, medan stallkamraten Ten Sovereign (e No Nay Never) står i 5-1. Han är obesegrad i tre starter.
Som främsta utmanare ses Skardu, som kommer från Wiliam Haggas stall i Newmarket. Sonen till Shamardal har vunnit båda sina starter, senast Craven Stakes. Förhandsoddset är 13/2.

Från Kevin Prendergast i Irland väntas Madhmoon (e Dawn Approach) som står i 7-1 efter resultraden 2-1-0 efter tre starter. Godolphin-stallet representeras bland annat av Royal Marine (e Raven’s Pass), som Saeed bin Suroor tränat till två segrar på fyra starter. Eventuellt odds 8-1.
På söndagen rids 1000 Guineas för stona. Här heter förhandsfavoriten Skitter Scatter (e Scat Daddy). Hon tränas i Irland av John Oxx. På fem starter har det blivit tre segrar, en andra- och en tredjeplats.

Båda löpningarna kommer att en prissumma på minst 500 000 pund.

Magna Grecia

Aidan O’Brien-tränade Magna Grecia – förhandsfavorit i 2000 Guineas. Foto arkiv

3 miljoner dollar i Kentucky Derby

På lördag rids även Kentucky Derby, där traditionellt en publik på cirka 100 000 kommer att samlas för att sjunga My Old Kentucky Home, dricka Mint Julep och se den 2000 meter långa uppgörelsen om Kentucky Derby på Churchill Downs. I år är prissumman hela 3 miljoner dollar, det vill säga 30 miljoner kronor.

En av förhandsfavoriterna heter Omaha Beach (e War Front) och kommer efter seger i Arkansas Derby. Richard Mandella tränar. Eventuellt odds är 7/2. En stark trio kommer från Bob Bafferts framgångsrika stall. Roadster (e Quality Road) står liksom Omaha Beach i 7/2 efter seger ibland annat Santa Anita Derby. Något högre odds, 5-1, har Improbable (e City Zip). Bafferts tredje häst, Game Winner (e Candy Ride), har förhandsoddset 7/1.
I 6/1 står Maximum Security (e New Years Day), som senast vann Florida Derby, tränad av Jason Servis.

Omaha Beach

Omaha Beach laddar inför Kentucky Derby. Foto arkiv

Tillbaka till toppen


Pramms – säsongens första storlopp

Den 19 maj rids Pramms Memorial på Jägersro – säsongens första storlopp.

Som vanligt är distansen 1730 m och underlaget dirt track. Prissumman är 1 200 000 kronor med ett förstapris på 700 000 kronor, vilket gällt sedan 2016.

Men en stor nyhet är att löpningen för första gången inte bara är öppen för 4-åriga och äldre hästar utan även treåringar har släppts in.

Första insats erlades för 28 hästar. Högst rankad är tyske Wonnemord, som fått ett tal på 97 efter att bland annat ha vunnit Nickes Memorial på Bro Park. Ytterligare tio hästar ståtar med tal på 90 eller över: Appellina (Wido Neuroth), Duca Di Como (Cathrine Erichsen), Victor Kalejs (Roy Arne Kvisla), Irish Trilogy (Dina Danekilde), Be My Academy (Lennart Reuterskiöld jr), Kashgar (Roy Arne Kvisla), Plata O Plomo (Susanne Berneklint), Glendevon (Richard Hughes)) och In the Lope (Pia Brandt).

Löpningen är numera ett listed race efter att ett tag ha haft Grupp 3-status. Ytterligare en löpning har listed status denna tävlingsdag, nämligen Lanwades Stud Sprint Jägersro Sprint. Här är prissumman 400 000 kronor.

Victor Kalejs 0312 X3

Victor Kalejs vinner förra årets Pramms Memorial med P-A Gråberg i sadeln.

Tillbaka till toppen


Kjell Olsson

Kjell Olsson, vanligen kallad ”Lillis” har en lång karriär i galoppsporten bakom sig. Han var ledande amatörryttare 1976 med nio segrar och delad champion 1967. Det aktiva ridandet gick mot sitt slut, när han 1980 värvades som ban- och anläggningschef 1980 på Täby. Till den positionen som varade i åtta år, rekryterades han av ordförande i Galoppförbundet, Alf Landvik. Han arbetade då på en konstbevattningsfirma, som hade många uppdrag på Täby Galopp.
Efter åren som banansvarig startade han företaget Täby Stall och Foder, som han fortfarande driver. Så engagemanget i galoppsporten är långt ifrån över. Han är bland annat sponsor till den årliga amatörlöpningen Lilis Cup.

Lillis Cup

Han var ordförande i amatörryttarklubben 1989-2000, som han anslöt sig till 1965.

-Eftersom jag är uppväxt i Täby var det inte långt till banan, vars tillkomst jag följde. När banan var ny var det flera tränare som sökte nytt folk till stallarna. Jag var en av dem, som blev intresserad. Till en början handlade det mest om att rida i paddock – jag var ju helt oskolad. Fast någon rådde mig att ta riktiga ridlektioner. Men det blev bara en. Att cirkla runt i ett ridhus var inte min melodi. Så jag fortsatte på Täby, där och Georg Eriksson och Axel Thorngren junior blev mina första läromästare.

-Första snabbjobbet blev ingen succé. Hästen påstods vara ”jättesnäll” men var svårstyrd och gick rakt in i railen och jag slog av ett höftben. Sedan fick jag höra att hästen, som kom från Jägersro var känd som utbrytarkung.

weatherby Lad ARK Stayer Cup

-Första officiella löpningen red jag 1963 på en av ”Reje” Swartlings hästar, Holme Star, som mest startade över hinder. Sedan fick jag kontakt med Bengt Bengtsson på Jägersro, där det blev många ritter. Inte minst på Felmont, som var min första egna häst – köpt av Reje Swartling. Det blev 21 segrar för Felmont.
Som gammal banchef, som i många år var ansvarig för Täbys vinterbana, har han förstås en åsikt om vintergaloppen:

-Den är ett nödvändigt måste. För både hästar och aktiva.

-Det finns en del negativa ”vibbar” i sporten men jag hoppas att galoppen överlever.

Kjell Olsson är medlem i Jockeyklubben sedan 1980.

-Det var Björn Zachrisson som föreslog invalet.

kjell 'olsson 1990

En välbekant miljö för Kjell Olsson – Täby Galopps dirt track bana. Foto: Stefan Uppström

Tillbaka till toppen


Fortfarande plats i stallarna

I förra numret av Forum rapporterades att per den 4 april fanns det 637 hästar i träning. Nu, 25 dagar senare är det nästan oförändrat. Siffran har stigit till 638. I själva verket är dock ökningen något större. För vid förra avstämningen fanns 14 hästar registrerade för Andrew Kidney. Nu syns ingen av dem finnas hos någon svensk tränare, även om vinterfavoriten Irish Trilogy under 14 dagar fanns hos Dina Danekilde på Jägersro.

Tillbaka till toppen


DEBATT: debatt 100px  Leif Wretman

Svar till Anders Unnerstad i Forum nr 3

Även debattinlägg med för många obekväma åsikter måste bemötas.

Anders Unnerstads debattinlägg har gjort mig upprörd och jag förstår inte vad han vill åstadkomma.
För mig är det självklart att det ska byggas och satsas på en ny galoppanläggning i Skåne/Bara. Att också successivt förbättra och satsa i Göteborg är också självklart. Detta behöver inte innebära att färdigställandet på Bro Park ska avstanna helt.

Galoppen är en av världens största arenasporter. Det är nästan bara i Sverige som vi inte lyckats hänga på i utvecklingen.

Nu måste det satsas. Det är oväsentligt var pengarna kommer ifrån. Extremt uttryckt ” den svenska galoppen kan krympa till noll och dö men kan ändå glädja sig åt att ha pengar kvar i kassan”.

Leif Wretman

Tillbaka till toppen


DEBATT: debatt 100px  Redaktionen

Kommentar från redaktionen

Anders Unnerstads insändare i förra numret har väckt stor uppmärksamhet. Speciellt den passus där han sammanfattar konsekvenserna av sportens pressade ekonomi. Så här löd den:

”Konsekvensen av detta borde bli att man skrinlägger alla planer på en ny bana i Skåne, liksom på förbättringar i Göteborg. Verksamheten på Jägersro kan fortsätta så länge avtalet om hyra av banan gäller. Inga nya större investeringar bör göras i Göteborg, och även den banan måste kanske på sikt läggas ned. Alla medel och allt arbete måste koncentreras till att få banan i Bro i toppklass med så mycket verksamhet som möjligt året runt. Skulle den planerade nya banan i Skåne kunna finansieras helt utanför SG:s balansräkning – och även driften säkras – kunde saken komma i ett annat läge. Men hur skulle det gå till?”
Om detta kan följande sägas:
Jockeyklubben har startat Jockeyklubbens Forum av bland annat följande skäl som redovisades i det första numret förra året:

“Antalet informationsorgan har kraftigt minskat under senare år. Skandinavisk Galopp har upphört, GaloppMagasinet finns numera bara i en internationell upplaga, Trav-och Galoppronden heter sedan flera år tillbaka bara TravRonden, vilket speglar innehållet. Dessutom har bevakningen i dagspressen så gott som helt upphört, med visst undantag för dagstidningarna i Malmö. Svensk Galopps bevakning omfattar förutom den officiella informationen, som tidigare fanns i Svensk Galoppkalender, huvudsakligen löpningsreferat och kortare notiser.

Det finns därför starka behov av ett nytt informationsorgan, en digital kanal. Jockeyklubben är fortfarande efter snart 130 år galoppsportens starkaste och mest aktiva supporter. I dagens läge känns det motiverat för klubben att göra en informationsinsats. Därför presenterar vi nu Jockeyklubbens Informationsnummer. – – – Det ska även finnas plats för krönikor, debatt, insändare och förstås information om Jockeyklubbens verksamhet.”

Vi anser att vi levt upp till dessa ambitioner, vilket borde ligga i hela sportens intresse.

Ska man inbjuda till debatt och insändare måste man vara beredd att ta emot allehanda synpunkter, som man kanske inte alltid delar, så länge de inte utgör personangrepp eller bryter mot andra pressetiska principer. Vi finner inte att Anders Unnerstads debattartikel gör det. Den uttrycker, som vi ser det, en uppriktig oro för sportens framtid.

I ställer för att förorda censur av obekväma åsikter, är det bättre att seriöst bemöta Unnerstad i ett genmäle – som Leif Wretman gör ovan. För det finns det förstås plats i Jockeyklubbbens Forum.

Tillbaka till toppen


DEBATT: debatt 100px  Lars Kant

Tidtagningens betydelse för att värdera prestation inom Galoppsporten

De flesta av oss kommer med glädje ihåg Jessica Longs fantastiske Volatile. Vi kanske t o m kommer ihåg hans spektakulära årsdebut i september 2014. Han vann på 58,5 sekunder över 1000 m på Jägersros sandbana-vinstmarginalen 3,3 sekunder ned till tvåan. Jessica hade sneglat på ett Grupp 3 lopp på Newmarket. Var det ett realistiskt mål med den prestationen. Hon visste att hästen var bra men hur bra? I efterhand har man kunnat ta del av att hon kontaktade vår dåvarande handicaper Pam Cordrey för att diskutera prestationen. Jessica kom efter det fram till att göra resan och fortsättningen blev svensk galopphistoria.

Det råder ingen tvekan om att en värdefull komponent i Pams analys var tiden. Tidtagningen på Jägersro har över åren fungerat väl och värdering utifrån tid extra värdefull för tidiga 2 års prestationer. Roland Egnestam som är en erfaren tidshandicaper satte 92 kg vilket kan vara den bästa 2 årsdebuten i Sverige.

Tidtagningen på Jägersro är i stort ok över åren men det är det inte på den nya moderna banan Bro Park. Tidtagningen startas där manuellt och det innebär att den mänskliga faktorn kommer in i bilden. För att tidtagningen skall ha ett värde för att mäta prestation måste tiden och distansen vara korrekt.

Galoppens värderingssystem går ut på att inordna hästarna efter en viktskala-handicap. I Skandinavien har vi en handicaper som gör detta och viktskalan utgår från lägst 40 kg upp till cirka 95 kg. Handicapen är en hörnsten i galoppens Sportsystem och en förutsättning för att kunna erbjuda ett spännande tävlingsprogram med handicaplopp som ger hästarna teoretiskt lika stor segerchans.

Utgångspunkten är att en viktförändring skall påverka hästens prestation. Om två hästar tävlar över 1600 m och bär lika vikt ex 55 kg och det visar sig att den ena slår den andre med 1 sekund. Med hur mycket mer vikt skall ”vinnaren” belastas med om det skall bli jämn match nästa gång?

Svaret på den frågan är cirka 5 kg.

Förenklat är förklaringen att distansen 1600 m vinns på tider runt 1 min 40 sek eller 100 sek och hästarna i det här fallet väger båda 500 kg. Belastar man vinnaren med 5 kg mer till 60 kg i revanschen dvs ökar hans belastning med 1% springer den 1% långsammare dvs 1 sek.

Det är därför helt oacceptabelt med några avvikelser över huvud taget i en sport där man internationellt mäter tiden i hundradelar.

Varje år redovisas World rankings och vi kan se hur världseliten värderats. Ett högtidligt tillfälle. Världseliten trängs inom ett spann på ca 15 pounds eller 7 kg fr 115 pounds upp till ca 130 pounds. För 2018 fick Winx från Australien och Cracksman från England dela på äran med 130 pounds. Vi kan ställa deras värdering mot exempelvis Frankels 140. Vi kan jämföra hästar från olika länder med varandra och jämföra olika generationer med varandra. Handicapen är ett fantastiskt verktyg. Internationellt är det vanligt att uttrycka värderingen i pounds efter engelsk modell. (1 pound 0,45 kg). Det finns jämförelsetal så att vi kan jämföra våra hästars prestationer mot de internationella hästarna.

Förr publicerades varje år en skandinavisk generalhandicap vart år i Galoppens Årsbok. Nu finns ingetdera. På Bro Park redovisas inte banrekord. Ett banrekord är normalt värdefull information. Det går snabbt att värdera dagens banas kondition och efter det också de följande loppens klass.

En erfaren handicaper ser snabbt brister i tidtagningen och hanterar det med sin erfarenhet av värdering men för den som inte är lika initierad lägger garanterat ned sin verksamhet att försöka använda tiderna för att värdera hästarnas prestation.

Vi vet ju att de lokala ”räknenissar” som funnits över åren genererar ett antal kompisar som baserar sina spel på den information de tar del av. Försvinner han försvinner hans kompisar också. Vi vill ju marknadsföra oss som professionella men kan inte fixa det här i en högteknologisk tidsålder.

Till syvende och sist är det här en spelsäkerhetsfråga.

Lars Kant
Tidigare spelexpert för galoppsporten (jag kan med visst fog säga mig vara en auktoritet i ämnet)

Volatile 0908 S

Volatile en värdemätare för tidtagare. På bilden med Jacob Johansen i sadeln.

Tillbaka till toppen


Bezäta – still going places

Jockeyklubbens medlem Björn Zachrisson, Bezäta, har nyligen besökt Hong Kong tillsammans med sonen Carl-Fredrik. Naturligtvis besöktes kapplöpningsbanorna Sha Tin och Happy Valley.

De fick också träffa galoppens chefstjänsteman, Winfried Engelbrecht-Bresges, som är CEO för Hong Kong Jockey Club. Den positionen har han innehaft sedan 2007. Han knöts till Hong Kong Jockey Club 1998, då som director of racing. Han hade då varit chef för det tyska galoppförbundet i flera år.

Winfried Engelbrecht-Bresges är också vice ordförande i det internationella galoppförbundet, International Federation of Horseracing Authorities (IFHA).

bezata i hongkong

Bezäta driver fortfarande sitt företag, Scandinavian Racing Bureau, om än med ålderns rätt i något mindre omfattning.
Björn blev medlem i Jockeyklubben 1963 och fick klubbens förtjänstmärke 1997.

 HK BZ WEBresges

Bezäta och Winfried. Foto privat

Tillbaka till toppen


Lennart Sachs in memoriam

Lennart Sachs, en välkänd profil i galoppsporten, har gått bort 76 år gammal.

Lennart ärvde sitt galoppintresse av fadern Herbert Sachs, som var framgångsrik hästägare och bland annat vann två svenska derbyn, 1952 med Coast Guard, och 1964 med Prince Fair. Den senare ägde han samman brodern Ragnar i Stall Saratoga. I detta lopp var Stall Saratoga även fyra med Sorrento.

Sorrento skolades senare om till hinderhäst och sådan skulle han Lennart Sachs ge hans största framgångar som ryttare. Med fuxen vann Lennart bland Lindarängen Memorial två gånger (1965 och 1966) och Jockeyklubbens Stora Pris (1967).

Över hinder segrade Lennart 22 gånger. Lika många blev det på den släta banan, där han bland segrade sex gånger med sin egen Community Star. Han vann även ett charity race i England.

Till Lennarts begravningsannons fogades följande vackra dikt av Pär Lagerkvist:

”Ryttare rider ensam i natten,
under hovarna
växer upp blommor
eldröda, vilda
eld är hans själ.
Och jorden befruktas,
bär kostliga blommor
ännu om morgonen,
ännu i fjärran,
främmande tider
som minne av honom
sen långt borta,
fallen i friden”

Lennart blev medlem i Jockeyklubben 1966.

Lennart Sachs

Prisutdelare på Strömsholm

Sorrento

Lennart Sachs i sadeln på Sorrento på ett blött Jägersro den 25 juli 1965 inför start i Konungens Pris, där ekipaget slutar tvåa (foto BFE)

Tillbaka till toppen

Sponsorer:

Lanwades www.jockeyklubben.se banner

SGS Annons

SFAF Annons

TSF annons


Save

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman

Möt Fegentri-världsmästaren Elin på söndag 

Inför den sista avdelningen av Fegentri Ladies i Pisa på söndag, så har Sveriges Elin Hedman en ointaglig ledning.Hon har i år vunnit lopp i ...
TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen