
dela artikeln
Dags för Grand National!
Då var det dags igen för världens mest spektakulära lopp. På Aintree-banan utanför Liverpool, så har Grand National – det engelska originalet – ridits sedan 1839. Och i år är naturligtvis inget undantag. Klockan fem på lördag eftermiddag, så rids denna magiska steeplechase, som uppmärksammas över hela världen.
De 34 deltagande hinderhästarna i Grand National-fältet gör upp över en krävande bansträckning som är 6 907 meter lång. Ungefär två varv runt banan – och dessutom 30 språng över hinder, som är väldigt krävande även för etablerade steeplechase-hästar.
Kända Grand National-hinder som “Beecher’s Brook”, “Canal Turn” och “The Chair”, har grusat förhoppningarna för många kapabla hinderhästar genom åren…
Men det är inte bara prissumman, i år en halv miljon engelska pund till vinnaren (cirka 6,45 miljoner kronor), som gör att hästarna och tränarna återvänder för att göra ett nytt försök år efter år.
Grand National är en nationell sportslig angelägenhet, i paritet med exempelvis den amerikanska fotbollens Super Bowl i USA.
För Storbritanniens cirka 6 000 spelombud, så är det årets största speldag utan minsta tvekan. Spelbolaget William Hill uppskattar att årets Grand National-meeting kommer att omsätta ett miljardbelopp i svenska kronor räknat. Cirka 250 miljoner i omsättning under tredagarsmeetinget, bara i UK och på Irland. Grand National-loppet på lördagen beräknas omsätta cirka 150 miljoner pund, ungefär 1,93 miljarder kronor. Detta alltså i ett enda lopp!
Med tanke på att det spelas på Grand National även från andra marknader, så har uppskattningen gjorts att den totala spelomsättningen på Grand National, kan vara ungefär det dubbla totalt. Alltså kring fyra miljarder kronor.

I Am Maximus blir betrodd igen
Det ska naturligtvis nämnas i sammanhanget, att Svenskt Grand National som har avridits sedan 1971 – och som i år rids den 14 juni på Strömsholm, har en tydlig koppling till det engelska originalet. Topham-pokalen som segraren på Österängen erhåller, skänktes av Mirabel Topham (död 1980). Och Topham-familjen hade då drivit verksamheten på Aintree-banan utanför Liverpool sedan 1840-talet.
Precis som med övrig hindersport i Storbritannien och Europa, så är irländarna mycket framträdande i detta sammanhang. Och förra året så vanns Grand National av tränarnestorn Willie Mullins och dennes I Am Maximus (e. Authorized), som reds av Paul Townend.
I Am Maximus, nioåringen som Townend nu rider igen, bär på lite drygt ett par kilo mer på ryggen i år men kan mycket väl bli favorit i en ganska öppen upplaga. Han har dock inte visat samma gnistrande form i år som han gjorde, inför denna legendariska handicap förra året.
Grand National direktsändes varje år av Sveriges Television för många år sedan, men delvis på grund av protester från djurrättsaktivister så upphörde detta.
Det ska dock tilläggas att banan har justerats sedan dess, för att främja djurskyddet. Och överhuvudtaget så har djurskyddet blivit en betydligt mer prioriterad del av arrangemanget än tidigare, “back in the day”.
Startfältet inför Grand National 2025 kan ses här under:
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se