dela artikeln
Bara-projekteringen: Almgren blir “spindeln i nätet”
Nu inleds projekteringen av en eventuell “Ny bana i Skåne” belägen i Bara, Svedala kommun.
Projekteringens uppgift är att säkerställa om det går att genomföra ett banbygge i Bara.
“Spindeln i nätet” blir en rutinerad aktör, Leif Almgren, fd informationschef på ATG och fd chef för ATG:s internationella avdelning.
Projektguppens sammansättning kommer att se ut som följer, enligt information från Svensk Galopps VD Harald Dörum på Svensk Galopps hemsida på torsdagen:
Styrgruppen:
• Ordförandena från de tre sällskapen
• Ordförande i Svensk Galopp
• VD som sekreterare
Projektgruppen:
• Projektledare – TBD
• Projektkoordinator – Leif Almgren
• Byggteknisk kompetens – Björn Eriksson
• Lokal förankring – Håkan Birger
• Projektfinansiering – TBD (Sofia Uhrbom tills vidare)
• Juridisk kompetens – Per Gustaf Ekbom
• Information – TBD
Suttit i ATG:s ledningsgrupp
Den nytillsatte projektkoordinatorn Leif Almgren säger att hans roll inte alls handlar om att komma med egna åsikter om projektets färdriktning, utan att helt enkelt hjälpa till med att hålla ihop det hela.
Almgren, som bor i Stockholms-området, är en ATG-veteran som började på AB Trav och Galopp redan 1981, som föreståndare för det då växande V65-spelet.
Han gjorde sedan karriär, bland annat som chef för ATG:s internationella avdelning fram till 2010, sedan som informationschef i ett par år och därefter som viktig kugge i vd Hasse Skarplöths ledningsgrupp.
Leif Almgren slutade på ATG för tre år sedan, för att bli senior advisor och konsult. Men han får fortfarande uppdrag kopplade till hästsporten.
Hur hamnade du i projekteringsgruppen för Bara?
— Jag tycker att galoppen är intressant och spännande. Jag hoppas att kunna göra en insats, med erfarenhet av tidigare projekt hos ATG och Svensk Travsport. Särskilt vad gäller “struktur”, och hur ska man få framdrift i ett projekt. Sammanställa information, följa upp och sådant.
Har du följt debatten om den nya Skåne-banans eventuella placering?
— Ja, det har jag gjort. Från sidan. Men jag lägger ingen vikt vid det. Min del i arbetet, ska vara att rent professionellt få ordning i ett projekt. För mig handlar det bara om att administrera ett projekt. Det finns en styrgrupp och en projektledare, som ska driva detta. Jag ser inte min del som politisk, däremot ska jag förhoppningsvis hjälpa till med att driva fram ett underlag.
Vad är viktigt att genomföra för en projektkoordinator?
— Bland annat att se til att saker och ting går i takt. Många springer, men det gäller att se till att de springer i takt. Och att vi får fram rätt material i rätt tid, och sådär…
Hur fick du det här uppdraget?
— Jag känner Svensk Galopps vd Harald Dörum sedan många år tillbaka, via vårt samarbete på ATG med Norsk Rikstoto. Jag pratade med Harald och meddelade att jag är tillgänglig.
22 miljoner per år är “taket”
På Svensk Galopps hemsida står det vidare:
“Förutsättningen för en anläggning i Bara är att den byggs och är ägd av en extern finansiär och att Svensk Galopp hyr in sig på anläggningen. Den ekonomiska ramen för Svensk Galopp är begränsad till en kostnad på ca 22 miljoner kronor per år.”
Vidare står det:
“Som ett första steg, för att sätta ramar för projektet, kommer projektgruppen att inleda med att säkra ett bindande finansieringspaket. Det börjar med att projektgruppen inleder en dialog med de två potentiella finansinstitutionerna som arbetsgruppen har varit i kontakt med. När ett finansieringspaket är på plats, har vi konkreta ekonomiska ramar för projektet. Därefter kan vi starta en projektering och se vad vi kan få för dessa pengar. Fördelen är uppenbar, vi slipper diskussionen om banan ska kosta 100 miljoner eller 1 miljard, det är bara vårt nominella hyresbelopp som räknas.”
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se