Bild BC juni 23
På Jockeyklubbens vårmiddag i slutet på förra månaden så utsågs Benny Carlsson till ny ordförande för Jockeyklubben

dela artikeln

Ny JK-ordförande: Benny vill bjuda in till samtal


Jockeyklubben har fått en ny ordförande.
Och det är en veteran inom den svenska galoppen, som tar över rodret.
Benny Carlsson, Ängelholm, var tidigare ordförande i Svensk Galopp mellan 2001 och 2009.

Benny Carlsson har varit medlem i Jockeyklubben sedan 1992. Han har en lång karriär i den svenska galoppen bakom sig. Han var exempelvis verksam som sportchef på Jägersro 1992-1994.
Benny Carlsson var SG-ordförande i åtta år, då bland annat den “Stora utredningen” genomfördes.

— Jag var ordförande i styrgruppen för den, minns han.

Crystal Keys 6873
Ett av Benny Carlssons “extrauppdrag” är som skandinavisk manager för Zawawi Racing. Här i vinnarcirkeln med Crystal Keys. Foto: Stefan Olsson

Hur har du tänkt sköta det här uppdraget, som ordförande i Jockeyklubben, i vad som är en ganska turbulent tid för Svensk Galopp? Har du någon personlig filosofi kring detta?

— Jag är bestämd och vet vad jag vill. Men jag vill också hålla dörrar öppna, jag vill kunna bjuda in till samtal och bjuda in till att hjälpa till, där vi kan. Jockeyklubben är en oberoende organisation, men måste också få lov att tycka till om saker och ting.

Jockeyklubben har tagit ställning för att satsa på en ny skånsk arena i Bara i Svedala kommun. Hur uppfattar du din egen inställning till den frågan, “Ny bana i Skåne”?

— Jag uppfattar mig själv som neutral och oberoende, men delar naturligtvis Jockeyklubbens tidigare ställningstagande för en bana i Bara. Och det får inte förhalas längre. Jag har varit med så mycket, att jag kan hela galoppen i Sverige, och det skulle vara förödande för hela galoppsporten om man inte har en bana i Skåne. Och en bana som alla inblandade vill ha i Bara, och inte en oönskad anläggning i samarbete med travet, om det nu är Alternativ B.

Fd FN soldat
Benny som FN-officer. Foto: Privat

Du bor i Ängelholm. Den avgående ordföranden Jan Kleerup bor i Stockholm. Var man kommer ifrån, påverkar det ens “galopp-image”, tror du?

— Man ska inte dömas efter vilken plats man bor på. Personer ska värderas efter deras uppfattningar, idéer, personliga egenskaper och kompetens. Men jag kommer säkert att bli kallad “Den där skåningen” av några, visst. Det viktiga är att jag vet var jag har mig själv.

Vad tycker du är Jockeyklubbens viktigaste uppgift?

— Jockeyklubben har två uppgifter, stadgeenligt. Den ena är att stärka svensk avel. Den andra är att hjälpa till att utveckla svensk galoppsport.

Skulle gärna företräda Jockeyklubben i förhandling   

Benny Carlsson menar att Jockeyklubbens uppgift blir än viktigare, när galoppens allmänna läge är besvärligt.

— Jag menar till exempel att i den situation som har uppkommit just nu, så tror jag att jag har en del att bidra med. Jag är en av dem som har kvar allt underlag från när det här nuvarande upplägget mellan sällskapen och ledningen, och sällskapen sinsemellan inleddes. Om någon förstår helheten i det här, och vad meningen var med förändringen, så är jag en av dem.

Men du är en sådan person som kan säga tuffa saker ibland… och som kan se rätt butter ut, dessutom?

— Själv anser jag att jag egentligen är en väldigt ödmjuk person. Jag är en bra lyssnare och jag kan vara en god medlare ibland. Men för mig är en ”spade en spade”, ärlighet varar längst. Och därmed skulle Jockeyklubben… om parterna nu kan tänka sig acceptera det, så skulle jag gärna företräda Jockeyklubben i någon sorts förhandling mellan sällskapen, som knappt kan prata med varandra längre. Eller i alla fall skulle jag kunna agera som en länk mellan sällskapen. Om jag ser butter ut, så kan jag inte hjälpa det. Men jag är en glad, lojal, konstruktiv, positiv, samarbetsinriktad och harmonisk person som levererar, och som bara vill väl.

Benny o Interwatch
Benny Carlsson har tidigare varit ordförande för Svensk Galopp, 2001 – 2009. Här med Innterwatch. Foto: Stefan Olsson

Vad gäller nu?

Läget är just nu, inför kommande årsmöte för Svensk Galopp 8 juni, att Stockholms och Göteborgs galoppsällskap vill att alternativ till en ny galopp-anläggning i Skåne, ska kunna utredas.

Detta eftersom Bara inte verkar vara genomförbart av framför allt ekonomiska skäl, enligt dessa två sällskap. Skånska Fältrittklubben menar däremot att detta inte stämmer – och att de andra två sällskapen enbart håller fast vid samma ståndpunkt, som de medvetet och slentrianmässigt har haft i flera år nu. 

På onsdagen den 5 juni kl 19.00 kan man via Teams ta del av utmärkt och detaljerad information om det aktuella läget i Bara projektet, och ställa frågor till de två mycket kompetenta, erfarna och kunniga personer som gör förarbetet. 

— Jag utgår från att alla fullmäktigeledamöter seriöst sätter sig in i frågan ordentligt, och sedan röstar enligt egen övertygelse vid fullmäktigemötet. Det är ett avgörande möte för galoppens framtid i Sverige och Skandinavien.

Galoppen står på egna ben nu    

Det svåra nu är också att galoppen måste klara av sin egna problem själv, enligt Benny Carlsson. 

— Staten kommer inte att blanda sig i våra föreningsangelägenheter, trots avtalet med staten.

Benny noterar att även AB Trav och Galopps roll har ändrats, sedan den tid som Benny själv var styrelseordförande i SG.

— Idag är ATG, om jag förstått det rätt, formellt egentligen ett dotterbolag till travet, och ett bolag som enbart sysslar med spel. Vilket på lång sikt kan vara bekymmersamt.

Benny utvecklar sitt resonemang.

— Galoppen har fått en så kallad “preferensaktie”. Och vi är numera garanterade ett minimibelopp av ATG varje år, vilket kanske är bra och nödvändigt i det korta perspektivet. Det borde ju vara en trygghet för en investerare som till exempel skulle kunna gå in i Bara-projektet, att det finns en garanterad intäkt varje år. Men kan kanske vara bekymmersamt i framtiden, då travet kan hantera ATG i ett koncernperspektiv. 

ATG kan inte blanda sig i galoppens interna problem.

— Ett problem är också att den dagen som spelet på galopp är så litet, att ATG inte tycker att det är värt att satsa på längre, så mister ju galoppen i princip all sin mediaprofilering via ATG/Kanal 75. Galoppsportens folk har aldrig riktigt förstått, att vi själva också måste jobba för att öka spelet på galopp.

Benny Carlsson säger att The bottom line eller Summa summarum, är att ingen kommer att gå in utifrån för att hjälpa galoppen att lösa sina problem. Ingen regering, ingen ATG, inte någon annan.

Finns det någon omedelbar åtgärd som skulle kunna hjälpa, tycker du?  

— Jag tycker att läget just nu är ganska förtvivlat, men inte hopplöst. Jag tycker att Björn Eklunds kåseri på Jockeyklubbens sidor häromveckan var rätt ute. “Torka tavlan ren” eller gör om och gör rätt, helt enkelt. Det gäller helt enkelt att gilla läget nu! Sluta att kasta skit på varandra och beskylla varandra angående vem som har gjort fel tidigare. Vi har inte tid till det och det är meningslöst. Kan man inte göra det, så finns det bara en sak kvar att göra.

Att bryta upp organisationerna, att återgå till det gamla, med ett kansli för centrala delar, som vi hade förr. Att låta de tre sällskapen i så stor utsträckning som möjligt driva sin egen verksamhet.

Vad tycker du har blivit fel sedan du lämnade posten som styrelseordförande för Svensk Galopp?

— Vi hade ett guldläge för femton år sedan att bygga en demokratiskt ledd och effektiviserad organisation för hela galoppen i Sverige. Detta har gått helt fel. Man skulle kunna uttrycka det som, ”att man har använt demokratin för att demontera den demokratiska processen”, och idag råder snarare ett auktoritärt ledarskap. Två delägare av galoppsporten i Sverige kör totalt över den tredje delägaren, och försöker tvinga på den en dålig lösning av banproblemet i Skåne. En lösning, som är undermålig i ett sportsligt perspektiv och på intet sätt önskvärd, mer än möjligtvis för travet, som behöver hjälp med att finansiera en ny bana.

Galoppsporten finansieras av hästägarna, spelarna (via ATG), publik och sponsorer/evenemang. Om inte verksamheten är intressant för dem, så dör verksamheten ut. 

Det är precis vad som håller på att ske nu, menar Benny Carlsson. 

Galoppsporten i Sverige har i princip halverats under de senaste tjugo åren. Och inte nog med det, det påverkar hela galoppsporten i Skandinavien negativt, när det går dåligt i Sverige.

— Allt för mycket har centraliserats. Jag, som är officer och “gammal knekt”, hade organiserat detta ungefär som man organiserar en brigad: VD med kansli. Tre bataljoner (banorna) med varsin bataljonschef (platschef), som får en uppgift. Resurserna fördelas, krav och målsättning förklaras. “Så många tävlingsdagar ska genomföras osv”. “Gemensamma grundvillkor, sportregler, reglemente och så”. Sedan säger man, “Varsågod och kör!”. Sen stödjer man, kontrollerar och följer upp. För varje bana har sina förutsättningar. 

Benny Carlsson menar att det finns en oerhört tung faktor som ibland blir bortglömd i dagens resonemang:

— Nästan all rekrytering är lokal. Hästägare, aktiva, uppfödare, funktionärer, personal, alla dessa är lokala. Dessa kan inte styras upp centralt och därför måste man gå tillbaka minst ett halvt steg. Just nu är det alldeles för centralstyrt.

Benny Carlsson har numera uppnått den aktningsvärda åldern 78 år.   

Men han är inte sysslolös om dagarna. Företaget “Recruitment Benny Carlsson AB” jobbar han inte heltid med längre, men det är fortfarande aktivt. 

Den egna uppfödningen är numera nedlagd, men han ansvarar för Oman-baserade Zawawi Racing AB:s skandinaviska filial. Zawawi som fortfarande bedriver verksamhet, efter Dr Omar Zawawis bortgång, via dennes son, Waleed Zawawi, också är medlem i Jockeyklubben.

— Zawawi Racing har varit topp tio under många år tidigare. Och nu är det en nysatsning på gång efter en liten nedgång. Vi har sju hästar i träning i Sverige och Danmark hos fem tränare nu, och vi har en del lovande unghästar som kommer, så vi ska fixa till det där.

IMG 3847
Benny är även en passionerad hobbymusiker. Foto: Privat

Dessutom är Benny verksam i några föreningar och organisationer och även aktiv som hobbymusiker.  

— Och förutom den här nya rollen för Jockeyklubben, och Zawawi Racing AB, så är jag på väg att bli president för Rotary i Ängelholm. Så jag har att göra på dagarna.

Robert Okpu
redaktor@jockeyklubben.se


bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman

Möt Fegentri-världsmästaren Elin på söndag 

Inför den sista avdelningen av Fegentri Ladies i Pisa på söndag, så har Sveriges Elin Hedman en ointaglig ledning.Hon har i år vunnit lopp i ...
TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen