dela artikeln
Täby Galopp för 20 år sedan – en nostalgitripp
Som bekant blir det ingen vintergalopp i år på Bro Park.
Banan anses inte tillräckligt tävlingssäker. Detta beslut är förstås kontroversiellt, vilket bland annat framgår av ett uttalande av tränare Patrick Wahl här på jockeyklubben.se.
I brist på tävlingar erbjuder vi en tillbakablick 20 år tillbaka i tiden, en tid då Täby Galopp hade både gott om hästar och vintergalopp.
2002 års första tävlingsdag var lördagen den 5 januari, då ett lopp reds, nämligen Lördagskomben. Tolv hästar startade över 2000 meter på en dirt track-bana som i protokollet beskrevs som något tung, vilket understryks av segertiden 2.19,4.
Segern gick till 6-årige Big Oz, som ägdes av Stall Navy (Eric Askesjö med flera) och tränades av Alex McLaren. I sadeln satt Louise Auer, som då var 26 år och för övrigt fortfarande är bosatt i Täby, där hon kan se spåren efter den gamla galoppbanan sakta försvinna.
Stall Navys seger var värd 29 000 kronor. Omsättningen uppgick till 2,5 miljoner kronor.
Dagen efter, den 6 januari, reds åtta löpningar i vilka omsattes sammanlagt 75 000 kronor mer än på lördagen. Banan hade blivit tung. Det rådde två minusgrader.
Anmärkningsvärt är att fyra av löpningarna vanns av hästar uppfödda av Rävdansens stuteri och samtliga dessa var fallna efter stuteriets championhingst Diaglyphard (e Lyphard). Dessutom var ytterligare en triumfator denna dag efter Diaglyphard. Detta var Petra van Doorn-Goldsons Lioness, som vann en amatörhandicap, tränad av Rune Ohlsson i Skåne och riden av Mikael Tjernström, som så småningom blev tränare och numera sitter i galoppdomstolen på Bro Park. 2002 blev han amatörryttarchampion.
Först i Rävdansens segerkvartett var 3-åriga Purple Heather, som med Nicholas Cordrey i sadeln tog hem en novislöpning, tränad av Tommy Gustafsson och med ägaren Stall Dollars gula dress.
Sedan segrade 6-åriga Jezebel, en helsyster till derbyvinnaren 1994 Hooter. Jezebel var storfavorit, 16/10, och vann lätt. Tränade gjorde Eva Lemon som också ägde och red gjorde lärlingen Jenny Hedlund.
En uppfödning från Rävdansen vann också dagens huvudlöpning, Vinterserien Stayers 1 med ett respektabelt förstapris på 50 000 kronor. Priset gick till en annan 6-åring, Ganelon, som reds av Michael Richardson och tränades av Tommy Gustafsson. Ägare var Sandryds Handels AB. Segern togs efter hård strid med Staffan Roséns Buffalo Boy.
Slutligen kunde Ivan och Berit Sjöberg glädja sig åt 3-åriga Biloxi undan goda Saqqara (e Persian Bold), som bland annat vann Skandialöpning två gånger. Ägde gjorde Stall Rio och Pia Brandt tränade . Maken Joakim satt i sadeln. Dessa befinner sig numera som bekant i Frankrike där de har en framgångsrik träningskarriär i Chantilly.
Övriga vinnare denna januaridag var Stall Dolces Kissinger (e Precocious), som vann med Dina Danekilde (som blev lärlingschampion detta år) i sadeln och tränades av Mischa Kahn, samt skånegästen A Capella (e Steve’s Friend).
Ägaren Tord Nilsson är fortfarande aktiv medan tränare Bengt Bengtsson lämnat oss. Ryttare Larissa Tandari arbetar numera i galoppdomstolen på Jägersro.
När vintergaloppen var en integrerad del
– Jag minns inte just det loppet, berättar Mikael Tjernström i dag om segern för 20 år sedan, men jag minns Lioness som var en hygglig häst. Hon vann flera gånger på sprintersträckor på Täby.
– Vid det laget hade jag nog bestämt mig för att gå vidare i galoppen och bli tränare. Då hade jag som ett steg på vägen varit och jobbat i Dubai år 2000. Senare kom träningssamarbetet med Erna van Doorn, då vi hade hästar som Ellicat (e Funambule), Ellis Lad (e Funambule) och Eldfote (e Mujahid). Alla uppfödda av Erna.
I eget namn tränade Micke Buzz Lightyear (e High Chaparral) för Mr Ascot. Han vann Vinterfavoriternas Pris 2011 före blivande derbyvinnaren Bomar. Som treåring var han tvåa i Jockeyklubbens Jubileumslöpning och femma i Derbyt och därmed bästa svenskuppfödda häst. Uppfödare var Bo Helander.
– Vintergaloppen på den tiden var en viktig del i sporten. Det var inte bara Täbytränare som deltog utan många kom tillresande från Skåne. Även danskar som Sören Jensen och norrmän som Are Hyldmo skickade dit hästar.
– Och det var många bra hästar som ställde upp. Ganelon som vann då den 6 januari var ju en mycket bra häst som segrade många gånger (tio). Och hans tränare Tommy Gustafsson, som jag arbetade ett tag hos, var inte rädd för att ta ut sina bästa hästar på vintern.
Ett gott exempel är den blivande derbyvinnaren Hooter (e Diaghlyphard), som startade för första gången i sitt liv den 30 januari 1994, då han hunnit bli tre år. Debuten slutade med lätt seger.
– Vinterserierna för de bättre hästarna var viktiga, konstaterar Micke, som hävdar att vintergaloppen var en viktig del i skandinavisk galopp.
Även om Micke Tjernström inte längre är tränare efter en framgångsrik karriär är han alltjämt involverad i sporten, nu som ledamot i lokala galoppdomstolen på Bro Park. Civilt har han behållit kontakten med Mr Ascot och arbetar på Finn Blichfeldts företag Tapwell.
BFE