dela artikeln
Tidtagningens betydelse för att värdera prestation inom Galoppsporten
DEBATT: Lars Kant
De flesta av oss kommer med glädje ihåg Jessica Longs fantastiske Volatile. Vi kanske t o m kommer ihåg hans spektakulära årsdebut i september 2014. Han vann på 58,5 sekunder över 1000 m på Jägersros sandbana-vinstmarginalen 3,3 sekunder ned till tvåan. Jessica hade sneglat på ett Grupp 3 lopp på Newmarket. Var det ett realistiskt mål med den prestationen. Hon visste att hästen var bra men hur bra? I efterhand har man kunnat ta del av att hon kontaktade vår dåvarande handicaper Pam Cordrey för att diskutera prestationen. Jessica kom efter det fram till att göra resan och fortsättningen blev svensk galopphistoria.
Det råder ingen tvekan om att en värdefull komponent i Pams analys var tiden. Tidtagningen på Jägersro har över åren fungerat väl och värdering utifrån tid extra värdefull för tidiga 2 års prestationer. Roland Egnestam som är en erfaren tidshandicaper satte 92 kg vilket kan vara den bästa 2 årsdebuten i Sverige.
Tidtagningen på Jägersro är i stort ok över åren men det är det inte på den nya moderna banan Bro Park. Tidtagningen startas där manuellt och det innebär att den mänskliga faktorn kommer in i bilden. För att tidtagningen skall ha ett värde för att mäta prestation måste tiden och distansen vara korrekt.
Galoppens värderingssystem går ut på att inordna hästarna efter en viktskala-handicap. I Skandinavien har vi en handicaper som gör detta och viktskalan utgår från lägst 40 kg upp till cirka 95 kg. Handicapen är en hörnsten i galoppens Sportsystem och en förutsättning för att kunna erbjuda ett spännande tävlingsprogram med handicaplopp som ger hästarna teoretiskt lika stor segerchans.
Utgångspunkten är att en viktförändring skall påverka hästens prestation. Om två hästar tävlar över 1600 m och bär lika vikt ex 55 kg och det visar sig att den ena slår den andre med 1 sekund. Med hur mycket mer vikt skall ”vinnaren” belastas med om det skall bli jämn match nästa gång?
Svaret på den frågan är cirka 5 kg.
Förenklat är förklaringen att distansen 1600 m vinns på tider runt 1 min 40 sek eller 100 sek och hästarna i det här fallet väger båda 500 kg. Belastar man vinnaren med 5 kg mer till 60 kg i revanschen dvs ökar hans belastning med 1% springer den 1% långsammare dvs 1 sek.
Det är därför helt oacceptabelt med några avvikelser över huvud taget i en sport där man internationellt mäter tiden i hundradelar.
Varje år redovisas World rankings och vi kan se hur världseliten värderats. Ett högtidligt tillfälle. Världseliten trängs inom ett spann på ca 15 pounds eller 7 kg fr 115 pounds upp till ca 130 pounds. För 2018 fick Winx från Australien och Cracksman från England dela på äran med 130 pounds. Vi kan ställa deras värdering mot exempelvis Frankels 140. Vi kan jämföra hästar från olika länder med varandra och jämföra olika generationer med varandra. Handicapen är ett fantastiskt verktyg. Internationellt är det vanligt att uttrycka värderingen i pounds efter engelsk modell. (1 pound 0,45 kg). Det finns jämförelsetal så att vi kan jämföra våra hästars prestationer mot de internationella hästarna.
Förr publicerades varje år en skandinavisk generalhandicap vart år i Galoppens Årsbok. Nu finns ingetdera. På Bro Park redovisas inte banrekord. Ett banrekord är normalt värdefull information. Det går snabbt att värdera dagens banas kondition och efter det också de följande loppens klass.
En erfaren handicaper ser snabbt brister i tidtagningen och hanterar det med sin erfarenhet av värdering men för den som inte är lika initierad lägger garanterat ned sin verksamhet att försöka använda tiderna för att värdera hästarnas prestation.
Vi vet ju att de lokala ”räknenissar” som funnits över åren genererar ett antal kompisar som baserar sina spel på den information de tar del av. Försvinner han försvinner hans kompisar också. Vi vill ju marknadsföra oss som professionella men kan inte fixa det här i en högteknologisk tidsålder.
Till syvende och sist är det här en spelsäkerhetsfråga.
Lars Kant
Tidigare spelexpert för galoppsporten (jag kan med visst fog säga mig vara en auktoritet i ämnet)
BILD
Volatile en värdemätare för tidtagare. På bilden med Jacob Johansen i sadeln.
Länkar till samtliga enskilda artiklar hittar du här
Ansvarig utgivare: Jan Kleerup
Texter: Björn F Eklund
Webmaster: Jan Sjunnesson
Bilder: Bildbanken, Svensk Galopp (där inte annat anges)
Forum ger även plats för annonser – med anknytning till galoppsporten.
Spalterna står öppna för kommentarer och debatter.
Maila till info@jockeyklubben.se.