dela artikeln
“Betydelsefullt att Jockeyklubben stöttar aveln”
Ibland är det tufft att vara uppfödare.
Men Therese Staffansson på gården Gunnorp utanför Vikingstad fortsätter att satsa på fullblod.
-Jockeyklubbens bidrag till aveln betyder mycket, säger hon.
Nyblivna mamman Therese Staffansson har varit aktiv länge inom fullblodsaveln. Ett intresse som hon har fått från pappa Gösta.
Hennes första miljonär som egen uppfödare, El Gran Mago, föddes 2009 (och tjänade nästan 1,3 miljoner kronor på tävlingsbanan).
Den här säsongen har hennes mest framträdande avkomma på banorna varit Patrick Wahl-tränade Dust Devil med fyra segrar, två andraplatser och två tredjeplatser under året.
Treårige valacken Dust Devil (e. Barocci u. Rum Sun N Sand / Speightstown) ägs av Stall Dömle och är en lillebror till unghäststjärnan Jamaica (uppfödd av Rävdansens Stuteri).
-Tanken har varit att föda upp fyra fullblod om året på den här gården. Men i år blev det tre, berättar Therese.
Fram till i november fanns det fyra aktiva fölston på gården utanför Vikingstad:
La Maitresse (e. Appel Au Maitre)
Rum Sun N Sand (e. Speightstown)
Saint Irini (e. Dream Ahead). Och:
Survoltee (e. Helmet)
Nu har Therese och hennes man Anders satsat vidare på två nya fölston, inköpta på Goffs November Sale för 3000 respektive 7500 euro:
Trefaldige segraren Corpus Chorister (e. Soldier Of Fortune) och ostartade skimmelstoet Apura (e. Oasis Dream).
-Tanken är att bygga ut här på gården och expandera verksamheten lite, säger Therese.
Satsar gärna på “andraårshingstar”
Therese och Anders, vars gård ligger mellan Linköping och Mantorp, tillhör alltså de uppfödare som väljer att fortsätta att satsa.
-Det behövs nya hästar på banorna. Om inte vi som har varit med ett tag satsar vidare, vem ska då satsa? undrar Therese.
Hon fortsätter:
-Det är kul att Jockeyklubben också vill satsa på avel med sina bonusprogram!
Hur kan du dra nytta av det?
-Ta vårt fölsto Survoltee, som är tyskfödd. Hon nådde 82 i skandinavisk handicap som tävlingshäst. Det innebär att jag får 25 000 kronor i bonuspremie från Jockeyklubbens bonusprogram, för hennes första och även andra föl. Det betyder mycket för mig. Hon är dräktig med Evasive nu och ska föla i mars.
Therese säger att det är en väldigt intressant möjlighet för svenska uppfödare att i fortsättningen kunna köpa högkvalitativa ston som själva haft bra handicaptal utomlands – och få en bonus för de två första avkommorna som föds i Sverige.
Hur resonerar du, när du handlar fölston på utländska auktioner?
-Jag köper alltid dräktiga ston. Det är det bästa sättet att förnya. Och att få in nytt, spännande och riktigt bra blod. När jag köpte in Saint Irini 2019 tillsammans med min väninna Anna Meier, så var hon dräktig med Make Believe, som är far till Mishriff och några andra världsstjärnor. Den avkomman, som heter Gift Card, är född förra året. Idag skulle jag inte ha råd att köpa ett sto som är dräktigt med Make Believe, hans avkommor har ju gått oerhört starkt sedan dess.
Stoet Gift Card såldes på åringsauktionen i Aronsborg i år för 210 000 kronor. Och Saint Irini fick ett nytt stoföl i år, nu med Rävdansen-hingsten Mustajeeb.
Therese tycker att det är särskilt intressant att köpa ston dräktiga med “andraårshingstar”. Och helt enkelt hoppas på att några av den hingstens avkommor går riktigt bra på den stora världsscenen, samma år som det egna fölet har blivit åring.
Staffanssons Corpus Chorister, som alltså kostade 3000 euro på Goffs November Sale, väntar föl med Grupp 1-vinnaren Bernardo (e. Lope de Vega).
Skimmelstoet Apura som kostade 7500 euro på samma auktion, är halvsyster till Listed-vinnaren Three Bodies (e. Domedriver). Apura är just nu dräktig med Kirsten Rausing-hingsten Bobby’s Kitten.
-Jag har inte hunnit än bestämma vilka hingstar jag ska betäcka de nya stona med nästa år, berättar Therese.
Vad tycker du om flytten av den svenska åringsauktionen till Göteborg nästa år?
-Jag tror att det blir bra, eftersom det är en riktigt bra lokal, vad jag förstår. Personligen har jag ingen synpunkt på det geografiska läget, men en flytt till Göteborg attraherar kanske fler från södra Sverige. Och även från Norge.
Robert Okpu