Brandt Pia 26 1200
Pia Brandt är i dag Frankrikes främsta kvinnliga tränare. Hon vann sin första Grupp 1 redan 2016, med Mont Ormel (Grand Prix de Paris). Foto: Maria Holmén / TR Media

dela artikeln

Pia Brandt: Frankrikes First Lady ser fram emot 2022

Nu är det 16 år sedan Pia och Joakim Brandt flyttade från Täby Galopp och Sverige.

Och det har gått långt över förväntan. Det har blivit segrar i Grupp 1-lopp, som mest 98 hästar i träning och i dag är Pia Frankrikes främsta kvinnliga proffstränare.

Men hon har inget emot att lämna 2021 bakom sig och gå vidare!

Det har börjat röra på sig igen för Ecurie Brandt, efter en ganska seg säsong 2021. 

De senaste två veckorna sisådär, så har Yoker (e. Manduro), By My Side (e. Siyouni) och My Fancy (e. Myboycharlie) segrat.

Yoker känner säkert många igen. Hästen ägs av Mr Ascot (Finn Blichfeldt) och tävlade som treåring i Sverige förra sommaren, i “derbyloppen”. Det blev en andraplats i Svenskt Derby bakom Bullof Wall Street, detta efter en seger i Södra Skåningarnas Derbytest och en stark insats i Voter, där det gick lite för snabbt. Men det blev även seger i Hurricanelöpning efter derbyt och Sverige-sommaren blev verkligen en ekonomisk framgång för hästen. Som inlett karriären i Frankrike hos Pia och Jocke och som kostat 65 000 euro att köpa in. 

-Han har varit lite sliten den här säsongen, hans fina treårssäsong tog hårt på honom. Men han vann säkert på fibersanden i Chantilly nu senast och han kommer att starta snart igen snart, han är i fint skick för dagen. Yoker är aktuell för Listed-lopp över 2400 meter eller längre. Det kan vara så att vi startar honom i England, i all weather-sammanhang där i januari och februari. 

Mr Ascot har sju hästar hos Pia för dagen.

-Finn har fem starthästar här, även Hot Queen som vann under Deauville-festivalen i höstas. Och så har han två stycken åringar också.

By My Side ägs av bolaget Fair Salinia, ett namn som får klockorna att ringa hos många galopp-människor som har varit med ett tag. Det är nämligen Sven Hanson, segrare i engelska Epsom Oaks på 70-talet och frun Carina Klingberg Hanson som står bakom ägarpseudonymen. Även kända, bland mycket annat inom galoppen, för superstoet Pride som slutade tvåa i Prix de l’Arc de Triomphe 2006 – men som senare tog revansch genom att vinna Hong Kong Cup samma år.

My Fancy är den yngsta av november-vinnarna på slutet … ett tvåårigt syskon till Pias supertalang och Grupp 1-vinnare Mkfancy (e. Makfi) från 2019.

-My Fancy vann ett Listed-löp i Saint-Cloud. Vi kanske provar honom under Saudi Cup-meetinget. Jag tror att han tillhör skiktet precis under de allra bästa i kullen i Frankrike, han kan nog inte hävda sig i Guineas-löpen här. Men om han och Karlstad har rätt uppgifter i Saudi Arabien så åker de kanske dit.

My Fancys halvbror Mkfancy vann Grupp 1-löp för er 2019, med Theo Bachelot i sadeln?

-Efter hans Grupp 1-seger blev det lite hets att tävla honom i Dubai. Ägarna Al Maddah, som är uppfödare, är från den delen av världen. De ville tävla där men det blev lite för mycket för hästen. Han blir avelshingst nästa år, främst för hinderhästar. 

Karlstad (e. Stormy River) som eventuellt ska till Saudi Arabien med My Fancy, var senast ute mot Europas bästa stayers i Prix du Cadran (Grupp 1) under Arc-helgen i oktober. Där blev motståndet får svårt.

Men i starten före Prix du Cadran så hade Karlstad slutat tvåa i Prix de Gladiateur (Grupp 3) på Longchamp.

-I Listed- eller Grupp 3-sammanhang så duger han bra. Och han är sju år nästa år, det finns ingen anledning att vara rädd för äventyr.

Dubai-resa i vinter med några hästar?

-Inte den här gången. Har man hästar som man siktar på stora uppgifter med här hemma, så måste man välja. Dubai-karnevalen ligger inte rätt för våra hästar den här gången.

Säsongen som varit?

-Kunde ha varit bättre. Dels så har vi haft en del hästar som inte levt upp till vad vi trodde. Sedan har vår bästa treåring Policy Of Truth varit skadad. Han fick en stressfraktur i en bakkota i somras efter franska 2000 Guineas.

Policy Of Truth (e. Siyouni) vann Grupp 3-lopp redan som tvååring och stora förhoppningar fanns inför franska Guineas. Som treåring vann Policy Of Truth ansedda Prix de Fontainebleau (Grupp 3), före topphästen Sealiway, precis före Guineas-starten. Och i franska 2 000 Guineas (Poule d’Essai des Poulains) slutade han fyra, en aktningsvärd prestation.

90 boxar på gården

Pia och Joakim är själva delägare i Policy Of Truth. Pia fortsätter:

-Called To The Bar (e. Henrythenavigator) som vann Grupp-lopp varje år, har lagt av. Han vann Prix Gladiateur tre gånger, det är faktiskt Frankrikes äldsta Grupp-lopp. Och så har vi haft en säsong med sänkta prispengar i största allmänhet, på grund av Covid-läget. Men det gäller ju för alla. Tack och lov så blir det en normalisering nästa år.

Brandt Pia 12
Jocke och Pia Brandt är ett sammansvetsat par. Jocke, före detta jockey, verkar inte ha något som helst behov av att höras eller synas särskilt mycket, men han är givetvis oumbärlig för verksamheten. Foto: Maria Holmén / TR Media  

Ni har kommit över två miljoner euro i prispengar in till stallet på en säsong, tidigare år. Det är alltså över tjugo miljoner svenska kronor…

-Jo det har vi gjort. Nu blir det väl hälften eller något sådant. Men det ser väldigt lovande ut för 2022 med fina tvååringar. Och Policy Of Truth som är på väg tillbaka. Jag har bland annat en väldigt fin tvååring med ryska ägare som heter Lev som har varit placerad två gånger, som jag tror blir riktigt bra som treåring. Men vi har flera fina tvååringar att hoppas på.

Lev (e. Lope De Vega) kostade 190 000 euro på en Arqana-auktion i fjol.

-Han har ryska ägare.

Ryssland är väl inget galoppland?

-Jodå, haha. Det fanns ryska hästar som tävlade på Täby Galopp på 80-talet.

Hur många boxar har ni på gården?

-90. Men 70 hästar i träning vore kanske lagom. Just nu har vi 65.

Ni blir kvar i Chantilly?

-Vi har ju varit i Chantilly hela tiden. Men vi flyttade runt en del i början. Vi har varit på den här gården sedan 2015. Vi har köpt gården, så nu känns tillvaron stabil här. 

Hur ser det ut på morgnarna? 15 arbetsryttare som rider ut varje morgon?

-Vi är 20 anställda totalt.

Du har haft svenskar hos dig förut!? Frida Lööv, Hillevi Ljungkvist…

-Jo, men när dom sen hamnar i Dubai så blir de kvar där, haha.

Men Jessica Jankerup från Bro Park är hos dig fortfarande.

-Ja, hon är kvar här, med sin häst som vann ett löp här i höstas. Men hästen (Outragusandangerus e. Summer Front) ) vintervilar nu.

Även om Pia Brandt inte är helt nöjd med säsongen 2021, så är det lite av en parentes. Det som hon och Joakim har åstadkommit sedan sin flytt från Sverige 2005 är snudd på makalöst.

Konkurrensen i Frankrike är betydligt hårdare än i Sverige.

-Men det finns flera bra saker med galoppen i Sverige. Och prispengarna i Sverige är bra, säger Pia.

Pia Brandt är i dag Frankrikes främsta galopptränare på damsidan.

Hon har tagit över kronan från den levande legendaren Christiane “Criquette” Head Maarek.

-”Criquette” är pensionär numera.

Så nu är det du!?

-Stephanie Nigge i Deauville vinner många lopp också. Men de senaste fyra, fem åren så har det varit jag…

Robert Okpu

redaktor@jockeyklubben.se

Fotnot: Prix Gladiateur reds första gången 1807 och anses vara Frankrikes äldsta överlevande löpning. Loppet reds i början över 4,000 meter men har även ridits över sex kilometer historiskt. I “modern” tappning har det ridits sedan 1834 då Felix vann. Distansen är numera 3 100 meter. Pia Brandts och Stall Fair Salinias Called To The Bar vann 2018, 2019 och 2020. Maxime Guyon red samtliga gånger. 

bakertilly JK

Senaste galoppnyheterna

Annons
bakertilly JK

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Elin Hedman

Möt Fegentri-världsmästaren Elin på söndag 

Inför den sista avdelningen av Fegentri Ladies i Pisa på söndag, så har Sveriges Elin Hedman en ointaglig ledning.Hon har i år vunnit lopp i ...
TOPPBILD hinder

2025: Hindergalopp och ökade prismedel – trots besparingar

Vintergaloppen uteblir - igen.Men hindergaloppen blir kvar - och det blir även cirka 2,5 miljoner i ökade prismedel under 2025.Det är några av de beslut ...
sto foal lr

Jockeyklubben utökar stöd till svenska uppfödare

Jockeyklubbens styrelse har beslutat att fr.o.m. betäckningssäsongen år 2025 utöka befintliga avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Målet med dessa utökade bidrag är att ...
Elliot GN dagen

Världsmästaren Elliot hoppas på fortsättning…

I början av denna månad så blev Elliot Öhgren världsmästare över hinder, i franska Compiegne.Han blev Sveriges fjärde Fegentri-världsmästare genom tiderna över hinder.Nu hoppas han ...
Sir Diamond 2655

Svenskt Kriterium: Succé för Stall Berneklint

Tvååringarnas stora dag på Jägersro, Svenskt Kriterium, blev även Oscar Berneklints stora dag.Som nybliven proffstränare detta år, segrade han inte bara i kriteriet med Sir ...
häst

Kriteriet-flashback: Intresset väcktes för snart 75 år sedan… 

Det är inte alltid man kan säga exakt när ett passionsartat intresse startade, men i mitt fall finns det ett fixt datum. Det var söndagen ...
Sir Diamond

Vilken tvååring visar framfötterna?

2022 var Maxmartin den bästa svenskuppfödda tvååringen. 2023 var det Nimitz.I år har det inte varit lika tydligt - och det krävs kanske seger i ...
Sierra Leone

Del Mar: Sierra Leone fick sätta pricken över i

City Of Troys första dust med dirten, blev något som tränaren Aidan O’ Brien gärna glömmer.Istället blev det de treåringar som gjort bra ifrån sig ...
City Of Troy TOPPBILD

City Of Troy favorit i Breeders’ Cup Classic

I helgen så är det dags för den 41:e upplagan av Breeders’ Cup.De 14 löpningarna över två dagar, som kallas för “World Championships". Favorit i ...
Falkor toppbild

Falkor hela vägen i Songline Classic

Svenskuppfödde skimmelvalacken Falkor imponerade, när han segrade i Songline Classic på Bro Park på söndagen.Det var årets sista Listed-uppgörelse i Sverige.Anrika Ulriksdals Minneslöpning såg också ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen