dela artikeln
Mr Ascot ger inte upp jakten på derbybucklan
Mr Ascot, vars ljusblå ägardress med vita tvärband och röd mössa har deltagit i Svenskt Derby sedan 1954, har en ny möjlighet i år.
Morradi, i träning hos Lennart Reuterskiöld Junior, tillhör favoriterna.
— Hade loppet inte hetat Svenskt Derby, så hade jag varit optimist med tanke på den senaste insatsen, berättar ägaren Finn Blichfeldt.
Finn Blichfeldt övertog ägarpseudonymen Mr Ascot när hans styvfar Erik Söderberg gick bort 2009 vid 82 års ålder.
Erik Söderberg deltog i Svenskt Derby som ägare redan 1954 med Amarant, som slutade tvåa för tränare Georg Widesheim-Paul och jockey Stefan Kajari.
Mr Ascot har hittills inte lyckats segra i galoppens blå band, det svenska derbyt.
Efter Amarants andraplats så gjorde Erik Söderberg ytterligare 31 försök i löpningen, det sista med Egon (e. Tactical Cat) som tränades av Fredrik Reuterskiöld och som reds av Eddie Ahern, men som slutade oplacerad 2008.
I rättvisans namn ska sägas att Erik Söderberg aldrig “överspenderade” i sin jakt på en derbyseger. Han var en principfast man som alltid trodde på att handla in “derbyhästar” i en prisklass som stod i rimlig proportion till löpningens prissumma och status.
Att exempelvis handla häst för fem miljoner kronor för att vinna en miljon var aldrig aktuellt, trots att resurser inte saknades.
Yoker den senaste tvåan
Finn har inte släppt greppet, det har snarare blivit ännu intensivare på senare år. Även om han också försöker hålla fast vid “Mr Ascot-principerna”. Men även sedan Finn tog över Mr Ascot-rörelsen, är en andraplats bästa resultat.
Barade (e. Havana Gold) tränad av Nicolas Clement i Frankrike och riden av Jacob Johansen, slutade tvåa bakom Nordic Defense (e. Makfi) 2018.
Och Yokers (e. Manduro) minnesvärda duell med segraren Bullof Wall Street (e. Tapizar) 2020, var kanske värt ett bättre öde.
Yoker tränades av Lennart Reuterskiöld Junior och i samma stall står årets derbyhopp: Morradi (e. Cracksman).
Morradi köptes in för 60 000 euro på Arqana October Yearling Sale 2022.
— Lennart Junior fick välja en häst på auktionen. Och det blev Morradi, berättar Finn.
Morradi är efter Frankel-sonen Cracksman, fyrfaldig Grupp 1-segrare och undan Stakes-vinnaren Tesora, en dotter till Scat Daddy.
En korsning mellan engelskt och amerikanskt, således.
— Oscar (e. Siyouni) som står hos Pia och Joakim Brandt i Chantilly och som är högst rankad i den svenska derbyserien i år, köptes på samma auktion. Han äger vi tillsammans med norska Stall Perlen. Även ett sto, Hot Lady (e.Zoffany), men det var min mors inköp. Vi köpte dom tre på den auktionen.
Finn Blichfeldt säger att han är väldigt imponerad av Jägersro-tränaren Lennart Juniors sätt att bestämma sig för en häst på auktioner.
— Han är väldigt tydlig. Man märker att, “Nu har han hittat en som han vill ha”. Och då har han bestämt sig, då blir det så, om det ryms inom budgeten.
Morradi är en av tre Lennart Reuterskiöld Jr-tränade hästar i derbyt i år – och förmodligen den av dessa som blir mest betrodd av spelarna.
Hingsten har en seger och en andraplats som tvååring – och Morradi segrade överlägset i sin senaste och enda start för i år, den 19 maj, i Södra Skåningarnas Derbytest på Jägersro över 2200 meter.
Morradi var då sju längder före tvåan i mål, Bent Olsen-tränade Bartholdi (e. Justify).
— Jag tror att Junior bestämde sig samma dag att “Nu startar vi inte mer, nu går vi direkt till derbyt”, säger Finn.
“Hur skulle det se ut?”
Morradi är ett norskt namn och betyder ungefär, “Mor din”. Det är hämtat från en norsk TV-serie.
— Normalt så är det min fru Madeleine som döper hästarna. Men honom har jag döpt. Hon gillade inte namnet riktigt, när jag berättade, minns Finn.
Finn Blichfeldt har spenderat veckan som har gått i Frankrike.
Men:
— Vi kommer givetvis att vara på plats på Jägersro på söndag. Hur skulle det se ut om vi äntligen vinner derbyt, och så är vi inte där…
Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se