dela artikeln
Åringsauktioner med lång historia
Det var länge som Svenska Fullblodsföreningen (SFAF) arrangerade åringsauktioner. Det började på 1930-talet. Men dessförinnan gjordes det av tiden store uppfödare, Claes Wachtmeister, på Knutstorps stuteri i Skåne.
En som köpte sin första galopphäst på en Knutstorpsauktion var den något excentriske Victor Linders, hästägare, uppfödare, tränare och bilinspektör. Han har också skrivit några böcker í galoppmiljö. I den första, ”Med hästar på hjärnan”, rapporterar han om sitt första inköp, som skede på Knutstorp., Det var ett sto som hette Orgia och var efter Runnymede-Adulée. Henne hade han sett ut i förväg:
”Den enda malörten i glädjebägaren var greve Wachtmeisters uttalande i telefonen på morgonen. För att blanda bort korten och inte visa mig alltför intresserad av just Orgia, hade jag nämligen frågat efter det troliga priset på Daladier, en vacker hingståring efter Temible-Menassier, varvid jag fick det uppriktiga svaret, nej, den kan jag inte sälja. Det blir nog en bra häst. Den måste jag placera hos någon som kan betala’. Utan att hänga upp sig på petitesser, kan jag ju lugnt medge att repliken var en smula oartig såväl mot mig som mot Orgia.
Auktionsdagen ingick med strålande väder och inför en lika strålande som sakkunnig publik. Sparven i den högädla tranedansen var väl närmast undertecknad, som i bilen på vägen dit hade meddelat sin fru, att jag skulle följa Orgia till 2.500:- kr, men icke mera.
Auktionen blev mera lyckad för mig än för greve Wachtmeister. Hästarna visades upp i glänsande kondition av Cederholm et consortes. Daladier möjligen den mest imponerande, Orgia efter bifallsropen att döma, den mest charmerande. Stall Stockholm, alias minister Wallenberg, inropade bl a programenligt Daladier. På Orgia gavs inget bud.
Dagen efter köpte jag min första häst per telefon för det facila priset av 1.300:- kr! Vad månde bliva av detta barn? Det fick framtiden utvisa. Tills vidare kunde hon ju fortfarande springa i spetsen för flocken på Knutstorp.”
Dt blev ett mycket lyckat inköp. Orgia tävlade under sex säsonger, 1936-1941. Hon startade 75 gånger och tog 17 segrar, både på slätt och hinder. Därtill var hon 11 gånger tvåa och 20 gånger trea. Sammanlagt sprang hon in över 30 000 kronor. En tid var hon Sveriges vinstrikaste sto.
För övrigt blev även Daladier framgångsrik. Under en kort karriär vann han som treåring Stockholms stora pris.
Rapportering i Årsboken 1942
Första gången Jockeyklubbens Årsbok redogör för resultaten från en åringsauktion var 1942, då 30 hästar ropades ut (varav hälften syns på bilden nedan). Av dessa såldes 25. Dyrast blev Nelson (e Fairey-Bemax), som såldes av Svenska Fullblodsstuteriet A B på Häckeberga för hela 17 000 kronor till direktör Johan Nilsson. Hästen kom inte riktigt att motsvara förväntningarna även om han segrade fyra gånger och var tvåa i Grand Prix.
En mycket bättre investering gjorde alltjämt verksamma Stall Zada, som förvärvade stoet Malta (e Light o’Love-Aloma) för 6 100 kronor av disponent Åke Danielsson på Kåreholm i Östergötland. Hon segrade i Dianalöpning, Kapplöpningsällskapets stora pris och vann Jockeyklubbens avelslöpning två gånger. Dessutom var hon andra i Stockholms stora pris.
Hästen som nedan beskrivs som nr 1528, en hingst efter Fairey-Sureline, döptes senare till Fairly Sure. Hingsten såldes för 9 800 kronor av friherre Claes-Otto Silfverskiöld till konsul Claes Ekman och fick en kort karriär men var tvåa i Vinterfavoriternas pris.
Utdrag ur Jockeyklubbens Årsbok 1942. Första sidan av resultatrapporteringen
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till info@jockeyklubben.se.