millibloom

dela artikeln

BLOOMERS FORTSÄTTER LEVERERA

Den import som Kjell Sjöberg gjorde 1974 av Bloomers (e Floribunda-Duliket är en av de viktigaste som gjorts i svensk fullblodshistoria. Stoet var då tio är gammalt och kom att leverera två toppston i sitt nya hemland. De var dels Filibloom (e Relko) och dels Bloomigunda (e Mt Swanee).

Filibloom blev toppstoet i sin årgång (född 1979) och vann åtta gånger, bland annat i Jockeyklubbens Avelslöpning. Dessutom var hon tvåa i Kriteriet och trea i Danskt och Svenskt Oaks.

Bloomigunda segrade tre gånger och slutade i Dianalöpning. I aveln blev hon mor till toppstona Rosenobler och Gyllen, som tillsammans erövrade 24 segrar, varibland fem klassiska triumfer.
Filibloom fick ett ännu bättre sto i Yankee Bloom (e derbyvinnaren El Gran Senor). Hon segrade i Jockeyklubbens Avelslöpning,, Svealand och Amacita, var tvåa i Svenskt Oaks och Vinterfavoriternas Pris, trea i St Leger och fyra i Svenskt Derby.

I avelsboxen blev hon mor till den första framgångsrika hingsten i denna moderslinje (fast i en annan Bloomers-linje vann dotterdottersonen Bloomerace både Svenskt Derby och Breeders’ Trophy). Det var Tertio Bloom (e Tertulian), som vann 10 gånger i Sverige och en i Dubai. Bland annat vann han tre listed race: Jägersro Sprint två gånger och Zawawi Cup en gång).

Yankee Bloom lämnade även Horatio Bloom som segrade Breeders’ Trophy Juvenile och så blev hon mor 2008 till Milibloom (e Miesque’s Son), som bland sina tre segrar räknade vinst i Swedish Champion Classic men också var andre i Oaks och tredje i Derbyt.

Därmed är vi framme i nutid. För Milibloom ståtar i dag som mor till årets suveräna vinnare av Dansk Derby, Master Bloom. Hans far är tyske derbyvinnaren Pastorius, som dessutom vann ytterligare två Grupp 1-löpningar.

Men betäckningen med Pastorius har inte skett i Kjell Sjöbergs namn utan Milibloom ägs nu av familjen Reuterskiöld, vars kontakter med Sjöberg går långt tillbaka i tiden, och familjen Knutsson i IKC Racing.
-Milibloom ägde jag tillsammans med Johan Reuterskiöld, som fick köpa ut henne när tävlingskarriären var över, berättar Kjell Sjöberg. I dag är det Stall Reuterskiöld HB och Inge Knutsson i ICK Racing som äger stoet.

Hur hittade Kjell Sjöberg Bloomers?

-Jag var i Newmarket på jakt efter ett sto, i sällskap med Reuterskiöldarna och Dagge Näsmark och hade fått med en lista på fem punkter som ett bra sto skulle ha. Den hade jag fått av Allan Wettermark, gift med Margareta Wettermark. Jag visade den för Kirsten Rausing, som sa ’ett sånt sto har jag just sålt’. Men det visade sig att hon inte fått tag på köparen och då fick jag köpa det i stället. Men först var jag och tittade på Bloomers’ föl, som var mycket snyggt och sedan såldes för toppris på Doncaster Sales.

-Köpare till avkomman var tränare Ryan Price, vars närmaste man Andrew Meade, blev en bra kontaktman för Lennart och Madde och tipsade om rad goda hästar som Elwyns, Tribal Jester och Martinmas. Senare också om Hangover Square. Bra kontakter behövs.

Kjell Sjöbergs ingång till galoppsporten var fadern Knut, som var biokemist och professor vid Veterinärhögskolan i Stockholm.
-Pappa utförde det första dopingprovet på Ulriksdal, och jag följde med ut till banan, där derbyvinnaren Clubman Junior var bland de första jag fick se. Så småningom kom jag att rida ut hos tränare Gösta Wahlberg och köpte så småningom en häst från Herbert Sachs som hete Rayborn. På den vann jag amatörlopp.

Kjell Sjöberg blev också biokemi och professor som fadern, men har hela tiden behållit sitt galopp- och avelsengagemang. Han är sedan länge (1965) medlem i Jockeyklubben.
Fortfarande har han intresse i en rad Bloomers-ättlingar, som Romeo Bloom (u Bloomeretta), Sibling Bloom (u Senorita Bloom) och Quicksteps Bloom (u Senorita Bloom) och Yatsee Bloom (u Yankee Bloom).

Andra konsekvenser
Master Blooms danska derbyseger är intressant även på ett annat sätt. Den skapar nytt liv i uppfödarkampen mellan Danmark och Sverige.
Förr – ja förra århundradet – gav uppfödarkampen mellan Sverige och Danmark det svenska Derbyt en extra dimension. Men den försvann när derbyt öppnades 1993. Sedan dess är det mest hästar importerade från länder utanför Skandinavien, som vunnit det blå bandet.

I stället har det skandinaviska avelsintresset flyttats över till det danska derbyt, som enbart är öppet för skandinaviskfödda hästar. Länge var tvekampen en nullitet. Den danska överlägsenheten var så stor, att ofta startade över huvud taget ingen svenskfödd häst när derbyt gjordes upp på Klampenborg.
Under 1900-talet reds 89 derbylopp på Klampenborg. Bara 14 av dessa vanns av svenskfödda hästar, det vill säga knappt 16 procent.

Men sedan sekelskiftet har situationen ändrats. Fortfarande är de flesta vinnarna födda i Danmark – 11 stycken – men de svenskuppfödda är såpass många som 8. Förutom Master Bloom är de svenskuppfödda; Halfsong (2003), Sibelius (2004), Mission Possible (2005), Cassini (2007), Inchiline (2009), Quite A Mission (2013) och Davicii (2014).

Milibloom vinner Swedish Champion Classic 2011 på Täby Galopp

masterbloom

Master Bloom vinner på Jägersro 2018


Jockeyklubbens Informationsforum
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
info@jockeyklubben.se

 

 

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman

Möt Fegentri-världsmästaren Elin på söndag 

Inför den sista avdelningen av Fegentri Ladies i Pisa på söndag, så har Sveriges Elin Hedman en ointaglig ledning.Hon har i år vunnit lopp i ...
TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen