Backe Hans TOPPBILD
Fotbollsprofilen Hasse Backe har bara varit verksam inom galoppen i några år. Men han varnar för att interna stridigheter kan få ödesdigra konsekvenser. Foto: Thomas Blomqvist / TR Bild

dela artikeln

Backe: “Sporten måste enas, det måste alla förstå!” 

Hasse Backe fick upp ögonen för hästar som springer fort, när hans pappa tog honom till Solvalla för att se den franska travdrottningen Roquepine 1966.
Hasse har haft många år som hästägare inom travet – ofta tillsammans med sin gode vän Lasse Granqvist.
Nu har han även fått upp ögonen för galopphästar, och häromåret valdes Hasse Backe in i Jockeyklubben.

Backe, som själv har en lång och framgångsrik karriär från fotbollen bakom sig, började sin bana som hästägare inom galoppen, med att köpa in sig på tre hästar hos Kahlil de Burca på Bro Park.

— Jag var lite mentor för Ulrika Holmquist i ATG Talang-projektet. Det var så det började. Sedan tycker jag att servicen rent generellt gentemot hästägaren, är väldigt bra inom galoppen. Man får kontinuerlig information på ett väldigt bra sätt, det tycker jag. Så jag kommer att fortsätta.

MALIK ALFAYKINJ
Malik Alfaykinj, som är efter American Pharoah, var en sällsynt son till en Triple Crown-segrare tävlandes i Sverige. Men skador har satt stopp för hästens karriär. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Kahlil de Burca har numera lämnat Sverige, men Hasse och hans konsortium delägde fortfarande de tre hästarna som de hade skaffat, innan Kahlil flyttade hem till Irland. Ingen av de hästarna tävlar längre:

Military Style står i Frankrike som avelshingst nu. Amhran Na Bhfiann står på Irland som avelshingst. Och Malik Alfaykinj har vi mer eller mindre skänkt bort, till en svensk uppfödare. Vi hade honom i träning, men han drog på sig en besvärlig skada, så han pensionerades för ett par månader sedan.

Just de här hästarna gick inte av för hackor. Malik Alfaykinj till exempel, är efter Triple Crown-segraren American Pharoah och segrade på Bro Park som tvååring. Military Style (e. War Front) som nu står på Haras du Tailis i Frankrike, segrade i en Grupp 3 redan som tvååring för tränaren Aidan O’Brien. Och är halvbror till treåringsstjärnan City Of Troy! Och Epsom Derby-trean (2020) och Grupp 2-segraren Amran Na Bhfiann är efter superhingsten Galileo. 

Men nu är Hasse Backe delägare i nya tävlingshästar.

Kommer att sälja hästar i Frankrike

Wayfarer
Wayfarer dansar undan på Bro Park i maj under Per-Anders Gråberg. Hasse hoppas på comeback i oktober för hästen, som är i träning hos Stall Malmborg på Bro. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Hästarna har dock inte riktigt haft det rätta flytet med sig i år. Treåringen Wayfarer (e. Galiway) hos Caroline Malmborg segrade med nästan 20 längder i sin andra start, på Bro Park. Men:

Sedan har det bara varit problem. Inflammationer med mera. Nu hoppas vi ändå och tror, att han ska komma ut i mitten på oktober.   

Wayfarer, som Hasse äger tillsammans med mediaprofilerna Lasse Granqvist och Gusten Dahlin, är inte den enda som det strulat för…

— Vi har även Awatara hos Cathrine Erichsen på Övrevoll, som har haft lite otur och gjort en halsoperation. Och som troligtvis kommer att göra en halsoperation till och ställas över vintern. 

Awatara är efter hingsten Awtaad.

Är det du och Lasse Granqvist som äger Awatara?

— Vi delar på 50 procent. Det är ett ganska stort gäng. Jan Kleerup, Per Jardetun, Carsten Inde, Anne-Marie Sörensen och Leif Wretman är med också. Kanske någon till, hoppas att jag inte har missat någon… 

Hasse har även galoppintressen i Frankrike.

— Jag och Lasse har ett hingstföl där efter Van Beethoven som jag har döpt till Zacha. Det är hockeylaget Boston Bruins centerforward, tjecken Pavel Zacha. Det hingstfölet kommer att säljas i december. Och den mamman, Berestella, är dräktig med Military Style och kommer också att säljas, dräktig, i december i Frankrike.

“Publiken vill ha en större upplevelse” 

Vad har du fått för intryck av den svenska galoppsporten som helhet?

— Det som jag hör utifrån är att det är alldeles för mycket stridigheter. Vd för Svensk Galopp och alla andra ansvariga, måste till varje, varje pris sy ihop de tre banorna. Sporten måste enas, det måste alla förstå! Det här handlar om sportens överlevnad. Hela sporten måste enas, till vilket pris som helst.  

ACROSS THE LINES, Backe
Hasse Backe har ägt och delägt många bra travhästar genom åren. Här segermaskinen Across The Lines, som “härjade” i regi Hans (och kusken Erik) Adielsson för nästan 20 år sedan, ägd av ett kompisgäng inom fotbollen. Foto: Lars Jakobsson / TR Bild

Hasse tycker också, precis som många tränare, att prispengarna i sporten måste prioriteras, för att hålla kvar hästägare och samtidigt locka nya.   

— Med alla höjda kostnader och en ökad kostnad för hästägande, så är det prispengar som det handlar om. Nu har just vi haft lite oflyt med våra hästar, som har startat fyra, fem gånger trots att de snart är fyra år. Max oflyt, visst, men det är väldigt kostsamt. Man måste enas kring banorna och prispengarna måste prioriteras, så man hittar en linje för sportens överlevnad.

Hur upplevde du Stockholm Cup?

— Det är ett bra arrangemang. Men det kan bli bättre. Man måste få till en ännu bättre upplevelse. När jag kom till Bro Park så upplevde jag att det var ganska mycket folk. Men efter tre, fyra lopp… och nu vet jag inte om jag har fel, men det kändes nästan som det var hälften kvar. Jag fick den uppfattningen när jag gick upp på takterrassen.

Hasse Backe är övertygad om att det behövs ett nytt tänk både inom galoppen och travet när det handlar om hur sporten förhåller sig till publiken.

— Det kan vara avslutande rockkonserter som lockar folk eller vad det än kan vara. Men man måste titta på detta. Tittar vi på utlandet, USA och Australien, så är det numera nästan alltid någon form av musikupplevelse också.

Hasse påtalar dock att det gäller att ta ett ordentligt grepp.

— Det ska vara högklassigt, inte några coverband eller B-varianter. Då säljer man nog 15 000 biljetter blixtsnabbt, på en halvtimme.

Hasse Backe säger att tänka nytt inte betyder att sporten i sig ska hamna i skymundan, det handlar om komplement till en upplevelse, inte konkurrens.

— Av dom där 15 000 personerna så kommer hälften två timmar tidigare för att äta och dricka. Då har du en proppfull arena, och kanske kan du till och med locka några att bli intresserade av galopp.

Vilken typ av artister tänker du på?

— Benjamin Ingrosso, den toppnivån. Annars går det inte.

Hasse Backe är övertygad om att inte bara galoppen, utan även travet, behöver tänka nytt.

Hasse besökte även Nationaldagsgaloppen i år, ett evenemang som han är imponerad av.

— Det är helt fenomenalt. Men även där måste man tänka nytt, det kan ju inte gå med förlust för Svensk Galopp! Det ska ju inte vara möjligt, med den publiktillströmningen som kommer till Gärdet. Det måste gå att hitta ett upplägg, där Svensk Galopp i princip ska kunna tjäna pengar på det här. Även här kan det där med konserter som komplement vara något att fundera på.

“Det finns mer att plocka ut”!?

Även om Hasse Backes aptit för galoppen blir allt större så har han fortfarande ett stort engagemang i travet.

Bland annat så äger Hasse och Lars Granqvist sex betäckningsrätter i topphingsten Greenshoe.

— Det är intressant nu, för helt plötsligt så går hans två- och treåringar hur bra som helst i USA.

Du och Lasse Granqvist blev invalda i Jockeyklubben för ett år sedan. Hur tror du att Jockeyklubben bäst kan kanalisera kompetensen som finns bland medlemmarna?

— Nu har jag som sagt, bara varit med i ett drygt år. Och det här kanske redan görs, utan att jag vet om det. Men det verkar finnas väldigt mycket kompetens bland Jockeyklubbens 200 medlemmar. Det känns som att det är viktigt att all den kompetensen struktureras upp på något sätt, så att den kommer galoppsporten till godo. “Det här kan vi bidra med, gentemot galoppen”. Så att vi inte bara träffas och har intressanta diskussioner, att det finns en massa kompetens som inte tas till vara på. Utan att sällskapets kompetens istället kommer galoppen till godo i tillräcklig utsträckning. Det är nog så, att “det finns mer att plocka ut” här.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Dubai World Cup TOPPBILD

DUBAI: World Cup-dag med skandinaviskt inslag

På lördagen rids Dubai World Cup. Inte längre världens högst doterade löpning, men med sina tolv miljoner dollar i samlad prissumma, fortfarande ett av världens ...
Grand National banan trimmas

Dags för Grand National!

Då var det dags igen för världens mest spektakulära lopp. På Aintree-banan utanför Liverpool, så har Grand National - det engelska originalet - ridits sedan ...
Egnestam Ovrevoll

Egnestam: “Jag kan tycka att det är ett systemfel”

Roland Egnestam har varit med i en arbetsgrupp, som lämnat rekommendationer till Svensk Galopps styrelse om hur årets prispengar på 58,3 miljoner kronor ska fördelas. ...
Hollie Portratt

1000 segrar på hemmaplan för Hollie

Jockeyn Hollie Doyle är en stor förebild för många i Storbritannien. Tidigare i veckan tog hon sin tusende seger på hemmaplan. Den milstolpen uppnådde Hollie ...
Winberg TOPPBILD

Hästägare: “Propositionerna måste finnas tidigare”

Propositionerna till tävlingarna i Sverige behöver bli klara tidigare. Det säger bland andra Flemming Winberg, mångårig hästägare men kanske mest känd som chefsveterinär.— Som det ...
Havandi 2588

Dubai: Ny stark andraplats för Havandi

Nina Lindberg Lensvik-tränade Havandi gjorde en ny stark insats i Dubai på fredagen. Det blev återigen en andraplats i en 16-hästars handicap, denna gång bakom ...
Havandi 2588

Ny Meydan-chans för Havandi

Under fredagen startar Nina Lindberg Lensvik-tränade Havandi på Meydan.Havandi, som slutade tvåa i sin senaste start i Dubai, går ut över 2000 meter på dirten. ...
Frankie Dettori I

Frankie Dettori i personlig konkurs

Jockeyn Frankie Dettori går i personlig konkurs.Detta efter att hans skatteskulder, ackumulerade under flera år, inte har gått att reglera.– Jag är personligen generad över ...
Claes Bjorling prisutdelare

Äldsta tränaren har fyllt 95!

Sveriges äldsta galopptränare har nått den aktningsvärda åldern 95 år.Det handlar naturligtvis om Claes Björling, verksam på Bro Park. När Jockeyklubben når ärrade medlemmen Claes ...
img20250303 16314154

När rederier var ett framgångskoncept i skandinavisk galoppsport

Omsättningen är stor inom galoppsporten. Gårdagens hjältar försvinner snabbt. Vem minns till exempel vem som vann Svenskt Derby för tio år sedan? Eller Stockholm Cup ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen