Stig Friberg 1945
Stig Friberg (till höger) två år senare efter en storloppsseger på Jägersro. Fotokopia på bild från Svenska Dagbladets årsbok.

dela artikeln

Byline1

Avsnitt XII

En utrikespolitisk avvikelse

Den tyske rikskanslerns resa till Rom för att stödja sin axelbroder Mussolini räckte inte. Dagarna efteråt meddelade pressen i feta rubriker att ”Mussolini avgått. Efterträds av marskalk Badoglio”.

Sedan kom dagligen nya rapporter:

”London väntar kapitulation. Pressen tar farväl till ‘Sågspånscaesar’.”
”Italiens vänster i öppna aktioner. Fascistpartiet upplöses.”
”Svåra fredskravaller i Milano”.

I en ledare den 27 juli konstaterar Dagens Nyheter: ”En regim som har grundats med våld störtar samman i det ögonblick den inte längre är i stånd att utöva våld. Det är den enkla förklaringen till Mussolinis fall”.

Jägersro elfte dagen söndagen den 1 augusti

I Sverige fortsätter nyheterna om Gunder Häggs segertåg genom USA att prägla sportsidorna. Jägersros finaldag på derbymeetinget är mindre spektakulär. Men Sveriges enda storlopp för ston får berättigad uppmärksamhet. Det blir en ny framgång för tränarduon Thure Assarsson och Stig Friberg, som efter strid med hals vinner Jockeyklubbens avelslöpning med Stall W:s Garantie före Lucky Seven. Segern är värd goda 3 000 kronor.

En annan Ulriksdalstränare, Herbert Brown, tar två nya segrar, först med 2-åriga Astarte, som i Knutstorps stuteris röd-gula färger segrar i sin andra start, och sedan med 5-åriga Wallys, som överlägset vinner Sommar-häcklöpning. I båda fallen är Peder Thuesen partner.

Wallys (uppkallad efter efter den avgångne engelske kungens älskarinna Mrs Wallys Simpson) halvsyster Miss Diolite tar hand om dagens andra hinderlöpning, en steeplechase. Det innebär en ny Göteborgsframgång, eftersom stoet tränas av ryttmästare Douglas Claesson på Åby.

I tvåårslöpningen fick George Killick-tränade Sobelpäls nöja sig med andraplatsen, men tränaren fick dubbel revansch, dels med Stall Zadas Mirakel, som senast var åttonde i Derbyt, i en 1600-meterslöpning före Country Lad, och dels med det derbyvinnande Stall Bassanos Bigarå över 1800 m. Sonen Bobby satt i sadeln på båda vinnarna. Bigarå är liksom Wallys och Miss Diolite uppfödd av Carl Kuylenstierna på Sperlingsholm utanför Halmstad.

I amatörlöpningen tog Ingvar Olssons Monamie sin fjärde årsseger, som denna gång räknas in i den  officiella statistiken. Det gällde dock inte för Ivan Andersens La Tzigane, som vann avslutande Jägersrolöpningen i sin sextonde årsstart före stallkamraterna Mirobella och Cloudy.

Vinnare på Jägersro den 1 augusti

1000 m: Astarte 2 år st e Desiderio-Astorga; Peder Thuesen/H Brown
Am-löpning 2000 m: Monamie 4 år st e Savonarola-Vallée Heureuse; herr I Olsson (Ivan Andersen
1600 m: Mirakel 3 år h e Magnet-Minna; Robert Killick/G Killick
Jockeyklubbens avelslöpning 2000 m: Garantie 4 år st e Raeburn-Garter Queen; Stig Friberg/Th Assarsson
St-ch 3500 m: Miss Diolite 7 år st e Diolite-Delore; lt D Claesson/D Claesson
1800 m: Bigarå 3 år v e Doctor Dolittle-Biddi; Robert Killick/G Killick
Häck 2800 m: Wallys 5 år st e Temible-Delore; Peder Thuesen/Delore
1600 m: La Tzigane 6 år st e Adept el Temible-La Fleur; herr Ivan Andersen

Gunder Häggs segerturné avslutas

Efter Jägersros sommarfinal är det två veckors tävlingsuppehåll för galoppsporten. För den som saknar tävlingsinformation är det inte svårt att bli upplyst på tidningarnas sportsidor, där det mesta handlar om Gunder Häggs Amerika-turné, som avslutas den 11 augusti i Cleveland. Som vid alla tidigare tillfällen slutar det med seger: ”Hägg vann enkelt, Dodds och Hulne i hälarna”. Men tiden över den engelska milen blev 4,06.9. Förväntningarna var att fyraminutersvallen skulle sprängas och att Hägg skulle återta det svenska rekord som Arne Andersson erövrat.

Gunder Hagg i USA
Gunder Hägg på väg att att dra ifrån sin amerikanska konkurrent.

I den amerikanska pressen hade man roligt åt Häggs förutsägelse att ”3,57 skulle ligga inom möjligheternas ram”. Det gjorde det men det dröjde till 1954 tills den engelske löparen Roger Bannister passerade drömgränsen. I dag är världsrekordet på distansen 3.43,19 och innehas av marockanen Hicham El Guerrouj.

Lovorden över Gunder Hägg är många. Han har gjort stora insatser för att främja förbindelserna mellan Sverige och USA och även för att lyfta fram Norges situation. I DN skriver den korrespondent som följt Hägg;

”Man måste fastslå att Häggs världstider i Boston, Cleveland och Cincinnati är övermänskliga med tanke på de strapatser svensken fick genomgå. Han har blivit hyllad som en kunglighet, har dagligen varit inbjuden och även tackat ja till luncher, banketter, mottagningar och utflykter från kust till kust.”

Vädret hade försämrats i Sverige, när höstsäsongen skulle starta. På fredagen förutspådde ”Racing” i Dagens Nyheter att banan skulle bli tung. Det var lördagstävlingar eftersom söndagen var ockuperad av storlopp på Solvalla.

Ulriksdal tionde dagen den 14 augusti

DN:s tävlingsreferat inleddes så här:

”Ulriksdal har inte så ofta haft tumme med vädrets makter, och upptakten till höstsäsongen blev i det avseendet den mest miserabla dagen.” Omsättningssiffran på 88 641 kronor blev den lägsta på mången god dag.

Enligt Jockeyklubbens årsbok rådde ”ösregn till löpningarnas början, därefter uppehållsväder; + 13 grader”. Följaktligen rådde tung bana. Som så ofta vid plötsliga väderomslag blir det flera överraskande segrare. 

Inte minst gällde det i dagens huvudlöpning, Ulriksdals Sommar-löpning, som reds över 1600 meter och fick sex deltagare. Här startade bland andra stjärnor som April, Ferox och Tetrax, men det var fältets minst spelade häst, tungbanespecialisten Campus, som säkert tog hem förstapriset till 15 gånger pengarna. Med Tetrax på andraplatsen blev komboddset 150,52. Bara 19 tvåkronorskvitton på komben  hittades.

Inte minst överraskad var tränaren Alfred Dixon, som uppgav att han mest startade hästen för att ge denne ett löptillfälle. Avkommorna till 1934 års svenska derbyvinnare Taxinge II är inte många. Sannolikt är Campus den bästa.

En annan oväntad vinnare blev i dagens sista löpning 3-åriga Nemesia, som trots att hon före löpningen var ”sjöblöt av nervositet” säkert besegrade storfavoriten Koryfé till 12 gånger pengarna. Säkert ingen tillfällighet att det vinnande stoet liksom Campus är efter Taxinge II.

Framgång för Jockeyklubbens sekreterare

I gengäld segrade Koryfés lillasyster Strand i dagens inledande maidenlöpning lätt före Fulmine, som denna gång klarade starten utan problem. Att dottern till toppsprintern Kolomea heter Strand beror på ägaren Julius Grönlund, som äger Strand Hotell på Blasieholmen i Stockholm. Tidigare bar hon namnet Koffea.

I amatörlöpningen tog Jolly Good sin andra raka seger, riden av ägaren, ridskolechefen Olle Linder, som enligt DN ”har tagit sig betydligt i finishridningens svåra konst”.

I häcklöpningen startade för första gången detta år enbart treåringar – sju stycken. På en del håll var det lite vingligt. Bäst hoppade finskfödde Jupiter och Anna Rita och de slutade också främst.

I dagens andra maidenlöpning blev det seger efter strid med Whipcord för storfavoriten Nelson, som bara betalade elva kronor för en tia. Men en häst som kostade 17.000 kronor som åring borde förstås vinna. Hästens segertid var en dryg sekund bättre än i dagens första maidenlopp.

Ägaren godsägare Malmström är en av flera travhästägare som lockats till galoppsporten. Bataclans ägare Manfred Arnkloo är en  annan. Konsul Albert Walldén i Stall Romania en tredje.

I steeplechasen ströks tre hästar till följd av banan. Den hindrade dock inte årsdebuterande Västerstad från att segra lätt före Wallys. Västerstad som triumferade i Gyllene hästen 1940 är en av sportens få hästar som fötts upp på Öland. För uppfödningen svarar de i hästkretsar välkända bröderna Knut och Harry Abrahamsson från Kastlösa. Ägare till åttaåringen är Jockeyklubbens sekreterare och starke man Carl-Erik von Platen.

Vinnare på Ulriksdal den 14 augusti:

1000 m: Strand 2 år st e Feliciter-Kolomea: Kay Jensen/ G Wiedesheim-Paul
Am-löpning 1600 m: Jolly Good 5 år v e Temible-Well Off; dir O Linder/O Linder
Ulriksdals Sommar-löpning 1600 m: Campus 3 år h e Taxinge II-La Campanilla; C Herbert/A Dixon
Häck 2400 m: Jupiter 3 år h e Jurist-Sunnan; Allan Hellman/G Wahlberg
1000 m: Nelson 2 år h e Fairey-Bemax; Kay Jensen/G Wiedesheim-Paul
St-ch 3500 m: Västerstad 8 år v e Escorial-Wavelets Birthday; B Blomgren/G Wiedesheim-Paul
1600 m: Nemesia 3 år f st e Shon Maclean-Taxinge II-Nemesis; A Chojnacki/Th Assarsson

Björn F Eklund


Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Ledvolten 7163

Extrastämman: SFK fick mandat att förhandla om att ta över Skåne-ansvar

På en extrastämma på onsdagen så fick Svensk Galopps styrelse och Skånska Fältrittklubben i uppdrag av fullmäktige att slutförhandla en överenskommelse om den fortsatta galoppverksamheten ...
nedladdning

Följ med Jockeyklubben till Preakness Stakes

Våren 2025 arrangerar Jockeyklubben och EquiTours sin kanske mest exklusiva resa någonsin. Resan går till Baltimore i Maryland och Preakness Stakes. Maryland är en mycket ...
travhäster

Samtliga Jägersrotränare försvinner om ”travspåret” blir av

Planen från Svensk Galopps styrelse på att samlokalisera galoppen i Skåne med travet på ”Nya Jägersro” har väckt mycket starka känslor i Skåne. Vid en ...
Banskiss Bara Hippodrom

Bara Hippodrom: “Så här blir det om SFK får ansvaret”

På onsdag har Svensk Galopp extrastämma. Beslut ska då fattas, om Skånska Fältrittklubben ska få ta över hela ansvaret för galoppverksamheten i Skåne. Om stämman ...
Publikbild från Svenskt Derbys barndom

Galoppen i Sverige för 100 år sedan

”Till flydda tider återgår min tanke än så gärna”.  Så börjar nationaleposet Fänrik Ståls Sägner av Johan Ludvig Runeberg. Det skrevs för snart 200 år sedan. ...
Ajas 8531

Utlandet: Svenska framgångar!

Skandinaviens sista tävlingsdag ägde rum på Bro Park i söndags. Under helgen har det även blivit stora svenska framgångar utomlands. Stall Hellgren-tränade Ajas slutade tvåa ...
Romantic Warrior

Romantic Warrior blev historisk

Han gjorde det med en gäspning.Med en furlong kvar, så var loppet över, den sista delen av upploppet blev aldrig spännande.Romantic Warrior vann sin tredje ...
Romantic3Warrior

Romantic Warrior kan vinna en tredje Hong Kong Cup

På söndag avgörs Hong Kong Cup på Sha Tin-banan. Hästarna i ett enda lopp delar på drygt fem miljoner US dollar i segercheck.Favorit är förra ...
Galopp Malmo 174 (1)

“Travspåret”: 1530 – 1560 meter troligt banmått på galoppovalen

ATG:s och Svensk Galopps styrelser, vill verka för en samlokalisering av travet och galoppen i Skåne. Och det har spekulerats om vad galoppens bana skulle ...
rollerdex

Meddelande till Jockeyklubbens medlemmar

Vi uppdaterar just nu klubbens medlemsregister med korrekt kontaktinformation, och vi saknar uppgifter för knappt tio medlemmar. Ett mail har skickats ut till samtliga medlemmar ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen