Edna Kuylenstierna på häst
Edna Kuylenstierna som vann första damlöpningen i Sverige var även framgångsrik hoppryttare

dela artikeln

90 år sedan galoppens första damlöpning i Sverige

Den 14 juni 1931 reds för första gången i Sverige en galopptävling med enbart kvinnliga ryttare. Platsen var kapplöpningsbanan i Helsingborg och sju ekipage ställde upp – sex danskor och en svenska. 

1931 reds för första gången i Sverige en galopptävling med enbart kvinnliga ryttare. Sådana var populära i Danmark, men inte bland de styrande i Sverige.

Vice ordföranden i Jockeyklubben, general Ernst Linder, som bland lett de svenska styrkorna som deltog i det finska inbördeskriget 1918, ansåg att ”införandet av damlöpningar vore ett tecken på bolsjevism inom sporten, vilket tyvärr dock inte kunde hindras.”

Därför genomfördes den första löpningen på kapplöpningsbanan i Helsingborg för 90 år sedan. Sju ekipage mötte upp denna soliga dag, den 14 juni, med en temperatur på 20 grader.

Av ryttarna var sex danskor, medan fru E Kuylenstierna ensam försvarade den svenska äran i sadeln på sitt 5-åriga irlandsfödda sto Red Rust. Det gjorde hon väl, för hon vann lätt med två längder före bästa danska ekipage Squabbler, riden av fröken G Grönnegaard. Tiden på den 1600 meter långa distansen blev 1.40,2. Fru Kuylenstierna hade ridvikten 66 kilo.

Övriga deltagande ryttare var fru M Hagemann, fru E Scavenius, grevinnan F Frijs, fru Jörgensen och fru L Lauritsen.

Löpningen tycks ha blivit en framgång, för redan en månad senare arrangerades en ny amazonlöpning, nu på Jägersro. Då blev det dansk revansch för löpningen vanns av grevinnan H Krag-Juel-Vind-Frijs på Gracia före landsmaninnorna fröken G Grönnegaard (som igen red Squabbler) och fru L Lauritsen (på Fluffy Hero).

Helle Frijs på häst
Grevinnan Helle Frijs på sin Marcia efter seger på Klampenborg. Foto Galop-Tidende

Bästa svenska blev fröken Lisa Thorngren (dotter till tränaren Axel Thorngren), som red Phosphoros och slutade fyra. Däremot gick inte fru E Kuylenstierna i mål, för hennes Red Rust ”miste ryttarinnan”, som det står i årsboken.

Som ett tecken på löpningens popularitet kan ses att Dagens Nyheters referat från tävlingarna den 12 juli på Jägersro helt fokuserades på damlöpningen. Rubriken löd: ”Kullridning i damdebuten på Jägersro – Fru E Kuylenstierna störtade med Red Rust.”

Referatet fortsatte:

”Söndagens kapplöpningar på Jägersro gynnades av varmt och vackert väder och åsogs av en publik på omkring 1.000 personer. För första gången på Jägersro ingick ett slätlopp för damer, vilket vanns av grevinnan Helle Krag-Juel-Vind-Frijs på Gracia ett huvud före fröken G Grönegaard på Squibbler. Trea blev fru Lilian Lauritzen på Fluffy Hero. Favoriten i detta lopp, fru Edna Kuylenstierna, vilken red Red Rust, föll av i upploppssvängen. Fru Kuylenstierna fördes i sanslöst tillstånd till Malmö Allmänna Sjukhus, varifrån på förfrågan meddelades att hon drabbats av hjärnskakning, men att hon icke torde erhålla något framtida men av olyckshändelsen.”

Med hjälp av danska källor kan vi konstatera att den segrande ryttarens digra efternamn vanligen förkortades till ‘Frijs”.

Fru E Scavenius som deltog i löpningen i Helsingborg hette Estred och var maka till det danska galoppförbundets ordförande kammarherre Otto Scavenius, medan Lilian Lauritsen senare blev en välkänd hästägare.

Edna Kuylenstierna var inte svenska från början utan född år 1900 i Chicago med efternamnet Cudahy. Hon hann både gifta och skilja sig i USA innan hon på 1920-talet kom till Sverige via Danmark. Här gifte hon sig 1924 med Lars Lithander, som kom att bli en välkänd ryttare. Äktenskapet varade inte så länge utan 1929 gifte hon om sig med med Krister Kuylenstierna, som med tiden blev författare. Inte heller detta äktenskap varade för evigt utan upphörde 1933. Inte heller blev det det sista, för 1937 äktade hon Carl Leuhusen i Tanger.

Deltagandet i damlöpningarna 1931 var ingen tillfällighet utan hon blev en känd ryttarinna, vars ritter utmärktes av ”elegant och korrekt stil” enligt danska Galop-Tidende.

Man kan ana att Edna Kuylenstierna inte levde något stillsamt hemmaliv. 1936 rapporterar en amerikansk tidning att hon är nära att träffas av spanska bomber, när hon försöker ta sig över till Tanger (och måhända det blivande äktenskapet), men hennes mor i USA kan rapportera att hon lyckats ta sig till Gibraltar för vidare resa till den afrikanska kontinenten. I Gibraltar råder stor nöd till följd av det spanska inbördeskriget. Det saknas mjölk, smör, kött och grönsaker.

Hennes liv blir inte heller långt. Hon avlider 1948, blott 48 år gammal.

Det efternamn hon bär när hon vinner den första damlöpningen i Helsingborg, Kuylenstierna, är välkänt i galoppsammanhang. På Sperlingsholms gods drev godsägare Carl Kuylenstierna länge, 1908-1956, ett framgångsrikt stuteri, dit han importerade de framgångsrika avelshingstarna Printonan och Doctor Dolittle.

Vanligen såldes de hästar som föddes på stuteriet som åringar, men en del av dem startade i Carl Kuylenstiernas dress, gul tröja med blå ärmar och gul mössa. Till exempel den gode Legat (efter Doctor Dolittle) som bland annat vann Stockholms Stora Pris 1943.

Den första damlöpningen beskrevs i Jockeyklubbens jubileumsbok, ”Jockeyklubben – 125 år galoppsportens tjänst”. Den publicerades 2015, men orsaken till att det nu blivit en särskild artikel om denna löpning och om Edna Kuylenstierna, är att Karolina Jeppson, ny styrelseledamot i Jockeyklubben, uppmärksammade uppgiften i boken och tyckte att den var värd att lyftas fram. Det tycker även författaren.

BFE 2021 06 06

Sperlingsholms Gods utanför Halmstad

Av Jorchr – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40508072

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Dubai World Cup TOPPBILD

DUBAI: World Cup-dag med skandinaviskt inslag

På lördagen rids Dubai World Cup. Inte längre världens högst doterade löpning, men med sina tolv miljoner dollar i samlad prissumma, fortfarande ett av världens ...
Grand National banan trimmas

Dags för Grand National!

Då var det dags igen för världens mest spektakulära lopp. På Aintree-banan utanför Liverpool, så har Grand National - det engelska originalet - ridits sedan ...
Egnestam Ovrevoll

Egnestam: “Jag kan tycka att det är ett systemfel”

Roland Egnestam har varit med i en arbetsgrupp, som lämnat rekommendationer till Svensk Galopps styrelse om hur årets prispengar på 58,3 miljoner kronor ska fördelas. ...
Hollie Portratt

1000 segrar på hemmaplan för Hollie

Jockeyn Hollie Doyle är en stor förebild för många i Storbritannien. Tidigare i veckan tog hon sin tusende seger på hemmaplan. Den milstolpen uppnådde Hollie ...
Winberg TOPPBILD

Hästägare: “Propositionerna måste finnas tidigare”

Propositionerna till tävlingarna i Sverige behöver bli klara tidigare. Det säger bland andra Flemming Winberg, mångårig hästägare men kanske mest känd som chefsveterinär.— Som det ...
Havandi 2588

Dubai: Ny stark andraplats för Havandi

Nina Lindberg Lensvik-tränade Havandi gjorde en ny stark insats i Dubai på fredagen. Det blev återigen en andraplats i en 16-hästars handicap, denna gång bakom ...
Havandi 2588

Ny Meydan-chans för Havandi

Under fredagen startar Nina Lindberg Lensvik-tränade Havandi på Meydan.Havandi, som slutade tvåa i sin senaste start i Dubai, går ut över 2000 meter på dirten. ...
Frankie Dettori I

Frankie Dettori i personlig konkurs

Jockeyn Frankie Dettori går i personlig konkurs.Detta efter att hans skatteskulder, ackumulerade under flera år, inte har gått att reglera.– Jag är personligen generad över ...
Claes Bjorling prisutdelare

Äldsta tränaren har fyllt 95!

Sveriges äldsta galopptränare har nått den aktningsvärda åldern 95 år.Det handlar naturligtvis om Claes Björling, verksam på Bro Park. När Jockeyklubben når ärrade medlemmen Claes ...
img20250303 16314154

När rederier var ett framgångskoncept i skandinavisk galoppsport

Omsättningen är stor inom galoppsporten. Gårdagens hjältar försvinner snabbt. Vem minns till exempel vem som vann Svenskt Derby för tio år sedan? Eller Stockholm Cup ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen