Cicci med ungdomar
Cecilia Gråberg tycker att arbetet med ungdomar är Svensk Galopps roligaste jobb. Foto: Amie Karlsson / Svensk Galopp

dela artikeln

Anders Zackrés donation: Cecilia Gråberg prisas

Cecilia Gråberg prisas i år av Jockeyklubben och Anders Zackrés donation, för hennes starka engagemang inom ponnygaloppen.
Ponnygaloppen har blivit den stora inkörsporten till jockey-yrket i Sverige. Och “Cicci” har varit dess drivmotor sedan 2009!  

— Det här är det absolut roligaste jobbet på Svensk Galopp. Det som är så fantastiskt med ponnygaloppen, är att man möter alla dessa barn och ungdomar, som alltid är så positiva. Det är det som gör att man blir så engagerad.

“Cicci”, som är anställd på Svensk Galopp, fick 2009 frågan av sin dåvarande chef Helena Gärtner om att ta över ansvaret för ponnygaloppen. Sedan dess har hon etablerat sig som en omåttligt populär drivkraft, bakom en av Svensk Galopps viktigaste rekryteringskanaler. 

Hon påpekar att Svensk Galopp inte har de ekonomiska resurserna som krävs, för att driva ponnygaloppen på egen hand.
— Det är tack vare våra välgörare som Jockeyklubben, Triton och även Tapwell som skänker generösa bidrag som det går att göra en massa saker för ungdomarna.

För intresserade ungdomar finns det olika möjligheter att utbilda sig inom ponnygaloppen.
— Till exempel “Jockeyklubben Fegentri”, det har blivit en jättestor grej för de här ungdomarna att åka ut och visa upp sig lite grann ute i Europa. Och det hade inte varit görbart om inte Jockeyklubben hjälpte till med det.

I dag finns möjligheten för de ponnyryttare som vill ta “ett steg till”, att faktiskt få kvalificerad hjälp med det.
— Ta Jockeyklubben Cup till exempel, där vi skickar ungdomar till British Racing School. Det är otroligt värdefullt för oss, eftersom vi inte har en egen galoppskola på den nivån i Sverige.

Cecilia Gråberg
“Cicci” Gråberg har varit en stor del av drivkraften bakom den svenska ponnygaloppen sedan 2009. Foto: Jessica Ortiz Bergström

“Cicci” fortsätter:
— Vi har Lilla Rörby, som mestadels har shettisar och även lite B- och C-ponnyer. Men nästa steg blir British Racing School.

Finns det något som saknas här hemma i Sverige just nu?
— Det enda som jag egentligen saknar, är att vi får ett “eget utbildningsstall”. Travbanorna i Sverige har ju travskolor.

Red aldrig ponnygalopp själv

Svensk Galopps ponnyverksamhet bedrivs just nu mestadels i Bernita Hedmans stall i Lilla Rörby (Stockholms-området), på Jägersro är det Sofia Presits som är ansvarig för ponnygaloppen. Och i Göteborg så bedriver Susanne Sivrup-Rosenqvist och Lotta Eriksson ponnyverksamhet (och enligt Cecilia Gråberg görs det med ett “otroligt engagemang”).

Sker den största verksamheten på Bro?
— Ja, men det har med Lilla Rörby att göra.

Ponnygaloppen har blivit jockey-yrkets största rekryteringsbas. Bland landets fyra lärlingar idag till exempel, så kommer två stycken – Angelika Berg och Alina Öhgren – direkt från ponnygaloppen.
— Hela Alinas familj har kommit in i sporten, tack vare Lilla Rörby.

De andra två lärlingarna, Rebecca Stålhandske och Kate Alvesparr, har precis som “Cicci” själv tagit en annan väg. “Cicci” Gråberg var, som många säkert minns, en duktig ryttare på sin tid. Men hon red aldrig ponnygalopp: 
— Nej, jag har inte ridit ponnygalopp själv. Jag började på fullblod direkt när jag var tolv år. Men jag vill tillägga att även många av våra duktiga amatörryttare i dag kommer från ponnygaloppen. Jättemånga.

“Cicci” säger att ponnygaloppen i Sverige ligger långt framme, jämfört med andra länder i Europa.
— Vi ligger långt, långt, långt framme tack vare att vi sorterar under Svensk Galopp. I England och Frankrike och några andra länder, är det förvisso också ganska stort, men de har det ganska svårt tack vare att de inte ligger under exempelvis France Galop eller British Racing Club.

Det kan även nämnas att de svenska ponnyryttarna fått en smakstart i den nya ponnyserien Fegentri Junior i år.
— Amanda Söderman vann det senaste loppet, i Budapest. Hon fyller 16 år nu och hennes mål är att ta jockeylicens, berättar “Cicci”.

År 2021 prisades Cecilia Gråberg för sin gärning inom ponnygaloppen, av AB Trav och Galopp (ATG) på den årliga “Årets Häst”-galan.
— Jag arbetar med hela ungdomsverksamheten på Svensk Galopp, inte bara ponnygaloppen. Och hela den verksamheten är i behov av stöttning. Till exempel kan vi tacka JC Organization (Alice Weiste och John Christensen) som stöttat de unga lärlingarna med ekonomiska bidrag i några år nu, ända sedan de segrade i Svenskt Derby för tre år sedan.

Det kan tilläggas att Cecilias make, Per-Anders Gråberg, år 2020 tilldelades 21 000 kronor ur Anders Zackrés donation i samband med en svår skada på grund av en olycka på Odense Galoppbana.

“Cicci” belönas med samma belopp.
— P-A köpte en iPad då, så att han kunde jobba med media i samband med sin rehabilitering, eftersom jockeyförsäkringen inte alls täcker inkomstbortfallet, minns “Cicci”.

Den första pristagaren ur Anders Zackrés donation var Julian McLaren 2018, för sitt bidrag till galoppen inom just mediasektorn.
— Som slutkläm kan jag säga att ponnygaloppen inte bara hjälper till med rekrytering av unga ryttare. Föräldrar rekryteras till att bli hästägare eller amatörtränare och det här ger ringar på vattnet för hela verksamheten på flera sätt, avslutar “Cicci” Gråberg.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

NDG genre TOPPBILD

NDG: Galoppen laddar också för folkfest

Elitloppshelgen är här. Men om ett par veckor så är det dags för fullblodens stora publikevent: Nationaldagsgaloppen på Gärdet.— Vi är verkligen laddade, säger projektledaren ...
Aphelios upplopp TOPPBILD

Pramms Memorial: Aphelios bäst på dirten också

Aphelios var Skandinaviens bästa sprinter på gräset förra säsongen. Nu har valacken inlett 2025 med att vinna Sveriges största lopp för milers på dirttrack. Efter ett fint smyglopp ...
Rispoli o Dettori

Preakness: Journalism och Rispoli fick revansch

Michael McCarthy-tränade Journalism var nyligen favorit i Kentucky Derby, men då blev det en andraplats, efter Sovereignty. Nu, med Sovereignty borta, kunde Journalism och jockeyn ...
Aphelios o ABH

Pramms: Kan Aphelios ta sin första dirttrack-seger?

Då var det äntligen dags för årets första “riktiga storlopp” i Sverige. Jägersros största lopp för äldre hästar, Pramms Memorial. Efter den stora överraskningen i ...
Henri Matisse

Internationellt: Händelserik vecka!

I helgen rids Preakness Stakes i USA - men utan segraren från Kentucky Derby.En av galoppvärldens mest framgångsrika kvinnliga jockeys lägger av.Och de bästa treåringarna ...
Ulrika o Swinging

Ulrika opererad – god prognos enligt läkarna

Förra veckan skrev Jockeyklubben om Ulrika Holmquists otäcka olycka på Övrevoll, som inträffade i torsdags.Nu har en uppdatering om hennes status kommit på Svensk Galopps ...
King Kaye o P Wahl

Fortsatt minskning i proffsstallen

Antalet proffstränade hästar fortsätter att minska. Per den 11 maj är antalet 425. I fjol var det 480 vid motsvarande tid, således en nedgång med ...
Claes B o Hipps Whip

Claes Björling In Memoriam

95 år gammal har Sveriges – och kanske världens – äldsta galopptränare gått bort. Claes Björling representerar en viktig och mångsidig del av svensk galopphistoria. ...
Ulrika Krigaren

Ulrika Holmquist på sjukhus efter olycka på Övrevoll

Svenska toppjockeyn Ulrika Holmquist skadade sig på Övrevoll under torsdagkvällen. I dagsläget saknas besked gällande skadornas omfattning.— Hon är under uppsikt på Ullevåls sjukhus i Oslo, ...
Havandi 3927

Inför Pramms: Svårbedömt läge efter Spring Mile

Med en dryg vecka kvar till årets första riktiga storlopp i Sverige, Pramms Memorial (Listed) så finns det fler frågor än svar.Detta efter att 80-handicaparen ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen