dela artikeln
Galoppens historia – XI
Avsnitt XI
Jockeyklubben har hittills publicerat tio avsnitt av Björn Eklunds skildring av galoppåret (med mera) 1943.
Nu fortsätter vi, efter påskuppehållet, med del elva av totalt 20.
Trots krig och ransoneringar kunde svenskarna njuta av en varm och vacker sommar 1943. Söndagen den 25 juli skaldade Dagens Nyheter ihop följande väderleksrapport:
”Solen skiner på taket,
folket är mestadels naket.
Luften är tung och kvav.
Åker till landet i en droska,
bonde har skördebrådska,
ljumt är det blånande hav.
Nu är det riktig sommar,
korna har sprängfyllda vommar,
strömmingen präktiga rommar,
flickorna brunbränt skinn.
Söndagen väntas bli stilla,
värmen blir inte så illa
skulle regndroppar trilla,
slår denna spådom in.”
Jägersro tionde dagen den 25 juli
På Jägersro är det sol och 20 grader. En stor publik passerar vändkorsen för att se tvååringarna göra upp om Svenskt Kriterium med ett förstapris på 3 350 kronor. Inte mindre än tolv ungdomar startar, varav fem från vårt grannland.
Det blir nästan full pott för de danska gästerna, som placerar sig på de fyra första platserna. Segern går till fru Kiss Carls Star-Shoot (efter Tetrameter) som går till ledningen vid upploppets början och lätt håller undan för Stald Ginges Pegasus och Stall Zadas Skirner med Speed på fjärdeplatsen.
Star-Shoot tränas av Axel Thorngren och rids av Hans-Bech-Holm. Bästa svensk blir Buonaventura, som vann årets första maidenlöpning, på femteplatsen.
Det blir således en rejäl röd-vit revansch för nederlaget i det svenska Derbyt. En liten tröst är att måltrean i alla fall ägs av konsul Edstrands svenska Stall Zada. Övriga ägare på de främsta platserna är välkända på Klampenborg. Fru Kiss Carl var tidigare en framgångsrik hoppryttare och blev sedan ännu mer framgångsrik som uppfödare. Familjen Nielsen i Stald Ginge stod bakom ett känt varunamn med en ännu mer känd slogan.
Trots att startmaskinen inte fungerade, blev inget ekipage direkt missgynnat av flaggstarten. Tidsmaskinen fungerade inte heller men en inofficiell tid visade på nytt banrekord: under minuten på den 1000 meter korta distansen.
Dagens mest imponerande vinnare sågs i steeplechasen i Kronprinsessans pris, som Bataclan lätt vann med fyra längder, trots 82 kilo på ryggen inklusive Lennart ”Bimbo” Larsson. Måltvåan Piggvar bar 21 kilo lägre vikt.
Mindre imponerande var triumfatorn i officerssteeplechasen, Zephyr ett halvblod efter Cloudbank, som trots en 500 meter kortare distans och tio kilo mindre vikt bara var 20 sekunder snabbare än den belgiske hindermatadoren.
Olssons bytte till Åsheim
Två tränarsegrar bärgade Herbert Brown. Först segrade norskägde Espoir före Marshal och Sweet Boy och sedan fick Ferox årets första seger över 1600 meter, normalt sett i kortaste laget. Bland Ferox många tidigare segrar kan lyftas fram tre stycken i Ulriksdals längsta löpning, Guldpokalen, som avgörs över 4000 meter.
Dagens tredje hinderlöpning, Lomma-häcklöpning slutade med död löpning mellan Friedricus-Rex och Twilight i ett i övrigt utdraget fält.
Den allt mer framgångsrike Göteborgstränaren Per Arne Wållgren ansvarade för vinnaren i Harpagos-löpning, Wild Ronald, som kostade hela 7 300 kronor på åringsauktionen för två år sedan. Men som i sin tidigare regi mest varit en besvikelse. P A Wållgrens ryktbarhet minskade sannolikt inte av att han var bror till skådespelerskan Gunn Wållgren, som inlett en lovande karriär.
Slutligen vann Monamie sin tredje årsseger i Jägersro-löpningen, som oftast tyglad av sin ägare Ingvar Olsson – som senare skulle ta efternamnet Åsheim, liksom sina bröder Åke och Göran.
Vinnare på Jägersro den 25 juli
1600 m: Espoir 3 år h e Turbotin-Esprit; Peder Thuesen/H Brown
St-ch 3500 m: Zephyr 7 år v e Cloudbank- st e Time Honoured; lt P Swartz/tränad vid A.3.
2000 m: Wild Ronald 3 år v e Monsieur d’Ypres-Wild Violet; Alfons Chojnacki/P A Wållgren
Sv Kriterium 1000 m: Star-Shoot 2 år h e Tetrameter-Grand Coup; Hans Bech-Holm/A Thorngren
St-ch 4000 m: Bataclan 10 år v e Rural-Bataille; Lennart Larsson/G Wiedesheim-Paul
Hcp 1600 m: Ferox 9 år v e Salmon-Trout-Phillippa Roet; Peder Thuesen/H Brown
Häck 2800 m: Friedricus-Rex 4 år e Cloudbank-Sagia; H Andersson/G Wahlberg och Twilight 3 år h e Light o’ Love-Exploration; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul – död löpning
1800 m: Monamie 4 år st e Savonarola-Vallée Heureuse; herr i Åsheim/Ivan Andersen
På krigsfronten rådde i svensk press fokus på den allierade attacken mot först Sicilien och sedan italienska fastlandet. Den 20 juli bombades Rom. De allierade framstötarna fick Hitler att dagen därpå åka till Rom och träffa sin axelbroder Benito Mussolini.
Det tyska sändebudet, Dr Paul Schmidt, som ofta besökte Sverige under kriget, sände ut följande hälsning:
”En dag skall emellertid komma, på vilken var och en i Tyskland och Italien nu väntar, en dag som vi är beslutade att nå fram till, dagen då det redan höga samlade hatet kommer att urladda sig. Den dag kommer motståndaren förgäves att vädja till Världssamfundet eller till humaniteten eller åberopa Washingtons, New Yorks eller Londons kulturella minnesmärken. Men de ständigt växande bevisen för deras egen krigföring skall icke tysta motståndarens klagorop.”
Björn F Eklund