dela artikeln
“Bra att flytta åringsauktionen till Åby”
Nästa år kommer SÅEF:s åringsauktion att äga rum på Åby i Göteborg.
Något som verkar landa väl hos uppfödare söder om Stockholmsområdet.
-Om det verkligen blir så, kommer jag verkligen att överväga att vara där. Istället för på den danska auktionen, säger Jacqueline Henriksson, uppfödare i Skåne.
Lennart och Jacqueline Henriksson tillhör Sveriges mer etablerade uppfödare, de driver Kastanjegårdens stuteri utanför Höör.
Det hade exempelvis med tre hästar på självaste Derby-dagen i år. Lennart Reuterskiöld Junior-tränade Crystal Keys, Magic Rock och Hot Chocolate – varav Crystal Keys slutade trea i Svenskt Derby.
Jacqueline är den i familjen med det största engagemanget i galoppsporten. Hon sitter i Svensk Galopps styrelse och hon kom i kontakt med fullbloden redan för 40 år sedan.
-Det här står mig väldigt varmt om hjärtat, förklarar hon.
Jacqueline tillhör de som under senare åren favoriserat den danska åringsauktionen, framför den svenska på Aronsborg utanför Stockholm.
-Men om nästa auktion blir på Åby i Göteborg som planerat, så kommer vi verkligen att överväga att vara där istället, säger hon.
Antalet hästar minskar
Förra månaden så kunde jockeyklubben.se avslöja att nästa åringsauktion kommer att äga rum på Åby travbana i Mölndal fredag den 30 september, i anslutning till dess nya Best Western-hotel och stora restauranglokaler.
-Jag har bara hört positiva synpunkter så här långt, om vårt beslut att flytta till Göteborg, berättar Leif Wretman som arrangerar SÅEF auktionen tillsammans med Roger Asp och Petra Amoudruz.
-Vi har inte hunnit bestämma än vilken auktion vi kommer att närvara på 2022. Men det låter verkligen intressant med Åby, konstaterar Jacqueline Henriksson.
Kan det vara värt att fundera på att ha en ambulerande svensk åringsauktion?
-Nej. Det är bättre att hitta en plats som fungerar… och att sedan bygga upp den platsen. Om de lyckas med Åby och inte hittar någon plats som är ännu bättre, så finns det nog ingen anledning att flytta på nästa auktion efter det.
Jacqueline påpekar dock att det inte bara handlar om geografisk placering av auktionen.
-En av anledningarna att jag gillar den danska åringsauktionen är att det är ett väldigt fint arrangemang med vita dukar och bra mat. Och bra klass på hela tillställningen. En åringsauktion ska vara en fest, många av de hästägarna som kommer för att spendera sina pengar vill ha en riktigt trevlig dag också.
Jacqueline Henriksson påpekar att de svenska uppfödarna står inför stora utmaningar framöver.
Hela sporten gör det.
-Det föds upp för lite hästar, det är för lite hästar i loppen.Det är ett allvarligt problem.
Du tror inte att det hjälper, att till exempel bara tillåta skandinavisk-uppfödda hästar i Svenskt Derby?
-Nej, det tror jag inte. Vi har fått hit mycket bra blod tack vare att flera hästägare exempelvis satsat på att handla hästar i USA. Incitamentet att göra det minskar, om de hästägarna stängs ut från derbyt. Om jag börjar med I Kirks moder I Could, så kan jag fortsätta och räkna upp många hästar som köpts hit och förstärkt aveln i Sverige.
“Vi behöver visas och synas”
Danskarnas argument att deras stängda Dansk Derby har stärkt deras avel, tycker inte Jacqueline Henriksson kan översättas till Sverige.
-Vi har ett väldigt bra svenskprogram, med möjligheter för svenskfödda hästar att tjäna fina pengar. Det har de inte i Danmark.
Jacqueline Henriksson tror att det finns mycket utrymme för andra åtgärder, att lyfta både aveln och hela sporten.
-Vi måste visas, vi måste synas. Förr om åren hade vi Lördagskomben. Omsättningen på galopp och intresset för sporten har minskat sedan Lördagskomben försvann.
Vi har inget V75, som är loket för hela travsporten. Vi måste hitta sätt att förnya oss.
Dessutom så påpekar Jacqueline Henriksson att det verkligen inte hjälper med bromsklossar i verksamheten, som ovissheten kring en ny bana i Skåne.
-Vi har tappat två år där. Många tvivlar på att en ny bana kommer att bli klar i tid. Och den ovissheten påverkar många hästägare härnere och deras vilja att satsa. Så det är väldigt viktigt att hanteringen av den frågan går framåt nu.
Robert Okpu