Folke Bernadotte
Folke Bernadotte hälsar på kanadensiska soldater. Foto: Wikipedia

dela artikeln

Byline1

Avsnitt XVIII

Fångutväxling, flygnedskjutning – och fortsatt förtryck i Danmark

Under flera dagar dominerar nyheterna om fångutväxling mellan svårt skadade allierade soldater och tyska fångar. Sammanlagt rör det sig om 5 175 krigsskadade soldater. Utväxlingen sker i Göteborgs hamn med hjälp av fartyget Kungsholmen.

Det är ett initiativ av Svenska Röda Korset, vilket ledde till att en rubrik löd: ”Prins Carl ordnar svensk kärleksgåva”. Mer operationellt ansvarig var greve Folke Bernadotte. Arrangemanget bevakades både av engelsk och tysk press. En svensk reporter beskrev det sålunda:

”Trots att många av fångarna är lemlästade på det ena eller andra sättet, har dock alla visat ett strålande humör och stor tacksamhet mot Röda Korsets representanter.”

Några dagar får tidningarna lämna mindre glättiga nyheter: 13 personer förolyckas när ett svenskt plan blir beskjutet utanför Smögen. Bara två personer överlever men de kan vittna om att det attackerande planet var tyskt, vilket också framgår av den ammunition som använts. Planet har genomsållats av tyska kulor.

Sverige med i norrmännens kamp

I Danmark har de tyska myndigheterna börjat frisläppa de danska officerare, som greps i samband med oroligheterna i slutet av augusti. Dock är frigivningen kopplad till en varning: officerarna riskerar att bli förda till Tyskland, om någon ur den danska krigsmakten företar sig något mot tyskarna.

Att den nyligen tillsatte nye nazistledaren Vildfred Petersen anhållits av tyskarna och överlämnats till Gestapo, väcker dock föga upprördhet. Han hade ersatt Fritz Clausen, som lät enrollera sig som läkare på östfronten i Waffen-SS.

Få sörjde hans avresa.

Detsamma gällde Italiens Benito Mussolini,  vars popularitet hastigt dalat. Nu meddelas att han beslutat att helt dra sig tillbaka från den offentliga scenen.

Axel Kielland

I Sverige var det som tidigare framgått, populärt att gå på bio. Inte minst för att se svenska filmer. 42 svenska filmer hade premiär detta år. Men bokläsningen visade också höga siffror. Också på detta område var den svenska produktionen hög. Högst upplagor nådde Alice Lyttkens ”Lyckats tempel” och Eyvind Johnsons ”Krilon själv” – den avslutande del i den mycket uppmärksammade Krilonserien, författarens version av kriget.

Uppmärksammad blev också Fritiof Nilsson Piraten ”Tre terminer i Lund”, hans första försök att söka sig utanför hemtrakterna i Färs härad i Sjöbo,

Skärmavbild 2023 06 13 kl. 12.14.38

I en lång recension i Dagens Nyheter skriver I.H. (Ivar Harrie)) bland annat att romanens komposition har fått Piratens “äkta stilmärke.” Han utvecklar det vidare;

”La Tragi-Comedie Humaine bjärt utslagen i en svensk akademisk småstad – det är ett stort ämne för en bildningsroman. Piratens konst tycks ibland svikta under uppgiftens tyngd – men företaget ger krafter; när sista kapitlet kommer, har han lyckats med sin egen metod, som inte liknar någon annans.”

Skärmavbild 2023 06 13 kl. 12.11.48
Kay Jensen i sadeln på Strand i Julius Grönlunds orange och svarta dress. Grönlund är också ägare till hotell Strand i Stockholm. Foto: Erik Andersson.

Sympatin för det norska broderfolket ger också utslag. En mycket läst roman är Axel Kiellands nyutkomna ”Lev farligt”.  I Svenska Dagbladet konstaterar dr Ivar Pauli: ”Den kommer säkert att slukas av de 99 % och mer av det svenska folket som med hela sitt hjärta är med i norrmännens kamp.”

Uriksdal tjugonde dagen den 24 oktober

Banan var tung denna vackra oktobersöndag efter en hel del regn i veckan, vilket bidrog till flera outsidersegrar, dock inte i huvudloppen. Ulriksdals Stora Pris, sprinterloppet för 2-åriga och äldre hästar, samlade bara fyra hästar och slutade med en lätt seger för godsägares Kuylenstiernas mångsidiga April, som tog sin femte årsseger före 3-åriga Twilight, som kom från seger i Ulriksdals häcklöpning. 2-åringarna Lorenzo och Fama spelade statistroller. Twilight kunde ha kommit närmare April i mål, om inte ridande Kay Jensen slutat rida vid 1000-metrsmålet i stället för att fortsätta i full fart hundra meter till. Det kostade Jensen 100 kronor i böter.

I uppgörelsen om Gyllene Hästen startade inte förhandsfavoriten Västerstad, som drabbats av reumatism. Och nye favoriten Tristan rumplade svårt i vattengraven och utgick. I stället blev det  en intensiv uppgörelse mellan fyraåringarna Ecu och Kåreholm, som den förre vann med ett huvud. Därmed tog Bo Palms Turbotin-son sin femte årsseger. För nyblivne tränaren Henning Strandh var det däremot den första. Kåreholms ägare Hans Danielssons lade in en protest mot Ecu för trängning, men drog tillbaka den innan skiljedomstolen hann sammanträda.

Favoritseger blev det i nya tvåårslöpningen Monsieur d’’Ypres-löpning, genom skimmelstoet Strand, vars mor Kolomea 1937 vann samma löpning som i dag hemfördes av April. Kay Jensen red smart ínvändigt och revanscherade sig för ritten på Twilight.

Derbyvinnande jockeyn Gösta ”Tott” Pålsson är en inte alltför ofta förekommande gäst på Ulriksdal. Men denna gång slog han till med triumfer i dagens båda inledningslöpningar. Först i en maidenlöpning med Sergeant York till ett odds på 25.04 och sedan i en handicap över 1600 meter med den enligt Racing ofta ben-ömme Port Said. Odds 19,36.

Tränare till dessa var George Killick respektive Nils Nilsson. För den senare var det blott andra årssegern.

Betydligt mer väntad var Inspections seger i en häcklöpning över 2800 meter, där treåringen vann lätt före de jämnåriga Örnäs II och Incognito.

I den avslutande amatörlöpningen kom denna gång San Marco iväg utan problem från startbanden och segrade lätt före La Tzigane. Segerryttare var Ella Winblad von Walter som också tränar hästen.

Signatur Racing sammanfattade  dagen:

”Allt som allt var det en skön blandning med sådana ingredienser som renodlade outsiders, favoritfall, protest och måltabbe, allt beskådat av en entusiastisk och mycket talrik publik, gonande sig i det för årstiden härliga vädret.”

Vinnare Ulriksdal den 24 oktober

1000 m: Sergeant York 2 år h e Shon Maclean-Ebano; Gösta Pålsson/G Killick
Hcp 1600 m: Port Said 6 år v e Temible-Every Port; Gösta Pålsson/N Nilsson
Gyllene hästen st-ch 4000 m: Ecu 4 år v e Turbotin-Esprit; Herbert Månsson/H Strandh
Ulriksdals stora pris 1100m: April 5 år st e Turbotin-Gisela II; Peder Thuesen/H Brown
Häck 2800 m: Inspection 3 år v e Cloudbank-Introspection; Anton Adamsson/G Wiedesheim-Paul
Monsieur d’Ypres-löpning 1000 m: Strand 2 år st e Feliciter-Kolomea; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul
Am-löpning 1600 m: San Marco 6 år v e Savonarola-Sweet Olly; fru E Winblad von Walter/dito

GSMArkiv Stora Åby i Mölndal
Åby trav- och galoppbana i Mölndal.

Final på Åby

Det är också tungsprunget på Åby, när finaldagen genomförs. Sammanlagt har 27 löpningar ridits, alla i samband med travtävlingar. Den sista löpningen vinns av 3-årige Jerico (efter Shon Maclean-Sirocco). Han rids av herr J Ekman och tränas av Per Arne Wållgren. Av de åtta konkurrenterna slutar 10-åriga Rosita (fru Marianne Claesson i sadeln) närmast.

Baron Carl Otto Silfverskiölds Jerico gör sin sextonde start för året och tar sin tredje seger. Dessutom var den svarta hingsten tvåa i en löpning vid Klampenborgs derbydag.

Björn F Eklund


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

GN topham pokal toppbild

Dags för Grand National!

Det är dags igen för Grand National.Det blåser lite snåla vindar över hindersporten just nu, men som vanligt så har tävlingarna på Strömsholm fått ihop ...
BRIGADIER toppbild

Danskt i Jockeyklubbens 2000 Guineas

Brigadier från Danmark segrade i Jockeyklubbens 2000 Guineas.Och Good Fortune från Danmark segrade i dagens huvudnummer - Stockholms Stora Pris.Även de norsktränade hästarna gjorde bra ...
Stockholm Plaza Open Sprint championship 1991

Gunnar Nordling In Memoriam

En av Sveriges framgångsrikaste ryttare och tränare har avlidit. Gunnar Nordling blev 73 år gammal. Han blev jockeychampion åtta gånger under perioden 1978-1993. I Norge ...
Bild BC juni 23

Ny JK-ordförande: Benny vill bjuda in till samtal

Jockeyklubben har fått en ny ordförande. Och det är en veteran inom den svenska galoppen, som tar över rodret.Benny Carlsson, Ängelholm, var tidigare ordförande i ...
Lutfi Kolgjini

Kolgjini: “Vår styrelse kan inte bestämma om gemensam flytt”  

Stall Kolgjini är Skånes största travstall.Lutfi Kolgjini har följt diskussionen om en eventuell flytt med galoppen till “Nya Jägersro", med stort intresse.— Det är ristat ...
Överbild

Livepresentation av Bara Hippodrom

På lördag den 1 juni och onsdag den 5 juni kommer Bara Hippodrom att via Teams ha ett öppet informationsmöte om Bara galoppbana. Alla är ...
Erik Kylengren.jpg

Erik Kylengren in memoriam

Förre generalsekreteraren i Svenska Galoppsportens Centralförbund (nu Svensk Galopp) Erik Kylengren har avlidit, 84 år gammal. Erik innehade sin befattning under hela 17 år, men ...
toppbild NDG

Allt klart för Nationaldagsgaloppen!

Det blir en brakstart på juni månad för Svensk Galopp.Den sportsliga höjdpunkten den kommande veckan inträffar på söndag, då de flesta derbyaspiranterna kan ses i Svenskt Derby ...
Jessica Long01

Jessica Long: “Nya Jägersro är inget alternativ”

Motionen från galoppsällskapen i Stockholm och Göteborg om att åter se på ”alternativ för ny bana i Skåne” har väckt starka reaktioner i Skåne.Jessica Long ...
Elin Hedman o Anna

Fegentri: Seger för Elin Hedman!

Svenska Elin Hedman segrade i Fegentri-loppet för damer i schweiziska Frauenfeld på måndagen.Elin leder nu Fegentri-sammandraget. Den svenska Fegentri-ryttarinnan Elin Hedman segrade i schweiziska Frauenfeld, ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen