dela artikeln
Kommentar till Björn Eklunds debattartikel ”Avveckla hindersporten – men med förnuft”
Ja visst behöver den krympande hindersporten ryckas upp, men det gäller ju dessvärre hela den svenska galoppsporten. Att då se det som en lösning att lägga ner en del av sporten kan inte vara förnuftigt! Vad står då på tur härnäst?
Påståendet att prispengar är enda undantaget från de sjunkande siffrorna är svårt att förstå, just i år har ju dessa till och med sänkts! Gick igenom årsboken för 2010 (sista året den gavs ut i tryckt form) nedan en sammanställning över de samlade prissummorna i de traditionella hinderlöpen.
Obs ovanstående är ingen sammanställning av vad som har delats ut utan propositionsprissummorna, en del löpningar har ju ställts in och alla platspriser har ju inte delats ut. Det är ju just de sjunkande prissummorna som gör det så svårt för tränarna att motivera för hästägare att satsa på hinderhästar!
Att ATG inte tar spel på hinderloppen och inte sänder dem motiverades med skaderisken som visade sig vara grundad på felaktig statistik. En protestskrivelse med begäran om återtagande av beslutet, som alla tre galoppsällskapen och intresseföreningarna ARK, Bro Parks tränarförening och Skandinavisk Hindersport ställt sig bakom, sändes in till ATG i februari. Något svar har ännu inte kommit så en påminnelse har nu skett.
Hinderloppen som har ridits senaste åren har ju istället varit rena propagandan, olycksfria och med spännande slutstrider trots små fält, som senast i Calvados Memorial där huvud, hals skilde de tre startande åt.
Givetvis var det en investering att anlägga Bro Parks hinderbanor, oavsett hur stor den var så att lägga ner efter 4-5 års användning vore ren kapitalförstöring. Att påstå att de är i vägen för annan användning är ju rent nonsens. Bro Park är en anläggning för galoppsport och banor för kärnverksamheten kan inte vara i vägen för någon annan verksamhet. Däremot när de nu fått några år på nacken tål de en utökad användning och framförallt då ett samarbete med fälttävlansporten borde då vara lämpligt, det kan ju hjälpa till med att locka nya hästintresserade till sporten. Oavsett vad som finns på innerplan så måste det underhållas och klippas, annars tar ogräs och sork över.
Hindersporten behöver ingen ytterligare press på sig för att försöka lyfta sporten, givetvis inser alla det allvarliga läget, men det absolut viktigaste är att återställa och successivt öka prissummorna för att kunna få till investeringar i hinderhästar!
K-B Wirenstål,
ordförande, Skandinavisk Hindersport