jan kleerup 300x300

dela artikeln

FORUM NR 7 – 2019

Innehåll i detta nummer:

 

  1. Ordföranden har ordet
  2. SÅEF:s åringsauktion
  3. Åringsauktionernas historia
  4. Några auktionsfakta
  5. Dansk åringsauktion
  6. Spelomsättning (Unnerstad)
  7. ATG:s delårsrapport
  8. Ur Uppis arki
  9. Extra föreningsstämman
  10. Ordföranden i Galoppöverdomstolen
  11. Norsk Derby
  12. Amatörryttarklubben 75 år
  13. Saudi Cup
  14. Till sist – Benny Andersson
  15. Sponsorer

Bästa Jockeyklubbsmedlemmar!

Så är den sköna sommaren förbi med många härliga galoppupplevelser!

Ännu återstår dock mycket av säsongen och en spännande åringsauktion!

När åringskatalogen kommer ut är det som en bokutgivning med en favoritförfattare. Man öppnar den med spänning och med en särskilt förväntansfull känsla. Ska man hitta framtiden stjärna och kanske vinaren av auktionsloppet nästa år med 500.000 kr till vinnaren? Även om man inte tänkte sig att köpa en åring då hästinnehavet är för stort kryssar man gärna för favoriter i katalogen och sedan står man där på auktionen och försöker sy ihop konsortier till nya inköp! I detta Forum har Björn intervjuat en av arrangören, Leif Wretman, som gör och har gjort mycket värdefulla insatser för åringsauktionerna genom åren.

Sedan vill vi från Jockeyklubben framföra ett stort grattis till Amatörryttarklubben som i år firar 75 års jubileum! Det firades med ett mycket trevligt mingel på Bro Park den 29 augusti med många gamla amatörryttarlegendarer på plats. ARK är för Jockeyklubben en mycket värdefull föreningskollega som stark bidrar till att ”främja den ädla hästaveln och galoppsporten i Sverige” som är ändamålet med Jockeyklubbens verksamhet. Ur amatörledet fostras många senare både jockeys, tränare och andra viktiga kategorier inom svensk galoppsport, Lycka till med det fortsatta arbetet ARK!

Bästa galopphälsningar!

Jan Kleerup
Ordförande

Tillbaks till toppen


logo jk forum

    

Redaktion:
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)

  • Länkar till enskilda artiklar hittar du här
  Forum ger även plats för annonser med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter. 
Maila till 
info@jockeyklubben.se.


VARFÖR TOG SÅEF ÖVER AUKTIONERNA I STOCKHOLM?

svenskaring2019 logo

Sedan 2004 är det SÅEF, Stockholms Åringsauktioner Ekonomisk Förening, som anordnar åringsauktionerna i Stockholm. Tidigare var det under en lång rad år Svenska Fullblodsavelsföreningen (SFAF) som var arrangör.

Varför tog SÅEF över?

-Orsaken var att SFAF inte längre ville driva auktionerna. Ekonomin var körd i botten, berättar Leif Wretman i SÅEF. Det var krisstämning vid ett möte som SFAF anordnade. Men alla ansåg att det var viktigt att det fanns kvar åringsauktioner i Stockholmstrakten.

-Det var Sonja Söderberg som pekade på Roger Asp och mig och uppmanade oss att hålla i den fortsatta verksamheten.

Hon och Erik (Mr Ascot) ställde upp som garanter för den första auktionen. Så Sonja ska ha äran för att det fortfarande går att sälja åringar här uppe på en auktion. Roger och jag är bara ”fotfolket”.

I den första auktionskatalogen som SÅEF presenterade 2004 heter det bland annat:

”Från och med i år arrangeras auktionen av den nybildade Stockholms Åringsauktioner ekonomisk förening. SÅEF.

Föreningen, som drivs helt ideellt, har bildats av ett antal uppfödare i Mälarregionen. Syftet med föreningen är att säkerställa en årlig auktion i Stockholm och härigenom underlätta för uppfödarna att få avsättning för sina åringar.”

Välkomsthälsningen var undertecknad av Roger Asp, Sonja Söderberg och Leif Wretman.

Den gången utbjöds 71 åringar – vilket kan jämföras med årets siffra på 95. Högsta budet, 300 000 kr, gav Mr Ascot för en odöpt hingst efter Richard of York-Cinnamon. Hästen fick namnet Primus och blev vinnare men levde inte riktigt upp till namnet.
-De första åren var det Roger som gjorde det mesta arbetet, konstaterar Leif Wretman, men under senare år har det svängt och nu håller jag i det mesta. Vi har hela tiden haft ett utmärkt samarbete. Men Roger och jag är inte ensamma. Vi har många duktiga medarbetare, bland andra Nadja Bellander, som är en klippa, inte minst när det gäller auktionskatalogen, vilket också gäller Helena Mansén. En annan viktig medarbetare är Petra Amoudruz.

-Vår strävan är att auktionerna ekonomiskt ska gå ihop och de har de flesta gjort, även om de två senaste gått 10 000-20 000 back. Men man ska komma ihåg att vi investerat 100 000 i storlöpningen Jockeyklubben Magic Million. Tidigare gav vi 50 000 till den dåvarande auktionslöpningen. Det är ingen affärsverksamhet vi driver, konstaterar Leif Wretman..

Auktionen äger rum lördagen den 28 september kl 13.30. För första gången är den förlagd till Bro Park.

Tillbaks till toppen


Annons:
Horenature annons2019


ÅRINGSAUKTIONER MED LÅNG HISTORIA

Det var länge som Svenska Fullblodsföreningen (SFAF) arrangerade åringsauktioner. Det började på 1930-talet. Men dessförinnan gjordes det av tiden store uppfödare, Claes Wachtmeister, på Knutstorps stuteri i Skåne.

En som köpte sin första galopphäst på en Knutstorpsauktion var den något excentriske Victor Linders, hästägare, uppfödare, tränare och bilinspektör. Han har också skrivit några böcker í galoppmiljö. I den första, ”Med hästar på hjärnan”, rapporterar han om sitt första inköp, som skede på Knutstorp., Det var ett sto som hette Orgia och var efter Runnymede-Adulée. Henne hade han sett ut i förväg:

”Den enda malörten i glädjebägaren var greve Wachtmeisters uttalande i telefonen på morgonen. För att blanda bort korten och inte visa mig alltför intresserad av just Orgia, hade jag nämligen frågat efter det troliga priset på Daladier, en vacker hingståring efter Temible-Menassier, varvid jag fick det uppriktiga svaret, nej, den kan jag inte sälja. Det blir nog en bra häst. Den måste jag placera hos någon som kan betala’. Utan att hänga upp sig på petitesser, kan jag ju lugnt medge att repliken var en smula oartig såväl mot mig som mot Orgia.

Auktionsdagen ingick med strålande väder och inför en lika strålande som sakkunnig publik. Sparven i den högädla tranedansen var väl närmast undertecknad, som i bilen på vägen dit hade meddelat sin fru, att jag skulle följa Orgia till 2.500:- kr, men icke mera.

Auktionen blev mera lyckad för mig än för greve Wachtmeister. Hästarna visades upp i glänsande kondition av Cederholm et consortes. Daladier möjligen den mest imponerande, Orgia efter bifallsropen att döma, den mest charmerande. Stall Stockholm, alias minister Wallenberg, inropade bl a programenligt Daladier. På Orgia gavs inget bud.
Dagen efter köpte jag min första häst per telefon för det facila priset av 1.300:- kr! Vad månde bliva av detta barn? Det fick framtiden utvisa. Tills vidare kunde hon ju fortfarande springa i spetsen för flocken på Knutstorp.”
Dt blev ett mycket lyckat inköp. Orgia tävlade under sex säsonger, 1936-1941. Hon startade 75 gånger och tog 17 segrar, både på slätt och hinder. Därtill var hon 11 gånger tvåa och 20 gånger trea. Sammanlagt sprang hon in över 30 000 kronor. En tid var hon Sveriges vinstrikaste sto.

För övrigt blev även Daladier framgångsrik. Under en kort karriär vann han som treåring Stockholms stora pris.

Rapportering i Årsboken 1942

Första gången Jockeyklubbens Årsbok redogör för resultaten från en åringsauktion var 1942, då 30 hästar ropades ut (varav hälften syns på bilden nedan). Av dessa såldes 25. Dyrast blev Nelson (e Fairey-Bemax), som såldes av Svenska Fullblodsstuteriet A B på Häckeberga för hela 17 000 kronor till direktör Johan Nilsson. Hästen kom inte riktigt att motsvara förväntningarna även om han segrade fyra gånger och var tvåa i Grand Prix.

En mycket bättre investering gjorde alltjämt verksamma Stall Zada, som förvärvade stoet Malta (e Light o’Love-Aloma) för 6 100 kronor av disponent Åke Danielsson på Kåreholm i Östergötland. Hon segrade i Dianalöpning, Kapplöpningsällskapets stora pris och vann Jockeyklubbens avelslöpning två gånger. Dessutom var hon andra i Stockholms stora pris.

Hästen som nedan beskrivs som nr 1528, en hingst efter Fairey-Sureline, döptes senare till Fairly Sure. Hingsten såldes för 9 800 kronor av friherre Claes-Otto Silfverskiöld till konsul Claes Ekman och fick en kort karriär men var tvåa i Vinterfavoriternas pris.

JKauktion1942

Utdrag ur Jockeyklubbens Årsbok 1942. Första sidan av resultatrapporteringen

Tillbaks till toppen


Annons:
Ravdansenannons 2019


NÅGRA AUKTIONSFAKTA

Främste säljare vid SÅEF:s åringsauktion är, som så ofta, Rävdansens Stuteri i Ärla, som bjuder ut 16 egna åringar och ytterligare 4 i samarbete med andra parter. Därnäst kommer Svista Säteri, Brottby, som anmält åtta åringar, varav sju egna. Lika många har uppfötts av Horse Nature AB i Brottby, medan fem kommer från Helena Sigfridssons stuteri i Vartofta liksom från Ljungstorps Gårdi Löberöd.

Flest avkommor är fallna efter Rävdansens hingstar Barocci och Swipe, 16 respektive 15. Svenskägde men utlandsstationerade Reliable Man är representerad med åtta åringar, medan Ljungstorps Hallucinate, Alebäcks Verde Mar och Svistas Zaahid företräds av vardera sju ättlingar. Sex åringar är efter dansk-norske Appel Au Maitre.

Sammanlagt är det 12 skandinaviskstationerade hingstar som är far till 73 av åringarna, medan 22 av dem har 13 utlandsstationerade fäder.

Amerikanskuppfödde (Bill Oppenheim) Swipe representeras av sin första årgång liksom svenskfödde Uppercut Action. Swipe var USA:s näst högst rankade 2-åring 2015. Uppercut Action är den häst som sprungit in mest pengar, drygt 3,4 miljoner, av dem som bjudits ut vid SÅEF:s auktioner.

För Eishin Dunkirk handlar det om den sista årgången i en oerhört framgångsrik karriär med bland annat fem hingstchampionat.

Jamaicawinner magicmillion

Barocci är representerad av 16 avkommor på auktionen. I sin första årgång lämnade han bl a Jamaica, i fjol vinnare av Jockeyklubben Magic Million

Tillbaks till toppen


Annons:
lanwades annons nr7 190830


DANSK ÅRINGSAUKTION 13 SEPTEMBER

Veckan innan den svenska åringsauktionen äger den danska rum. Som vanligt de senaste åren är den förlagd till York Stutteri på Norra Själland.

Katalogen innehåller 105 nummer men tio av dem är strukna när dessa rader skrivs tio dagar före auktionen.
Flest åringar, 15, bjuder York Stutteri ut. Därefter följer Berner Olsen 14, Stutteri Hjortbo 12, Eva C S Pettersson 8 och Long Racing 6.

Den beskällare som är mest representerad är Appel Au Maitre 19. Därefter Al Shemali 12, Juniper Tree 9 och Kahyl.
Appel Au Maitre (e Starborough) är redan väl etablerad i Skandinavien, medan Al Shemali (e Medicean) är ett nytt namn. IEngland vann han bland annat Dubai Duty Free (Grupp 1) och Abu Dhabi Championship (Gr 3).

Juniper Tree (e Galeleo) har två årgångar på banan, inklusive Two Eyed Jack och Valentine Apache. Även Kahyl är efter Galileo. Hans första avkommor tävlar i år. En av dem är Deanston som varit tvåa i Produce Stakes på Klampenborg.

appelaumaitre

Appel Au Maitre – en mästare både på banan och i aveln. På den danska åringsauktionen är han representerad av 19 avkommor. Foto Hesteguiden.com

 Tillbaks till toppen


TOTALISATOROMSÄTTNING I SVENSK GALOPP. LÅNGSAMT VIKANDE UTVECKLING

Svensk Galopp redovisar ju numera ingen omsättning på sin hemsida. Dock går det att få fram beloppen via ATG:s resultatsidor. Lite jobb, men det går om man tar sig tid. Beloppen anges i miljoner kronor. Siffrorna gäller endast svenska banor.

Omsättning 12 månader t o m 2017 2018 2019
April 261.665   228.515 224.775
Maj 268.819   226.856 226.121
Juni 264.822   234.075 219.253
Juli 264.391   234.756 229.937
Augusti 260.234  233.763  
September 269.246  227.188  
Oktober 254.412  226.891  
November 255.906  218.424  
December 243.098  224.755  

(Jan – mars 2018-19: inga löpningar)

Först några reservationer. Beloppen 2019 är handräknade varför mindre summeringsfel kan förekomma. Vidare tar statistiken inte hänsyn till hur löpdagarna infaller under respektive månad. Men det bör ta ut sig genom de rullande 12-månaderstalen. Värre är att man (jag) inte redovisat vilka spelformer, främst vad gäller streckspelen, som förekommit respektive dag. Inte heller om jackpots förekommit. Ett sådant arbete skulle ta för lång tid, om man inte har tillgång till databasen och gör ett dataprogram. Man får hoppas att någon på ATG/SG gör det!

Omsättning hittills (april-juli) per löpningsdag   2018 2019
Antal löpdagar 34 st 37 st
Omsättning, totalt 112.507 117.689
Per löpdag 3.309 3.181

Omsättning i ett längre perspektiv, ca 10 år

Se diagrammet nedan.-

Vad kan man dra för slutsatser av dessa siffror?
* Att utvecklingen de senaste åren visserligen är något vikande men inte dramatiskt
* Att det nya systemet för spellicenser än så länge inte tycks ha haft någon effekt på omsättningen
(trots att många lovvärda initiativ rörande tillgänglighet, service och tips tagits)
* Att utvecklingen på lång sikt (enligt diagrammet) är riktigt dålig, ca – 30 %

Man kan tycka att det inte är nödvändigt att ta fram sådan här statistik, särskilt inte om den visar en negativ utveckling. Jag håller inte med. Transparens är i det långa loppet alltid bättre än att ”sopa under mattan”

Om någon läsare vill påpeka ev fel i faktaunderlaget ovan är jag bara tacksam. Liksom om någon vill ha synpunkter på slutsatserna!

Anders Unnerstad

galoppoms 2019

Spelomsättningen månadsvis på galopp från oktober 2011-juli 2019



ATG RAPPORTERAR:
SPELET PÅ HÄSTAR MINSKADE MED 10 PROCENT UNDER FÖRSTA HALVÅRET

Efter det första halvåret på den nya omreglerade svenska spelmarknaden redovisar ATG de högsta nettointäkterna – 2,1 miljarder kronor – i bolagets historia rapporterar ATG.

– Nettospelintäkterna och antalet registrerade kunder har ökat under perioden. Tillväxten på nettoomsättningen är två procent  högre. Men vi har haft utmaningar under perioden, säger Lotta Nilsson Viitala, finanschef på ATG.

I  nettospelintäktern a ingå r ATG:s tre spelområden: häst-, sport- och casinospel.

Utmaningen det första halvåret har främst legat på ATG:s största och viktigaste spelområde, hästspelet, som minskade under halvåret med cirka 10 procent i nettoomsättning.

Nedgången i spelet på hästar är en konsekvens av flera saker; dels obligatorisk registrering av spel och ytterligare viktiga spelansvarsåtgärder som infördes i samband med den nya spellagen den 1 januari, dels var det under perioden bara fyra V75-jackpots i jämförelse med 14 föregående år. Och självklart har omregleringen inneburit en ökad konkurrens inom just hästspelet.

– Omsättningstappet i hästspelet kompenseras av de nya spelområdena, sport och casino, som har fått ett bra mottagande av ATG:s kunder. Under  halvåret  uppgick nettointäkterna  från de nya spelområdena  till 255 miljoner kronor.

De totala kostnaderna blev nästan 1,5 miljarder. I kostnaderna finns ett antal stora förändringar i jämförelse med fjolåret. En av dessa är kostnader för hästsportinformation och rättigheter som köps av Svensk Travsport och Svensk Galopp, vilket är den dominerande delen av ökningen  och motsvara r cirk a fem procent på bruttoomsättningen på hästspelet. I ökningen ligger också kostnader för de nya spelområdena.

Den nya spelskatten om 424  miljoner  kronor  påverkar  ATG:s rörelseresultat. Skatten och de tidigare nämnda förändringarna gör att rörelseresultat om 590 miljoner kronor därför inte är jämförbart med fjolårets resultat som då var drygt 1,6 miljarder kronor.
– Under förra året, 2018, betalade  ATG ut drygt 2 miljarder till sina ägare trav- och galoppsporten. Under år 2019 kommer ATG att finansiera trav- och galoppsporten med ungefär samma belopp. Därmed fortsätter ATG att vara den största aktören till att bidra till svensk hästnäring och sysselsättningen inom området, säger Lotta Nilsson Viitala.

ATG:s resultat för  perioden  är  568 miljoner kronor (-33), vilket gör att de balanserade vinstmedlen ökar till 1,112 miljarder kronor.

ATG i siffror januari-juni 2019:
Nettospelintäkter, totalt: 2 091 MSEK (+ 2%)
Nettospelintäkt, Häst: 1 836 MSEK
Nettospelintäkt, Sport: 117 MSEK 
Nettospelintäkt, Casino: 138 MSEK
Kostnader: 1 491 MSEK 
Rörelseresultat: 590 MSEK
Resultat: 568 MSEK

Tillbaks till toppen


UR STEFAN UPPSTRÖMS FOTOARKIV: ÄVEN DEN BÄSTE KAN FALLA

screwdriver1

niklasloven

 Som så ofta gick det bra…

Dessa bilder tog Stefan Uppström den 10 oktober 1999 på Täby Galopp. Partern som Niklas Lovén skiljs från hette Screwdriver. Denne ägdes och var uppfödd av Omar Zawawi och var i träning hos Lennart Reuterskiöld senior på Jägersro.

Screwdriver var efter Exceller-La Grande Danseuse och föddes 1993. Han var mer än en habil slätlöpningshäst, som bland annat var tvåa i Svenskt St Leger efter den omöjlige Songline.

På äldre dagar blev det mest hinderlöpningar, sammanlagt tolv stycken. I två av dem slutade Screwdriver först, mest meriterande var segern i Lindarängen Memorial 2001. I samtliga utom en var Niklas Lovén partner.

Sista starten skedde 2002. Sammanlagt gjorde Screwdriver 62 starter; han vann 14 av dem, slutade tvåa 11 gånger och trea 7 gånger. I prispengar blev det drygt 930 000 kronor.

För Niklas Lovén fortsatte karriären och håller på än i dag. Hittills har det blivit tio hinderchampionat. Det finns goda chanser till ett nytt championat i år. Det är bara Ragnar Helmer som vunnit fler: 14.

Tillbaks till toppen


SVENSK GALOPPS EXTRASTÄMMA

Vid Svensk Galopps extrastämma valdes Jan Ohlsson in som ny ledamot i styrelsen. Det var valberedningens enhälliga kandidat. Fullmäktige sade också ja till förslaget om fortsatt vintergalopp, vilket fick stöd av 23 ombud.

Bakgrunden till Svensk Galopps extrastämma är att Susanne Hamilton direkt efter den ordinarie stämman meddelade att hon ville lämna styrelsen.

Den andra huvudfrågan på extrastämman var frågan om vintergaloppen, som bordlades i våras, då fullmäktige ville ha en bredare genomgång. I den arbetsgrupp som tillsattes med K-B Wirenstål i spetsen utarbetades ett tiosidigt PM, som dels ifrågasatte styrelsens ena initiativ, som innebar att kostnaderna för att bedriva vintergalopp taxerades till närmare 10 miljoner  kronor. Detta förslag beskrevs så här av arbetsgruppen:

”Ett sätt att räkna på kan ju vara att jämföra med vårstämmans uppgift på en kostnad av 9 950 000 kronor. Den prislappen byggde på inköp av fyra traktorer, fyra mindre harvar och en väghyvel, avskrivningskostnader för dessa samt att alla fem ekipagen skulle ha jourtjänst och köras så mycket att vart och ett skulle dra lika mycket diesel som en stor traktor tidigare har gjort vid maximal körning. För den som har någon inblick i hur det har fungerat tidigare är detta naturligtvis fullkomligt orimligt.”

Arbetsgruppen värderade kostnaderna till en betydligt lägre summa: 2 000 000 kronor. I arbetsgruppen ingick representanter för Bro Park, Jägersro och Göteborg Galopp.

Styrelsens proposition till stämman formulerades så här:

”Nedan presenteras tre alternativ till fullmäktiga för omröstning där endast ett alternativ kan väljas och i sin helhet:

Alternativ 1. Tävlingsbanan på Bro Park vinterunderhålls ej utan hålls stängd under perioden mitten av december till och med första veckan i april. Banan kan öppnas tidigare för träning vid en tidig vår, dock utan dygnet runt jour, tävlingar avrids från och med första veckan i april om inte oförutsett väder inträffar.

Alternativ 2. Baseras på att banan saltas. Förslaget undertecknat av KB Wirenstål och Annika Sjökvist med reserverat stöd från SFK:s och GGS:s representanter. Kostnad ca 2 000 000 Sek/år. – – – . Per Gellströms skrivelse ”Min uppfattning” anses inte utgöra ett eget röstningsalternativ utan endast som en reservation att eventuella kostnader bör redovisas och utvärderas i efterhand då de är faktiska.

Alternativ 3. Baseras på att banan inte saltas. Tävlingsbanan på Bro Park öppen och bearbetad hela vintern med tävlingar hela dec, jan och mars. Den ökade kostnaden för detta cirka 9 950 000 SEK/år tas med 80% från de centrala årsprismedelsbudgeten (ca 10%) jämt fördelat över hela landet och alla klasser. Resterande 20% tas ut i form av höjd banavgift på Bro Park fördelat över alla 12 månader, för uträkning”.

Styrelsen yrkade bifall på alternativ 1.

Styrelsen lade också in en brasklapp för den händelse dess alternativ inte skulle vinna gehör:

”Dock så är det viktigt att notera att utredningarna och de ekonomiska kalkylerna är framtagna av den fullmäktigegrupp som KB Wirenstål lett och Lars Sandström utredning (beställt av Svensk Galopp). Detta sammantaget med de problem som har påvisats och påtalats under tidigare vintrars arbete gör det oskäligt att utkräva ansvar av organisationen för det fall de ekonomiska kalkylerna eller det praktiska genomförandet fallerar. Skulle så ske skall organisationen och dess personal hållas utan skuld.”

Den nyvalde styrelseledamoten Jan Ohlsson är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Han har god erfarenhet om ekonomi under många år som ekonom och finansdirektör. Han har bland annat varit verksam i företag inom Kooperativa förbundet. Därefter grundade han och blev huvudägare till riskkapitalfonden Accent Equity Partners, som varit ägare till företag som Fritidsresor, Kapp-Ahl och Grycksbo. Nu är han arbetande ordförande i Equity.

Tillsammans med en kollega driver han Dömle Herrgård Spa och Resort. Därifrån kommer stallnamnet. Efter att ha börjat inom travbranschen har galoppintresset numera tagit över. Han är delägare i sex hästar som står hos Patrick Wahl. Där har han också några hästar i en annan stall liksom en delägd häst hos Josephine Kelly.

jamaica2

Jan Ohlsson (till höger) efter seger på Göteborg Galopp genom delägda treåringen Jamaica

Tillbaks till toppen


EN MAKTHAVARE UTANFÖR SÖKARLJUSET

-Jag har medvetet valt en låg profil inom galoppsporten, då jag anser att jag i min position i Galoppöverdomstolen inte ska anses vara jävig och kunna misstänkas för att ta ovidkommande hänsyn genom närmare kontakter med hästägare, tränare och ryttare.

Ronny Hagelberg

Så säger Ronney Hagelberg, som är ordförande i Galoppöverdomstolen, den instans som avgör överklaganden från de lokala galoppdomstolarna. Som gäller tävlingsreglementet, överklagande av Svensk Galopps respektive Svensk Galopps Licenskommitté beslut som gäller licens- och tävlingsreglementet samt överklagande av Ansvarsnämndens beslut beträffande dopning. Utöver det prövar Galoppöverdomstolen vissa skadeståndskrav som riktas mot Svensk Galopp.

Oftast handlar det om ryttare som överklagar avstängningar eller böter som de dömts till lokalt. Det brukar röra sig om ett tiotal ärenden om året.

I överdomstolen för Svensk Galopp de lokala galoppdomstolarnas talan. Svensk Galopp har också rätt att överklaga beslut från de lokala domstolarna, som SG anser behöver ses över.

Ronney Hagelberg är jurist, universitetslektor, eftersom Svensk Galopps stadgar kräver en ”lagfaren” ordförande.

-Galoppintresset väcktes på allvar när jag gjorde militärtjänst på K1 i Stockholm. Det var en beriden tjänst. Då var vi ett gäng galoppintresserade som började gå på Täby Galopp. Jag lärde dessutom känna Albert Klimscha på grannplutonen, vilket ökade intresset, då Albert brukade rida på Täby Galopp.

-Fast allra tidigast väcktes intresset nog, när jag som barn tittade på TV-sändningarna från Grand National och Svenskt Derby. Jag tyckte att det var en fascinerande sport.

-När jag efter tingsmeritering tjänstgjorde i Svea Hovrätt lärde jag känna hovrättslagmannen Anders Hedström som var ordförande i den dåvarande överdomstolen som kallades SGC:s skiljedomstol. I hovrätten kom jag senare att arbeta tillsammans med Anders Andersson, som då tillhörde överdomstolen. Vi brukade ofta besöka Täby Galopp tillsammans.

När Anders senare avled, frågade Olof Köhl som var lagman i hovrätten och ordförande i överdomstolen om jag ville ersätta Anders i den. Om jag inte minns fel var det år 2000.

Med Olof kom Ronney Hagelberg att arbeta fram till år 2010, då Olof begärde att få sluta. Då erbjöds Ronney att efterträda Olof i ordförandestolen. Vid årets ordinarie föreningsstämma omvaldes Ronney för ytterligare en treårsperiod.

-Sedan får vi se. Jag har ingått i Galoppöverdomstolen i nitton år och det kan vara på tiden att satsa på yngre krafter. Jag anser att det är viktigt att ordföranden har en bakgrund i den domstolsvärlden. Där får man en bra träning i att döma i olika typer av mål, brottmål och tvistemål. men även att avgöra andra rättsliga frågor.

Anm. Paragraf 11 i Svensk Galopps stadgar behandlar Galoppöverdomstolen

”Svensk Galopps överdomstol ska bestå av minst tre ledamöter, varav en ordförande och en vice ordförande jämte minst tre suppleanter. Ordförande samt en ledamot samt suppleanter för dessa ska vara lagfarna.
Ledamot väljs för tre år. Mandattiden anpassas att årligen utgå för en tredjedel av hela antalet ledamöter och suppleanter.
Till ledamot får ej utses person, som är ledamot i Svensk Galopps styrelse, eller ledamot av lokal galoppdomstol eller suppleant för sådan ledamot.”

Tillbaks till toppen


NORSKT DERBY: NIELS PETERSENS FANTASTISKA dag

Tränare Niels Petersen är inte ovan vid framgångar. Han har tidigare tränat fem vinnare av det norska derbyt och två av det svenska och han har tränat champions som fyrfaldige Stockholm Cup-vinnaren Bank Of Burden. Men söndagen den 25 augusti överträffade det mesta.

Inte nog med att han vann Norsk Derby med Privilegiado, som slutade 15,5 längder före tvåan. Han vann Grupp 3-löpningen Marit Sveaas Minnelöpning med fjolårets derbyvinnare Square De Luynes, som var nästan nio längder före tvåan. Och han vann ytterligare tre segrar. Stallets hästar sprang in nästan 2 miljoner norska kronor.

De två storloppsvinnarna var mer än imponerande. Det framgår bland annat av att generalhandikappern Nicholas Cordrey höjde formtalen rejält. Privilegiados tal steg från 84 till 89. Därmed är han den högst handikappade treåringen i Skandinavien och står han högre än svenske derbyvinnaren Red Cactus, som har 88.

Lite svensk anknytning har Privilegiado genom att han är fallen efter Sea the Moon, som är uppställd på Kirsten Rausings Lanwades Stud.

Square De Luynes tal höjdes från 90 till hela 97. Därmed står han högre än I Kirk, som värderas till 95.

Det talas nu om en europeisk karriär för Square De Luynes. Nästa start kan bli under Prix de l’Arc de Triomphe-meetinget.

Därmed blir det ingen start i Stocholm Cup International den 22 september, dit måhända Privilegiado blir efteranmäld.

Ägarna till de båda stjärnorna, Stall Bright Side Of Life och Stall Power Girls med Nils Peter Gill, i spetsen har en del angenäma funderingar att göra tillsammans med tränaren den närmaste tiden.

Tre av stallets vinnare, däribland de båda huvudlöpingarna, reds av engelske gästjockeyn Pat Cosgrave, som fick ersätta ordinarie ryttaren Rafael Schistl. Denne dömdes till fem veckors avstängning efter att ha testat positivt på ett dopningsprov den 29 juni, vilket visade att han tagit otillåtna vätskedrivande medel och maskeringsmedel, diuretica. Schistl är nu i USA och säger sig ha avslutat sin ryttarkarriär.

Några svensktränade hästar startade i Norsk Derby. Även i övrigt var det tämligen tunt med svenska starter och framgångar. Bäst lyckades Jessica Long, var hästar sprang in 141 300 kronor. Det skedde efter seger för Freestyler, andraplatser för tvåårige Monsieur Vic och Good Eye och en fjärdeplats för tvååriga Victoria Placa.

privilegiado

Privilegiado (Pat Cosgrave). Foto Hesteguiden.com

squaredeluynes

Square De Luynes (Pat Cosgrave). Foto Hesteguiden.com

Tillbaks till toppen


AMATÖRRYTTARKLUBBEN 75 ÅR

 

Den 13 mars 1944 bildades Amatörryttarklubben (ARK) vid ett konstituerande sammanträde. Till klubbens första ordförande valdes Hans von Blixten-Finecke, ofta kallad ”Moppe”. Han var championryttare över hinder två gånger, 1943 och 1944.

ARK logo
Till en början var bara manliga ryttare berättigade till medlemskap men från 1978 släpptes även kvinnor in i sporten och i dag dominerar de amatörlöpningarna.

Till klubbens 20-årsjubileum gav klubben ut en minnesskrift, som Björn Zachrisson redigerade. Till den skrev tidigare Jockeyklubbsordföranden Carl-Erik von Platen en inledning med rubriken ”Behöver vi amatörsporten”.I den hette det bland annat:

”Sedd ur andra aspekter bidrager amatörsporten till det ingalunda betydelselösa förhållandet att ur amatörryttarnas led med tiden kan framträda mången, som genom som genom ridningen gripits av sportens tjusning och som när de ekonomiska förutsättningarnas så medgiver själv blir hästägare, som förstår sporten och som rätt kan bedöma sina hästars möjligheter.

Inte mindre betydelsefullt är det att ur amatörryttarnas led kunna rekrytera funktionärer av olika slag, särskilt skiljedomstolsmedlemmar och starters.”

Som mer nutida exempel på amatörryttare som gått vidare och blivit ledamöter i domstolarna kan nämnas: Elisabeth Oldengren, Christer Segner och Mikael Tjernström.

En av Amatörryttarklubbens viktigaste insatser var att den övertog ansvaret för galopptävlingarna på Strömsholm 1969, vilket ledde till att Svenskt Grand National instiftades 1971.

ARK är också medlem i Fegentri, den internationella amatörryttarfederationen, som Sverige var med och grundade 1955.

Amatörryttarklubbens ordföranden:

Hans von Blixen-Finecke 1944 – 1949
Olle Linder 1950 – 1952
Gustaf De Geer 1953 – 1979
Björn Zachrisson 1980 – 1988
Kjell Olsson 1989 – 2000
Hans Engblom 2001 – 2018
Anna Öhgren 2019 –

Tillbaks till toppen


 PRESSKLIPP OM SAUDI CUP

Detta klipp lånar vi från Svensk Galopps nya sajt Galopptips.se. Det är skrivet av Mikael Armstrong.

”Veckans stora racingnyhet var väl annars offentliggörandet av det nya monsterloppet ”Saudi Cup” som ska ridas i Riyadh i slutet av februari, årligen med start 2020. Mitt emellan Pegasus och Dubai World Cup alltså – men med ännu mer prispengar. Saudi Cup kommer erbjuda totalt 20 miljoner dollar, 190 miljoner kronor, i prissumma, och bli världens bäst betalda lopp någonsin.

Så varmt välkomna till Saudiarabien alla galoppfans, landet som mördar oliktänkande (tänk Jamal Kashoggi), och där kvinnor saknar ett flertal grundläggande rättigheter eftersom de tillhör sina manliga familjemedlemmar. Landet där homosexualitet leder till spöstraff, fängelse eller avrättning, där stöld bestraffas med en avhuggen hand, och där gästarbetare regelmässigt utnyttjas och far illa. Det låter väl som ett jättemysigt ställe för en solsemester kombinerat med högklassig galopp?

Förenade Arabemiraten är knappast heller paradiset på jorden vad gäller mänskliga rättigheter, men Saudiarabien befinner sig på en annan, betydligt lägre, nivå, och det vänder sig i magen när beundrade profiler som Frankie Dettori och Gary Stevens lånar sina namn och röster till ett sådant här initiativ, av en sådan regim. Kanske naivt, men jag håller alla tummar för att galoppvärlden är insiktsfull nog att inte låta sig förföras av dollarbuntarna utan ser till att Saudi Cup blir en bojkottad flopp.”

Anm. Löpningen avses ridas första gången den 29 februari nästa år över distansen 1800 meter. Dessvärre lär nog många låta sig ”förföras av dollarbuntarna”.

galopptips mobil

Tillbaks till toppen


TILL SIST: GRUPPSEGER FÖR BENNY ANDERSSON

Jockeyklubbsmedlemmen Benny Andersson vann på lördagen Grupp-löpningen Atalanta Stakes över 1600 meter på Sandown i England med Lavender’s Blue. Oddset var 12-1. Jim Crowley red och Amanda Perrett tränar.

Lavender’s Blue är en egenuppfödning efter Sea The Stars-Beatrice Aurore e Danehill Dancer- Mondschein. Beatrice Aurore var bl a tvåa i Premio Lydia Tesio (Gr 1) i Italien och tvåa i Lavarack & Lanwades Stud Fillies Stake (Gr 3) och Marit Sveaas Minneslöp (Gr 3). I Oslo.

Tillbaks till toppen


Sponsorer: 

SFAF Annons

 Tillbaks till toppen


Save

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...
Falkor

Ulriksdals Minneslöpning – en bakgrund

Stockholm har gamla anor i galoppsporten. Redan vid pingsthelgen 1831 tävlades det vid två dagar på Ladugårdsgärde – som Gärdet då kallades. Det är bäst ...
Björn Nilsson

Svensk Galopps vd om ekonomi, framtid – och Bara

Den 16 augusti så blev Björn Nilsson vd för Svensk Galopp. En organisation som haft “ett dussin olika direktörer, de senaste dussinet åren”.Och en verksamhet ...
Lovgren tittar i kamera

“Samarbete omöjligt utan en samsyn inom galoppen”  

Förra veckan publicerades pressmeddelandet / informationen “Skånska Travsällskapet  och Svensk Galopp återupptar diskussionen om gemensam anläggning på nya Jägersro”, på Svensk Galopps hemsida.Men Jägersros travtränarförening ...
Moms TOPPBILD genrebild

Fortsatt besvärligt momsläge för ägare med en eller två hästar  

Personer som äger en eller två tävlingshästar, kommer att ha en fortsatt besvärlig situation. Skatteverket väljer nämligen att inte följa Högsta Förvaltningsdomstolens prejudicerande dom angående ...
Jagersro genrebild

SFK: “Vi stödjer inte det som pågår mellan SG och STS”

Den 10 oktober så publicerade Svensk Galopp pressmeddelandet “Skånska Travsällskapet och Svensk Galopp återupptar diskussionen om gemensam anläggning på nya Jägersro”. Eftersom Jockeyklubben stödjer byggandet ...
Jagers genrebild 2

Tillbaka till ruta ett! Nu får det vara nog!

Med hänvisning till pressrelease 2024-10-10 17:00 från Skånska Travsällskapet (STS) och Svensk Galopp (SG), vill Jockeyklubben (JK) gärna klargöra sin ståndpunkt angående ny galoppbana i ...
Rausing TOPPBILD

Nästan 38 miljoner för Rausings Alpinista-syster

Kirsten Rausings Staffordstown Stud sålde på tisdagen en helsyster till Arc-vinnaren Alpinista för 2,5 miljoner Guineas.Det motsvarar cirka 37,8 miljoner svenska kronor.Köparen är hårdsatsande Amo ...
Bluestocking

Bluestocking: Efteranmälda stoet segrade i Arcen

Hon efteranmäldes till Prix de l’Arc d Triomphe för 120 000 euro, bara dagar före loppet.Och efter en perfekt ritt av sin jockey Rossa Ryan, ...
toppbild LOS ANGELES

Arcen: 16 stjärnor gör upp på Longchamp

16 hästar väntas göra upp i Prix de l’Arc de Triomphe på Longchamp i Paris på söndagen — Europas och kanske även världens främsta löpning. ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen