dela artikeln
Jockeyklubbens Auktionslopp … och auktioner i helgen och nästa!
Målet för de flesta fullblodsuppfödare är att sälja sina uppfödningar som åringar.
De flesta, närmast en majoritet, har valt att göra det genom en gemensam auktion, anordnad av sportens centralorganisation eller uppfödarförening.
Det rids även auktionslopp – och Jockeyklubben är givetvis med och sponsrar!
I Sverige går den här traditionen tillbaka till 30-talet, då aveln började växa. Den tidens största uppfödare, Knutstorps stuteri, var dock så stor att det hela tiden fram till ägarens död 1945, gjorde en egen auktion. På Hägerneholms stuteri, som tog över så gott som hela Knutstorps besättning valde Eric Fredlund en annan väg. Han behöll åringarna och tränade dem själv.
Men dessa två uppfödargiganter är undantag. De flesta andra hade mindre resurser, färre hästar att bjuda ut och större behov av gemensam marknadsföring.
Förhållandet har varit ungefär likartat i Danmark, där det dock förekommit fler privata åringsauktioner.
Sverige har länge dominerat uppfödningen i Skandinavien antalsmässigt. I början av 2000-talet bestod årgångarna vid flera tillfällen av mer än 400 föl. Rekordet var drygt 450. Det var mer än dubbelt så mycket som i vårt södra grannland. Nu är siffrorna betydligt mer blygsamma. Den årgång som föddes i fjol bestod av 130 individer. Av dessa bjuds 69 ut i Göteborg nästa lördag genom SÅEF, Stockholms Åringsauktioner. De flesta av dem är fallna efter nye Mustajeeb, som är representerad av tio avkommor. Likaledes nye Gale Force Ten är far till nio och Juniper Tree till sju.
Auktionslöpnngar i Sverige och Danmark
Den danska uppfödningen är nu nästan på nivå med den svenska. Men den danska åringsauktionen, som äger rum nu på fredag har samlat fler katalognummer – 93 (av dessa är dock 9 strukna). Men då bör framhållas att flera av de åringar som bjuds ut på Stutteri York är svenskuppfödda. Flest avkommor svarar Juniper Tree för, tolv, medan Giant Sandman har åtta och Al Shemali och Appel Au Maitre sex var.
Gemensamt för Sverige och Danmark är att de nu i helgen rider löpningar för de åringar som bjöds ut på fjolårets åringsauktioner. På lördag rids Dansk Galops Auktionslöb, som samlat maximala 15 startande. Dyrast bland dessa som fann nya ägare var i fjol Macia (e Wilshire Boulevard), som köptes av Brian Wilson för 200 000 danska kronor. Samma belopp betalade ODO ApS för Nevercantall (e Appel Au Maitre) – nu i träning hos Sören Jensen. Amicone (e Holy Roman Emperor) ropades tillbaka för 240 000.
Prissumman i Danmark är 600 000 danska kronor med hälften till vinnaren. Distansen är 1400 meter.
Man kan notera att Skandinaviens ledande jockey, Per-Anders Gråberg, inte har någon ritt. Det beror inte på någon avstängning eller skada. Tvärtom, han ska på lördag springa Lidingöloppet, som ingår en ”Svensk Klassiker”, där han redan klarat av Vättern Runt och Vansbrosimningen. Vasaloppet blir sista etappen. Samma strapatser genomför även Fredrik Janetzky och Annie Lindahl.
Engelska milen gäller i Jockeyklubbens löpning
I Jockeyklubbens Auktionslöpning I som rids på Jägersro på söndag är tolv hästar startanmälda. Prissuman är 500 000 kronor med hälften till vinnaren. Distansen är 1600 meter. Dyrast av dessa var i fjol Bearthanks (e Verde Mar), som Madeleine Smith ropade in för 210 000 svenska kronor, medan Step Aside (e Footstepsinthesand) återropades för 240 000 kronor och nu tränas av Fredrik Reuterskiöld.
Det kommer även att ridas en upplaga av Jockeyklubbens Auktionslöpning på Bro Park, nästa månad.
I Norge är inriktningen annorlunda, beroende på klimat och geografi som gör den inhemska uppfödningen mycket begränsad. På den norska auktionen som genomfördes den 4 september, bjöds nio åringar ut. Samtliga ropades tillbaka. Högsta återropet var ett på 160 000 för en dotter till Appel Au Maitre.
Björn F Eklund
(med eget intresse som deluppfödare till nummer 12 Glory Eyes vid fredagens danska auktion).