dela artikeln
Biskop Odenberg: “Jag minns när vi stöttade varandra”…
2025 kan bli ett ödesår för den svenska galoppen. Skånska Fältrittklubben har fått mandat att förhandla om mer ekonomisk självständighet – och att själva ansvara för att verkställa en ny bana i Bara. Men:
— Jag är orolig. Det handlar inte bara om Skåne. Faller Skåne så faller svensk galopp, säger Christina Odenberg, Sveriges första kvinnliga biskop och före detta ordförande i Jockeyklubben.
Det finns nog inte många som har samma själ och hjärta för den svenska galoppen som Christina Odenberg, biskop i Lunds Stift från 1997 till 2007.
Hon började rida löpningar som 15-åring 1955, hon har även varit tränare och uppfödare. Och varit engagerad på mer eller mindre alla möjliga sätt, under alla år, inom galoppen.
Christina har även länge varit väldigt aktiv inom Jockeyklubben, där hon varit både sekreterare och ordförande.
Numera är hon hästägare hos Jägersro-tränaren Francisco Castro, har 4-åringen Wasp (e. Profitable) och även ett par tvååringar som hon deläger. Dessutom är hon aktivt involverad i att försöka säkra galoppens framtid i Skåne, via ett engagemang i Skånska Fältrittklubben.
— Skåne som galoppcentrum har alltid varit viktig för galoppen i Sverige. Både för uppfödning och framförallt för att stora hästägare och bra hästar, alltid har funnits i Skåne. Det är jätteviktigt att detta får fortsätta. Galoppen i Sverige har egentligen börjat här nere en gång, att utvecklas, på 1800-talet.
Galoppens fortsättning i Skåne är dock ganska osäker i dagsläget, då en ny bana behövs till säsongen 2028. Och varken detaljplan eller hyresavtal finns för någon skånsk galopparena (Bara i Svedala kommun är det enda förslaget som finns i dagsläget).
“Man gick ihop och stöttade varandra”
Det här året inleds med att Skånska Fältrittklubben ska förhandla med Svensk Galopp, om att ta över ansvaret för att få till en arena. Inget riktigt konkret har egentligen hänt sedan avsiktsförklaringen för Bara skrevs 2018. Förutom ett flertal utredningar och projekt, som runnit ut i sanden.
Men Christina Odenberg har inte givit upp.
— På ett sätt är jag optimistisk. Kan vi förhandla fram det som sades på det sista sammanträdet i december, att vi kan göra ett avtal så att Skånska Fältrittklubben kan ta över det som påbörjades före 2018, så tror jag att det kan bli en uppgång för Svensk Galopp igen.
Christina fortsätter:
— Men det förutsätter att vi får till Bara…
Christina Odenberg beklagar att det just nu har skett en stagnation, vad gäller rekrytering av nya hästägare.
— Inga hästägare kommer till, så länge vi inte har en ordentlig bana i Skåne också. Om du tittar på tränarna i Stockholm, så är det dåligt med nya hästägare där med, men det gäller att förstå att allt det här hänger ihop. Och det hänger också ihop med, att vi inte har någon bra sammanhållning i galoppen heller.
Varför tror du inte att det har hänt så mycket sedan 2018?
— Vi har stoppats hela tiden. Vi har haft en styrelse med en ordförande i ledningen för Svensk Galopp, som har motarbetat alla planer och allt jobb som har gjorts här nere. Jag har varit med länge, jag kan göra jämförelser. Jag var med när vi flyttade från Ulriksdal till Täby Galopp. Jag var även med när Täby gick i konkurs.
Christina fortsätter:
— Vad hände då? Jo, man gick ihop och gick tillsammans och stöttade varandra. I Stockholm och ifrån Skåne, för att galoppverksamheten skulle fortsätta. Jag var med när Täby Galopp flyttade till Bro och jag minns den stöttningen som fanns. Från hela galoppen gemensamt, då.
Christina påpekar att för att en verksamhet ska må bra, särskilt en liten verksamhet i ett större sammanhang, så är det viktigt att alla hela tiden stöttar varandra. Även om det givetvis måste finnas rum för olika åsikter.
“Då var det för många anmälda hästar”…
Men Christina Odenberg känner att andan har förändrats, från någonstans runt 2018 och fram till nu. Från att allt blev klart med Bro Park, till att det blev dags att börja prata allvar om Skånes nya bana.
— Det som har hänt de sista åren, från omkring 2018 och fram till nu, är att Skåne har motarbetats kontinuerligt, hela tiden.
Christina Odenberg tycker att galoppverksamheten i Sverige, i mångt och mycket, har skjutit sig själv i foten generellt sett på senare år.
Det relativt skrala ekonomiska utfallet ifrån hur försäljningen av Täby Galopp skedde och sköttes, är allmänt känt.
— Och varför har vi haft vintergalopp i Stockholm när Täby försvann? Jag var själv med och la halm på banan, när vi hade vintergalopp på Täby Galopp. Men varför gjorde vi det? Vi hade så många hästar då, att hästarna saknade starttillfällen. Vi “delade” lopp på den tiden, för att det var för många anmälda hästar, så att hästarna skulle kunna starta.
Men Christina konstaterar att ingen anpassning till dagens verklighet gjordes, när flytten till Bro Park skedde.
— Varför fortsatte vintergaloppen i Stockholm efter flytten till Bro, med betydligt färre hästar i omlopp? Det har bara fungerat som en subvention för Stockholms-tränarna. Ledningen tänker bara inte, på något sätt. De tänker i alla fall inte galopp, så jag vet inte vad de tänker.
Vad måste ske nu?
— Det sker faktiskt även positiva saker också just nu, det tror jag. Får vi igång det här avtalet mellan Svensk Galopp och Fältrittklubben nu, så att de förhandlingar som behövs kan ske, så att det kan ligga klart ett avtal till början av april… Ja, då finns det hopp.
Christina understryker:
— Det är brådis nu. 2027 och 2028 är ganska snart. Träningsmöjligheterna på Jägersro har redan försämrats. Det är jätteviktigt att vi kommer till skott nu… det kommer inte att finnas tid för något sedan.
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se