dela artikeln
Björn Edgren: Fortfarande en vinnare!
Galoppkarriären började tidigt för Björn Edgren. Han var ung tonåring, då han år 1951 blev engagerad i spel på galopphästar. Men inte som en som själv spelade på hästar. Utan han satt i totokassan på Ulriksdal och tog emot spel från vuxna.
Redan året innan hade han tjuvstartat denna verksamhet, på Solvalla.
Själv bodde Björn Edgren i Bromma, som länge blev hans hemadress.
— Det var pappan till min bästa kompis som ordnade jobbet i spelkassan. Naturligtvis fick vi inte arbeta i utbetalningsluckan. Då skulle man vara banktjänsteman eller släkt med en sådan, berättar Björn Edgren mer än 70 år senare.
Sedan korrigerar Björn sig själv:
— Jag kan ha varit några gånger på 40-talet och tittat på tävlingar på Ulriksdal. Då i sällskap med min pappa som hette Gustaf Edgren.
Denne var ett känt namn under flera årtionden som filmregissör. Framför allt handlade det om så kallade lustspel, vad vi i dag kanske skulle kalla feel good-filmer. Han var under flera decennier SF:s mest vinstgivande regissör, känd bland annat som den som lanserade komikern Fridolf Rhudin och för filmer som ”Karl Fredrik regerar” och ”Driver dagg faller regn”.
Även engagerad i travet
Björn följde inte faderns cineastiska spår utan blev jur kand, tingsmeriterad och senare advokat, då han kom att arbeta på flera av de större kontoren. Det dröjde innan han återknöt kontakterna med galoppsporten. Fast det började igen med travet, där han tillsammans med bland andra Johan Dieden (innehavare av Avelsföreningens guldnål) och Rune Andersson (Mellby Gård) drev opinionsbildning för en mer aktiv travsport och förnyelse av travets organisationer.
Men genom gamla vänner som Dag Näsmark (ordförande i Stockholms Kapplöpningssällskap och Jockeyklubben) och gamle vännen Jan-Erik Hagman, kom han in i galoppen igen och blev 1991 delägare till hästen Icehand (e. King of Clubs). I Bosse Neumans träning tog Icehand tio segrar i Sverige.
Under tiden hamnade galoppen och Täby Galopp i någon slags kris (troligen varken den första eller sista).
Galoppförbundet tog över Täby Galopp men misslyckades att slussa in ny ledning, bland annat beroende på en startanmälningsstrejk i november 1992, med full uppslutning bland landets tränare, som ledde till inställda tävlingar.
Den som framför allt sågs som orsak till krisen var Galoppförbundets dåvarande ordförande, som kritiserades hårt av den nybildade organisationen Fullblodens Vänner. Det fanns behov av en ny ordförande och den hittade sporten i Björn Edgren, som 1994 enhälligt valdes till ny ordförande i Galoppförbundet. En drivande kraft i arbetet att förnya ledningen var amatörtränaren och hästägaren Mikael Magnusson, som senare blev både proffstränare och hästägare i England. Genom sin styvfar Alf Landvik, som var ordförande i Galoppsportens Centralorganisation något årtionde tidigare, var han väl insatt i sportens uppbyggnad.
Double Net segrade i Svenskt Derby …
Björn Edgren blev ordförande i sju år och kan i dag konstatera att det blev rätt bra år:
— Uppfödningen gick upp och sporten växte. Efter många turer i ATG:s styrelse fick vi tillstånd att bygga en ny bana i Göteborg, vilket jag antar att de flesta tycker var bra. Det var viktigt att stärka banden med travet i ATG:s styrelse.
I ATG:s styrelse, inklusive ordföranden Bo Dockered, fick han även gehör för att bilda ett galoppkonsortium. Hästen de köpte 1994 blev en del av en marknadsföringskampanj för en produkt som kallades Dubbelgrädde. Hästen döptes till Double Cream (e. Bal Du Seigneur) och konsortiet till Stall Dubbelgrädde. I Bosse Neumans träning blev det fyra segrar.
Sedan blev Björn involverad i en rad hästar med namn som började med ‘Double’. Den bästa var Double Net (e. Diaghlyphard), som Björn ägde tillsammans med Mats Gabrielsson, en annan framgångsrik företrädare för travsporten.
Double Net startade för Mats Stall Oxalis och vann år 2000 Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Svenskt Derby och Breeders’ Trophy.
— Det kunde ha blivit en Triple Crown-viktoria också om han startat i St Leger, men tränaren Bruno (Nilsson), tyckte säsongen varit tillräckligt hård.
Sammanlagt blev det åtta segrar på 34 starter. Som äldre var vinst i SM Stayers 2002 Double Nets främsta meriten.
… och Double Up i Oaks!
Klassisk seger gav även en annan ‘Double-namne’. Double Up (e. Funambule), som var uppfödd av Eva C S Pettersson på Tranberga i Skåne. I Bosse Neumans träning och Stall Tjäders ägo vann stoet 2008 Svenskt Oaks, en säsong då det även blev tredjeplatser i Svenskt St Leger och Jockeyklubbens Avelslöpning, en placering som hon upprepade året efter. Då tog hon en ny storseger, i Breeders’ Trophy Stayers.
Sammanlagt blev det fyra segrar på 29 starter och mer än en miljon i insprungna pengar.
Björn kom att äga åtskilliga hästar i namnet Stall Tjäder, uppkallat efter den gata i Bromma, där han bodde ända fram till denna höst, då han flyttade in till stan efter hustrun Kickis bortgång.
En vinnare igen – nu hos Wahl
Under senare år har hästarna tränats av Patrick Wahl. I flera av hästarna har gamle vännen Arne Bergström varit kompanjon.
— Jag sade till Patrick att får han inte fram någon mer vinnare till mig, så slutar jag som ägare. Så då plockade han fram Dust Devil (efter Barocci), som nu radat upp tre segrar i rad. Dessutom har 2-årige Rough Boy (e. Barocci) segrat den senaste månaden. Nytillskotten har fötts upp av Therese Staffansson respektive Rävdansens Stuteri.
— Fyra segrar inom loppet av en månad det är man inte bortskämd med, konstaterar Björn.
Som under sin långa karriär inom galoppsporten också varit mycket aktiv i Jockeyklubben. Först som skattmästare och sedan som ordförande 2015-2019.
Jockeyklubbens förtjänstmärke erhöll han 2013.
Björn F Eklund