dela artikeln
FORUM NR 4 – 2018
I detta nummer speglas både aktuell galopp (SM, Breeders’, Stockholm Cup, hindersport) och gammal historia (en målning från Ulriksdal). Den internationella aspekten ger ”avelsgurun” Bill Oppenheim.
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter. Maila till info@jockeyklubben.se.
Innehåll i detta nummer:
• Festival of Swedish Racing
• Åringsauktionen 22 september
• 2-årsvinnare under sina fäder
• SM-dagen
• Hindersportens framtid? Intervju med K-B Wirenstål
• JK-medlem: Jesko von Koenigsegg
• Antalet proffstränade hästar minskar
• Bill Oppenheim på Sverigebesök
• Notiser
• Den gamla målningen
CUPEN – PÄRLAN I FESTIVALEN
På söndag den 23 september rids Bro Parks största löpning, Stockholm Cup International, som är banans ena Grupp 3-löpning, vilket innebär att den har internationell status och är erkänd av European Pattern Race Committee.
Det brukar hävdas att löpningen instiftades 1956 och det är riktigt, då infördes en löpning som hette Stockholm Cup och som flera gånger fick utomskandinaviska gästar av god klass. Men så falnade glansen när man inte längre hade råd att ha lika attraktiva prissummor. Löpningen blev en internskandinavisk uppgörelse.
Men 1975 höjdes ambitionen igen och löpningen fick för första gången tillnamnet ’International’, då som Silja Line International. Segrare blev den gode norsktränade Tuloch, som med engelske toppjockeyn Edddie Hide i sadeln upprepade bedriften året därpå.
1978 vann svenskfödde Nicke löpningen. Det gjorde han igen 1980 och för tredje gången 1984, då han tio år gammal betvingade flera utländska gästhästar, bland annat två ryska, till enormt publikjubel. Förstapriset var då 180 000 kronor och därigenom hade Nicke sprungit in nästan 1,2 miljoner och segrat 24 gånger.
1979 var första året som en utländsk gäst hemförde loppet. Det var tysktränade Claddagh (USA), som riden av championjockey Pat Eddery betvingade 13 konkurrenter.
Löpningen har sedan dess varit mycket attraktiv. Det har lett till att löpningen från och 1991 fått Grupp 3-status.
Under senare år har löpningen präglats av en speciell häst, norsktränade Bank Of Burden, som vann löpningen inte mindre än fyra gånger, senast 2015. Alla gångerna med P-A Gråberg i sadeln.
Så småningom fick Stockholm Cup sällskap av en internationell sprinterlöpning, som haft många namn men kanske mest är känd som Täby Open Sprint Championship. Den har tidvis haft Grupp 3-status. Första gången den reds var 1980. Numera är det ett listed race.
Båda dessa löpningar ingår nu i det evenemang som heter Festival of Swedish Racing och som bjuder på stora löpningar både på fredagen och söndagen och däremellan på åringsauktion på Happy Tammsvik.
På fredagen är det Breeders-dagen – eller snarare kvällen – då förutom treåringarnas Breeders’ Trophy Classic rids fem Breeders’-löpningar, Sprint, Mile, Stayer, Juvenile och Consolation.
Huvudloppet är en sweepstakes så prissumman är ännu inte definierad, men det lär handla om mer än miljonen. I Juvenile utdelas 800 000 kronor. Och i övriga BT-lopp totalt 1 100 000 kr.
På söndagen toppas programmet av Stockholm Cup International, där 1,4 miljoner står på spel. I Nickes Minneslöpning och Bro Park Open Sprint blir det vardera 800 000 kronor. I övriga sju lopp ska 1 575 000 kr delas ut.
Ytterligare en attraktion denna helg är världens segerrikaste jockey, brasilianaren Jorge Ricardo, som tidigare i år red in sin vinnare nummer 12 885, och därmed passerade Russel Baze’s rekord. Det är första gången han gästar Skandinavien.
Mellan drabbningarna på Bro Park ska cirka 100 åringar säljas några kilometer längre bort på Happy Tammsvik. De presenteras i särskild artikel.
Trefaldige Stockholm Cup-vinnaren Nicke med tränare John Huber. Foto arkiv.
Varje år sedan början av 1940-talet har det anordnats en eller flera nationella och offentliga åringsauktioner i Sverige. Ibland har det varit både en auktion i Stockholmstrakten och en i Skåne.
I år blir det bara en åringsauktion. Den anordnas liksom under senare år av Stockholms Åringsauktioner. Liksom de två senaste åren är den förlagd till Happy Tammsvik i Bro.
Efter några strykningar återstår 101 namn i katalogen. Flest åringar bjuder Rävdansens Stuteri ut, 16 stycken. Därnäst kommer Svista Säteri med 7 och Ljungstorps Gård och Pernilla Nilsson med 6 var.
I särklass mest representerad hingst är Rävdansens Barocci, som har 22 avkommor i katalogen. Nio har Hallucinate och sex Appel Au Maitre, Helsinki, Merchant of Venice och Zaahid.
26 åringar är efter hingstar som är stationerade utanför Skandinaven. Tre av dem är efter delvis svenskägde Reliable Man.
På mödernesidan hittar man 28 åringar, vars mödrar har vunnit klassisk eller listed seger och/eller har ett formtal på minst 80. Med andra ord rör det sig om mer än en fjärdedel.
Mest meriterad av dessa är, på papperet, nr 34 Fancy Legend efter tyske derbyvinnaren Pastorius och den fantastiska Funny Legend som vann 24 gånger, däribland i två Grupp 3-lopp. I aveln har hon lämnat fyra goda vinnare.
Papperen i ordning har också nr 57, ett sto efter engelske Poet’s Voice och undan La Zona, som segrade elva gånger. Fem av dessa var listed races. Hennes första startande avkomma är vinnare i England.
Den framgångsrika Bloomers-familjen är representerad av tre åringar. Den första är nr 65 Miss Molly efter Hallucinate-Milibloom och därmed en halvsyster till danske derbyvinnaren Master Bloom, tillika vinnare av Bro Park Classic.
Den andra är 87 Serenity Bloom, efter Reliable Man-Senorita Bloom. Hon är liksom Miss Molly barnbarn till Yankee Bloom och barnbarns barnbarn till Bloomers. Den tredje heter Tyko Bloom (nr 99) och är efter Appell Au Maitre. Även denne är ett barnbarn till Yankee Bloom
En av Eishin Dunkirks sista avkommor är nr 75 Mahalia, vars mor Cotton House vann två listed races i England. Hon har hittills lämnat tre vinnande ättlingar.
De nämnda katalognumren utgör bara ett urval. Det finns många fler med imponerande stamtavlor.
Å andra sidan är det få mödrar som aldrig startat, 9 stycken, och relativt få som inte vunnit, 26. Det innebär inte att det saknas meriter i dessa grupper. Nr 97 I Rely, vars mor I Could startade en gång, är till exempel halvsyster till toppsprintern I Kirk och Dianavinnaren Pocahontas Face.
Dessutom säger pappersmeriter inget om hästarnas exteriörer eller uppfödningens kvalitet. Det överlåts till intresserade köpare att finna ut.
Nr 65 Miss Molly e Hallucinate-Milibloom vid SÅEF:s auktion (bild privat, något beskuren)
ÅRETS TVÅÅRSVINNARE I SKANDINAVIEN
Hittills i år har det i Skandinavien sprungits 39 löpningar för tvååriga hästar, varav 20 i Sverige.
Några lopp har ställts in i Danmark och Norge. De som vunnit ses här under respektive fäder.
Efter hingstar uppställda i Skandinavien
Appel Au Maitre (e Starborough)
Aperola (DEN) Bro Park 28/5, Bro Park 18/6, Klampenborg 23/8
Barocci (Deep Impact)
Jamaica (SWE) Bro Park 10/7, Bro Park 22/8
Casinobutler DK Klampenborg 2/9
Eishin Dunkirk (e Mr Prospector)
Ramone (SWE) Övrevoll 2/8, Övrevoll 26/8, Bro Park 4/9
Go Go Gadget (e Areion)
Stratego (DEN) Århus 7/8
Hallucinate (e Street Cry)
Joker Face (SWE) Jägersro 6/8
Mr Kygo (SWE) Bro Park 22/8
Juniper Tree (Galileo)
Valentin Apache (SWE) Klampenborg 7/7, Klampenborg 2/9
Margrethe (DEN) Klampenborg 11/8
Two Eyed Jack (DEN) Jägersro 29/8
Kahyl (e Galileo)
Alli Cat (DEN) Klampenborg 2/6
Sir Lando (e Lando)
Firepower (NOR) Övrevoll 19/7
Verde Mar (e Gilded Time)
Bearnee (SWE) Jägersro 30/5
Cash (SWE) Jägersro 27/6
Efter hingstar uppställda utanför Skandinavien
Charm Spirit (e Invincible Spirit)
Sea Race (IRE) Bro Park 21/7, Bro Park 4/9
Elusive Quality (e Gone West)
Sir Churchill (USA) Klampenborg 12/8
Exceed And Excel (e Danehill)
Amon Ra (GB) Jägersro 8/7, Jägersro 15/7, Jägersro 6/8
Footstepsinthesand (e Giant’s Causeway)
Shenanigans (SWE) Övrevoll 9/8
Gregorian (e Clodovil)
Irish Trilogy (IRE) Klampenborg 23/8
Kodiac (e Danehill)
Noose Prince (IRE) Bro Park 8/8
Mastercraftsman (e Danehill Dancer)
Orb Craft (IRE) Jägersro 15/8
Mayson (e Invincible Spirit)
Irene’s Prince (GB) Bro Park 1/8
Medician (e Machiavellian)
Miss Spectre (SWE) Klampenborg 28/7
Mukhadram (e Shamardal)
Beau Nuage (IRE) Övrevoll 12/7
Pyrus (e Mr Prospector)
Black Coffee (SWE) Jägersro 5/9
Red Jazz (e Johannesburg)
Jazz Explosion (IRE) Jägersro 25/7
Sea The Moon (e Sea The Stars)
Privilegiado (GB) Övrevoll 16/8
Nouvelle Lune (GER) Övrevoll 7/9
War Command (e War Front)
Nipozzano (IRE) Odense 9/9
Zoffany (e Dansili)
Lille My (GB) Övrevoll 16/8
Följande av dessa hingstar är representerade vid årets åringsauktioner: Appel Au Maitre, Barocci, Eishin Dunkirk, Go Go Gadget, Hallucinate, Juniper Tree, Kahyl, Sea The Moon, Verde Mar.
STARKA PROFILER PÅ SM-DAGEN
Tre profiler dominerade SM-dagen på Bro Park. En uppfödare, en jockey och en beskällare.
Uppfödaren var Rävdansens Stuteri, vars sex representanter sprang in 539 000 kronor:
Ramone 200 000, For The Roses 100 000, Tante Tove 100 000, Manassas 75 000, Jamaica 40 000 och Pink Star 24 000. Av dessa var en SM-vinnare: Ramone som vann tvååringarnas uppgörelse.
Jockeyn var Carlos Lopez, vars åtta uppvisningar resulterade i fem vinster och en tredjeplats – och två sjundeplatser. Bland segrarna var Master Blooms i Bro Park Classic, Sea Race’s i Amacita och Tam O’Finals i SM Classic.
Beskällaren var Eishin Dunkirk, som hade elva avkommor till start. De sprang sammanlagt in inte mindre än 956 000 kronor. Bland dem fanns SM-vinnarna Kashgar och Ramone.
Eftersom Ivan Sjöberg är mannen som bakom Rävdansens Stuteri (tillsammans med hustru Berit) importerat och managerat Eishin Dunkirk var hans smilband lika breda denna ljumma kväll som jockeysuveränen Carlos ”Carlitos” Lopez’.
Tisdagskvällen marknadsfördes som SM-dagen, vilket är klatschigt och bra. Men något märkligt är det att kvällens största/mest penningstinna lopp inte en nämndes på programmets framsida.
Det är kanske inte så lätt att marknadsföra en löpning med ett så intetsägande namn som Bro Park Classic men nog vore ett lopp med en prissumma på 500 000 värt att lyfta fram. Kanske blir det bättre nästa år när prissumman stiger till 800 000 kronor. Och kanske kan det förberedas med en pristävling om ett bättre namn på denna ’classic’ som inte mer klassisk än att den bara ridits tre gånger.
En av SM-kvällens vinnare 2-åriga Ramone (e Eishin Dunkirk-Flip Flopping Fly), som tog sin tredje seger. Uppfödare är Ivan Sjöberg på Rävdansens stuteri, som ses bland Stall Oslos ägare och tränare Niels Petersen. P-A Gråberg i sadeln.
Anm. Carlos Lopez har haft exceptionellt stora framgångar i år, även om han tillhört toppgardet bland de skandinaviska ryttarna i flera år. Resultatet på den svenska derbydagen överträffade till och med SM-dagen. På Jägersros derbydag segrade han i sex av de åtta uppsittningar han hade, inklusive Derbyt med Nordic Defense och Zawawi Cup med I Kirk.
ÖVERLEVER HINDERSPORTEN?
På lördag anordnas säsongens tredje tävlingsdag i Strömsholm. Sammanlagt är 19 hästar startanmälda – till fyra hinderlopp.
Det hade varit beklagligt om tävlingarna inte gått att genomföra för det har krävts många samtal och garantier för att övertyga länsstyrelse och andra myndigheter om att området kan överleva denna lilla utbyggnad av tävlingsverksamheten.
Men det är inte bara denna tävlingsdag som är klent besatt. Det gäller hindersporten generellt.
I fjol startade 44 svensktränade hästar över hinder. De gjorde sammanlagt 144 starter i sammanlagt 22 hinderlopp. Dessutom deltog åtta utländska gästhästar.
I år har hittills 14 hinderlopp ridits. I dessa har 33 svenskuppfödda hästar deltagit. Sex gästhästar har tillkommit. Därtill har två häcklopp ridits i Norge, vardera med fem deltagare.
När Jockeyklubben startade verksamheten 1890 var hindersporten prioriterad. De största loppen tillägnades hinderhästarna. Så var det fram till 1918 då Svenskt Derby skapades.
Sedan 1890 har de största uppgörelserna i steeplechaser och häcklöpningar ägt rum i Stockholm, på Lindarängen, Ulriksdal och Täby Galopp. Men efter Täbys final 2016 har inga fler hinderlopp ridits i huvudstaden. Det finns dock ett beslut om att en separat hinderbana ska anläggas på Bro Galopp. Genomförandet har dock skjutits på framtiden.
En av hindersportens största entusiaster är K-B Wirenstål, ordförande i föreningen Skandinavisk Hindersport och en gång i tiden banmästare på Täby Galopp:
-Visst finns det problem men man måste tro på det man kämpar för. Arbetet på en hinderbana på Bro Park fortsätter. Egentligen skulle arbetet ha börjat nu i september men ekonomin är ett problem. En rad projekt ska lånefinansieras. I mars hette det att det bara var en ’formsak’. Men ännu pågår diskussioner med olika banker, såvitt jag vet.
-Stockholms Galoppsällskap har tidigare hjälpt till, så att början kunde göras med kulvertering av Önstabäcken som rinner genom området. Rensning av sten har också skett.
-Men efter omläggningen av dirt track-banan ser det för jäkligt ut på innerplan. Bara sorkarna verkar trivas där.
-Ett offertunderlag har tagits fram och en första offert har kommit in. Projektet innefattar förutom hinderbana även en utbyggd vattendamm och två saltdammar.
Styrelsen har tidigare talat om kostnader på 12-15 miljoner kr. K-B Wirenstål talar om ca 14 miljoner, med reservationen att kostnader för hinder, infångare med mera kan tillkomma.
-Nu handlar det om nödlösningar. Vi är glada att Blommeröd fungerar, men tyvärr får vi inte ha spel där.
En tidigare styrelse föreslog att häcklöpningar skulle ridas på gräsbanans yttre del. Är det möjligt?
-Ja, naturligtvis, svarar K-B Wirenstål. Men det är inte okomplicerat. Man måste flytta häckar fram och tillbaka och banan släpper rätt mycket. I så fall vore det bättre att använda inre delen av gräsbanan. Då blir det lättare att lyfta in och ut häckarna. Då har det gått tre år sedan fullmäktigebeslutet togs.
-Men vi hoppas på en separat hinderbana. Skulle finansieringen lösa sig, kan den nog öppnas hösten 2019.
Strömsholm fyller alltjämt – efter snart 150 år – en viktig roll för hindersporten. Bilden är från årets GN-tävlingar.
JOCKEKLUBBSMEDLEM MED ETT LIVSLÅNGT ENGAGEMANG
Han har varit med i Jockeyklubben längre än de flesta och han har varit mer engagerad i galoppsporten än de flesta.
1966 blev Jesko von Koenigsegg medlem i Jockeyklubben, ungefär samtidigt som vännerna Lennart Reuterskiöld och Björn Zachrisson.
-Det var säkert min pappa, Harald von Koenigsegg, som var pådrivande för invalet. Han var den som gjorde mig intresserad av galoppsporten, säger Jesko.
Hur det började berättade Jesko om i en intervju som Amie Karlsson gjorde för galopsport.dk 2016:
-Jag är helt enkelt ärftligt belastad. Min far Harald von Koenigsegg var framgångsrik som amatörryttare i Tyskland på 20- och 30-talet, med över 50 segrar. Han tog med mig till mitt första Derby på Jägersro 1947, när Clubman Junior vann med Josef Klimscha i sadeln. Jag var då nio år gammal och hade börjat rida på Djursholms Ridskola. Nu var galoppintresset väckt och några år senare red jag ut så ofta jag kunde hos Gösta Wahlberg på Ulriksdal. Ofta blev det en cykel- och ridtur före skolan!
-1951 köpte min far en åring, stoet Kastanja efter Gunga Din- Virginia III. Hon såg till en början inte mycket ut för världen, men blev så småningom en nyttig häst som vann som tvååring med Kurt Narr i sadeln och var senare femma i Oaks. Hon var framför allt en otroligt tillgiven individ. 1954 vann jag på Kastanja i min första ritt. Tala om lycka!
Harald von Koenigsegg var kavallerist i Berlin under 30-talet innan han om till Sverige.
-Efter kriget kunde han med hjälp av gamla tyska kontakter och med stöd av svenska vänner som Carl Strömfelt och Calle Martin dra igång den organisation som i dag heter Fegentri, amatörryttarnas internationella organisation, berättar Jesko.
-Men pappa var inte intresserad av några roller i organisationer eller administrationen, konstaterar sonen. När han var på kapplöpningar ville han fullt ut njuta av sporten och inte ha andra förpliktelser. Däremot stöttade han som sponsor, inte minst av Fegentri och av Strömsholm.
Och nog satte Harald von Koenigsegg rejäla spår i sporten. I hans ljusgröna och vita färger tävlade kontinuerligt en eller flera galoppörer från starten 1951 till bortgången 1994.
-Totalt kom jag fram till cirka 30 hästar, inklusive några delägda, som tillsammans vann cirka 140 löpningar. Flertalet av dem kom till på Täby Galopp, konstaterade Jesko i Amie Karlssons intervju sedan han gjort ett sammandrag.
Det innebar kontakt med många olika tränare:
-Robert “Bobbie” Killick hade alltid någon eller några av min fars hästar i träning. Samtidigt ville min far ogärna flytta hästar i samband med förvärv och med åren blev därför många tränare involverade, vilket också resulterade i ett spännande kontaktnät inom sporten. Listan ser i bokstavsordning ut så här: Lilian Beil, Bengt Bengtsson, Wenche Buttedahl Allen, Baltzar von Braun, Gustav Holst, Robert Killick, Asbjörn Larsen, Bruno Nilsson, Börje Ohlsson, Lennart Reuterskiöld Sr, Karl Strasser, Gösta Wahlberg och Werner Wennerberg.
I Intervjun från 2016 räknar Jesko upp en rad av pappans bästa hästar. Två av de mest meriterade på tävlingsbanan var den egenuppfödde Amor (e Ujiji-Amorina), som överraskande vann St Leger på Åby, riden av Sam Friberg och tyskfödde Bon Tip, som bara fyra år gammal sensationellt vann St Eriks Pris i sin första start i steeplechase och besegrade 13 konkurrenter, inklusive Free As Air och Koh-I-Noor. I sadeln satt Sören Östgård.
-Trots att det är 55 år sedan kommer nästan tårarna när jag tänker på detta, erkänner Jesko.
I Our Martin, där Harald von Koenigsegg var delägare fick han en imponerande elithäst, som vann 16 löpningar inklusive Norsk st Leger och en grupplöpning i Köln.
Jesko har också ägt hästar i eget namn. En av dem var den segerrika allroundhästen Trouville (e Hurricane-Trove), som Jesko själv red till seger på Strömsholm. Efter att ha pensionerats 12 år gammal, var Trouville så frisk, att han gjorde ett come back-lopp som 13-åring och slutade tvåa.
I motsats till fadern har Jesko också engagerat sig i sporten, dels i skiljedomstolen på Täby Galopp och dels i Galoppöverdomstolen, där han medverkade i 27 år. Han var också ordförande i föreningen Skandinavisk Hindersport.
I dag är Jesko delägare i den lovande hinderhästen Jesse’s Wonder, som tränas av Dennis Persson. Engagemanget för hindersporten lever, så han avslutar följdriktigt:
-Vi ses på Strömsholm på lördag.
Jesko von Koenigsegg på segerrike Trouville. Vid tygeln tränare Asbjörn Larsen. Foto Stefan Uppström.
Jesko som prisutdelare i Gyllene Hästen till Anders Herlin efter Seger för Truckers Glory
ANTALET HÄSTAR I PROFFSTRÄNING MINSKAR
Den 3 september var 553 hästar i svensk proffsträning. Det är en minskning med 90 stycken sedan den 8 maj, då en avstämning gjordes. Det motsvarar 14 procent.
Vid avstämningen i maj var det åtta tränare som hade minst 20 hästar i träning. Nu har antalet minskat till sex. Dessutom har nästan alla åtta som i maj hade ansvar för minst 20 hästar, nu minskat sina stall enligt denna förteckning (med majsiffran inom parentes):
Patrik Wahl 39 (49)
Lennart Reuterskiöld Jr 31 (41)
Francisco Castro 25 (30)
Madeleine Smith 24 (25)
Roy Arne Kvisla 23 (23)
Caroline Malmborg 21 (24)
Vanja Sandrup 19 (21)
Ellinor Rasmusson 17 (17)
Det bör påpekas att siffrorna kan ändras rätt kvickt. Det kan också antas att flera stall har ”rensats” i väntan på att inköp ska göras vid åringsauktionerna.
FULLBLODSGURU ÅTERSER SVERIGE
En av världens ledande analytiker av fullblodsaveln var på gästbesök några dagar i Sverige. Det är Bill Oppenheim, stundtals beskriven som avelsguru.
Bill Oppenhem grundade tidningen Racing Update och har skrivit i flera andra tidningar. För närvarande medverkar han i amerikanska Blood Horse.
Mest känd är han kanske för rankingindexet APEX (Annual Progeny Earnings Index). Det är ett system som rankar avelshingstar i Nordamerika, de ledande europeiska länderna och Japan. Syftet är att granska kvaliteten i hingstarnas avkommor.
Hingstarna indelas i tre kategorier, A-runners, B-runners och C-runners. Till A-gruppen hänförs varje år de avkommor som utgör de 2 procent som sprungit in mest vinstpengar. B-hästar är de två procent som sprungit in därnäst och C-hästar de fyra procent som kommer därnäst i penningstatistiken. Dessa jämförs med hingstens totala antal startande hästar. Resultatet blir ett index.
Den genomsnittliga hingsten får ett index på 1,0. Ju högre index desto större sannolikhet att hingsten lämnar riktigt bra avkommor. Således ståtar världsstjärnan Galileo med 2,66 för sina A-, B- och C-hästar.
Bill Oppenheim besökte inte Sverige för att marknadsföra APEX-systemet utan var här privat. Dels för att träffa gamla bekanta, dels för att se avelshingsten Swipe som nu står på Rävdansen. Swipe är uppfödd av Bills fru Lou och var årgångens näst bästa häst i det stora galopplandet USA. Men då hade Bill och Lou sålt sin häst.
-Jag visste att han skulle säljas som avelshingst efter karriären. Men visste inte att det var till Sverige. Jag antar att det skedde via Ivans gamla japanska kontakter, som tidigare bidragit till Eishin Dunkirk.
-Jag har nu sett Swipe på plats. Han ser fin ut liksom de föl han lämnat, säger Bill.
Hittills har 21 föl efter Swipe inregistrerats i Sverige. Ett av dem är en hingst undan Taxiformissbyron, som Bill och Lou själva äger.
Bill Oppenheim är en Sverigevän sedan han i slutet av 90-talet kontrakterades som avelskonsult av Svensk Galopp. Han besökte en rad stuterier och medverkade vid seminarier under ett par år. Han föreslog också en ökad satsning på stolöpningar i högsta klassen. Några resultat var Lanwades Stud Stakes och Coolmore Matchmaker Stakes, som både nådde listed status.
Swipe (e Birdstone) nu hos Ivan Sjöberg på Rävdansens Stuteri. Swipe startade elva gånger i USA, vann en gång, var andre fem gånger och tredje en. Tre av andraplatserna togs i Grade 1-löpningar, bl a i Breeders’ Cup Juvenile. Foto Daily Thoroughbred News.
DEN GAMLA MÅLNINGEN
Det kom en fråga från Björn Zacke, medlem i Jockeyklubben sedan 1982 och mångårig ledamot i Galoppöverdomstolen, om det gick att identifiera den tavla han nyligen fått.
Ledtrådarna var fem. På baksidan stod det Ulriksdal och fyra namn: Svarta Rudolf, Östan, Radimska och Nemesis.
En galopphistoriker kunde tämligen snabbt datera motivet på tavlan till 1930-talet. Med hjälp av Jockeyklubbens årsböcker återstod det att hitta någon löpning där de fyra namnen (hästnamn förstås) möttes och slutade i ungefär den ordning tavlan visade.
Efter lite letande hittades löpningen, som hette Granby-handikap. Den reds över 1600 meter lördagen den 31 augusti på Ulriksdal. Banan definierades som god och det var 17 grader varmt.
Tio hästar startade, ett ganska stort startfält på den tiden, och de fyra på tavlan slutade främst. Vann gjorde Svarta Rudolf, som tävlade för Stall Britta-Kola (gul med brun mössa). Bakom pseudonymen stod Britta Strokirk som var assistent åt tränare George Wiedesheim-Paul. Stallnamnet valdes eftersom hon drygade ut kassan genom att sälja hemlagad kola med det namnet på tävlingsdagar.
Britta Strokirk tog över Wiedesheim-Pauls stall 1954 när denne avled och blev själv en framgångsrik tränare.
Svarta Rudolf, en Knutstorpsuppfödning, reds av tyske Willy Wodke. Ekipaget bar 59 kilo. Oddset var 6,95.
Närmast bakom slutade Östan (helgrön dress), som reds av sin tränare och ägare George Killick. Också med 59 kilo.
Trea slutade i svart dress med gult axelskärp och gul mössa Radimska, som reds av lättviktsjockeyn Eric Unruh, vilket innebar mycket bly i sadeln, eftersom ekipaget bara 65 kilo. Hästen tränades av Alfred Dixon och ägdes av dennes fru.
Knappt slagen av Radimska var på fjärdeplatsen Nemesis med Fritz Andersson i sadeln, också i svart men med vit mössa (och ett vitt axelskärp som inte ett syns på tavlan). Nemesis ägdes av sin tränare Axel Thorngren.
De här fyra hästarna var flitiga på galoppbanan i Solna:
Svarta Rudolf startade 11 gånger, vann 2, var tvåa 7 och trea 1 gång. Prissumman blev 3 760 kr
Östan startade 16 gånger, vann 2, var tvåa 5 och trea 1 gång. Prissumma 3 120 kr
Radimska startade 14 gånger, vann 3, var tvåa 3 och trea 5 gånger. Prissumma 4 300 kr
Nemesis startade 10 gånger, vann 2, var tvåa 1 gång och trea 1 gång. Prissumma 2 465 kr
Förhoppningsvis slår några av de här namnen an gamla minnen från Ulriksdal.
Kanske känner någon till konstnären Rolf Nystedt? Björn Zacke är lika nyfiken som redaktören.
Jockeyklubbens Informationsforum
Länkar till samtliga enskilda artiklar hittar du här
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
info@jockeyklubben.se