dela artikeln
Äldsta medlemskapet i Jockeyklubben – Per-Erik Persson
Redan 1961 valdes Per-Erik Persson in i Jockeyklubben.
-Jo, det var genom min pappa, Olof Persson, som själv var medlem i klubben.
Per-Erik har följt galoppsporten sedan barnsben.
-Vi åkte alltid in till Jägersro, när det var tävlingar. Sedan brukade vi äta middag på Savoy. Det var mycket trevligt.
Pappa Olof Persson blev medlem i Jockeyklubben 1940 och var både ägare och uppfödare. Som ägare startade han 1932 och registrerade pseudonymen Stall O P.
Detta skildras i skriften ”Tröja mörkblå med vita armbindlar, mössa mörkblå och vit”. En enkel stencilerad produkt som gavs ut 1978. I den heter det bland annat:
”Sedan denna dress komponerades 1932 har stallet varje år haft hästar som tävlat i den. Det är en oslagbar notering. Under de 46 år dressen funnits har den prytt drygt 100 hästar, som tillsamma sprungit in närmare 1,2 miljoner kronor.”
Den första hästen ett tvåårigt sto, kallat Nemorosa nöjde sig med att springa in 255 kronor. Året därpå kom första segern genom tvåårige Frack. Då tävlade tre hästar för stallet. Den omfattningen hade Stall O P i stort sett hela 30-talet. Nästan alla hästarna var uppfödda på Knutstorps stuteri, Sveriges största uppfödare vid denna tid.
-Min pappa lärde känna greve Wachtmeister när han åkte runt med hästspann och besökte kunder till det företag han bedrev med spannmål och trävaror, berättar Per-Erik Persson, som senare kom att driva företaget vidare.
Så småningom började Stall O P med egenuppfödning i Kågeröd, som låg nära Knutstorp. Det dröjde till 1947 innan den första egna uppfödningen segrade. Det var fuxstoet Cerea, som sedan blev mycket framgångsrik och fertil i aveln.
-De uppfödningar jag minns bäst, berättar Per-Erik, är Prince som vann Dansk Derby 1955 och Neckman som vann Norsk Derby 1966, dock inte i vår ägo. Men vi var på plats både på Klampenborg och Övrevoll. I de egna färgerna vann stallets Iran Svenskt Kriterium och Cero var trea i derbyt. En tredjeplats i det blå bandet hade erövrats redan 1940 med Port Said.
Till en början anlitade stuteriet Knutstorps hingstar och senare Statens hingstar. Men under senare decennier anlitades egna hingstar som Nektar, Pirana och Vicke.
Den förste tränare som anlitades var Axel Thorngren senior. Sammanlagt kom 13 olika tränare att anlitas, såväl på Ulriksdal och Täby Galopp som Jägersro och Åby. Den siste tränaren som anlitades var Bengt Bengtson på Jägersro.
När Olof Persson avled 1977, 83 år gammal, började stallet avvecklas, även om Per-Erik Persson drev det vidare ett kort tag.
En dotter till Per-Erik har stuteriet kvar men driver ingen hästavel. Dock rider ett barnbarn dressyr, berättar Per-Erik.
-Så hästintresset finns i familjen. Själv följer jag galoppsporten genom TV-sändningarna. Det är trevligt. Jag följer gärna också golfsändningar.
-Jag spelade själv golf fram till i fjol men nu är jag inte så aktiv. Åldern börjar ta ut sin rätt.
Per-Erik Persson fyller 90 år nästa år, så det må vara tillåtet att ta det lite lugnt.
Dressguide från 1978 med Stall O P i fokus
En senare Stall O P-representant: Vickberg (Peter Hainsworth i sadeln – Jägersro 31 juli 1977)
Jockeyklubbens Informationsforum
Länkar till samtliga enskilda artiklar hittar du här
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
info@jockeyklubben.se