ivan andersen

dela artikeln

En bortglömd tränarkarriär?

Det är sällan någon svårighet att hitta artikelstoff inom galoppsporten. Uppslagen ger ofta sig själv, men ibland är ingångarna lite oväntade.

För en tid sedan fick Jockeyklubben förfrågan om en tidigare tränare och ryttare vid namn Ivan Andersen. Frågeställaren Per Söderhielm som driver företaget Pratboken, ska göra en dokumentär om Andersen.

Namnet Ivan Andersen är säkert okänt för de flesta galoppentusiaster i dag. Men på 1930- och 40-talen var han en känd profil, främst på Jägersro.

Ivan Andersen var dansk till ursprunget men kom som 17-åring till Axel Thorngrens framgångsrika stall på Jägersro, som ryttare och stallman. Nästa anhalt var tränare Torsten Jönsson vars karriär blev kort. Han ung till följd av en lungsjukdom.

1930 fick Andersen en amatörtränarlicens som komplement till ryttarlicensen. Hans stall låg i Hindby, där också Georg Killick höll till.

Ivan Andersen koncentrerade sig på den löpningstyp, som till början kallades för ”löpning för mindre jordbrukare”.

Ryttarutrustningen var enkel, vikterna höga och hästarna mest halvblod. Så småningom blev det mer och fullblod och löpningarna blev ofta en plantskola för professionella jockeys och tränare. Några exempel var Thorvald Nordquist, Einar Jardby, Gustav Holst och Ingvar Åsheim.

Löpningarna var inte längre bara för ”mindre jordbrukare” och kom att heta Jägersrolöpning eller uppkallades efter olika skånska ortnamn. Men i folkmun kallades de oftast ”bonnalöpningar”. De låg vanligen sist i löpningsprogrammet och var populära spelobjekt, eftersom utgången ofta var oviss och gav goda odds. Därmed en chans att vinna tillbaka förlorade pengar.

Ivan Andersen dominerade ofta bonnalöpningarna, därför att han startade flest hästar i dem. Hans mest kända häst hette Vildfågel, som under åtta säsonger startade 107 gånger – i en tid som bjöd betydligt färre tävlingstillfällen än i dag. Segrarna blev 22, antalet andraplatser 18 och tredjeplatser lika många. Segrarna togs även i andra löptyper än ”bonnalöpningarna”

Vid 16 av segertillfällena red Ivan Andersen själv i sin vit-gröna dress Vildfågel till seger, sista gången den 10 april 1948. Vildfågel bar 79 kilo, inte ovanligt i dessa löpningar. Men den följande starten den 30 april det året blev fatal. Enligt Jockeyklubbens Årsbok förlorade Vildfågel sin ryttare I. Andersen och diskvalificerades. Det blev Ivan Andersens sista start till följd av den skada han drabbades av.

Enligt ett pressklipp Per Söderhielm skickat blev hästen ”hårt trängd, man hörde någon ropa till, och sekunden efteråt störtade ryttaren till marken.”

Det bedömdes som en olyckshändelse, men det var inte allas uppfattning.

Ebbe Cronberg, Jockeyklubbens minnesrika medlem i Skåne, som var en ung pojke då men redan mycket galoppintresserad, minns att många talade om händelsen och sade att det var en hämnd mot Andersens sätt att ”dirigera” utgången och därmed spelet ii bonnalöpningarna. Han tränade ofta majoriteten av de startande hästarna, som förutom av honom själv reds av unga, fattiga lärlingar, som inte hade råd att säga nej till de ridorder de fick. Skötte de sig inte fick de inte betalt eller helt enkelt sparken.

-En av de unga ryttarna, som sedan blev mycket framgångsrik i sporten, var så fattig att han fick nöja sig med att sova i Andersens källare, kommenterar Ebbe Cronberg.

Men i löpningen den 30 april hade man bestämt att ge Andersen en minnesbeta, som fick ett mer dramatiskt förlopp än vad som förmodligen var avsett.

Ebbe understryker att det handlade om rykten. Ingen ställdes till svars.

Ett par av de ryttare som red i bonnalöpningarna var också inblandade i den så kallade ”ryttarskandalen” som avslöjades året innan. Efter en omfattande utredning konstaterades att ett antal, enklare, löpningar på Ulriksdal varit uppgjorda. Flera ryttare och tränare blev avstängda. Det bör påpekas att Ivan Andersen inte hörde till dessa.

Efter olyckan på Jägersro var ryttarkarriären över men han fortsatte några år till som tränare. Bland annat startade han Vildfågel även när hästen var som tio 1950. Då blev det en andraplats som bäst.

Ivan Andersen, tränare och ryttare. Foto: privat

Men bilden av Ivan Andersen bör balanseras. Så här skrev en känd hästsportjournalist vid Andersens 50-årsdag:

”Numera är Andersens stora duglighet som hästkarl, ryttare och tränare av icke minst svårbemästrat material allmänt erkänd av både sakkunskap och publik. De s.k. icke offentliga slätlöpningarna på sin tid dominerade han nära nog ensam.”
Dokumentären om Ivan Andersen beräknas visas den 16 november, bland annat på Pratbokens hemsida.

olyckan 1949

Pressbilder från olyckan 1949. Foto Skånska Dagbladet


logo jk forum

 
Länkar till samtliga enskilda artiklar hittar du här

Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson

Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till 
info@jockeyklubben.se.

 

 

 

Save

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman

Möt Fegentri-världsmästaren Elin på söndag 

Inför den sista avdelningen av Fegentri Ladies i Pisa på söndag, så har Sveriges Elin Hedman en ointaglig ledning.Hon har i år vunnit lopp i ...
TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen